Wat zijn de tekenen van ouderdom?

Gepubliceerd:

Categorieën: Collageen

Ouder worden is een natuurlijk proces dat we allemaal doormaken. Naarmate we ouder worden, maken ons lichaam en onze geest veel veranderingen door. Hoewel sommige tekenen van veroudering verontrustend zijn, zijn veel tekenen gewoon normale onderdelen van het verouderingsproces. In dit artikel bespreken we de veelvoorkomende, onschuldige tekenen van veroudering die mensen ervaren als ze ouder worden. Als u deze normale veranderingen begrijpt, kunt u eventuele abnormale waarschuwingssignalen opmerken waarvoor medische hulp nodig is.

Naarmate we ouder worden, vinden er zowel binnen als buiten ons lichaam veranderingen plaats. Sommige tekenen van veroudering beginnen rond de leeftijd van 50 jaar op te treden, terwijl andere pas rond de leeftijd van 70 jaar of ouder zichtbaar worden. Als oudere volwassenen weten welke lichamelijke en geestelijke veranderingen normaal zijn, kunnen ze beter begrijpen wat ze kunnen verwachten en kunnen ze normale veroudering onderscheiden van ernstige aandoeningen. Met een gezonde levensstijl kunt u de veroudering vertragen en uw levenskwaliteit op peil houden naarmate u ouder wordt.

Wat zijn de tekenen van ouderdom?

Normale fysieke tekenen van veroudering

Ons lichaam ondergaat veel lichamelijke veranderingen naarmate we ouder worden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende, onschuldige tekenen van veroudering.

Rimpels en ouderdomsvlekken

Naarmate we ouder worden, wordt onze huid dunner, minder elastisch en kan minder goed vocht vasthouden. Dit leidt tot rimpels, plooien en ouderdomsvlekken op blootgestelde huid zoals het gezicht, de hals, handen en onderarmen. Rimpels en ouderdomsvlekken zijn normale tekenen van veroudering. Ze kunnen opvallender worden rond uw 65e.

Verlies van botdichtheid

Vanaf ongeveer 30 jaar beginnen we geleidelijk botdichtheid te verliezen. Dit verlies versnelt bij vrouwen rond de menopauze en kan leiden tot osteoporose. Het is normaal om met het ouder worden wat botdichtheid te verliezen, maar een aanzienlijk verlies kan het risico op breuken verhogen. Voldoende calcium en vitamine D binnenkrijgen kan overmatig botverlies helpen voorkomen.

Veranderingen in hart en bloedvaten

Het hart en de bloedvaten veranderen van nature met de leeftijd. Het weefsel onder de binnenbekleding van de slagaders kan geleidelijk dikker worden. Er kan vetophoping ontstaan. Bloedvaten en slagaders worden stijver, waardoor het hart harder moet werken om het bloed er doorheen te pompen. Deze normale verouderingseffecten verhogen het risico op hoge bloeddruk en hartaandoeningen. Actief blijven helpt om uw hart gezond te houden.

Verlies van spiermassa

We verliezen van nature spiermassa en kracht naarmate we ouder worden. Deze normale verandering wordt sarcopenie genoemd. Het versnelt meestal rond de leeftijd van 65 jaar en kan leiden tot een gevoel van zwakte. Lichamelijk actief blijven met krachttrainingsoefeningen kan helpen om het spierverlies tot een minimum te beperken.

Visie Veranderingen

Veroudering kan geleidelijke veranderingen in het gezichtsvermogen veroorzaken. De lenzen in de ogen worden stijver en kunnen minder goed focussen. Pupillen worden kleiner en reageren minder goed op veranderingen in het licht. Veel voorkomende verouderingseffecten zoals ouderdomsverziendheid en gevoeligheid voor schittering maken lezen en autorijden moeilijker. Oogonderzoeken en corrigerende lenzen kunnen helpen om dit te compenseren.

Gehoorverlies

Het komt vaak voor dat u een zekere mate van gehoorverlies ervaart naarmate u ouder wordt. Dit komt vaak door veranderingen in het binnenoor of in de zenuwbanen die naar de hersenen leiden. Geluiden met hogere tonen kunnen moeilijker te horen zijn. Uw gehoor laten testen kan bepalen of hoortoestellen kunnen helpen.

Tandheelkundige en mondelinge veranderingen

Onze mond verandert van nature naarmate we ouder worden. Terugtrekkend tandvlees stelt meer tandoppervlak bloot aan mogelijk tandbederf. Het weefsel dat de mond bekleedt kan dunner worden en gemakkelijker beschadigd raken. De speekselproductie kan afnemen, waardoor een droge mond ontstaat. Poetsen, flossen, regelmatige gebitsreiniging en een goede mondhygiëne kunnen problemen met de mondgezondheid beperken.

Normale mentale veranderingen bij het ouder worden

Ouder worden heeft niet alleen invloed op ons fysieke lichaam. Ook onze geest ondergaat met de jaren geleidelijke veranderingen. Hier zijn enkele normale mentale gevolgen van het ouder worden:

Langzamere informatieverwerking

Onze hersenen verwerken informatie minder snel naarmate we ouder worden. Het kan langer duren om na te denken en informatie op te roepen. Het voltooien van taken lijkt meer inspanning te kosten. Dit is normaal, maar een aanzienlijke afname in mentale scherpte kan wijzen op dementie. Uw geest uitdagen kan helpen om cognitieve vaardigheden te behouden.

Problemen met het kortetermijngeheugen

Het kan moeilijker zijn om recente gebeurtenissen en informatie te herinneren naarmate u ouder wordt. U kunt meer last hebben van "seniorenmomenten". Af en toe vergeetachtig zijn en moeite hebben met het ophalen van herinneringen zijn normaal. Herhaaldelijk belangrijke dingen vergeten kan op een probleem wijzen. Mentaal actief blijven kan helpen.

Moeite met focussen/aandacht

Naarmate u ouder wordt, kunt u merken dat het meer mentale inspanning kost om u op taken te concentreren. Het is normaal dat uw gedachten af en toe afdwalen. Maar constante concentratieproblemen kunnen wijzen op een aandachtstekortstoornis. Mentaal bezig blijven kan uw concentratie aanscherpen.

Het duurt langer om nieuwe vaardigheden te leren

Nieuw leren duurt meestal langer naarmate we ouder worden. Om oudere volwassenen nieuwe technische vaardigheden onder de knie te laten krijgen, kan meer herhaling nodig zijn. Ouderen moeten misschien hun instructies opnieuw bekijken. Maar iets langer de tijd nemen om te leren is normaal en geen teken van achteruitgang. Geduld en oefening kunnen helpen bij het nieuwe leren.

Veranderingen in stemming en persoonlijkheid

Ouder worden kan uw kijk op het leven in sommige opzichten veranderen. U kunt minder geduldig en prikkelbaarder worden. Sommigen worden angstiger of depressiever. Maar significante persoonlijkheidsveranderingen kunnen wijzen op problemen. Door sociaal actief en veerkrachtig te blijven, blijft uw geestelijke gezondheid meestal op peil.

Tip-van-de-Tong momenten

Een woord op het puntje van uw tong hebben liggen dat u niet meer weet, kan frustrerend zijn. Dit gebeurt vaker naarmate we ouder worden. De medische term hiervoor is lethologica. Het is normaal en geen ernstig teken van achteruitgang. Als u uw geheugen ophaalt, schiet het woord u vaak te binnen.

Wanneer zijn tekenen van veroudering abnormaal?

Hoewel veel leeftijdgerelateerde veranderingen normaal zijn, kunnen sommige wijzen op ernstigere onderliggende medische problemen. Neem onmiddellijk contact op met uw arts als u een van de volgende dingen opmerkt:

 • Geheugenverlies dat dagelijkse activiteiten verstoort
 • Verwardheid, persoonlijkheidsveranderingen en prikkelbaarheid die na verloop van tijd erger worden
 • Moeite met lopen, evenwichtsverlies, vaker vallen of immobiliteit
 • Niet in staat om zelfstandig in bad te gaan, zich aan te kleden of routinematige activiteiten uit te voeren
 • Huidveranderingen zoals ongewone bloedingen, zweertjes of moedervlekken
 • Moeite met het doorslikken van voedsel of ongepland gewichtsverlies
 • Nieuwe, aanhoudende hoofdpijn of zichtproblemen
 • Gehoorverlies waardoor u minder goed kunt communiceren of geïsoleerd raakt
 • Pijn op de borst, aanhoudende hoest of kortademigheid bij inspanning

Vroegtijdige behandeling van afwijkingen kan helpen om de aandoeningen te beheersen en uw gezondheid te behouden terwijl u ouder wordt. Aarzel niet om uw zorgen met uw arts te bespreken.

Tips voor gezond ouder worden

Hoewel sommige effecten van het ouder worden onvermijdelijk zijn, staat u niet machteloos. Door eenvoudige keuzes te maken voor een gezonde levensstijl, kunt u er op uw oude dag op uw best uitzien en u goed voelen. Hier volgen enkele tips:

 • Beweeg regelmatig - streef naar 2,5 uur matige activiteit per week. Dit zorgt voor spierkracht, mobiliteit en een gezond hart.
 • Eet een voedzaam dieet met veel fruit, groenten, vezels en magere eiwitten. Vermijd verzadigde vetten. Een goede voeding ondersteunt de algehele gezondheid.
 • Slaap voldoende - 7-8 uur per nacht is ideaal. Voldoende rust houdt uw geest scherp en vermindert stress.
 • Blijf sociaal betrokken bij activiteiten en hobby's die u leuk vindt. Sociale interactie helpt isolement en depressie te voorkomen.
 • Daag uw hersenen dagelijks uit door nieuwe vaardigheden te leren, puzzels te maken, te lezen of spelletjes te spelen. Mentale stimulatie houdt de cognitie in stand.
 • Beheers stress door ontspanningstechnieken, voldoende slaap en door met vrienden of een therapeut te praten. Ongecontroleerde stress eist zijn tol.
 • Laat u regelmatig medisch controleren en screenen om eventuele problemen in een vroeg stadium op te sporen, wanneer ze het best te behandelen zijn.

Accepteren en begrijpen hoe veroudering uw lichaam en geest verandert, kan u helpen om het ouder worden met gratie te omarmen. Richt u op het behoud van gezondheid en levenskwaliteit. Met een positieve kijk en gezonde keuzes kunnen uw latere jaren een verrijkende tijd zijn.

Veelgestelde vragen over veroudering

Ouder worden brengt veel veranderingen met zich mee voor ons lichaam en onze geest. Hier vindt u antwoorden op enkele veelgestelde vragen over het normale verouderingsproces:

Waarom wordt de huid rimpeliger naarmate u ouder wordt?

Naarmate we ouder worden, produceert onze huid minder collageen en elastine - vezels die de huid stevig en elastisch houden. De huid wordt na verloop van tijd ook dunner. Deze veranderingen veroorzaken rimpels, plooien en huidverslapping.

Is geheugenverlies een normaal onderdeel van het ouder worden?

Lichte geheugenstoornissen en problemen met het ophalen van herinneringen kunnen een normaal onderdeel van het ouder worden zijn. Aanzienlijk geheugenverlies dat de dagelijkse activiteiten verstoort, kan duiden op dementie. Ga naar uw arts als u zich zorgen maakt over uw geheugen.

Waarom krimpen mensen als ze ouder worden?

Hoogteverlies komt vaak voor bij het ouder worden als gevolg van druk op de tussenwervelschijven in de wervelkolom en veranderingen in de lichaamshouding. Mensen kunnen op 80-jarige leeftijd 1-3 inch in lengte verliezen. Verlies van spiermassa naarmate we ouder worden draagt ook bij aan het krimpen.

Wanneer moeten oudere volwassenen hoortoestellen krijgen?

Als gehoorverlies de dagelijkse communicatie en activiteiten belemmert, laat uw gehoor dan testen. Hoortoestellen worden aanbevolen als hoortoestellen het vermogen om te communiceren en activiteiten te ondernemen kunnen verbeteren. Wacht niet tot het gehoorverlies ernstig is.

Is depressie een normaal gevolg van veroudering?

Depressie is geen normaal gevolg van ouder worden. Maar factoren zoals isolement, medische problemen en het overlijden van dierbaren kunnen een depressie op latere leeftijd veroorzaken. Zoek behandeling als de depressiesymptomen twee weken of langer aanhouden.

Wat veroorzaakt leeftijdgerelateerd botverlies?

Botten verliezen van nature dichtheid en worden zwakker naarmate ze ouder worden, doordat er meer bot wordt afgebroken dan aangemaakt. Afnemend oestrogeen versnelt ook het botverlies bij oudere vrouwen. Voldoende calcium, vitamine D en lichaamsbeweging helpt de botsterkte te behouden.

Wanneer moet ik me zorgen maken over vergeetachtigheid?

Af en toe een terugval in het geheugen is normaal. Maar als u herhaaldelijk belangrijke informatie vergeet, verdwaalt op bekende plaatsen of moeite hebt met het uitvoeren van routinetaken, moet u medisch onderzocht worden op dementie.

Waarom hebben mensen een leesbril nodig als ze ouder worden?

Verminderde elasticiteit in de ooglens maakt het voor veel oudere volwassenen moeilijk om scherp te stellen op voorwerpen dichtbij. Presbyopie veroorzaakt wazig zicht dichtbij, gecorrigeerd door vergrotende lenzen in een leesbril.

Bronnen gebruikt bij het schrijven van dit artikel

Centers for Disease Control and Prevention (Centra voor ziektecontrole en -preventie). (2021). Gezond ouder worden: Bevordering van welzijn bij oudere volwassenen. https://www.cdc.gov/grand-rounds/pp/2017/20170919-senior-aging.html

Nationaal instituut voor veroudering. (2022). Wat is gezond ouder worden? https://www.nia.nih.gov/health/what-healthy-aging

Uitgeverij Harvard Health. (2022). 12 tips voor gezond ouder worden. https://www.health.harvard.edu/healthy-aging/12-tips-for-healthy-aging

Amerikaanse Academie voor Oogheelkunde. (2022). Leeftijdsgerelateerde veranderingen in het gezichtsvermogen. https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/age-related-vision-changes

Workman, J. L. (2022). Het verouderingsproces - veranderingen in geest, lichaam en zintuigen. Verywell Health. https://www.verywellhealth.com/the-aging-process-2224746

Mayokliniek. (2022). Veroudering: Wat u kunt verwachten. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/healthy-aging/in-depth/aging/art-20046070

Cleveland Clinic. (2021). De hersenen en het zenuwstelsel: Normale veroudering. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/21192-the-brain--nervous-system-normal-aging

Johns Hopkins Medicine. (n.d.). Veranderingen in het lichaam bij het ouder worden. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/changes-in-the-body-with-aging

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/