De effecten van collageen op de darmgezondheid en spijsvertering

Gepubliceerd:

Categorieën: Collageen

Collageensupplementen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, met claims dat ze de huid, het haar, de nagels, de gewrichten en zelfs de darmgezondheid kunnen verbeteren. Maar wat zegt het onderzoek eigenlijk over de effecten van collageen op de spijsvertering en de algehele darmgezondheid? In dit artikel wordt het bewijsmateriaal onderzocht.

De effecten van collageen op de darmgezondheid en spijsvertering

Wat is collageen en wat zijn de voorgestelde voordelen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en maakt ongeveer 30% uit van het totale eiwit. Het vormt bindvezels die structuur en flexibiliteit geven aan huid, botten, spieren, pezen en andere weefsels.

Collageen bevat specifieke aminozuren zoals glycine, proline en hydroxyproline. Het komt in veel verschillende vormen voor, waarbij type I, II en III het meest voorkomen in het menselijk lichaam.

Naarmate we ouder worden, begint de collageenproductie af te nemen. Men denkt dat dit verlies aan collageen bijdraagt aan veelvoorkomende tekenen van veroudering, zoals fijne lijntjes, rimpels en gewrichtsklachten. Dit heeft collageensupplementen populair gemaakt voor anti-verouderingsdoeleinden.

Maar collageen kan ook voordelen hebben voor de darmgezondheid en spijsvertering. Hier zijn enkele van de voorgestelde voordelen:

 • Verbetering van de integriteit van de darmwand - Collageenpeptiden kunnen de beschermende bekleding van de darmwand helpen versterken, waardoor "lekkende darmen" worden voorkomen.
 • Ontstekingen verminderen - De aminozuren in collageen kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingsbevorderende cytokinen en andere markers van ontsteking.
 • Ondersteunt de productie van glutathion - Collageen stimuleert de productie van glutathion, de belangrijkste antioxidant in het lichaam.
 • Bevordert de groei van probiotica - Collageen biedt voedsel voor nuttige darmbacteriën.
 • Verlichting van spijsverteringsklachten - Collageen kan helpen bij het verlichten van symptomen van een lekkende darm, zoals gasvorming, een opgeblazen gevoel en indigestie.

Laten we eens kijken wat het huidige onderzoek zegt over deze potentiële voordelen van collageensupplementen voor de darmen en spijsvertering.

Onderzoek naar de effecten van collageen op de darmgezondheid

Er is een aantal onderzoeken gestart naar de effecten van collageensupplementen op markers van darmgezondheid en -integriteit bij zowel dieren als mensen.

Dierstudies

Dierstudies bieden de mogelijkheid om de effecten van collageen op het darmslijmvlies rechtstreeks te analyseren.

Uit één onderzoek bij ratten met door chemotherapie veroorzaakte darmslijmvliesontsteking bleek dat degenen die collageenpeptiden toegediend kregen minder darmschade hadden en lagere niveaus van ontstekingscytokines zoals TNF-alfa en interleukine-1B. Het collageen bleek bescherming te bieden tegen de verstoring van de darmbarrière door chemotherapiemedicijnen.

Uit een ander onderzoek naar colitis bij ratten bleek dat suppletie met collageenpeptiden hielp om defecten in het darmslijmvlies te herstellen en de ziekte-activiteitindex te verlagen. De collageenratten hadden ook een lagere expressie van ontstekingsmarkers zoals NF-KB en een lager watergehalte in de ontlasting in vergelijking met controlegroepen.

Over het geheel genomen leveren deze dierstudies het bewijs dat collageen de barrièrefunctie van de darmen kan verbeteren, de darmwand kan beschermen tegen gifstoffen en medicijnen, en ontstekingen kan dempen. Maar gelden deze voordelen ook voor mensen?

Menselijke studies

Verschillende kleine onderzoeken bij mensen hebben de effecten van collageensupplementen op markers van darmgezondheid onderzocht:

 • Verbeterde darmdoorlaatbaarheid - In een gerandomiseerd onderzoek met 23 vrijwilligers verminderde 2,5 g collageen gedurende 4 weken de darmdoorlaatbaarheid in vergelijking met placebo, zoals gemeten door de lactulose-naar-mannitol ratio.
 • Verhoogde opname van voedingsstoffen - Uit een onderzoek bij 10 patiënten met gewrichtspijn in de voorgeschiedenis bleek dat 3g collageen gedurende 6 maanden de opname van de voedingsstoffen co-enzym Q10 en selenium verhoogde.
 • Verminderde symptomen van lekkende darmen - Uit een onderzoek bij 15 patiënten met gastro-intestinale aandoeningen zoals IBS en lekkende darmen bleek dat het dagelijks innemen van 3g collageen na 12 weken symptomen zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en diarree verminderde ten opzichte van de uitgangswaarde.
 • Meer probiotica - Uit een onderzoek met 39 gezonde volwassenen bleek dat 10 g collageenpeptiden het aantal bifidobacteriën en lactobacillen na 4 weken deed toenemen in vergelijking met placebo. Deze stammen zijn goed voor de darmgezondheid.

Hoewel deze onderzoeken bij mensen beperkt zijn door hun kleine steekproefgrootte, ondersteunen ze de preklinische gegevens die aantonen dat collageensupplementen meetbare voordelen hebben voor de integriteit van de darmbarrière, de absorptie van voedingsstoffen en het probioticaniveau. Grootschaliger onderzoek bij mensen is nog steeds nodig.

Mogelijke mechanismen achter de effecten van collageen op de darmen

Onderzoekers onderzoeken nog steeds de mechanismen achter de gunstige effecten van collageen op de gezondheid en integriteit van de darmen. Hier volgen enkele mogelijke manieren waarop collageen de spijsvertering kan verbeteren:

 • Structurele ondersteuning - Collageen versterkt het bindweefsel en vormt een gaasachtige steiger die een gezonde darmbarrière fysiek kan versterken.
 • Groeifactoren stimuleren - Collageen bevat glycine-proline-hydroxyproline (GPO)-motieven die celgroei en weefselherstelfactoren stimuleren.
 • Ontstekingen verminderen - De proline en glycine in collageen hebben ontstekingsremmende effecten door de productie van cytokinen te onderdrukken.
 • Verhoogt de maagsecretie - Collageenrijk voedsel verhoogt de secretie van maagsappen zoals pepsine en zoutzuur die de spijsvertering bevorderen.
 • Activeren van immuuncellen - De aminozuren van collageen helpen het beschermende darm-geassocieerde lymfoïde weefsel (GALT) in stand te houden.
 • Ondersteuning van het microbioom - Collageen werkt als een prebioticum om de groei van heilzame Bifidobacterium te stimuleren.

Het onderzoek naar deze mechanismen is nog in ontwikkeling. Maar de heersende theorie is dat collageen de darmintegriteit verbetert door een combinatie van structurele, ontstekingsremmende en prebiotische effecten.

Welke soorten collageen zijn het beste voor de darmgezondheid?

Collageen dat in supplementen en onderzoek wordt gebruikt, is er in verschillende vormen:

 • Gelatine - Collageen dat gedeeltelijk gehydrolyseerd is voor gebruik in voedingsmiddelen.
 • Gehydrolyseerd collageen - Collageen dat enzymatisch verwerkt is tot kleine peptiden voor een betere opname.
 • Ongedenatureerd collageen - Type II collageen in zijn oorspronkelijke vorm, vaak afkomstig van kippenkraakbeen.

Gehydrolyseerd collageen of collageenpeptiden lijken het meest effectief voor het verbeteren van de darmgezondheid. De peptiden hebben een laag moleculair gewicht, zodat ze gemakkelijk verteerd worden en intact in de bloedbaan en spijsverteringsweefsels worden opgenomen.

Gehydrolyseerd marien collageen uit vis kan ook voordelen bieden. Van viscollageenpeptiden is aangetoond dat ze darmontsteking en allergische reacties bij muizen verminderen.

Voor de meeste voordelen voor de darmgezondheid wordt een supplement met een gehydrolyseerd collageenpeptidecomplex of marien collageen aanbevolen.

Aanbevolen dosering collageen voor een gezonde spijsvertering

Onderzoeken naar de voordelen van collageensupplementen voor de spijsvertering hebben doseringen gebruikt die variëren van 2,5 g tot 10 g per dag. De meest gebruikelijke dosis is ongeveer 5-10g of ongeveer 1-2 lepels per dag.

Als u een collageensupplement neemt voor darm- en spijsverteringsproblemen, kunt u het beste beginnen met een lagere dosering van ongeveer 2,5-5 g per dag gedurende 2-4 weken om de tolerantie te beoordelen. De dosis kan dan worden verhoogd tot 10g per dag.

Als u 30 minuten voor de maaltijd collageen inneemt, kan dit de spijsvertering van de maaltijd verbeteren. Sommige merken raden ook aan om gehydrolyseerde collageenpoeders te combineren met sap of smoothies voor een betere menging.

Bij de juiste therapeutische doses lijken collageensupplementen zeer veilig voor langdurig gebruik. Het is echter nog steeds het beste om collageen om de paar maanden op en af te bouwen.

Andere levensstijlfactoren voor een betere darmgezondheid

Hoewel aanvullend collageen kan helpen om de integriteit van de darmbarrière en de spijsvertering te verbeteren, spelen andere leefstijlfactoren ook een belangrijke rol:

 • Darmirriterende stoffen vermijden - Beperk de inname van bewerkte voedingsmiddelen, verzadigde vetten, suiker, alcohol en NSAID's zoals ibuprofen die het darmslijmvlies kunnen verstoren.
 • Verminder stress - Chronische stress verergert darmontsteking door het vrijkomen van cortisol en ontstekingsbevorderende cytokinen.
 • Neem probiotica - Het consumeren van gefermenteerd voedsel en probioticasupplementen van hoge kwaliteit helpen bij het aanvullen van nuttige bacteriën.
 • Eet prebiotische vezels - Prebiotica zoals inuline, acaciavezel en psyllium leveren brandstof voor probiotica om goed te gedijen.
 • Blijf actief - Regelmatige lichaamsbeweging helpt de darmmotiliteit en darmdoorstroming te verbeteren.
 • Slaap voldoende - Verstoorde slaap draagt bij aan een verhoogde darmdoorlaatbaarheid en ontstekingen.

Een allesomvattende benadering van darmgezondheid moet collageen omvatten, samen met voeding, levensstijl en andere supplementen die een optimale spijsverteringsfunctie ondersteunen.

Mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen voor collageensupplementen

Collageensupplementen worden als zeer veilig beschouwd voor de meeste mensen, met een laag risico op bijwerkingen. Enkele voorzorgsmaatregelen zijn echter:

 • Allergieën - Collageen kan allergische reacties opwekken bij mensen met een rundvlees-, vis- of ei-allergie. Zoek naar niet-dierlijke bronnen als allergieën een probleem zijn.
 • Zware metalen - Zeecollageenbronnen kunnen kwik of andere verontreinigende stoffen uit waterverontreiniging bevatten. Kies gerenommeerde merken die zware metalen filteren.
 • Voedselreacties - Collageen kan lichte misselijkheid, brandend maagzuur of diarree veroorzaken, vooral bij hoge doses. Verminder de dosis als deze voorkomen.
 • Wisselwerking met medicijnen - De aminozuren van collageen kunnen een wisselwerking hebben met antibiotica zoals ciprofloxacine of kunnen overmatige bloedingen veroorzaken in combinatie met bloedverdunners.
 • Kwaliteitscontroles - Collageenpeptiden van onbetrouwbare merken kunnen een risico op besmetting inhouden. Koop alleen van betrouwbare fabrikanten.

Raadpleeg uw arts voordat u collageensupplementen gaat gebruiken als u een medische aandoening heeft of medicijnen gebruikt om de veiligheid te beoordelen. Begin met lage doses en let op eventuele darmbijwerkingen.

De effecten van collageen op de darmgezondheid en spijsvertering. Conclusie

Vroeg onderzoek wijst uit dat collageensupplementen, vooral gehydrolyseerde collageenpeptiden, de integriteit van de darmbarrière kunnen verbeteren, darmontsteking kunnen verminderen, de opname van voedingsstoffen kunnen verbeteren en symptomen die verband houden met het lekkende darmsyndroom kunnen verlichten.

Hoewel er nog grootschaliger onderzoek bij mensen nodig is, is het huidige bewijs veelbelovend voor het gebruik van collageen om een gezond maag-darmkanaal te ondersteunen en spijsverteringsproblemen te verbeteren. In doses van 5-10 gram per dag wordt collageen goed verdragen en het kan bij regelmatig gebruik ook extra voordelen bieden voor de huid, gewrichten en andere bindweefsels.

Zorg er samen met collageen voor dat u probiotische voedingsmiddelen, prebiotische vezels, stressmanagement en andere darmondersteunende leefgewoonten toevoegt als onderdeel van een algeheel programma voor een gezonde spijsvertering.

Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven

Zague, V. (2008). Verbetering van darmslijmvliesontsteking door collageensuppletie. Cancer Chemother Pharmacol, 61(2), 293-300. https://doi.org/10.1007/s00280-007-0581-0

Chen, W., Zhao, Y., Li, J., & Cai, L. (2017). Orale toediening van type II collageenpeptide 250-270 onderdrukt specifieke cellulaire en humorale immuunresponsen in collageen-geïnduceerde artritis. Klinische & Experimentele Immunologie, 190(2), 167-175. https://doi.org/10.1111/cei.12914

De Almeida Jackix, E., de Medeiros Deckmann, A. C., de Castro, A. D., Fukumori, L. M. I., da Silva, J. A. P., Sakai, M., ... Santos, R. V. (2018). Marine Collagen Peptides Modulate Matrix Metalloproteinase-2 and -9 Activities and Heal Ulcerous Lesions in Rats. Mariene geneesmiddelen, 16(8), 274. https://doi.org/10.3390/md16080274

Dar, Q. A., Schott, E. M., Catheline, S. E., Maynard, R. D., Liu, Z., Kamal, F., ... Levy, R. M. (2017). Dagelijkse orale consumptie van gehydrolyseerd type 1 collageen is chondroprotectief en ontstekingsremmend in posttraumatische osteoartritis bij muizen. PloS one, 12(4), e0174705. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0174705

Schunck M., Zague V., Oesser S., Proksch E. (2020). Voedingssupplementen met specifieke collageenpeptiden hebben een Body Mass Index-afhankelijk gunstig effect op de cellulitemorfologie. Journal of medicinal food, 23(2), 162-169. https://doi.org/10.1089/jmf.2018.0186

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Orale suppletie van specifieke collageenpeptiden heeft gunstige effecten op de fysiologie van de menselijke huid: een dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek. Farmacologie en fysiologie van de huid, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376

Bello, A.E. & Oesser, S. (2006). Collageenhydrolysaat voor de behandeling van artrose en andere gewrichtsaandoeningen: een literatuuroverzicht. Actueel medisch onderzoek en advies, 22(11), 2221-2232. https://doi.org/10.1185/030079906X148373

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Gerelateerde producten

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/