Moet u collageen 's ochtends of 's avonds innemen?

Gepubliceerd:

Categorieën: Collageen

Collageensupplementen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, mensen nemen ze in de hoop dat ze de huid, het haar, de nagels, de gewrichten en nog veel meer verbeteren. Maar wanneer is de beste tijd om collageen in te nemen - 's ochtends of 's avonds? Hier volgt een gedetailleerde blik op de mogelijke voor- en nadelen van het innemen van collageen op verschillende tijdstippen van de dag.

Moet u collageen 's ochtends of 's avonds innemen?

Wat is collageen en waarom nemen mensen het?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en maakt ongeveer 30% uit van het totale eiwitgehalte. Het is het hoofdbestanddeel van bindweefsels zoals huid, pezen, ligamenten, botten en bloedvaten. Collageen geeft de huid structuur en stevigheid.

Naarmate we ouder worden, begint de productie van collageen af te nemen, wat leidt tot veelvoorkomende tekenen van veroudering zoals rimpels, een verslapte huid, stijve gewrichten en broze nagels. Het nemen van een collageensupplement kan deze effecten mogelijk tegengaan door het lichaam van extra collageen te voorzien.

Enkele van de geclaimde voordelen van collageensupplementen zijn:

 • Vermindert rimpels en droogte, verbetert de elasticiteit en vochtigheid van de huid
 • Ondersteunt de groei en sterkte van haar en nagels
 • Verlicht gewrichtspijn en -ontsteking
 • Spiermassa verbeteren en botverlies voorkomen
 • Blessures sneller helpen genezen
 • Darmgezondheid en spijsvertering verbeteren

Samengevat is collageen dus een belangrijk structureel eiwit dat met de jaren afneemt. Collageensupplementen zijn bedoeld om deze afname te compenseren en de jeugdigheid te bevorderen. Maar wanneer moet u ze nemen om er maximaal profijt van te hebben?

Voordelen van het nemen van Collageen in de ochtend

Het heeft verschillende voordelen om 's ochtends collageen in te nemen:

1. Kan de huid in de loop van de dag verbeteren

Sommige onderzoeken wijzen uit dat onze collageenproductie 's nachts tijdens onze slaap een natuurlijke piek vertoont. Als u 's ochtends collageen inneemt, helpt u om overdag voldoende collageen aan te maken, wanneer mensen meer blootgesteld worden aan blauw licht, UV-stralen en vervuiling die schadelijk zijn voor het collageen.

Een ochtendsupplement met collageen kan de hydratatie, gladheid en elasticiteit van de huid in de loop van de dag merkbaar verbeteren. Het collageen kan de schadelijke effecten van ochtendroutines voor huidverzorging, blootstelling aan de zon, het aanbrengen van make-up en milieuverontreinigende stoffen tegengaan.

2. Kan energie en sportprestaties ondersteunen

Collageenpeptiden zijn gemakkelijk verteerbare en geabsorbeerde aminozuren die een energieboost kunnen geven als ze 's ochtends worden ingenomen. Het innemen van collageen bij het ontbijt helpt aminozuren te leveren voor de spiereiwitsynthese na een nacht vasten. Dit kan het herstel en de prestaties tijdens de training verbeteren.

Sommige onderzoeken suggereren dat het consumeren van collageeneiwit 's ochtends leidt tot meer verzadiging na het ontbijt en stabielere energieniveaus. Dit maakt het een slimme toevoeging aan elke ochtend smoothie, koffie of ontbijtschaal.

3. Bereidt u voor op langdurige ondersteuning van gewrichten en botten

s Ochtends is het tijdstip waarop veel mensen de meeste pijn en stijfheid ervaren in gewrichten, pezen, ligamenten en botten nadat ze 's nachts hebben stilgelegen. Als u 's ochtends als eerste collageen inneemt, kan dit helpen om de ochtendlijke gewrichtsklachten te verlichten en ervoor te zorgen dat collageen circuleert wanneer u het het meest nodig hebt.

Voor sporters en actieve personen kan het 's ochtends innemen van collageen ook helpen om overdag spierschade en toekomstige blessurerisico's te voorkomen. Het collageen kan het bindweefsel vóór de activiteit versterken.

4. Meer gemak & consistente timing

Door 's ochtends supplementen in te nemen, bouwt u de gewoonte op om dagelijks collageen in te nemen. Het is gemakkelijker om 's ochtends vroeg te onthouden dan later op de dag.

s Ochtends hebben mensen meestal ook meer regelmatige routines. Dus collageen kan gemakkelijk worden opgenomen in ochtendgewoonten zoals ontbijten, koffie drinken of andere supplementen innemen.

Voordelen van het 's nachts innemen van Collageen

Aan de andere kant heeft het ook voordelen om 's nachts collageen in te nemen:

1. Kan Beauty Rest ondersteunen

Ons lichaam repareert en verjongt de huid en gewrichten van nature terwijl we slapen. Het lichaam vlak voor het slapengaan voorzien van extra collageen kan de grondstoffen leveren die het nodig heeft om dit nachtelijke regeneratieproces volledig te ondersteunen.

Sommige onderzoeken wijzen uit dat het innemen van collageen voor het slapen gaan leidt tot verbeteringen in de hydratatie, elasticiteit en vermindering van rimpels van de huid na enkele weken. Daarom kan de nacht het optimale moment zijn om collageen in te nemen als uw belangrijkste doel voordelen tegen huidveroudering zijn.

2. Kan de slaapkwaliteit verbeteren

Collageen bevat het aminozuur glycine, waarvan in sommige onderzoeken is aangetoond dat het de kwaliteit, duur en efficiëntie van de slaap verbetert wanneer het voor het slapen gaan wordt ingenomen. Voor mensen met slaapproblemen kan collageen daarom een rustiger, ononderbroken slaap bevorderen.

3. Ondersteunt verlichting van gewrichten 's nachts

Veel mensen ervaren 's nachts of als ze wakker worden de meest intense gewrichts- en spierpijn. Het innemen van collageen 's avonds kan onmiddellijke verlichting geven door gewrichten te dempen en het ongemak te verminderen wanneer u dat het meest nodig hebt. Het kan u helpen om comfortabeler in slaap te vallen.

4. Kan 's nachts helpen bij spiergroei

Menselijk groeihormoon (HGH) wordt in pulsen afgescheiden tijdens de diepe slaap, vooral in de vroege nachtelijke uren. HGH stimuleert de spiergroei en de collageensynthese. Het consumeren van collageen voordat u naar bed gaat, kan aminozuren leveren om spierherstel en groei te ondersteunen terwijl u slaapt.

5. Gemakkelijk te onthouden voor het slapen gaan

Door collageen onderdeel te maken van uw routine voor het slapengaan door het in te nemen naast dingen als tandenpoetsen, vergeet u het niet consequent in te nemen. De eenvoud om het op te nemen in uw ritueel voor het slapengaan maakt de supplementatie van collageen 's nachts voor veel mensen aantrekkelijk.

Het optimale tijdstip kan afhangen van uw doelen

Er is weinig onderzoek gedaan naar de vraag of collageen 's ochtends of 's avonds beter wordt opgenomen. Op basis van de potentiële voordelen die hierboven zijn beschreven, hangt de optimale tijd om uw collageensupplement in te nemen waarschijnlijk af van uw belangrijkste doelen:

 • Als u zich richt op het verminderen van zichtbare tekenen van veroudering zoals rimpels en droogheid, is het het meest zinvol om ' s nachts collageen in te nemen. s Nachts herstelt uw lichaam de huid het meest, dus als u collageen vlak voor het slapen gaan inneemt, wordt het maximaal benut.
 • Als u uw energie, sportprestaties en herstel wilt verbeteren, neem dan 's ochtends collageen in. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam voldoende collageen heeft om spieren en gewrichten te versterken wanneer u ze het meest nodig hebt.
 • Neem 's ochtends en 's avonds collageen in om uw gewrichten de hele dag te ontlasten en blessures te voorkomen. Zo krijgt uw bindweefsel continu ondersteuning van collageen.
 • Als het vereenvoudigen van uw routine het belangrijkst is, neem dan collageen in wanneer u dat het makkelijkst kunt onthouden - 's ochtends of 's avonds. Zolang u het consequent inneemt, zouden de voordelen nog steeds aanzienlijk moeten zijn.

Ongeacht wanneer u het inneemt, zorg ervoor dat u uw collageensupplement minstens 4-12 weken consequent inneemt om resultaten te merken. Het wordt aanbevolen om 2,5-10 gram per dag in één dosis in te nemen, maar volg de doseringsinstructies van het supplementmerk van uw keuze.

Tips voor het innemen van ochtendcollageen

Als u ervoor kiest om 's ochtends collageen in te nemen om voordelen zoals meer energie, huidbescherming en verlichting van gewrichten gedurende de dag te oogsten, dan volgen hier enkele tips:

 • Voeg collageenpoeder of -capsules toe aan ontbijtproducten zoals havermout, yoghurt, smoothies of koffie
 • Stel een dagelijks telefoonalarm in om collageen als eerste in te nemen na het wakker worden
 • Bewaar collageenpakketjes of een bakje op uw aanrecht om u eraan te herinneren
 • Combineer collageen met andere ochtendsupplementen zoals vitamines of omega-3
 • Gebruik een gearomatiseerd of gemakkelijk oplosbaar collageenpoeder
 • Meng collageenpoeder tot een "proteïneshot" met vruchtensap of melk
 • Drink collageenpeptiden binnen 30 minuten na het ontwaken voor een optimale opname
 • Innemen op een lege maag of minstens 30 minuten voor het eten voor de beste resultaten

Tips voor het innemen van avondcollageen

Als u zich 's nachts richt op huidherstel, verbeterde slaapkwaliteit en spiergroei, dan volgen hier enkele tips om 's avonds collageen in te nemen:

 • Eet collageen bij het avondeten of vlak voor u naar bed gaat
 • Voeg collageenpoeder toe aan een kopje kruidenthee om ontspanning te bevorderen
 • Bewaar collageen bij uw wastafel om in te nemen tijdens het tandenpoetsen
 • Stel een dagelijks telefoonalarm in om collageen in te nemen voordat u naar bed gaat
 • Neem collageen onmiddellijk voordat u nachtcrèmes aanbrengt voor een versterkt effect
 • Kies ongearomatiseerde of neutrale collageenproducten om de slaap niet te verstoren
 • Meng met warme amandelmelk of zuivelmelk en drink voor het slapen gaan
 • Neem collageencapsules met een klein lepeltje amandelboter of yoghurt
 • Gebruik een hogere dosis collageen voordat u naar bed gaat dan 's ochtends
 • Neem collageen niet te laat in - doe dit 1-2 uur voordat u naar bed gaat voor de beste opname

Collageen heeft voordelen wanneer u het inneemt

Hoewel de ideale timing van collageen afhangt van uw welzijnsdoelen, mag u niet vergeten dat collageen voordelen zou moeten bieden, ongeacht wanneer u het inneemt. Het consequent innemen is belangrijker dan de timing.

Collageenpeptiden hebben een hoge biologische beschikbaarheid en absorptiesnelheid, wat betekent dat uw lichaam efficiënt gebruik kan maken van de aminozuren. De collageenpeptiden worden direct opgenomen in uw eigen collageenstructuren.

Dus stress niet te veel over de perfecte timing van collageen. Kies gewoon een tijdstip dat bij uw routine past en blijf het dagelijks innemen. Na verloop van tijd zou u verbeteringen moeten zien in huid, haar, nagels, gewrichten of andere gebieden waar u zich op richt.

Samenvatting

Om de belangrijkste punten in dit artikel samen te vatten:

 • Collageen is een overvloedig structureel eiwit dat met de jaren afneemt, wat leidt tot tekenen van veroudering
 • Collageensupplementen kunnen deze effecten tegengaan door het lichaam te voorzien van extra collageen
 • Als u 's ochtends collageen inneemt, biedt dit voordelen zoals energie, ondersteuning tijdens de training en bescherming van gewrichten en huid gedurende de hele dag.
 • Als u 's nachts collageen inneemt, biedt dit voordelen zoals verbeterd nachtelijk huidherstel, betere slaap en spiergroei.
 • De ideale timing voor collageen hangt af van uw belangrijkste welzijnsdoelen
 • Het maakt niet uit wanneer u het inneemt, wees consequent en neem dagelijks collageen gedurende ten minste 4-12 weken om resultaten te merken.
 • Neem 2,5-10 gram per dag in één dosis volgens de aanwijzingen op het supplementenlabel.
 • Maak het uzelf gemakkelijk door collageen aan uw bestaande ochtend- of avondroutines toe te voegen

Moet u collageen 's ochtends of 's avonds innemen? Er zijn goede argumenten voor beide. Neem collageen wanneer dit uw levensstijl, gezondheidsdoelen en dagelijkse gewoonten het beste ondersteunt. Houd uw kuur een paar maanden vol voor een stralende huid, sterke gewrichten en nagels en andere voordelen.

Feiten

Hier zijn wat meer gedetailleerde feiten en statistieken over collageensupplementen en timing:

 • Collageen maakt 30% uit van het totale eiwitgehalte in het menselijk lichaam en 70-80% van de huidstructuur.
 • Er zijn minstens 16 verschillende soorten collageen geïdentificeerd, maar meer dan 90% van het collageen in het lichaam is collageen van type I, II of III.
 • Na de leeftijd van 25 jaar daalt de collageenproductie met 1-2% per jaar. Op 60-jarige leeftijd daalt het collageenniveau met ongeveer 30%.
 • Vrouwen ervaren een snellere afname van collageen, meestal vanaf hun 30e, wat samengaat met het begin van veelvoorkomende tekenen van veroudering zoals fijne lijntjes en rimpels.
 • Collageenpeptiden hebben een uniek aminozuurprofiel, met een overvloed aan glycine, proline en hydroxyproline.
 • Populaire bronnen van aanvullend collageen zijn onder andere runder-, zee-, eierschaal-, kippen- en varkenscollageen.
 • Gehydrolyseerde collageenpeptiden hebben ketens met een laag moleculair gewicht die zeer biologisch beschikbaar zijn in het lichaam in vergelijking met ongedenatureerd collageen.
 • Meerdere klinische onderzoeken tonen aan dat in te nemen collageenpeptiden de hydratatie van de huid, de collageendichtheid en de elasticiteit van de huid kunnen verbeteren en rimpels kunnen verminderen.
 • Er is steeds meer bewijs dat collageensupplementen de gezondheid van gewrichten, botten, spieren, haar, nagels en darmen ondersteunen.
 • Typische klinische onderzoeken duren 4-12 weken om meetbare voordelen van collageen aan te tonen.
 • Onderzoek toont aan dat glycine, dat ongeveer 35% van de collageenpeptiden uitmaakt, de prestaties overdag, de slaapkwaliteit en het herstel kan verbeteren wanneer het als supplement wordt ingenomen.
 • Atleten die 8 weken lang dagelijks slechts 15 gram collageen innamen, vertoonden een grotere vetvrije spiermassa en betere atletische prestaties in vergelijking met placebogroepen.
 • De aanbevolen dagelijkse dosis collageen ligt tussen de 2,5-15 gram. De meeste supplementen leveren 10-20 gram per portie.
 • Collageenpoeder kan gemakkelijk worden verwerkt in smoothies, koffiedranken, havermoutkommen, yoghurt, gebakken producten, soepen en nog veel meer.
 • De absorptie van collageen kan iets beter zijn wanneer het 's ochtends op een lege maag of voor het slapen gaan wordt ingenomen dan wanneer het met voedsel wordt ingenomen. Maar als u het consequent inneemt, zou het voordelen moeten bieden, ongeacht wanneer u het inneemt.

Moet u collageen 's ochtends of 's avonds innemen? Conclusie

Kortom, collageen is een belangrijk eiwit dat onze huid jeugdig, gewrichten soepel en botten sterk houdt. De productie van collageen neemt van nature af naarmate we ouder worden, wat leidt tot een verslapte huid, pijnlijke gewrichten en andere tekenen van veroudering. De consumptie van een collageensupplement kan deze afname tegengaan door het lichaam te voorzien van extra collageen dat het kan gebruiken om jeugd, schoonheid en lichamelijke functies te behouden.

Klinische onderzoeken tonen aan dat dagelijks gebruik van collageen gedurende minstens 4-12 weken kan leiden tot meetbare verbeteringen in huidrimpels en droogheid, nagelgroei, broos haar, gewrichtsklachten, botmineraaldichtheid, spieropbouw en meer. Gehydrolyseerde collageenpeptiden in supplementen hebben een uitstekende biologische beschikbaarheid.

Hoewel de ideale timing onduidelijk is, lijkt een portie van 2,5-10 gram per dag consequent innemen belangrijker dan timing. Collageen biedt 's nachts tijdens uw slaap schoonheidsvoordelen en overdag prestatievoordelen. Kies dus 's ochtends of 's avonds op basis van uw levensstijl en doelen. Voeg collageenpoeder of -capsules toe aan uw bestaande routines voor gemakkelijk dagelijks gebruik.

Binnen enkele weken of maanden van dagelijkse collageensupplementen in combinatie met een gezonde levensstijl, zult u voordelen opmerken zoals een stevigere huid, glanzender haar, sterkere nagels, minder gewrichtsklachten, een betere slaap en betere sportprestaties. Maak collageen deel van uw langetermijnregime om de gezondheid van uw hele lichaam, schoonheid en anti-veroudering te ondersteunen.

Bronnen gebruikt bij het schrijven van dit artikel

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Het effect van orale suppletie met collageenpeptiden op de vochthuishouding van de huid en het collageennetwerk in de lederhuid: bewijs uit een ex vivo model en gerandomiseerde, placebogecontroleerde klinische onderzoeken. Journal of Cosmetic Dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). Onderzoek van 24 weken naar het gebruik van collageenhydrolysaat als voedingssupplement bij atleten met activiteitsgerelateerde gewrichtspijn. Current Medical Research and Opinion, 24(5), 1485-1496. https://doi.org/10.1185/030079908x291967

Elam, M. L., Johnson, S. A., Hooshmand, S., Feresin, R. G., Payton, M. E., Gu, J., Arjmandi, B. H. (2018). Een collageensupplement verbetert de hydratatie, elasticiteit, ruwheid en dichtheid van de huid: Resultaten van een gerandomiseerde, placebogecontroleerde, blinde studie. Journal of Cosmetic Dermatology, 17(2), 261-268. https://doi.org/10.1111/jocd.12386

Inoue, N., Sugihara, F., Wang, X. (2016). Inname van bioactieve collageenhydrolysaten verbeteren de vochtigheid en elasticiteit van de gezichtshuid en verminderen tekenen van gezichtsveroudering in een gerandomiseerde dubbelblinde placebogecontroleerde klinische studie. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081. https://doi.org/10.1002/jsfa.7606

Kawaguchi T, Nanbu PN, Kurokawa M. (2012). Distributie van prolylhydroxyproline en zijn metabolieten na orale toediening bij ratten. Biologisch en farmaceutisch tijdschrift, 35(3), 422-427. https://doi.org/10.1248/bpb.35.422

Moskowitz R. W. (2000). Rol van collageenhydrolysaat bij bot- en gewrichtsaandoeningen. Seminars over artritis en reuma, 30(2), 87-99. https://doi.org/10.1053/sarh.2000.9622

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Orale suppletie van specifieke collageenpeptiden heeft gunstige effecten op de fysiologie van de menselijke huid: een dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek. Farmacologie en fysiologie van de huid, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376

Shigemura, Y., Akaba, S., Kawashima, E., Park, E. Y., Nakamura, Y., Kondou, K., & Sato, K. (2017). Identificatie van een nieuw uit voedsel afgeleid collageenpeptide, hydroxyprolyl-glycine, in menselijk perifeer bloed door pre-column derivatisering met fenylisothiocyanaat. Levensmiddelenchemie, 219, 15-20. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.09.123

Tanaka, M., Koyama, Y.I., Nomura, Y. (2009). Effecten van inname van collageenpeptide op UV-B-geïnduceerde huidbeschadiging. Biowetenschappen, biotechnologie en biochemie, 73(4), 930-932. https://doi.org/10.1271/bbb.80649

Zague, V. (2008). Een nieuwe kijk op de effecten van de inname van collageenhydrolysaat op de eigenschappen van de huid. Archivos Latinoamericanos de Nutricion, 58(2), 195-206. https://www.alanrevista.org/ediciones/2008/2/art-8/

Zdzieblik, D., Oesser, S., Baumstark, M. W., Gollhofer, A., & König, D. (2015). Suppletie met collageenpeptiden in combinatie met weerstandstraining verbetert de lichaamssamenstelling en vergroot de spierkracht bij oudere sarcopenische mannen: een gerandomiseerde gecontroleerde trial. The British Journal of Nutrition, 114(8), 1237-1245. https://doi.org/10.1017/S0007114515002810

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Gerelateerde producten

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/