Kan iets huidveroudering tegengaan?

Gepubliceerd:

Categorieën: Collageen

Veroudering is onvermijdelijk, maar vroegtijdige huidveroudering hoeft dat niet te zijn. Er zijn stappen die u kunt nemen om huidveroudering tegen te gaan en rimpels te verminderen, zodat u weer een jeugdigere teint krijgt.

Huidveroudering is een complex biologisch proces dat door vele factoren beïnvloed wordt. Met geavanceerde huidverzorgingstechnologie en wetenschappelijk onderzoek naar anti-veroudering is het mogelijk om uw huid te verjongen en te beschermen om de tekenen van huidveroudering te minimaliseren.

In dit artikel leert u hoe de huid veroudert en welke wetenschappelijk bewezen methodes dermatologen aanbevelen om huidveroudering tegen te gaan en een jeugdige gloed te behouden.

 Werkt iets tegen huidveroudering?

Hoe veroudert de huid? Het verouderingsproces begrijpen

Om te begrijpen hoe u huidveroudering kunt tegengaan, moet u eerst weten hoe het gebeurt.

De huid bestaat uit drie lagen - de opperhuid, lederhuid en hypodermis. De opperhuid is de buitenste laag, terwijl de binnenste hypodermis uit onderhuids vet bestaat. Daartussen bevindt zich de lederhuid, die collageen, elastine en extrafibrillaire matrix bevat.

Deze huidstructuren geven de huid stevigheid, elasticiteit en dat mollige, gladde uiterlijk. Naarmate we ouder worden, ondergaat de huid echter veranderingen die het jeugdige uiterlijk aantasten:

Afname van collageen- en elastinevezels

Collageen zorgt voor structuur, terwijl elastine de huid haar veerkracht geeft. Vanaf midden 20 neemt de productie van collageen af en begint het bestaande collageen af te breken. Elastine begint ook te fragmenteren.

Hierdoor verliest de huid elasticiteit en stevigheid. Ze wordt dunner, droger en vatbaarder voor rimpels.

Verlies van vet en spiertonus

De hypodermis begint in dikte af te nemen. We beginnen gezichtsvet en spiertonus te verliezen. Dit leidt tot huidverslapping en een holle huid onder de ogen, op de wangen en rond de mond. Nasolabiale plooien en marionetlijnen worden meer uitgesproken.

Verminderde functie van de huidbarrière

De bovenste epidermislaag fungeert als een beschermende barrière tegen schade door het milieu. Met het ouder worden verzwakt deze barrièrefunctie, waardoor de huid kwetsbaarder wordt voor irritatie. Het trans-epidermale vochtverlies neemt ook toe, waardoor de huid minder vocht verliest.

Pigmentatieveranderingen

Er kunnen donkere pigmentvlekken zoals ouderdomsvlekken verschijnen, veroorzaakt door jarenlange blootstelling aan de zon. Er kan ook een ongelijkmatige teint ontstaan door de ongelijke verdeling van melanine.

Veranderingen in bloedvaten en botten

Uitzetting van bloedvaten leidt tot spataders op de neus, wangen en benen. Door botverlies, met name in de wangen, ontstaat een uitholling in het midden van het gezicht, wat bijdraagt aan een verouderd uiterlijk.

Effectieve anti-verouderingsstrategieën ondersteund door de wetenschap

Veroudering wordt bepaald door vele intrinsieke en extrinsieke factoren. Terwijl intrinsieke veroudering biologisch en natuurlijk is, wordt geschat dat ongeveer 80% van de huidveroudering veroorzaakt wordt door extrinsieke bronnen zoals blootstelling aan de zon.

Dit betekent dat gezonde keuzes in levensstijl en de juiste huidverzorging van grote invloed kunnen zijn op hoe snel uw huid veroudert. Hier zijn door dermatologen aanbevolen anti-verouderingstips waarvan bewezen is dat ze de huid verjongen:

1. Gebruik elke dag een zonnebrandcrème met een breed spectrum

Blootstelling aan de zon is de belangrijkste oorzaak van huidveroudering. UVA/UVB-straling beschadigt huidcellen, vernietigt collageen en versnelt rimpels. Het veroorzaakt ook pigmentatieveranderingen en verhoogt het risico op huidkanker.

 • Het dagelijks aanbrengen van een breedspectrum SPF 30 zonnebrandcrème is essentieel. Het beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Zoek naar een waterbestendige zonnebrandcrème voor ongeveer 80 minuten bescherming, zelfs als u zweet of zwemt.
 • Breng om de 2 uur opnieuw zonnebrandcrème aan als u buiten bent. Draag ook beschermende kleding zoals een hoed en een zonnebril. Vermijd de piekuren in de zon tussen 10.00 en 14.00 uur.

2. Reinigen en hydrateren voor een jonger uitziende huid

 • Zachte reiniging helpt vuil, olie en onzuiverheden verwijderen zonder uw huid te strippen. Gebruik lauw water en vermijd wrijven of overmatig schrobben.
 • Hydrateren houdt water vast in uw huid, waardoor deze voller wordt en fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar worden. Zoek naar hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur, glycerine, ceramiden en sheaboter.
 • Gebruik voor anti-verouderingsvoordelen moisturizers met antioxidanten zoals vitamine C en E, resveratrol en groene thee. Deze neutraliseren vrije radicalen door UV-straling en vervuiling.

3. Retinoïden gebruiken om collageen te stimuleren

Retinoïden of retinol zijn vitamine A-derivaten waarvan bewezen is dat ze rimpels, vlekjes en schade door de zon verminderen. Het is een van de meest onderzochte ingrediënten tegen huidveroudering en heeft sterk klinisch bewijs:

 • Stimuleert de collageenproductie, waardoor fijne lijntjes en rimpels verminderen
 • Herstelt schade door de zon door de textuur en teint van de huid te egaliseren
 • Ontstopt de poriën en verhoogt de celvernieuwing in de huid voor een jeugdige gloed

Begin langzaam met vrij verkrijgbare retinolcrèmes van 0,5% om tolerantie op te bouwen. U kunt ook retinoïden met een hogere sterkte op recept krijgen van uw dermatoloog. Gebruik in het begin om de dag, verhoog daarna langzaam de frequentie op basis van de tolerantie van uw huid.

4. Gebruik antioxidantenserums voor extra bescherming

Antioxidanten zijn als soldaten die uw huid beschermen. Ze neutraliseren vrije radicalen en oxidatieve schade die veroudering versnellen. Onderzoek toont aan dat specifieke antioxidanten die plaatselijk worden aangebracht de verouderde huid kunnen verjongen:

 • Vitamine C - Verhoogt de collageenproductie en egaliseert de huidskleur. Zoek naar serums met L-ascorbinezuur tussen 10-20%.
 • Vitamine E - Herstelt schade door de zon en vermindert ontstekingen. Wordt vaak gecombineerd met vitamine C.
 • Co-enzym Q10 - Geeft de huidcellen energie en vermindert rimpels. Studies gebruikten doseringen van 0,3%.
 • Groene thee-extract - Verzacht de huid en bevat catechines met anti-verouderingseffecten. Let op een catechinegehalte van 50-75%.
 • Resveratrol - Zit in rode druiven en beschermt tegen negatieve milieu-invloeden. Een concentratie van 1-2% is ideaal.

Breng één of twee keer per dag antioxidantenserums aan na het reinigen. Ze werken synergetisch met retinoïden om de anti-verouderingseffecten te versterken.

5. Krijg meer collageen met supplementen

Onze natuurlijke collageenproductie daalt vanaf onze 20e. Het nemen van orale collageensupplementen kan dit tegengaan:

 • Van collageenpeptiden is ontdekt dat ze de elasticiteit, hydratatie en collageendichtheid van de huid verbeteren. Zoek naar gehydrolyseerd collageenpoeder of -pillen gemaakt van vis, eieren of andere voedselbronnen.
 • In onderzoeken toonden doseringen van 2,5-10 gram collageenpeptiden die gedurende 8-24 weken werden ingenomen, voordelen tegen veroudering. Hogere doseringen zoals 10 gram bleken het meest effectief.
 • Combineer uw collageensupplement met vitamine C voor de beste opname. Vitamine C helpt bij het omzetten van collageen in een bruikbare vorm.
 • U kunt het collageengehalte ook via de voeding verhogen door vitamine C-rijk fruit, bottenbouillon, eieren, citrusvruchten, bladgroenten en bessen te eten.

6. Probeer huidverjongingstherapieën

Niet-chirurgische huidverjongingstherapieën die door dermatologen en esthetici worden aangeboden, kunnen huidveroudering ook tegengaan. Deze omvatten:

 • Chemische peeling - Verwijdert licht de beschadigde buitenste lagen van de huid om nieuwere cellen te onthullen. Verbetert de teint, textuur, lijntjes en acnelittekens.
 • Microdermabrasie - Schuurt de huid zachtjes om te exfoliëren. Vermindert acnelittekens, rimpels, zonnevlekken en vergrote poriën.
 • Laser skin resurfacing - Gebruikt gerichte stralen om collageen te stimuleren, de huid glad te maken en pigmentatie te behandelen. Dramatischer resultaten dan chemische peelings.
 • Huidvullers - Zachte weefselvullers zoals hyaluronzuur vullen gezichtsplooien op en maken gebieden voller die volume hebben verloren. Geeft een tijdelijk anti-verouderingseffect.
 • Microneedling - Creëert microscopisch kleine gaatjes met behulp van minuscule naaldjes om collageen en elastine te stimuleren. Vermindert littekens en rimpels.

Deze behandelingen kunnen honderden euro's per sessie kosten. Geef uw huid daarna ongeveer 2 weken de tijd om te herstellen voordat u uw gebruikelijke huidverzorgingsroutine hervat.

7. Raadpleeg een dermatoloog voor individuele opties

Voor de beste resultaten tegen huidveroudering kunt u het beste een dermatoloog raadplegen. Zij kunnen uw huid, risico's en behoeften beoordelen om een persoonlijk behandelplan op te stellen.

Uw dermatoloog kan aanraden:

 • Retinoïden op recept, alfahydroxyzuren, antioxidanten en peptiden
 • In-huis behandelingen zoals Botox, chemische peelings, laser skin resurfacing, huidvullers
 • Medicijnen om pigmentatie te verbeteren, zoals hydroquinone
 • Controle van verdachte moedervlekken om huidkanker te voorkomen

Met professionele hulp kunt u verschillende tekenen van veroudering aanpakken. Klinische behandelingen op maat hebben ook de neiging om langduriger verjonging te geven dan alleen vrij verkrijgbare producten.

Zet de klok terug bij huidveroudering

Hoewel we veroudering niet kunnen stoppen, kunnen we het wel vertragen. Uw huid beschermen tegen zonlicht, haar voeden en bewezen anti-aging ingrediënten en therapieën gebruiken, kan leiden tot opmerkelijke verbeteringen in het uiterlijk en de gezondheid van uw huid.

Zet de biologische klok van uw huid terug door:

 • Zonnebrandcrème SPF 30 dragen
 • Gebruik van retinoïden, vitamine C, peptiden
 • Oraal collageen innemen
 • Het krijgen van chemische peelings, microneedling
 • Een dermatoloog bezoeken

Een allesomvattende aanpak pakt alle factoren aan die huidveroudering veroorzaken. Met zorgvuldige zorg is het mogelijk om rimpels, vlekken, verslapping en andere tekenen van huidveroudering te minimaliseren. Uw huid zal er tot ver in uw latere decennia jeugdiger uitzien.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik rimpels in mijn gezicht ongedaan maken?

Het gebruik van retinoïden is een van de meest effectieve manieren om rimpels te verminderen. Gebruik een vrij verkrijgbare retinolcrème of neem een retinoïde op recept van uw dermatoloog. Begin langzaam en gebruik het om de dag voordat u de frequentie verhoogt. Het combineren van retinoïden met antioxidanten zoals vitamine C biedt extra voordelen tegen rimpels. Niet-invasieve procedures zoals laserresurfacing en huidvullers kunnen gezichtsrimpels ook vervagen.

Wat is de beste anti-aging huidverzorgingsroutine?

De belangrijkste stappen zijn reinigen, zonbescherming, hydrateren en anti-verouderingsserums gebruiken. Reinig 's ochtends en 's avonds. Breng dagelijks een breedspectrum SPF 30 zonnefilter aan. Gebruik een vochtinbrengende crème met hydraterende ingrediënten en antioxidanten. Breng 's avonds vóór de moisturizer een serum met retinol of vitamine C aan. Exfolieer 1-2 keer per week om dode huidcellen te verwijderen. U kunt ook collageensupplementen toevoegen. Ga jaarlijks naar een dermatoloog.

Hoe kan ik ouderdomsvlekken kwijtraken?

Plaatselijke crèmes met hydrochinon (2-4%) kunnen ouderdomsvlekken lichter maken na enkele maanden gebruik. Retinoïden helpen ook om vlekken te vervagen door de celvernieuwing te verhogen. Chemische peelings en laser resurfacing verwijderen de bovenste huidlagen om nieuwere cellen te onthullen. Draag altijd zonnebrandcrème om de vorming van nieuwe pigmentvlekken te voorkomen.

Wat is het beste collageensupplement voor anti-veroudering?

Zoek naar een gehydrolyseerd collageenpeptidepoeder of -capsules van gerenommeerde merken. Collageen uit vis, eieren of kip biedt vergelijkbare voordelen. Streef naar ongeveer 5-10 gram per dag. Combineer het met vitamine C, die uw lichaam helpt het collageen op te nemen en te gebruiken. U moet collageen minstens 2-3 maanden innemen om anti-verouderingseffecten te zien.

Hoe kan ik mijn huid op natuurlijke wijze strakker maken?

Een gezond dieet met antioxidanten kan uw huid van binnenuit beschermen. Blijf goed gehydrateerd en gebruik vochtinbrengende crèmes met hyaluronzuur. Gebruik verstevigende crèmes met ingrediënten zoals groene thee, peptiden en cafeïne. Droog borstelen stimuleert de bloedsomloop en het collageen. De meest effectieve huidverstevigende behandelingen zijn laser skin resurfacing en ultrasone huidversteviging door een dermatoloog.

Wanneer moet ik antiverouderingsproducten gaan gebruiken?

Gebruik als twintiger dagelijks zonnebrandcrème en een basis huidverzorgingsroutine. Als u 30 bent, gebruik dan antioxidanten zoals serums met vitamine C. Retinoïden kunnen worden toegevoegd om fijne lijntjes te voorkomen en collageen te stimuleren. Overweeg collageensupplementen en periodieke chemische peelings of microdermabrasie. Meer invasieve verstrakkingsbehandelingen kunnen nodig zijn vanaf uw 40e als de verzakking toeneemt. Ga naar uw dermatoloog voor een anti-verouderingsplan op maat.

Kan ik veroudering op natuurlijke wijze tegengaan?

Hoewel natuurlijke benaderingen alleen veroudering niet volledig kunnen tegengaan, kunnen ze wel een aanvulling vormen op klinische behandelingen:

 • Bescherm uw huid tegen de zon, rook niet en vermijd herhaaldelijke gezichtsuitdrukkingen
 • Volg een antioxidantrijk dieet met fruit, groenten, omega-3 en collageenopbouwende voedingsmiddelen
 • Blijf gehydrateerd en gebruik vochtinbrengende crème
 • Doe gezichtsoefeningen om de spieren te versterken
 • Beheer stress met yoga, meditatie, dagboeken
 • Zorg voor voldoende slaap en vermijd waar mogelijk gifstoffen zoals vervuiling

Het aannemen van een gezonde levensstijl legt de basis voor een jeugdiger uiterlijk. Natuurlijke methoden ondersteunen medische anti-verouderingstherapieën.

Welke ingrediënten moet ik vermijden voor een ouder wordende huid?

Vermijd producten met geurstoffen, sulfaatreinigers en alcohol die kunnen irriteren. Vermijd agressieve scrubs en chemische exfolianten die de huidbarrière kunnen beschadigen. Beperk AHA's tot 1-2 keer per week. Hydrochinon voor pigmentvlekken mag niet langdurig gebruikt worden. Lees ingrediëntenlijsten zorgvuldig en test producten eerst uit. Als uw huid slecht reageert, stop dan met het gebruik. Ga naar uw dermatoloog voor advies.

Wanneer moet ik cosmetische ingrepen zoals botox of fillers overwegen?

Niet-invasieve anti-verouderingsprocedures kunnen soms helpen om de klok terug te draaien. Neem contact op met een gediplomeerd dermatoloog of plastisch chirurg. Botox kan dynamische rimpels voorkomen als u het vanaf uw 30e gebruikt. Dermale vullers voegen volume toe, waardoor statische rimpels worden gladgestreken. Bespreek de mogelijke voordelen en risico's op uw leeftijd om te bepalen of procedures u kunnen helpen uw gewenste esthetische doelen te bereiken.

Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven

Farage, M. A., Miller, K. W., Elsner, P., & Maibach, H. I. (2008). Intrinsieke en extrinsieke factoren bij huidveroudering: een overzicht. International Journal of Cosmetic Science, 30(2), 87-95. https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2007.00415.x

Amerikaanse Academie voor Dermatologie. (n.d.). Hoe de tekenen van huidveroudering om te keren. https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/reverse-signs-of-skin-aging

Stichting Huidkanker. (2021). Fotoveroudering. https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/prevention/are-you-at-risk/photoaging

Zussman, J., & Ahdout, J. (2021). Voordelen van vitamine C-serum voor gezicht, huid en haar. Healthline. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/vitamin-c-serum-benefits

Papakonstantinou, E., Roth, M., & Karakiulakis, G. (2012). Hyaluronzuur: Een sleutelmolecule in huidveroudering. Dermato-endocrinologie, 4(3), 253-258. https://doi.org/10.4161/derm.21923

Harvard Health Publishing. (2019). Verminderen collageensupplementen echt tekenen van veroudering? https://www.health.harvard.edu/blog/do-collagen-supplements-really-reduce-signs-of-aging-2019090416904

Mukherjee, S., Date, A., Patravale, V., Korting, H. C., Roeder, A., & Weindl, G. (2006). Retinoïden in de behandeling van huidveroudering: een overzicht van klinische werkzaamheid en veiligheid. Klinische interventies bij veroudering, 1(4), 327-348. https://doi.org/10.2147/ciia.2006.1.4.327

Amerikaanse Academie voor Dermatologie. (n.d.). Huidverjongingsbehandelingen. https://www.aad.org/public/cosmetic/rejuvenation

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/