Mogelijke bijwerkingen van te veel collageen

Gepubliceerd:

Collageensupplementen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, dankzij de voordelen voor huid, haar, nagels, gewrichten en meer. Collageen is een structureel eiwit dat overal in het lichaam te vinden is en speelt een belangrijke rol in onze algehele gezondheid en ons uiterlijk. Maar zoals bij de meeste dingen kan te veel van het goede ook nadelen hebben.

Overmatige consumptie van collageen kan bij sommige mensen tot milde bijwerkingen leiden. Inzicht in de mogelijke risico's kan helpen bij een veilige en effectieve supplementatie van collageen.

Mogelijke bijwerkingen van te veel collageen

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en maakt 30% uit van het totale eiwitgehalte. Het vormt een structureel raamwerk dat weefsels ondersteunt, waaronder huid, botten, pezen, ligamenten, bloedvaten en organen.

Collageenvezels versterken de huid en geven haar soepele, elastische eigenschappen. In de botten en gewrichten helpt de rubberachtige consistentie van collageen schokken op te vangen en ondersteunt het soepele bewegingen. Collageen speelt ook een rol bij het vervangen van dode huidcellen en het helen van wonden.

Onze natuurlijke collageenproductie neemt af naarmate we ouder worden. Dit verlies van collageen leidt tot veel voorkomende uiterlijke tekenen van veroudering zoals fijne lijntjes, een slappe huid, broze nagels, stijve gewrichten en zwakkere botten. Collageensupplementen zijn bedoeld om deze afname tegen te gaan door direct het collageen te leveren dat het lichaam nodig heeft.

Voordelen van collageensupplementen

Collageensupplementen kunnen klinisch bewezen voordelen bieden als ze regelmatig worden ingenomen:

 • Verbetert de hydratatie en elasticiteit van de huid - Van orale collageenpeptiden is aangetoond dat ze het vochtgehalte van de huid verhogen en rimpels verminderen. Het collageen stimuleert nieuwe aanmaak in de huidlaag.
 • Verlicht gewrichtsklachten - Meerdere onderzoeken tonen aan dat collageen artritische pijn en stijfheid in gewrichten kan verminderen. Het ondersteunt het herstellen en versterken van beschadigd gewrichtsweefsel.
 • Versterkt broze nagels - De aminozuren in collageensupplementen helpen nagels sterker te worden en voorkomen barsten en afsplinteren.
 • Vermindert het verschijnen van cellulitis - Collageen kan de textuur van de huid verbeteren om de zichtbaarheid van cellulitis te minimaliseren.
 • Bevordert de gezondheid van het hart - Sommige onderzoeken wijzen uit dat de dagelijkse inname van collageen beschermt tegen de opbouw van plaque in slagaders en de sterkte en flexibiliteit van bloedvaten verbetert.
 • Helpt bij de opbouw van spiermassa - Collageen levert essentiële aminozuren die nodig zijn voor de opbouw en het herstel van spieren na het sporten. Het kan een toename in spiermassa en kracht ondersteunen.

Gezien de rol van collageen in de algemene structurele ondersteuning en integriteit, biedt het bewezen voordelen voor schoonheid, fitness, mobiliteit en algemeen welzijn. Als het wordt opgenomen in een gezonde levensstijl, kunnen collageensupplementen de levenskwaliteit op elke leeftijd verbeteren.

Mogelijke bijwerkingen van overmatig collageen

Hoewel collageen wetenschappelijk onderbouwde voordelen biedt, kan te veel van het goede leiden tot mogelijke bijwerkingen. Hier zijn enkele van de belangrijkste dingen die u moet weten over overmatige inname van collageen:

1. Spijsverteringsproblemen

Het innemen van meer dan de aanbevolen portie collageenpeptiden kan bij sommige mensen het spijsverteringskanaal irriteren. Collageensupplementen zijn afgeleid van dierlijke bijproducten zoals visschubben of -huiden en kippenkraakbeen. De hoge eiwitdichtheid kan het spijsverteringsstelsel overweldigen, wat kan resulteren in:

 • Opgeblazen gevoel
 • Gas
 • Maagpijn
 • Diarree

Mensen met een gevoelige maag of spijsverteringsaandoeningen zoals IBS kunnen vatbaarder zijn voor deze bijwerkingen. Beginnen met kleine doses en de reacties van het lichaam in de gaten houden kan helpen om de tolerantie voor collageen te bepalen.

2. Risico op besmetting

Collageen dat afkomstig is van dierlijke delen loopt een risico op verontreiniging door de omgeving waar de dieren worden grootgebracht. Zeecollageen van vis kan kwik, lood, arsenicum of andere zware metalen bevatten die voorkomen in wateren waar vissen zwemmen.

Rundercollageen heeft een kleine kans op de overdracht van ziekten als het afkomstig is uit landen met minder strenge regels voor dierproeven. Verontreinigingen worden geconcentreerd in de dierlijke bijproducten die voor de collageenproductie worden gebruikt.

Zoeken naar gerenommeerde supplementenmerken die hun toeleveringsketens controleren, helpt dit risico te minimaliseren. Overmatige inname van twijfelachtige bronnen wordt echter nooit aanbevolen.

3. Potentieel voor allergische reactie

Hoewel het relatief zeldzaam is, kunnen sommige mensen allergische reacties krijgen bij het innemen van collageen. Dit heeft weer te maken met de dierlijke oorsprong. Mensen met een allergie voor schaaldieren of eieren kunnen reageren op collageen uit zee of gevogelte.

Allergische symptomen kunnen zijn: netelroos, zwelling, benauwdheid, ademhalingsmoeilijkheden of anafylaxie. Het wordt aangeraden om het gebruik te staken als er overgevoeligheid optreedt. Mensen met bekende allergieën moeten voorzichtig zijn wanneer ze met collageen beginnen.

4. Verhoogde calorie-inname

Collageensupplementen bevatten een flinke hoeveelheid calorieën per portie - gemiddeld 40-120 calorieën. Vooral het consumeren van collageen in shakevorm verhoogt het calorieverbruik.

Hoewel het eiwitgehalte van collageen helpt bij het opbouwen van spieren, kan een overmatige inname gewichtsverlies in de weg staan. Als u meer dan de aanbevolen portie inneemt, komen er extra, vaak onnodige, calorieën bij. Het bijhouden van de totale calorie-inname met een voedingsapp helpt om de controle te behouden.

5. Mogelijke interacties met geneesmiddelen

Er is niet genoeg onderzoek gedaan naar de wisselwerking tussen orale collageensupplementen en bepaalde medicijnen. Collageenpeptiden gedragen zich echter waarschijnlijk net zo als eiwitten die via de voeding worden ingenomen.

Bijzonder zorgwekkend zijn geneesmiddelen die worden afgebroken door het cytochroom P450-enzymsysteem. Als u naast deze medicijnen te veel collageeneiwitten consumeert, kan dit hun metabolisme vertragen. Dit leidt tot hogere niveaus van medicijnen in het bloed dan de bedoeling is.

Iedereen die langdurig medicijnen gebruikt, vooral voor hartaandoeningen, kanker of psychische aandoeningen, moet zijn arts raadplegen voordat hij collageensupplementen gaat gebruiken. Opheldering helpt mogelijke complicaties te voorkomen.

6. Ernstige aandoeningen maskeren

Deze bijwerking heeft specifiek betrekking op collageen voor gewrichten. Hoewel bewezen is dat collageen gewrichtspijn verlicht, kan overmatig gebruik progressieve schade door artritis of letsel maskeren. Dagelijks meerdere pillen slikken om door intensieve trainingen of sportactiviteiten heen te komen kan meer kwaad dan goed doen.

Collageen moet zo nodig een aanvulling zijn op rust, fysiotherapie, medicatie of een operatie - geen vervanging van een goede behandeling. Als u gewrichtspijn blijft houden, kan dit toekomstige achteruitgang bevorderen. Matiging helpt een optimale balans te vinden voor gewrichtsverzorging.

Doseringsaanbevelingen

Met alle supplementen geldt dat het volgen van de veilige aanbevolen dosering die geschikt is voor uw behoeften potentiële risico's op bijwerkingen voorkomt. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor de dosering van collageen:

 • Minimale effectieve dosis - 2,5-5 gram per dag
 • Maximaal aanbevolen - 10 gram per dag
 • Therapeutische dosis voor gewrichten - 8-12 gram per dag

De ideale collageendosering hangt af van individuele factoren zoals dieet, activiteitenniveau, leeftijd en gezondheidsstatus. Veel experts raden aan om te beginnen met 10-15 gram per dag gedurende 1-2 maanden om resultaten te merken, en dan te verminderen tot 5-10 gram voor onderhoud.

Het consumeren van maximaal 20 gram aanvullend eiwit uit alle bronnen per dag lijkt veilig te zijn voor de meeste gezonde volwassenen. Hogere doses tot 40 gram worden waarschijnlijk nog steeds goed verdragen, maar de voordelen worden plateau. Als u in de buurt van de 10 gram blijft, blijft de collageeninname effectief zonder overdaad.

Het verdelen van de dagelijkse dosis collageen in kleinere porties verspreid over de dag helpt de absorptie te verbeteren en spijsverteringsproblemen te minimaliseren. Als u 30-60 minuten voor het sporten collageen inneemt, zijn de aminozuren ook direct beschikbaar voor spierherstel.

Door collageenpoeder of -pillen te combineren met vitamine C-rijk voedsel of drankjes wordt de collageensynthese gestimuleerd voor betere resultaten. Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de collageenvorming, dus een combinatie met suppletie biedt voordelen.

Wie moet collageen voorzichtig gebruiken of vermijden?

Hoewel kleine bijwerkingen slechts bij sommige gebruikers voorkomen, moeten bepaalde bevolkingsgroepen voorzichtiger zijn met collageen:

 • Mensen met een allergie voor eieren of schaaldieren
 • Mensen met diabetes of problemen met de bloedsuikerregulatie
 • Personen die bloedverdunners of cyclosporine gebruiken
 • Iedereen met een chronische nierziekte of die aan de dialyse is
 • Kinderen of tieners jonger dan 18 jaar
 • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven

Raadpleeg een arts om de veiligheid en optimale dosering te verduidelijken als collageen u interesseert maar u onderliggende gezondheidsaandoeningen hebt. De vuistregel is om laag te beginnen, langzaam te gaan en op reacties te letten.

De afhaalmaaltijd over de veiligheid van collageensupplementen

Collageen biedt aantoonbare voordelen voor het welzijn die alleen maar toenemen naarmate we ouder worden en onze natuurlijke voorraden afnemen. De aanbevolen portie levert de bouwstenen die nodig zijn voor een betere huid, gewrichten, botten, spieren en nog veel meer.

Doe het met mate door de doseringsrichtlijnen te volgen en kwaliteitssupplementen te kiezen wanneer u collageen gebruikt. Hoewel het zelden voorkomt, is er bij overmatige inname een klein risico op bijwerkingen bij de spijsvertering, allergieën of medicijninteracties bij mensen met aanleg. Als u goed geïnformeerd bent, kunt u veilig genieten van de voordelen van collageen.

Samenvatting

Hier zijn enkele belangrijke feiten om te onthouden over mogelijke bijwerkingen van te veel aanvullend collageen:

 • Collageen is een essentieel structureel eiwit dat 30% van de eiwitten in het menselijk lichaam uitmaakt.
 • De collageenproductie neemt van nature af naarmate u ouder wordt, wat leidt tot uiterlijke tekenen van veroudering
 • Collageensupplementen bieden bewezen voordelen voor de gezondheid van de huid, gewrichtspijn, spieropbouw en algeheel welzijn
 • Een overmatige inname van collageen boven de aanbevolen dosering kan mogelijk spijsverteringsproblemen, allergische reacties, medicijninteracties, gewichtstoename of verslechtering van gewrichten veroorzaken.
 • De maximale veilige aanvullende dosis is ongeveer 10 gram collageen per dag, en hogere hoeveelheden worden waarschijnlijk nog steeds goed verdragen.
 • Mensen met allergieën, bepaalde medicijnen of diabetes, nierproblemen of bloedstollingsstoornissen moeten collageen voorzichtig gebruiken of vermijden.
 • Het opvolgen van doseringsrichtlijnen, het kiezen van kwaliteitsproducten en het controleren van de reacties van het lichaam helpt bij het voorkomen van bijwerkingen.

Mogelijke bijwerkingen van te veel collageen. Conclusie

Collageensupplementen bieden een manier om het structurele eiwit dat we op natuurlijke wijze verliezen naarmate we ouder worden, te verhogen. Bij inname zoals aanbevolen door de meeste medische experts en productlabels, biedt collageen voordelen op het gebied van schoonheid, fitness en anti-veroudering met een minimaal risico.

Maar megadosering van collageensupplementen kan bij sommige gebruikers milde bijwerkingen hebben. Overmatige inname kan leiden tot spijsverteringsproblemen, allergische reacties, onbedoelde extra calorieën en mogelijke wisselwerkingen met medicijnen. Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen moeten ook voorzichtig zijn met het gebruik van collageen.

Als u een geïnformeerde consument bent, kunt u veilig genieten van de voordelen van collageen. Volg de doseringsrichtlijnen vanaf 10-15 gram per dag, kies gerenommeerde supplementmerken en wissel het gebruik indien nodig af. Verdeel de doses over de dag en combineer ze met vitamine C voor de beste resultaten. Met een beetje voorzichtigheid biedt collageen enorme voordelen om er op elke leeftijd op uw best uit te zien en u goed te voelen.

Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven

Borumand, M., & Sibilla, S. (2015). Dagelijkse consumptie van het collageensupplement Pure Gold Collagen® vermindert zichtbare tekenen van veroudering. Clinical Interventions in Aging, 10, 1747-1758. https://doi.org/10.2147/CIA.S93939

Choi, S. Y., Ko, E. J., Lee, Y. H., Kim, B. G., Shin, H. J., Seo, D. B., & Jeon, Y. J. (2019). Effecten van collageentripeptidesupplement op huideigenschappen: Een prospectieve, gerandomiseerde, gecontroleerde studie. Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 21(2), 132-136. https://doi.org/10.1080/14764172.2018.1469769

Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). Onderzoek van 24 weken naar het gebruik van collageenhydrolysaat als voedingssupplement bij atleten met activiteitsgerelateerde gewrichtspijn. Current Medical Research and Opinion, 24(5), 1485-1496. https://doi.org/10.1185/030079908X291967

Daneault, A., Prawitt, J., Fabien Soulé, V., Coxam, V., & Wittrant, Y. (2017). Biologisch effect van gehydrolyseerd collageen op het botmetabolisme. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57(9), 1922-1937. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1038377

Hill, A. M., Buckley, J. D., Murphy, K. J., & Howe, P. R. (2007). De combinatie van visoliesupplementen met regelmatige aërobe lichaamsbeweging verbetert de lichaamssamenstelling en risicofactoren voor hart- en vaatziekten. The American Journal of Clinical Nutrition, 85(5), 1267-1274. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.5.1267

Inoue, N., Sugihara, F., Wang, X. (2016). Inname van bioactieve collageenhydrolysaten verbeteren de vochtigheid en elasticiteit van de gezichtshuid en verminderen tekenen van gezichtsveroudering in een gerandomiseerde dubbelblinde placebogecontroleerde klinische studie. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081. https://doi.org/10.1002/jsfa.7606

Shamsi, M., Liu, L., Zhao, J., Alberts, N., & Li, X. (2019). Een dubbelblind gerandomiseerd gecontroleerd klinisch onderzoek naar de werkzaamheid van collageenpeptide op artrose. Journal of the Science of Food and Agriculture, 99(4), 1783-1788. https://doi.org/10.1002/jsfa.9388

Zdzieblik, D., Oesser, S., Baumstark, M. W., Gollhofer, A., & König, D. (2015). Collageenpeptidesuppletie in combinatie met weerstandstraining verbetert de lichaamssamenstelling en vergroot de spierkracht bij oudere sarcopenische mannen: een gerandomiseerde gecontroleerde trial. The British Journal of Nutrition, 114(8), 1237-1245. https://doi.org/10.1017/S0007114515002810

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Gerelateerde producten

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/