Waarom voel ik me zo goed na Yoga?

Gepubliceerd:

Yoga is een eeuwenoude beoefening die geest, lichaam en ziel met elkaar verbindt. Na afloop van een yogasessie melden veel beoefenaars dat ze zich vredig, ontspannen en gelukkig voelen. Maar waarom geeft yoga precies zo'n goed gevoel? Hier zijn de belangrijkste redenen:

Waarom voel ik me zo goed na Yoga?

Endorfine komt vrij

Een van de belangrijkste redenen waarom yoga u een goed gevoel geeft, is dat het ervoor zorgt dat uw hersenen endorfine vrijgeven. Endorfine is een hormoon dat werkt als een natuurlijke pijnstiller in het lichaam. Ze produceren een gevoel van euforie en welzijn.

Endorfine komt vrij bij bepaalde activiteiten, zoals sporten, lachen, seks en chocolade eten. Omdat yoga een fysieke oefening is, brengt het de afgifte van endorfine op gang. Hoe intensiever de yoga beoefening, hoe groter de endorfine-rush die u zult ervaren.

Dus als u zich de volgende keer down voelt, probeer dan een krachtige vinyasa flow les. De endorfine zal uw humeur een boost geven en u een geweldig gevoel geven.

Stresshormonen verminderen

Naast het verhogen van endorfines die een goed gevoel geven, helpt yoga de niveaus van het stresshormoon cortisol te verlagen. Cortisol wordt door de bijnieren aangemaakt als reactie op stressvolle situaties.

Hoewel cortisol u op de korte termijn een energieboost geeft en uw concentratie verscherpt, kan een chronisch hoog cortisolniveau leiden tot meer angst, depressie en gewichtstoename. Regelmatig yoga beoefenen kan helpen om het cortisolniveau in balans te houden.

Specifieke houdingen die bijzonder effectief zijn voor het verlagen van cortisol zijn onder andere voorwaartse plooien, de vishouding en de benen-om-de-muur-houding. Neem de tijd om deze herstellende houdingen aan te nemen en voel uw stress wegsmelten.

Bloedstroom neemt toe

Terwijl u door de verschillende yogahoudingen stroomt, circuleert er vers zuurstofrijk bloed door uw lichaam. Deze verhoogde bloedstroom voedt uw cellen en weefsels.

Meer bloed bereikt de hersenen, wat kan verklaren waarom u zich helderder in uw hoofd voelt na het beoefenen van yoga. Een verhoogde bloedstroom voert ook metabolische afvalproducten af, waaronder melkzuur, die zich tijdens het sporten in de spieren ophopen.

Dit helpt pijn of dat zware gevoel dat u soms krijgt na een intensieve workout te voorkomen. Door alle delen van het lichaam te rekken en te gebruiken, verbetert yoga de bloedsomloop zodat u zich energiek en verjongd voelt.

De ademhaling vertraagt

De meeste soorten yoga leggen de nadruk op een diepe, bewuste ademhaling. Dit activeert het parasympathische zenuwstelsel, dat ook wel het "rust- en verteringssysteem" wordt genoemd.

Wanneer u het parasympathische systeem stimuleert door langzaam en regelmatig adem te halen, vertraagt uw hartslag en daalt uw bloeddruk. Diep ademhalen verhoogt ook de zuurstoftoevoer en helpt bij het opwekken van de "ontspanningsreactie".

Door het zenuwstelsel te kalmeren en mentaal gepraat tot rust te brengen, zorgt de focus van yoga op de ademhaling ervoor dat u zich gecentreerd en in vrede voelt. Probeer ademwerk in uw dagelijks leven op te nemen, niet alleen in uw yogabeoefening. Haal 5 keer diep adem als u wakker wordt, voor een vergadering of tijdens een stressvol moment om uw innerlijke rust te herstellen.

Mentaal geklets wordt verminderd

Tijdens het beoefenen van yoga wordt u aangemoedigd om uw geest leeg te maken, aanwezig te blijven en u te concentreren op de gewaarwordingen in uw lichaam. Dit traint uw hersenen om minder tijd kwijt te zijn aan afleidende gedachten over het verleden of de toekomst.

Het loslaten van mentale rommel maakt ruimte om u meer bewust te worden van het heden. Meer aandacht besteden aan uw lichamelijke gevoelens helpt u om uit uw hoofd en in het moment te komen.

Een "apengeest" die voortdurend gedachten herhaalt, kan uw energie uitputten en u depressief doen voelen. Yoga helpt u mentale helderheid te creëren, zodat u het leven nu beter kunt ervaren.

U wordt aandachtiger

Naast het verminderen van onbehulpzaam geklets, bevordert yoga ook de mindfulness. Door bewust door de houdingen te bewegen, wordt u zich meer bewust van uw lichaam.

Afstemmen op het heden helpt bij het ontwikkelen van een betere verbinding tussen lichaam en geest. U leert te luisteren naar fysieke en emotionele signalen van uw lichaam, zodat u problemen kunt aanpakken voordat ze zich ophopen en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Het beoefenen van mindfulness door yoga maakt activiteiten zoals wandelen, eten en praten aangenamer. U waardeert de kleine momenten in het leven in plaats van dat u zich er doorheen haast. Als u meer mindful wordt door yoga, voelt u zich rustiger en tevredener.

U bouwt lichaamsbewustzijn op

Is het u wel eens opgevallen dat u achteroverleunt achter de computer of u zich niet realiseert dat u spanning in uw schouders vasthoudt totdat een yogaleraar uw houding corrigeert? Als u regelmatig yoga beoefent, wordt u zich veel bewuster van uw lichaam.

U leert hoe u uw kern kunt aanspreken, gespannen spieren kunt ontspannen en in de juiste houding kunt bewegen. Dit lichaamsbewustzijn helpt pijn en blessures te voorkomen, zowel op als naast de mat.

Afstemmen op lichamelijke gewaarwordingen geeft ook inzicht in uw emotionele toestand. Door te merken waar u stress in uw lichaam vasthoudt, kunt u de hoofdoorzaak aanpakken. Weer contact maken met uw lichaam door middel van yoga leidt tot meer gezondheid en welzijn.

U krijgt een gevoel van voltooiing

Uw yogabeoefening naar een hoger niveau tillen geeft een gevoel van prestatie. Wanneer u eindelijk een uitdagende houding aanneemt of een houding langer vasthoudt, voelt u zich trots op uzelf.

Zelfs gewoon komen opdagen voor de les en uw lichaam bewegen is al een prestatie die een schouderklopje verdient. Door u te richten op kleine overwinningen bouwt u zelfvertrouwen op om grotere doelen buiten de yogastudio aan te gaan.

Yoga-reeksen zijn zo ontworpen dat ze houdingen van verschillende moeilijkheidsgraden bevatten. Hierdoor kunt u tijdens elke oefening succes ervaren. Vergeet uw ego, ga op uw eigen tempo en vier het simpele feit dat u geoefend hebt.

Uw vooruitzichten verbeteren

Als u zich lichamelijk goed voelt, is het ook gemakkelijker om een positieve mentale instelling te hebben. Yoga helpt cortisol onder controle te houden, zodat u niet zo gestrest raakt over de kleine ergernissen van het leven. Diepe ademhalingstechnieken zorgen voor een onmiddellijke oppepper als u zich neerslachtig voelt.

Het beoefenen van houdingen die ontworpen zijn om onderactieve chakra's te stimuleren, kan ook uw mentaliteit verbeteren. Rugbuigingen en hartopeners geven bijvoorbeeld energie en bevorderen het zelfvertrouwen. Inversies laten energie naar de hersenen stromen en kunnen depressies verlichten.

Tot slot inspireren de spirituele elementen van yoga tot dankbaarheid, compassie en zelfacceptatie. Door een regelmatige yogaroutine aan te houden, wordt het gemakkelijker om optimistisch en gracieus door het leven te gaan.

U slaapt beter

Voelt u zich ook wel eens te opgefokt om goed te kunnen slapen na een intensieve gymnastieksessie? Dat is veel minder waarschijnlijk na yoga. In plaats van u op te peppen, bereidt yoga het lichaam voor op rust.

De meditatieve aard bevordert ontspanning, zodat u gemakkelijker de overgang van waken naar slapen maakt. Yoga helpt ook de niveaus van het stresshormoon cortisol te verlagen, dat de diepe slaap kan verstoren.

Het beoefenen van ontspannende houdingen zoals voorover buigen en savasana voordat u naar bed gaat, geeft uw hersenen het signaal dat het tijd is om tot rust te komen. Zelfs de basis ademhalingstechnieken die u bij yoga leert, kunnen helpen om uw geest tot rust te brengen als u ligt te woelen.

Slecht slapen heeft een negatieve invloed op uw stemming, concentratie, energieniveau en immuunfunctie. Door de slaapkwaliteit te verbeteren, zorgt yoga ervoor dat u zich de volgende dag meer hersteld en energiek voelt.

Uw zenuwstelsel is in balans

Het zenuwstelsel is verdeeld in de sympathische ("vecht of vlucht") en parasympathische ("rust en vertering") kant. Chronische stress overactiveert het sympathische zenuwstelsel. Hierdoor kunt u zich gespannen en overweldigd voelen.

Door middel van mindfulness, diepe ademhaling en ontspanningstechnieken brengt yoga het zenuwstelsel in balans. Het activeren van de parasympathische respons brengt u in een staat van kalmte.

Dit helpt u niet alleen om innerlijke rust te vinden, maar heeft ook uitgebreide voordelen voor de gezondheid. Een evenwichtig zenuwstelsel verlaagt de hartslag, de spijsvertering verbetert en de immuniteit wordt versterkt. Het beoefenen van yoga heeft blijvende effecten die u helpen om te gaan met dagelijkse stress.

Pijn neemt af

Hebt u voortdurend last van pijn, vooral in de rug, nek en gewrichten? Het beoefenen van yoga verbetert de flexibiliteit en het bewegingsbereik, wat de pijn aanzienlijk kan verminderen.

Zachte, therapeutische yogastijlen zijn ideaal om pijn te verminderen. Houdingen worden langer aangehouden met hulpmiddelen zoals dekens en yogablokken om extra ondersteuning te bieden. Yoga verbetert ook het lichaamsbewustzijn zodat u houdingsgewoonten die pijn veroorzaken kunt corrigeren.

Naast het verzachten van pijnlijke spieren, tonen studies aan dat yoga effectief is bij het verlichten van ernstigere pijnaandoeningen zoals artritis, migraine en fibromyalgie. De combinatie van zachte beweging en mindfulness kan zelfs de afhankelijkheid van pijnmedicatie verminderen.

Uw stemming is in evenwicht

De diepe ademhaling, meditatie en ritmische bewegingsreeksen maken yoga een uitstekende manier om de stemming in balans te brengen. Studies hebben aangetoond dat yoga de symptomen van angst, depressie en PTSS kan verminderen.

Door de niveaus van het stresshormoon cortisol te verlagen, helpt yoga om emoties te stabiliseren en stemmingswisselingen te voorkomen. Het vrijkomen van endorfine zorgt ook voor een natuurlijke oppepper om verdriet of prikkelbaarheid tegen te gaan.

Regelmatige yogabeoefening verbetert niet alleen tijdelijk de stemming, maar veroorzaakt ook blijvende veranderingen in de hersenstructuur en -functie om emotionele onrust in de toekomst te voorkomen. De mentale helderheid die u krijgt, werkt ook door buiten de yogamat.

U krijgt meer perspectief

De mentale en fysieke stilte die u tijdens yoga bereikt is bevrijdend. Het geeft u de ruimte om los te komen van herhalende gedachtenpatronen, zodat u een fris perspectief kunt krijgen.

Als u het wat rustiger aan doet op de mat, ontstaan oplossingen voor problemen vaak op een meer organische manier. Loslaten wat u niet langer dient, wordt gemakkelijker. U realiseert zich dat worstelen alleen maar meer lijden veroorzaakt.

Door u naar binnen te richten, helpt yoga externe afleidingen en druk weg te nemen. Dit stelt u in staat om weer gecentreerd te raken, zodat u uitdagingen vanuit innerlijke rust kunt benaderen. Met meer helderheid en perspectief leeft u doelgerichter.

U bouwt spirituele verbinding op

Hoewel yogalessen in uw plaatselijke studio waarschijnlijk vooral gericht zijn op fysieke houdingen en stretches, is yoga van oudsher erg spiritueel georiënteerd. Als u yoga regelmatig beoefent, ontwaakt u voor krachten die groter zijn dan uzelf.

Of u nu actief meditatie beoefent tijdens yoga of niet, de ervaring cultiveert een groter spiritueel bewustzijn. Het gevoel verbonden te zijn met iets buiten het fysieke brengt diepgaande betekenis en innerlijke vrede.

Zelfs als u zichzelf normaal gesproken niet als een spiritueel persoon beschouwt, kan er tijdens yoga een verbazingwekkend gevoel van ontzag en inspiratie naar boven komen. Dit bevordert dankbaarheid, compassie en geloof in de fundamentele goedheid van de wereld.

Uw zelfvertrouwen groeit

Naarmate u nieuwe houdingen leert en sterker wordt in uw yogabeoefening, bouwt u zelfvertrouwen op dat zich uitbreidt naar andere delen van uw leven. U draagt uzelf met meer gemak en zelfverzekerdheid.

Doelen stellen, zoals een uitdagende pose een minuut kunnen aanhouden zonder te trillen, geeft u iets positiefs om naartoe te werken. Het behalen van kleine overwinningen geeft vertrouwen om grotere uitdagingen aan te gaan.

De niet-oordelende omgeving van een yogales helpt u ook om lekkerder in uw vel te zitten. Naarmate uw lichaam verandert door het oefenen, viert u de mogelijkheden ervan in plaats van kritiek te leveren. Deze zelfacceptatie slaat ook over op de mat.

Uw relaties verbeteren

De mentale helderheid, het inlevingsvermogen en het gevoel van innerlijke rust die u op de yogamat cultiveert, hebben ook een positieve invloed op uw relaties met anderen. U communiceert vaardiger en laat grieven gemakkelijker los.

Regelmatige yogabeoefening leert u om in het huidige moment te leven. In plaats van het verleden te herhalen of u zorgen te maken over de toekomst, bent u volledig betrokken bij uw interacties met mensen. Het beoefenen van mindfulness maakt u een betere vriend, partner en collega.

Yoga verbindt u ook met een gevoel van menselijkheid. Dit bevordert begrip, geduld en mededogen ten opzichte van uw dierbaren wanneer er onvermijdelijke conflicten ontstaan.

U bevindt zich in een ondersteunende gemeenschap

Voor veel toegewijde yogi's wordt de yogastudio als een tweede thuis. Medestudenten moedigen elkaar aan en vieren samen mijlpalen. Dit gemeenschapsgevoel biedt waardevolle sociale steun.

Het hebben van een sociale kring van mensen die gezondheid hoog in het vaandel hebben staan, motiveert u om op koers te blijven met uw eigen doelen. U kunt tips delen over van alles, van goed eten tot omgaan met stress.

Yogaleraren spelen ook een belangrijke rol in het cultiveren van een gemeenschap. Hun begeleiding zorgt ervoor dat u week na week vooruitgang boekt in uw beoefening. Door regelmatige interactie voelen de leraren zich als vrienden, wat het gevoel van veiligheid en steun versterkt.

Je vindt rust in jezelf

Het hectische tempo van het moderne leven trekt ons in een miljoen verschillende richtingen tegelijk. We worden gebombardeerd met afleidingen vanaf het moment dat we wakker worden totdat we 's avonds onze ogen sluiten. Al deze zintuiglijke stimulatie en een overdaad aan informatie vermoeien de hersenen.

Voor velen is yoga de enige kans om zich los te koppelen van digitale apparaten en het gekwebbel van de geest tot rust te brengen. De stilte die u tijdens yoga vindt, brengt u terug naar uw centrum. Voor dat uur op de mat staat de eindeloze to-do lijst stil.

Door perioden van stilte in uw dag of week in te lassen, geeft u uw zenuwstelsel een broodnodige pauze. Deze stilte werkt verjongend. Het versterkt uw geduld, focus en gevoel van innerlijke rust.

Uw zelfbewustzijn neemt toe

Yoga biedt ruimte om naar binnen te keren en uw innerlijke landschap te verkennen. Met minder zintuiglijke input en afleiding stemt u zich af op subtiele signalen van uw lichaam. Lichamelijke gewaarwordingen, emoties en gedachtenpatronen worden kristalhelder.

Dit verhoogde zelfbewustzijn geeft u een dieper inzicht in uw behoeften en grenzen. U leert waar u nog stress vasthoudt, zodat u het kunt loslaten. Slechte gewoonten die uw gezondheid saboteren komen naar voren.

Door uw geest-lichaamsverbinding via yoga te versterken, voelt u zich heel. Wanneer uw acties afgestemd zijn op uw werkelijke behoeften in plaats van op druk van buitenaf, wint u aan wijsheid.

U vindt een gezonde ontsnapping

Voor veel mensen voelt het leven tegenwoordig als een eindeloze to-do lijst. We rennen koortsachtig van de ene taak naar de andere en hebben nooit het gevoel dat we bij zijn of vrede hebben. Deze toestand van chronische stress eist een zware tol van zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid.

Yoga biedt een gezonde ontsnapping waarbij de enige verwachting is dat u aanwezig bent. Gedurende dat ene uur bent u volledig vrij van deadlines op uw werk, huishoudelijke taken en familieverplichtingen. De toestemming om te stoppen met streven is ongelooflijk bevrijdend.

Zelfs een korte gezonde ontsnapping aan de normale verantwoordelijkheden is van vitaal belang. Zonder dit is het moeilijk om de eisen van het leven vanuit een kalme, evenwichtige positie te benaderen. Yoga biedt een schuilplaats voor de storm van alledaagse stress.

U leert loslaten

Terwijl u yoga houdingen beoefent, zult u merken dat uw gedachten afdwalen naar gedachten over werk, relaties en onafgemaakte taken op uw to-do lijst. Onvermijdelijk zult u ook uw prestaties beoordelen of worstelen om uw lichaam in de "perfecte" houding te krijgen.

Maar een essentieel onderdeel van yoga is het opmerken van die gedachten en oordelen en ze dan bewust loslaten. Gehechtheid aan resultaten creëert alleen maar meer spanning in lichaam en geest.

Dit proces van zachtjes loslaten leert u hoe bevrijdend het is om aanwezig te blijven. Door los te laten hoe een houding eruitziet, kunt u zich erin nestelen en de voordelen ervan voelen. Door deze les toe te passen op andere delen van het leven, wordt uw mentale last verlicht.

U ontwikkelt discipline

Toegewijd blijven aan een consistente yogapraktijk vereist discipline. Van naar de studio gaan tot uitdagende houdingen aannemen, het vraagt veel van lichaam en geest. Het aanvankelijke enthousiasme verdwijnt vaak.

Maar als u door momenten van weerstand heen volhoudt, bouwt u mentale kracht op die u in alle aspecten van het leven van pas komt. Ongemak wordt gemakkelijker te verdragen. Uitgestelde bevrediging wordt zoeter.

Het beoefenen van discipline door middel van yoga is geen akelig karwei. Het zelfvertrouwen dat u krijgt, maakt toekomstige uitdagingen minder intimiderend. U beseft dat u tot veel meer in staat bent dan u dacht.

U breekt vrij van oordeel

Hoewel yoga u aanmoedigt om de staat van uw lichaam en geest op te merken, gaat het er nooit om uzelf streng te beoordelen. Vasthouden aan gevoelens van mislukking of ontoereikendheid leidt alleen maar tot meer lijden.

Yoga herinnert u eraan om nieuwsgierig, geduldig en mededogend met uzelf te blijven. Vooruitgang gaat langzaam. Elk lichaam en elke reis is uniek. Door uw oordeel los te laten, maakt u ruimte voor acceptatie.

Deze houding beïnvloedt alle gebieden van het leven. U beoordeelt anderen minder kritisch en richt zich meer op onvoorwaardelijke positieve waardering. Loskomen van starre verwachtingen leidt tot meer tevredenheid en innerlijke vrijheid.

CBD-olie opnemen in uw yogabeoefening

Naast alle mentale en fysieke voordelen die hierboven beschreven staan, merken sommige yogabeoefenaars dat hun sessies verbeterd worden door CBD olie te gebruiken. CBD staat voor cannabidiol, een stof die in cannabisplanten voorkomt.

Hier zijn enkele manieren waarop CBD-capsules in uw yogaregime kunnen worden opgenomen:

CBD Massageolie

Breng CBD-geïnfuseerde olie direct op de huid aan vóór uw yogasessie. De CBD wordt door de huid opgenomen om mogelijk ongemak tijdens het stretchen te verminderen. Het bevordert ook de algehele ontspanning. Als u CBD-olie daarna in gespannen spieren masseert, bevordert dit het herstel.

CBD Eetwaren

Neem een uur voor uw yogales een CBD gummy, chocolade of capsule in. De opname van CBD via het spijsverteringsstelsel zorgt voor blijvende effecten die tijdens het oefenen aanslaan.

CBD Vape Pen

Neem een paar trekjes van een CBD vape pen tussen de yogasessies door of tijdens de savasana. CBD inhaleren geeft de snelste effecten voor ontspanning ter plekke. CBD is gemakkelijk discreet te gebruiken en u zult zich niet veranderd of verzwakt voelen door CBD te vapen.

CBD Dranken

Het drinken van CBD-geïnfuseerde thee, water of sap voor of na yoga zorgt voor hydratatie en kalmerende CBD-effecten.

CBD-producten

Breng na uw yogasessie een CBD crème, zalf of roll-on direct aan op pijnlijke spieren of gewrichten. De CBD wordt door de huid opgenomen en versnelt zo het herstel van de training.

Het toevoegen van een CBD supplement aan uw bestaande yoga routine kan voor versterking en synergie zorgen. Maar raadpleeg uw yogadocent voordat u CBD voor de eerste keer in de les gebruikt. Begin langzaam met lage doses en pas aan op basis van uw individuele reactie.

Wat is de "yoga high" en wat veroorzaakt het?

De "yoga high" verwijst naar het gevoel van euforie, helderheid, tevredenheid en gelukzaligheid dat veel yogabeoefenaars tijdens of na hun beoefening ervaren. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan deze natuurlijke high:

 • Verhoogde bloedcirculatie - Meer zuurstofrijk bloed dat naar de hersenen en door het hele lichaam stroomt, zorgt voor een stimulerend effect.
 • Vrijkomen van endorfine - Deze feel-good hormonen werken als natuurlijke pijnstillers en stimuleren de stemming. Hoe krachtiger de yoga, hoe groter de stoot endorfine.
 • Stimulatie van de nervus vagus - De nervus vagus verbindt de hersenen met veel belangrijke organen. Yoga activeert deze zenuw om de ontspanningsreactie op te wekken en het zenuwstelsel in balans te brengen.
 • Een hoger GABA-niveau - GABA is de belangrijkste remmende neurotransmitter in de hersenen die angst vermindert en kalmte bevordert. Yoga verhoogt een laag GABA-gehalte.
 • Deactivering van de amygdala - Dit hersengebied regelt angst en stress. Yoga helpt een overgestimuleerde amygdala tot rust te brengen.
 • Verhoogd dopaminegehalte - Deze chemische stof speelt een rol bij motivatie, focus en gevoelens van beloning. Yoga maakt dopamine vrij.

Hoe lang duren de positieve effecten van yoga nadat de les is afgelopen?

Het varieert per persoon en intensiteit van de yoga beoefening, maar de mentale en fysieke voordelen houden meestal enkele uren tot een hele dag aan nadat uw sessie is afgelopen. De verlichting van stress en de oppepper in de stemming blijven het langst hangen.

Als u regelmatig oefent, kunnen de positiviteit, de verminderde angst, de betere slaap en het gevoel van verbondenheid uw nieuwe normale toestand worden. De cumulatieve effecten bouwen zich na verloop van tijd op.

Veroorzaakt hot yoga eerder een "yoga high"?

Warme yogastijlen zoals Bikram, die in een verwarmde ruimte worden uitgevoerd, versterken zeker de feel-good effecten. De warmte verhoogt de bloedsomloop, maakt de spieren losser en maakt diepere stretching mogelijk. Dit versterkt de afgifte van endorfine en andere neurotransmitters.

De infraroodwarmte veroorzaakt ook vaatverwijding - het uitzetten van bloedvaten - om de bloedstroom te verhogen. Zorg ervoor dat u gehydrateerd blijft en neem zo nodig pauzes. De intensiteit is niet voor iedereen geschikt.

Waarom melden sommige mensen dat ze zich slechter voelen na yoga?

Er zijn een paar redenen waarom sommige mensen zich bij yoga eerder uitgeput of geïrriteerd voelen dan opgebeurd:

 • Te ver gaan in houdingen kan leiden tot uitputting in plaats van het vrijkomen van endorfine. Vermijd overbelasting en luister naar de grenzen van uw lichaam.
 • Uitdroging komt vaak voor in warme lessen. Drink voldoende elektrolytenrijke vloeistoffen voor, tijdens en na de les.
 • Een lage bloedsuikerspiegel kan lichtheid in het hoofd en humeurigheid veroorzaken. Eet een paar uur van tevoren een uitgebalanceerde maaltijd.
 • Stil liggen in savasana kan leiden tot overdenken in plaats van ontspanning. Probeer in plaats daarvan een loop- of zitmeditatie.
 • Blessures of overstrekking door een verkeerde vorm kunnen leiden tot pijn en spierpijn. Bouw houdingen geleidelijk op onder begeleiding van een leraar.
 • Reeds bestaande angsten of trauma's kunnen in het begin door yoga getriggerd worden. Zachtjes en langzaam oefenen helpt om tolerantie op te bouwen.

Waarom kan yoga iemand emotioneel maken?

De mentale helderheid en innerlijke rust die door yoga worden bevorderd, maken het mogelijk om begraven emoties los te laten. Gevoelens van verdriet, boosheid, frustratie, enz. kunnen naar boven komen.

Diep ademhalen verhoogt ook de oxygenatie en prana-stroom, waardoor geblokkeerde energie kan worden aangeboord. Deze emotionele ontlading is therapeutisch, maar kan in het begin overweldigend aanvoelen. Overleg van tevoren met uw leraar als u emotionele triggers wilt vermijden.

Hoe snel na het eten is het goed om yoga te doen?

U kunt het beste 1-3 uur de tijd nemen om te verteren na een volledige maaltijd voordat u yoga gaat doen. Buig- en draai houdingen kunnen ongemakkelijk zijn met een volle maag. Lichte snacks 1 uur van tevoren zijn meestal prima. Hydrateer goed in de tussentijd.

Luister naar uw lichaam en beperk houdingen die ongemakkelijk aanvoelen na het eten. Richt u in plaats daarvan meer op herstellende houdingen. Laat uw voedsel volledig verteren voordat u krachtige vinyasa flows of inversies beoefent.

Is het type yoga van belang voor de stemmingsvoordelen?

Voor het verminderen van angst en het stimuleren van positiviteit zijn zachte herstellende yoga, yin yoga en hatha yoga ideaal. Het langzamere tempo met langer aangehouden houdingen kalmeert de geest en het zenuwstelsel.

Krachtigere beoefeningen zoals Ashtanga, power vinyasa en hot yoga bouwen warmte op en verhogen de endorfine, waardoor ze beter zijn om de stemming te verbeteren. Experimenteer om te zien bij welke stijl u zich van dag tot dag het meest evenwichtig en opgewekt voelt.

Hoe kan ik de positieve effecten verlengen nadat de les is afgelopen?

Hier volgen enkele tips om het opgewekte gevoel van yoga te verlengen:

 • Breng 5-10 minuten door in zittende meditatie of savasana
 • Oefen pranayama ademhalingsoefeningen
 • Neem een warm bad met epsomzout
 • Drink veel water om te hydrateren
 • Gebruik geen alcohol of cafeïne
 • Eet een voedzame, volwaardige maaltijd
 • Journaliseer of reflecteer op verworven inzichten
 • Zorg voor voldoende slaap
 • Herinner uzelf aan eventuele doorbraken
 • Plan de volgende yogales! Consistentie is de sleutel.

Samenvatting

Yoga is een oude Indiase beoefening die geest, lichaam en ziel met elkaar verbindt door middel van lichaamshoudingen, ademhalingstechnieken en meditatie. Regelmatige yoga biedt uitgebreide voordelen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, waardoor beoefenaars zich na elke sessie geweldig voelen. Door endorfine vrij te maken en stresshormonen te verlagen, verbetert yoga de stemming op natuurlijke wijze. De focus op diepe ademhaling activeert het parasympathische zenuwstelsel om lichaam en geest te kalmeren. Yoga verhoogt ook de bloedsomloop, vergroot het lichaamsbewustzijn en verbetert de mindfulness. De beoefening stimuleert zelfacceptatie en compassie.

Het gevoel van voldoening als u uitdagende houdingen onder de knie krijgt of regelmatig naar de les komt, geeft u ook een goed gevoel. Yoga helpt discipline te ontwikkelen, waardoor het zelfvertrouwen toeneemt. De spirituele elementen geven een gevoel van betekenis en verbondenheid. De ondersteunende gemeenschap in yogastudio's motiveert u om te blijven verbeteren. In het algemeen geeft yoga u de middelen om innerlijke rust te vinden, uw oordeel los te laten en de eisen van het leven evenwichtiger te benaderen. De fysieke schoonheid van de beoefening in combinatie met innerlijke stilte zorgt voor een natuurlijke high.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/