10 van de meest voedzame en gezonde groentes die je kunt eten

Gepubliceerd:

Hoewel iedereen weet dat het eten van groenten goed is voor jegezondheid, zal niet iedereen op de hoogte zijn welke groenten nu het meest gezond en voedzaam zijn. Dit is echter nuttige informatie als je gezondere keuzes wil maken of variatie wil aanbrengen in je dagelijkse dieet.

Hier is een lijst met 10 van de meest voedzame groenten. Neem deze lijst mee naar de winkel, zodat je bij het boodschappen doen je mandje kan vullen met deze geweldige, voedzame producten.

1. Peterselie

Peterselie is een kruid dat niet vaak wordt gebruikt, maar absoluut je aandacht verdient in de toekomst, omdat het rijk is aan verschillende vitaminen en mineralen. Een daarvan is foliumzuur, een vitamine die sterk wordt aangeraden aan zwangere vrouwen, maar ook nuttig is voor iedereen die het risico op diverse hartaandoeningen wil verlagen. Daarnaast kan je nauwelijks teveel peterselie eten, want 50 gram van dit kruid bevat slechts 35 calorieën. Peterselie kan eenvoudig worden toegevoegd aan pasta, maar ook aan diverse salades en soepen om je dagelijkse dieet gezonder te maken.

2. Selderij

Ook selderij bevat veel foliumzuur, maar dat is niet het enige voordeel. Deze groente bevat namelijk ook veel vitamine A en K, die de gezondheid van het bloed verbeteren en de botten versterken. Selderij kan je rauw eten of toevoegen aan smoothies en green juices, maar je kan het ook roosteren met kruiden en olijfolie.

3. Uien

Uien bevatten veel antioxidanten en zijn dus goed in het reguleren van de bloeddruk en het reinigen van het lichaam. Uien zijn veelzijdig en kunnen worden toegevoegd aan soepen, salades, stoofpotten, etc. Onthoud echter wel dat de meeste voedingsstoffen in rauwe uien zitten.

4. Radijs

Deze overheerlijke, waterachtige groente is rijk aan vezels, vitamine C en fytosterolen. Radijsjes brengen het cholesterolgehalte in balans en zijn een geweldige aanvulling in een verse salade.

5. Mais

Mais behoort tot de weinige groenten die je niet rauw moet eten. Sterker nog, hoe langer je mais kookt, hoe meer voordelen je krijgt: Deze graansoort is rijk aan antioxidanten en dit niveau neemt alleen maar toe bij het koken. De antioxidanten helpen het zicht te verbeteren en natuurlijk is de smaak van gekookte mais absoluut verrukkelijk!

6. Kool

Deze goedkope en overheerlijke groente kan worden toegevoegd aan salades of meer complexe gerechten (zoals bijvoorbeeld pasta). Kool barst met vitamine C en vezels en is perfect als je wil afvallen: 100 gram rauwe kool bevat slechts 17 calorieën en levert tegelijkertijd een flinke dosis voedingsstoffen.

7. Erwten

Je kan erwten rauw eten, want ze bevatten veel proteïnen, vezels, vitamine A en C, maar je kan ook proberen tijdens het koken diepvrieserwten toe te voegen aan je maaltijden, want op deze manier worden meer voedingsstoffen bewaard. Erwten zijn een goede aanvulling op soepen, bruine rijst, salades en nog veel meer gerechten.

8. Spinazie

Deze groente bevat veel voedingsstoffen, waar je hele lijf van profiteert. De antioxidanten in spinazie helpen het gezichtsvermogen te verbeteren, terwijl magnesium helpt bij het stabiliseren van de bloeddruk. Daarnaast bevat de groente veel vitaminen (A, C, E, K, B5), zink, ijzer, calcium en andere, belangrijke voedingsstoffen. Je kan spinazie toevoegen aan een salade of je omelet, maar je kan er zelfs een overheerlijke spinazie taart van maken.

9. Aardappelen

Aardappelen zijn rijk aan voedingsstoffen, maar alleen als ze correct worden gekookt. In olie frituren of ze dompelen in zure room is niet verstandig, want op deze manier zal je geen voordeel halen uit de vitaminen (B6 en C) of kalium. Je kan ze echter wel bakken met olijfolie en kruiden of er een gepofte aardappel van maken (kies in dit geval wel een smaakmaker die gezond genoeg is).

10. Rode paprika

Paprika is gezond voor iedereen die af wil vallen en de gezondheid wil verbeteren: Een gemiddeld grote paprika bevat slechts 32 calorieën en veel vitamine C, die je huid verbetert en je immuunsysteem stimuleert. Paprika's kunnen rauw worden gegeten, maar je kan ook eens zoeken naar een lekker recept voor gevulde paprika's.

Een andere, goede manier om alle voedingsstoffen van deze groenten te ontvangen, is het drinken van green juices. Zo'n overheerlijke juice kan een geweldige optie voor je zijn als je niet zo dol bent op het eten van rauwe groenten en vruchten, geen tijd hebt om te koken of liever gewoon een enorme hoeveelheid voedingsstoffen in een keer ontvangt.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/