De potentiële energieverhogende effecten van collageen

Last updated:

Gepubliceerd:

Categorieën: Collageen

Collageen is een van de meest besproken supplementen in de gezondheids- en welzijnsindustrie. Dit structurele eiwit komt overal in het lichaam voor en heeft vele belangrijke functies. Een van de meest intrigerende voorgestelde voordelen van collageen is het vermogen om het energieniveau te verhogen. Lees verder voor meer informatie over hoe collageen uw energie en vitaliteit kan helpen verhogen.

De potentiële energieverhogende effecten van collageen

Wat is collageen en wat doet het in het lichaam?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en maakt 30% uit van het totale eiwitgehalte. Het is het hoofdbestanddeel van bindweefsels zoals pezen, ligamenten, huid, botten, bloedvaten en spieren.

Collageen geeft structuur en stevigheid aan weefsels. Het vormt een steigernetwerk dat de groei en het onderhoud van cellen en organen ondersteunt. Zonder voldoende collageen wordt het lichaam vatbaar voor verwondingen en algemene slijtage.

Er zijn minstens 16 soorten collageen in het lichaam, maar 80-90% bestaat uit type I, II en III. Deze collageentypes bestaan uit lange ketens van aminozuren die in een drievoudige helixstructuur in elkaar gewikkeld zijn.

De collageenproductie neemt af met de leeftijd

Als we jong zijn, produceert ons lichaam veel collageen. Dit houdt onze huid soepel, onze gewrichten beweeglijk en onze botten sterk. Vanaf onze 20e begint de productie van collageen echter af te nemen. Elk jaar na ons 20e verliezen we ongeveer 1% van het collageen in ons lichaam.

Enkele factoren die het collageenniveau verlagen zijn:

 • Natuurlijk verouderingsproces
 • Te veel blootstelling aan de zon
 • Slechte voeding
 • Hoge suikerinname
 • Roken
 • Overmatig alcoholgebruik

Het verlies van collageen veroorzaakt de uiterlijke tekenen van veroudering, zoals rimpels, een verslapte huid, stijve gewrichten en een verminderde botmassa. Maar de effecten gaan dieper dan de oppervlakte. Afnemend collageen beïnvloedt ook de werking van weefsels en organen.

Aanvulling met collageen kan helpen om de uitputting tegen te gaan die met het ouder worden gepaard gaat. Het consumeren van de juiste soorten collageen kan uw lichaam stimuleren om zelf grotere hoeveelheden aan te maken.

Collageen is gemaakt van specifieke aminozuren

Collageen bevat grote hoeveelheden van bepaalde aminozuren zoals glycine, proline, lysine en hydroxyproline. Deze aminozuren worden niet door het lichaam aangemaakt en moeten via de voeding worden verkregen.

Voedingsmiddelen die bijzonder rijk zijn aan collageenversterkende aminozuren zijn onder andere:

 • Beenderbouillon
 • Vlees
 • Pluimvee
 • Vis
 • Eieren
 • Zuivelproducten
 • Spirulina
 • Bonen
 • Voedingsgist

Door voldoende glycine, proline, lysine en hydroxyproline uit voedingsmiddelen of supplementen te halen, krijgt het lichaam de juiste bouwstenen voor de collageenproductie.

Potentiële effecten van collageen op energieniveaus

Dus wat heeft collageen te maken met energieniveaus? Hier zijn enkele van de belangrijkste manieren waarop collageen een energieboost kan geven:

1. Glycine helpt ATP vormen

Glycine is het meest voorkomende aminozuur in collageen. Het maakt ongeveer 33% uit van het totale aminozuurgehalte van collageen.

Glycine speelt vele cruciale rollen in het lichaam. Voor energie is glycine nodig om adenosinetrifosfaat (ATP) te synthetiseren, de belangrijkste energiebron van cellen.

ATP transporteert chemische energie binnen cellen voor metabolisme. Glycine is nodig voor de ATP-productie in de Krebs-cyclus. Meer glycine kan helpen om het ATP-niveau en de celenergie te optimaliseren.

2. Betere slaapkwaliteit

Collageensupplementen, vooral die met glycine, kunnen de slaapkwaliteit en -duur verbeteren. Eén onderzoek liet deelnemers 3 gram glycine innemen voor het slapen gaan. Degenen die glycine namen, vielen sneller in slaap, werden 's nachts minder wakker en voelden zich de volgende ochtend alerter in vergelijking met de placebogroep.

Een verkwikkende slaap helpt de energie overdag te verhogen. Als collageen u kan helpen een diepere, meer herstellende slaap te bereiken, kan dit leiden tot een beter energieniveau.

3. Ondersteuning van vetvrije spiermassa

Het innemen van collageen in combinatie met lichaamsbeweging kan de groei van vetvrije spiermassa bevorderen. In één onderzoek kregen mannen die gedurende 12 weken suppletie met collageenpeptiden combineerden met weerstandstraining aanzienlijk meer spiermassa en spierkracht dan mannen die alleen trainden.

Het hebben van meer vetvrije spiermassa stimuleert de stofwisseling en het algehele energieverbruik. Uw spieren verbruiken de hele dag door meer calorieën, ook in rust. Meer spiermassa betekent meer beschikbare energie.

4. Gezamenlijke ondersteuning om actief te blijven

Collageen vormt het grootste deel van het bindweefsel in gewrichten. Het eten van meer collageen kan gewrichten goed gevuld en flexibel houden, zodat u gemakkelijker kunt bewegen.

In klinische onderzoeken ondersteunde collageen de gezondheid van gewrichten en verminderde het pijn bij atleten en mensen met gewrichtsaandoeningen. Als u uw gewrichten in goede conditie houdt, kunt u er een actieve levensstijl op nahouden, wat uw energie verder bevordert.

5. Mogelijke toename van Mitochondriën

Vroeg onderzoek toont aan dat collageen mitochondriale biogenese - de groei van nieuwe mitochondriën in cellen - kan stimuleren.

Mitochondriën zijn de energiecentrales van cellen. Ze nemen voedingsstoffen en zuurstof op en zetten die om in ATP. Meer mitochondriën betekent een grotere energieproductiecapaciteit.

Door de mitochondriale functie te stimuleren, zou collageen de cellulaire energiestofwisseling kunnen ondersteunen. Er is echter meer onderzoek nodig om de effecten van collageen op mitochondriën te bevestigen.

6. Bevat Tyrosine voor alertheid

Collageen bevat van nature kleine hoeveelheden van het aminozuur tyrosine. Tyrosine wordt gebruikt om catecholamine neurotransmitters zoals dopamine, epinefrine en noradrenaline te produceren.

Deze chemische stoffen in de hersenen spelen een belangrijke rol bij stemming, focus, mentale alertheid en motivatie. Het consumeren van tyrosine-bevattende eiwitten zoals collageen kan helpen om optimale niveaus van energieke neurotransmitters te behouden.

7. Bescherming tegen antioxidanten

Collageen en gelatine (gehydrolyseerd collageen) hebben antioxiderende eigenschappen. Ze helpen oxidatieve schade door vrije radicalen en giftige stoffen uit het milieu tegen te gaan.

Antioxidanten behouden de gezondheid en vitaliteit van cellen. Door vrije radicalen te bestrijden, kan collageen de afname van de energieproductie voorkomen die kan optreden wanneer cellen onder oxidatieve stress staan.

8. Mogelijke bloedsuikerregulatie

Er zijn aanwijzingen dat collageensupplementen kunnen helpen bij de bloedsuikercontrole. Het in balans houden van de bloedsuikerspiegel voorkomt energieverslindende pieken en dalen.

In één onderzoek namen patiënten met diabetes type 2 3 maanden lang dagelijks 10 gram collageen. De collageengroep had significant lagere hemoglobine A1C-niveaus vergeleken met placebo, wat duidt op een verbeterde bloedsuikerregulatie op lange termijn.

9. Bevat energiegevende microvoedingsstoffen

Naast aminozuren levert collageen een reeks micronutriënten die het energieniveau ondersteunen, waaronder:

 • IJzer - transporteert zuurstof door het hele lichaam
 • Koper - nodig voor ATP-synthese
 • Selenium - ondersteunt de productie van schildklierhormoon
 • Zink - betrokken bij celstofwisseling en aanmaak van ATP
 • Mangaan - helpt bij de opname van voedingsstoffen voor omzetting in energie

Door deze belangrijke mineralen samen met collageen te consumeren, worden cofactoren geleverd die nodig zijn voor de productie van celenergie.

10. Kan energetische orgaansystemen versterken

Uw vitale organen hebben voldoende collageen nodig om optimaal te kunnen presteren. Collageen verbetert de structuur en functie van energieke orgaansystemen zoals het hart en de longen.

Sterke ademhalings- en cardiovasculaire systemen zorgen voor een maximale zuurstoftoevoer door het hele lichaam. Zuurstof wordt gebruikt om ATP te helpen genereren tijdens de stofwisseling.

Door de integriteit en activiteit van organen te ondersteunen, helpt collageen ervoor te zorgen dat uw organen de kracht en het uithoudingsvermogen hebben die nodig zijn om energie te blijven leveren.

Collageen belooft de vitaliteit te verhogen

Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat collageen een opwindend potentieel heeft voor het stimuleren van energieniveaus bij zowel mannen als vrouwen. Het unieke aminozuurprofiel biedt directe ondersteuning voor ATP-synthese, spiergroei, gewrichtsgezondheid en antioxidantstatus.

Collageen bevat ook voedingsstoffen die de orgaanfunctie voeden, ontstekingen en veroudering tegengaan, de bloedsuikerspiegel in evenwicht houden en optimale neurotransmitterniveaus behouden voor alertheid.

Hoewel er meer onderzoeken nodig zijn, wijst het bewijs tot nu toe erop dat aanvullend collageen vermoeidheidsremmende effecten kan hebben en dagelijkse energie kan helpen behouden. Het toevoegen van schoon collageeneiwit aan uw dieet kan een smakelijke manier zijn om uw energie op peil te houden.

De potentiële energieverhogende effecten van collageen. Conclusie

Collageen wordt steeds populairder als een supplement dat veroudering tegengaat en de gezondheid bevordert. Er is groeiende wetenschappelijke interesse in de potentiële effecten van collageen als energieversterker.

Collageen levert essentiële aminozuren voor de productie van ATP, de brandstofbron voor alle cellen. Het aminozuur glycine helpt direct bij de ATP-synthese. Het consumeren van collageen kan ook de spiergroei, gewrichtsmobiliteit, herstellende slaap en mitochondriale functie bevorderen - wat zich allemaal vertaalt in hogere energieniveaus.

Collageen bevat van nature ook energiegevende micronutriënten zoals ijzer, zink, koper, selenium en mangaan. Voorlopige onderzoeken laten veelbelovende effecten zien op fysieke prestaties, stemming en metabolisme. Er is nog meer onderzoek nodig, maar collageen zou een nieuwe eiwitbron kunnen zijn voor de ondersteuning van vitaliteit als we ouder worden.

Het toevoegen van collageensupplementen of collageenrijke voedingsmiddelen zoals bottenbouillon aan uw dieet kan helpen om afnemende energieniveaus tegen te gaan. Collageen blijft een van de meest veelzijdige en multifunctionele supervoedingsmiddelen voor algemeen welzijn.

Bronnen gebruikt bij het schrijven van dit artikel

Moskowitz, R. W. (2000). Rol van collageenhydrolysaat in bot- en gewrichtsaandoeningen. Seminars in Artritis en Reuma, 30(2), 87-99. https://doi.org/10.1053/sarh.2000.9622

Shigemura, Y., Kubomura, D., Sato, Y., Izumiya, Y., & Iwamoto, M. (2017). Effecten van prolyl-hydroxyproline (Pro-Hyp), een voedselafgeleide collageenpeptide in menselijk bloed, op de groei van fibroblasten van de huid van muizen. Journal of agricultural and food chemistry, 65(23), 4702-4707. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.7b00809

Clifford D.K. et al. (2019). De effecten van collageenpeptiden op spierschade, ontsteking en botomzet na inspanning: een gerandomiseerde, gecontroleerde trial. Amino Acids 51, 691-704. https://doi.org/10.1007/s00726-019-02755-5

Daneault, A., Prawitt, J., Fabien Soulage, C., Coxam, V., & Wittrant, Y. (2017). Biologisch effect van gehydrolyseerd collageen op het botmetabolisme. Critical reviews in food science and nutrition, 57(9), 1922-1937. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1098769

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Het effect van orale suppletie met collageenpeptiden op de vochthuishouding van de huid en het collageennetwerk in de lederhuid: bewijs uit een ex vivo model en gerandomiseerde, placebogecontroleerde klinische onderzoeken. Tijdschrift voor cosmetische dermatologie, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Orale suppletie van specifieke collageenpeptiden heeft gunstige effecten op de fysiologie van de menselijke huid: een dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek. Farmacologie en fysiologie van de huid, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376

Schwartz, S. R., & Park, J. (2012). Inname van BioCell Collagen®, een nieuw gehydrolyseerd kraakbeenextract van kippen; verbeterde microcirculatie in het bloed en minder tekenen van gezichtsveroudering. Clinical interventions in aging, 7, 267-273. https://doi.org/10.2147/CIA.S32836

Elam, M. L., Hardin, D., Sutton, A., & Hagen, L. (2018). Effecten van arginine en ornithine op kracht, vetvrije lichaamsmassa en urinehydroxyproline bij volwassen mannen. Tijdschrift voor sportgeneeskunde en fysieke fitheid, 58(1-2), 91-98. https://doi.org/10.23736/S0022-4707.16.06655-1

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Gerelateerde producten

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/