Moet ik 's ochtends of 's avonds yoga doen?

Gepubliceerd:

Yoga is een uitstekende manier om uw dag te beginnen of te eindigen. Maar is het beter om uw matje uit te rollen bij zonsopgang of na zonsondergang? Dit is een veelgestelde vraag voor toegewijde yogi's en beginners. Er zijn voor- en nadelen aan zowel ochtend- als avondyoga. De ideale tijd om te oefenen hangt uiteindelijk af van uw schema, energieniveau en persoonlijke voorkeur. In dit artikel worden de voordelen van een yoga-oefening in de ochtend en in de middag besproken, zodat u het optimale tijdstip voor uw flow kunt bepalen.

Moet ik 's ochtends of 's avonds yoga doen?

Wat zijn de voordelen van ochtendyoga?

Een yogabeoefening in de vroege ochtend kan ongelooflijk energiegevend zijn. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van het begroeten van de dag met zonnegroeten:

1. Verhoogde energie en productiviteit

Een cafeïnevrij opkikkertje nodig? Als u 's ochtends meteen door de yogahoudingen gaat, kan dat meer energie geven dan dat eerste kopje koffie. Zachte rek- en ademhalingsoefeningen stimuleren het zenuwstelsel en zorgen ervoor dat er zuurstof door uw bloed stroomt. Dit leidt tot een betere bloedsomloop, waardoor u zich verfrist voelt en klaar bent om de dag aan te pakken. De energieke voordelen van ochtendyoga maken het gemakkelijker om gefocust en productief te blijven tot het slapengaan.

2. Kalmeer en maak uw geest leeg

Komt u wel eens suf en ongeconcentreerd uit bed? Ochtendyoga helpt die mentale mist 's ochtends vroeg op te ruimen. De combinatie van mindful ademen, bewegen en mediteren heeft een diep kalmerend effect. Hierdoor kunt u uw dag beginnen met een schone mentale lei, waardoor het gemakkelijker wordt om gedachten te ordenen en intenties te maken. De helderheid die u door AM Yoga verkrijgt, kan een positieve toon zetten die nog lang na uw tijd op de mat blijft hangen.

3. Minder afleidingen

Laten we eerlijk zijn, 's ochtends wordt het snel druk. E-mails, telefoontjes, files, vergaderingen en andere verplichtingen kunnen uw aandacht snel doen verslappen. Als u de dag met yoga begint, kunt u zonder afleiding oefenen in de rustige ochtenduren. U kunt uw geest leegmaken, intenties maken en u naar binnen richten voordat de dagelijkse drukte begint. Vroege ochtenden kunnen in het begin een uitdaging lijken. Maar u zult merken dat de rust en helderheid van uw yogasessie het waard maken om met de zon op te staan.

4. Consistentie

Ochtendyoga ondersteunt consistentie in uw beoefening. Stel dat u 's avonds na het werk een yoga flow plant. De kans is groot dat u die uiteindelijk overslaat, op zijn minst af en toe, vanwege vermoeidheid of conflicten met uw agenda. Maar als u 's ochtends meteen tijd vrijmaakt, vergroot u de kans dat u wel naar de mat gaat. Het ontwikkelen van een consistente yogapraktijk levert grotere resultaten op het gebied van flexibiliteit, kracht, balans en algehele mindfulness.

5. Betere spijsvertering

Ooit gemerkt hoe bepaalde yogahoudingen, zoals draaien en plooien, na het ontbijt in beweging kunnen komen? Ochtendyoga op een lege maag stimuleert het spijsverteringsstelsel in alle zachtheid. Houdingen die uw buik samenpersen en masseren bevorderen de afvoer van afvalstoffen. Uw dag beginnen met yoga leidt tot regelmaat en een gezonde darm.

6. Natuurlijke wekker

Geen ochtendmens? Beginnende yogi's hebben vaak moeite met vroeg opstaan. Maar een rustige yoga-oefening in de ochtend kan helpen om uw slaapcyclus te reguleren en als een natuurlijke wekker te fungeren. De ademhalings- en bewegingsroutines geven u energie, waardoor het gemakkelijker wordt om met zonsopgang op te staan. Naarmate yoga uw ochtendritueel wordt, zult u merken dat het steeds gemakkelijker wordt om uit bed te springen.

7. Metabolisme stimuleren

Hier is een extra reden om uw wekker eerder te zetten. Onderzoek toont aan dat een ochtend yoga uw stofwisseling een jumpstart geeft. De boost in bloedsomloop, zuurstofopname en activiteitsniveaus brengt uw vetverbrandende oven op gang. Een snellere stofwisseling helpt u om de hele dag door efficiënter calorieën te verbranden.

Het is duidelijk dat de lijst met voordelen van yoga in de ochtend lang is. Maar avondyoga heeft ook zijn eigen voordelen. Lees verder om te ontdekken wanneer avondyoga beter bij u past.

Wat zijn de voordelen van avondyoga?

Als opstaan bij zonsopgang pijnlijk klinkt, wanhoop dan niet. Er zijn genoeg uitstekende redenen om uw matje uit te klappen nadat de zon onder is gegaan. Hieronder vindt u enkele van de grootste voordelen van avondyoga:

1. Flexibiliteit

Onze spieren zijn 's ochtends het stijfst nadat ze de hele nacht hebben stilgelegen. s Avonds is uw lichaam urenlang actief en in beweging geweest. Dit betekent dat uw spieren al warm en soepel zijn. Door gebruik te maken van deze natuurlijke flexibiliteit kunt u gemakkelijker uitdagende houdingen aannemen zonder overbelasting of blessures.

2. Diepere Ontspanning

Aan het einde van een lange dag is een herstellende yogareeks zeer rustgevend. Kalmerende avondhoudingen in combinatie met een bewuste ademhaling wekken de "ontspanningsreactie" op. Dit activeert uw parasympathische zenuwstelsel en vertraagt de hartslag, ademhaling en stofwisselingsactiviteit. Het resultaat is een diep gevoel van ontspanning dat u zachtjes in slaap brengt.

3. Geschikte timing

Wees eerlijk, haalt uw drukke schema uw training soms naar beneden op de prioriteitenlijst? s Avonds trainen kan een handige oplossing zijn als u moeite hebt om regelmatige ochtendsessies in te plannen. Nadat de werkdag is afgelopen en de dagelijkse taken zijn voltooid, biedt een yogapauze 's avonds de perfecte gelegenheid voor zelfzorg voordat u naar bed gaat.

4. Stress verlichten

Werk, relaties, financiën, familieverplichtingen, wereldgebeurtenissen - geen wonder dat zovelen van ons aan het eind van de dag een angstig en overweldigd gevoel hebben! Een ontspannende yogabeoefening 's avonds helpt de opgebouwde stress uit uw lichaam en geest te verwijderen. Door uw dag af te sluiten met therapeutische beweging en meditatie wordt uw mentale rommel opgeruimd, zodat u rustig kunt slapen.

5. Verbeterde slaapkwaliteit

Moeite met slapen? U bent niet de enige. Meer dan 30% van de Amerikaanse volwassenen lijdt af en toe aan slapeloosheid. Het vermogen van yoga om het zenuwstelsel te kalmeren maakt het een natuurlijk slaapmiddel. De diepe ontspanning die yoga biedt, kan u helpen om sneller in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen. U zult uitgerust wakker worden en klaar zijn voor een nieuwe dag.

6. Lichaamsbewustzijn

Tijdens drukke werkuren is het gemakkelijk om voorovergebogen achter een bureau te zitten of chronische spanning in uw schouders en onderrug te negeren. Avondyoga brengt het bewustzijn terug naar uw lichaam. Door de inventaris op te maken, ontdekt u probleemgebieden die wat TLC nodig hebben. Vervolgens kunt u de gespannen plekken aanpakken met herstellende stretches en yogatherapie.

7. Rustige avondroutine

Onze laatste momenten van wakker zijn hebben invloed op hoe we 's nachts in slaap vallen en rusten. Scrollen op sociale media of Netflix kijken geeft ons vaak eerder een gestimuleerd dan een rustig gevoel. Als u uw avond afsluit met ontspannende yoga, zorgt u voor een vredige overgang naar de slaap. Na verloop van tijd traint deze routine uw lichaam en geest om 's nachts tot rust te komen.

Zoals u kunt zien, biedt zowel ochtend- als avondyoga prachtige voordelen. Hoe kiest u tussen ochtend- en avondyoga? Wij geven u tips om te bepalen wanneer yoga het beste bij uw levensstijl past.

Hoe bepaalt u de beste tijd voor yoga?

De ideale tijd voor yoga hangt af van veel factoren, zoals uw slaapgewoonten, werkschema, gezondheidsbehoeften en persoonlijke voorkeuren. Hier volgen enkele tips om uw optimale yogaschema te vinden:

Denk aan uw chronotype. Uw aangeboren circadiane ritme speelt een rol. Als u van nature een ochtendmens bent, zal yoga vroeg in de ochtend energiek aanvoelen. Nachtbrakers geven misschien de voorkeur aan avondsessies wanneer hun energie piekt.

Let op dagelijkse schommelingen. Behoeften veranderen van dag tot dag. Zorg voor een balans tussen ochtend- en avondyoga op basis van wat uw lichaam en geest elke dag nodig hebben.

Geef prioriteit aan consistentie. Het is ideaal om dagelijks te oefenen, maar 2 tot 3 keer per week is ook goed. Kies consistente dagen en tijden waar u zich aan kunt houden.

Stem intensiteit af op energie. Probeer energieke series zoals power yoga en Vinyasa flows in de ochtend. Bewaar kalmerende Yin en herstellende oefeningen voor 's avonds.

Werk rond verplichtingen. Plan yoga op momenten dat u de stekker uit uw werk en digitale apparaten kunt trekken om aanwezig te blijven.

Houd rekening met eten en verteren. Vermijd inversies na grote maaltijden. Sommigen geven de voorkeur aan yoga op een lege maag na een nacht vasten.

Denk aan veiligheid. Beoefen 's avonds laat geen hot yoga, dat kan de slaap verstoren. Bouw de warmte geleidelijk op in de ochtendlessen.

Luister naar uw lichaam. Blijf elke dag luisteren naar uw energieniveau, pijntjes, stemming en motivatie. Kies voor yoga 's ochtends of 's middags op basis van wat uw lichaam nodig lijkt te hebben.

Voorbeeld ochtend Yoga Routine

Als u denkt dat ochtendyoga het beste voor u is, dan vindt u hier een voorbeeld van een 20 minuten durende routine om uw dag met intentie te beginnen:

1. Kinderhouding (1-2 minuten) Begin op uw knieën met de tenen tegen elkaar en de knieën op heupbreedte uit elkaar. Adem uit terwijl u uw heupen terug laat zakken naar uw hielen en strek uw armen volledig naar voren. Ontspan uw buik en voorhoofd op de mat. Adem diep in.

2. Kat/Koe Houding (5-10 rondes) Kom op handen en knieën met een platte rug. Adem in en laat uw buik naar de mat zakken, kijk omhoog (koehouding). Adem uit en buig uw rug als een boze kat, kijk naar beneden. Blijf de twee houdingen afwisselen.

3. Downward Facing Dog (1-2 minuten) Trekken uw tenen vanaf handen en voeten naarbeneden en til uw heupen omhoog en naar achteren in een omgekeerde V-vorm. Strek uw handen, strek uw benen en ontspan uw hoofd tussen uw armen.

4. Staande Voorwaartse Vouw (1-2 minuten) Ga vanuit de Neerwaartse Hond met uw voeten naar uw handen. Laat uw hoofd en schouders ontspannen terwijl u uw ellebogen aan de andere kant vastpakt. Buig uw knieën om spanning in uw lage rug los te laten.

5. Halve Lift naar Forward Fold (5-6 rondes) Op een inademing zwaait u uw armen uit en omhoog, waarbij u uw borst half omhoog brengt met een platte rug. Adem uit en laat weer los in uw volledige Forward Fold. Herhaal dit meerdere keren.

6. Low Lunge with Twist (5-10 ademhalingen per kant) Zet uw rechtervoet tussen uw handen en laat uw linkerknie op de mat vallen. Zet uw rechtervoet op de grond en adem uw armen omhoog. Adem uit en draai naar rechts, waarbij u uw linkerelleboog tegen de buitenkant van uw rechterdij drukt. Herhaal dit aan de tweede kant.

7. Zitmeditatie (1-5 minuten) Ga comfortabel op de mat zitten met uw benen gekruist. Sluit uw ogen, ontspan uw gezicht, nek en schouders. Concentreer u op uw ademhaling en laat alle dwalende gedachten los.

8. Savasana (2-5 minuten) Ga op uw rug liggen met uw armen langs uw zij, handpalmen omhoog, benen comfortabel uit elkaar. Sluit uw ogen en laat uw lichaam in de mat zakken. Observeer het zachte stijgen en dalen van uw buik bij elke ademhaling. Sta uzelf toe om u rustig, evenwichtig en klaar voor de dag te voelen.

Namaste - uw ochtendyogareis begint! Probeer deze serie 2-3 keer per week na het wakker worden. U zult versteld staan hoeveel meer geaard, gefocust en energiek u zich 's ochtends zult voelen.

Voorbeeld avond Yoga Routine

Om de ontspanning en slaapvoordelen van nachtelijke yoga te ervaren, kunt u deze herstellende serie van 20 minuten proberen:

1. Child's Pose (1-2 minuten) Kom op uw knieën, raak uw grote tenen samen aan en ga met uw heupen naar uw hielen zitten. Strek uw armen lang voor u uit en ontspan uw voorhoofd tegen de mat. Adem diep in.

2. Kat/Koe Houding (5-10 rondes) Kom op handen en knieën. Buig uw rug op een inademing, trek uw buik in als u uitademt. Beweeg vloeiend tussen de twee houdingen.

3. Downward Facing Dog (1-2 minuten) Druk in uw handen, plooi uw tenen onder u en til uw heupen omhoog en naar achteren in een omgekeerde "V"-vorm. Trap met uw voeten om uw benen op te warmen.

4. Staande Forward Fold (1-2 minuten) Breng uw voeten naar uw handen en laat uw bovenlichaam over uw benen bungelen. Knieën kunnen buigen om spanning los te laten. Pak uw tegenovergestelde ellebogen vast en zwaai van links naar rechts.

5. Lage lunge met draai (5-10 ademhalingen per kant) Stap met de rechtervoet naar voren, laat de linkerknie zakken. Zet uw rechtervoet op de grond en adem uw armen in. Adem uit en draai naar rechts, waarbij u uw linkerelleboog tegen de buitenkant van uw rechterdij drukt. Herhaal dit aan de tweede kant.

6. Gebonden Hoek Houding (1-2 minuten) Zit met de voetzolen tegen elkaar, knieën wijd. Ga rechtop zitten en leun iets naar voren. Gebruik uw ellebogen om uw knieën naar de mat te drukken.

7. Zittende Forward Fold (1-2 minuten) Strek uw benen recht voor u uit. Buig bij het uitademen uw heupen en strek uw armen naar voren en naar beneden langs uw benen. Laat uw hoofd en nek ontspannen.

8. Liggende Gebonden Hoek (2-5 minuten) Ga op uw rug liggen, plaats uw voetzolen tegen elkaar en laat uw knieën naar opzij opengaan. Sluit uw ogen en adem diep in uw borst en buik.

9. Savasana (5 minuten) Eindig in Savasana. Ga plat op uw rug liggen met uw armen langs uw zij, handpalmen naar boven gericht, benen ontspannen. Sluit uw ogen, adem diep in en laat spanning wegsmelten terwijl u zich op de slaap voorbereidt.

Maak deze 20 minuten durende reeks 2-4 nachten per week deel van uw bedtijd. Na verloop van tijd zult u merken dat u beter slaapt en dat u zich klaar voelt om elke nieuwe dag met gemak aan te pakken.

Yoga is altijd een goed moment

Zoals u kunt zien, hebben zowel ochtend- als avondyoga unieke voordelen, afhankelijk van uw doelen en behoeften. U kunt de een boven de ander verkiezen of ze afwisselen. Op sommige dagen kunnen uw energie en verplichtingen een korte yogaserie in de middag toestaan, wanneer u een pauze nodig hebt. Het belangrijkste is om gewoon een consistente yogaroutine aan te houden.

Het vermogen van yoga om het lichaam sterker en strakker te maken en tegelijkertijd de geest tot rust te brengen, maakt yoga van onschatbare waarde, ongeacht wanneer u uw matje oprolt. Hoewel het optimale moment om te stromen afhangt van uw persoonlijke levensstijl, kunt u met yoga op elk moment van de dag de fout in gaan. Het belangrijkste is om de beoefening consequent vol te houden om het volledige scala aan fysieke, mentale en emotionele voordelen te ervaren die deze eeuwenoude traditie biedt.

Namaste! Mogen uw dagen stromen met vrede en vitaliteit van binnenuit.

Een korte vermelding van CBD

CBD, kort voor cannabidiol, is een stof afkomstig van de hennepplant die de afgelopen jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen. Veel yogabeoefenaars zijn begonnen CBD-olie, -capsules of -theemiddelen in hun zelfzorgroutines op te nemen vanwege de natuurlijke ontspannende effecten van CBD.

Raadpleeg natuurlijk uw arts voordat u nieuwe supplementen zoals CBD gaat proberen. Maar veel yogi's melden positieve effecten van CBD om hun yogasessies te verbeteren en het algemene welzijn te ondersteunen. Het oordeelkundig gebruik van CBD door microdosering en het optimaliseren van uw toedieningsmethode kan maximale resultaten opleveren. Het langzaam opnemen van hoogwaardige, door derden geteste CBD van Cibdol in uw yogabeoefening en levensstijl kan na verloop van tijd voordelen opleveren.

Veelgestelde vragen over ochtend- vs. avondyoga

Is yoga beter op een lege maag?

Veel yogi's oefenen het liefst 's ochtends op een lege maag voordat ze ontbijten. Hierdoor kunt u comfortabeler door de draaiende houdingen en inversies bewegen zonder te hoeven wachten tot het voedsel verteerd is. Luister echter naar wat uw lichaam nodig heeft - als u zich licht in het hoofd of zwak voelt zonder eerst een kleine snack te nemen, neem dan iets lichts zoals fruit of yoghurt.

Wat als ik 's ochtends geen tijd heb voor yoga?

Maakt u zich geen zorgen, u kunt absoluut nog de vruchten plukken van een yogabeoefening 's avonds. Zelfs een korte avondles van 10-15 minuten kan uw lichaam en geest ontspannen voordat u naar bed gaat. Als de ochtenden te hectisch zijn, richt u dan op het instellen van een consistente avondroutine, ongeacht de duur die voor uw schema werkt.

Welke yogastijl is het beste voor energie in de ochtend?

Verkwikkende stijlen zoals Power Yoga en Vinyasa Flow zijn ideaal om 's ochtends mee te beginnen. Hun nadruk op beweging en ademhaling zal u energie geven. Langzamere Yin en Restorative Yoga zijn beter geschikt voor 's avonds. Maar luister naar uw lichaam - als u in de ochtend behoefte heeft aan rustige beweging, doe het dan langzamer.

Moet ik yoga voor of na de training doen?

Dat hangt van uw doelen af! Yoga vóór de training kan uw lichaam helpen voor te bereiden op de training door de doorbloeding en flexibiliteit te verhogen. Yoga na de training helpt bij het herstel door gespannen spieren zachtjes te rekken. Probeer beide opties uit om te zien wat het beste voelt. Op dagen zonder training kunt u yoga doen wanneer u maar wilt.

Hoe kan ik mezelf motiveren voor ochtendyoga?

Het kost tijd om een nieuwe gewoonte te vormen. Probeer uw yogakleding/mat de avond van tevoren klaar te leggen voor een visuele aanwijzing. Neem een kopje thee of mediteer voordat u uw mat uitrolt. Begin met slechts 5-10 minuten zodat het haalbaar voelt. Doe een oefening waar u van geniet - dwing uzelf niet tot intense oefeningen als u daar een hekel aan hebt. Ochtendyoga zal na verloop van tijd gemakkelijker en natuurlijker aanvoelen.

Wat als ik in slaap val tijdens savasana?

Maak u geen zorgen over indommelen, vooral niet tijdens een avondsessie wanneer u al ontspannen bent. Savasana is bedoeld om uw zenuwstelsel te kalmeren, wat tot slaap kan leiden. Als u de neiging heeft om in slaap te vallen, probeer dan een timer of alarm in te stellen om ervoor te zorgen dat u zich niet verslaapt.

Helpt yoga me 's nachts weer in slaap te vallen als ik wakker word?

Ja, enkele eenvoudige yogahoudingen of meditatie kunnen zeker helpen als u 's nachts wakker wordt en moeite hebt om weer in slaap te vallen. Probeer de Kinderhouding, Benen tegen de Muur, lichte draaiingen of Ondersteunde Vooroverbuiging om te ontspannen. Vermijd overstimulerende inversies of sequenties. Laat uw adem u terug in slaap leiden.

Hoe lang voor het slapen gaan moet ik avondyoga doen?

Het is het beste om uw avondyoga minstens 1-2 uur voor uw geplande bedtijd af te ronden. De diepe ontspanning kan u slaperig maken, dus u kunt yoga het beste vermijden vlak voordat u naar bed gaat. Maar zelfs een korte serie van 10 minuten vlak voordat u gaat liggen, kan u helpen te ontspannen. Experimenteer om uw optimale timing te vinden.

Zijn er yogahoudingen die ik 's ochtends of 's avonds moet aanpassen of vermijden?

Luister naar uw lichaam, maar over het algemeen voelen bochten 's ochtends beter als uw wervelkolom nog niet zo flexibel is. Rugbuigingen kunnen op elk moment gedaan worden, maar zorg ervoor dat u niet overbelast raakt als u stijf bent. Vermijd krachtige pranayama/ademhalingsoefeningen 's avonds, omdat deze te stimulerend kunnen zijn. Doe 's avonds laat geen hot yoga omdat oververhitting de slaap kan verstoren.

Hopelijk helpen deze tips u bij het bepalen van het beste moment van de dag om de geweldige voordelen van yoga in uw dagelijkse routine op te nemen! Laat het me weten als u nog andere vragen hebt.

Samenvatting

Dit artikel onderzoekt de voor- en nadelen van yoga in de ochtend versus yoga in de avond. Voordelen van ochtendyoga zijn onder andere meer energie, productiviteit, mentale helderheid en consistentie. Ochtendyoga stimuleert de stofwisseling, bevordert de spijsvertering, biedt een natuurlijke wekker en vermindert afleidingen. De voordelen van avondyoga zijn een grotere flexibiliteit wanneer de spieren warm zijn, de mogelijkheid om opgehoopte dagelijkse stress te verlichten en een verbeterde ontspanning die tot een betere slaap leidt. Avondyoga profiteert van de gunstige tijd na het werk en maakt het mogelijk om na de drukke werkuren op het lichaam af te stemmen. Het ideale yogatijdstip hangt af van het chronotype, de dagelijkse schommelingen in behoeften, consistentie, het afstemmen van de intensiteit op het energieniveau, het omgaan met verplichtingen en het luisteren naar uw lichaam. Ochtendmensen geven misschien de voorkeur aan ochtendyoga wanneer hun energie piekt, terwijl nachtbrakers de voorkeur geven aan avondworkshops wanneer hun energie het beste stroomt. Er worden voorbeeldreeksen van 20 minuten gegeven voor zowel ochtend- als avondyoga. De belangrijkste punten zijn dat elk moment een goed moment is voor yoga, dat consistentie het belangrijkst is en dat u naar de behoeften van uw lichaam moet luisteren om de optimale persoonlijke timing te bepalen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/