Kunnen gezichtsrimpels ongedaan worden gemaakt?

Gepubliceerd:

Categorieën: Collageen

Rimpels en fijne lijntjes zijn een onvermijdelijk onderdeel van het ouder worden. Naarmate we ouder worden, produceert onze huid minder collageen en elastine, waardoor rimpels ontstaan. Sommige mensen omarmen hun rimpels, maar veel mensen willen rimpels verminderen en weer een jeugdiger uiterlijk krijgen. Het goede nieuws is dat het nooit te laat is om met een behandeling te beginnen en rimpels om te keren!

In dit artikel gaan we in op de oorzaken van rimpels, de soorten rimpels en vooral - bewezen methoden om rimpels om te keren en uw huid weer jeugdig te laten stralen. Lees verder om te leren hoe u de klok van de ouder wordende huid kunt terugdraaien.

Rimpels omkeren

Waardoor ontstaan rimpels?

Rimpels ontstaan naarmate we ouder worden om verschillende belangrijke redenen:

 • Verminderde collageenproductie - Collageen geeft de huid haar stevigheid. Naarmate we ouder worden, vertraagt de collageenproductie, wat leidt tot huidverslapping en rimpels. De huidlaag wordt na verloop van tijd ook dunner.
 • Minder elastine - Samen met collageen geeft elastine de huid haar veerkracht. Met minder elastine verliest de huid elasticiteit en ontstaan er rimpels.
 • Verlies van gezichtsvolume - Vetkussentjes onder de huid krimpen naarmate we ouder worden. Dit leidt tot holtes onder de ogen, wangen en slapen, waar rimpels ontstaan.
 • Blootstelling aan de zon - UV-stralen van de zon breken collageen en elastine af, wat leidt tot vroegtijdige rimpels en ouderdomsvlekken.
 • Gezichtsuitdrukkingen - fronsen, scheel kijken, glimlachen leiden tot herhaaldelijke plooien in de huid die na verloop van tijd permanente rimpels worden.
 • Genetica - Sommige mensen hebben de neiging om op jongere leeftijd rimpels te krijgen als gevolg van genetica.
 • Levensstijlfactoren - Roken, alcohol en slechte voeding kunnen allemaal rimpels versnellen.

Hoewel rimpelvorming een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces is, zijn er manieren om het verschijnen ervan te voorkomen en te verminderen. Hoe eerder u begint met de juiste huidverzorging en rimpelbehandeling, hoe meer kans u hebt om rimpels te voorkomen.

Wat zijn de verschillende soorten rimpels?

Voordat u onderzoekt hoe u van rimpels af kunt komen, helpt het om de verschillende soorten rimpels te begrijpen:

 • Voorhoofdslijnen - Horizontale lijnen die over het voorhoofd lopen komen vaak voor. Worden vaak veroorzaakt door het optrekken van de wenkbrauwen.
 • Fronsrimpels - Verticale lijnen tussen de wenkbrauwen die ontstaan wanneer u fronst of wanneer u zich concentreert. Ook wel "elfjes" genoemd.
 • Kraaienpootjes - Lijntjes in de buitenste ooghoeken die veroorzaakt worden door scheelzien en glimlachen.
 • Nasolabiale plooien - Lijnen die van de neus naar de mondhoeken lopen en met de jaren dieper worden.
 • Marionetlijnen - Lijntjes vanaf de mondhoeken tot aan de kin waardoor u er verdrietig uitziet.
 • Neklijnen - Horizontale plooien en banden in de nek die erger worden door naar beneden te kijken naar telefoons.
 • Borstrimpels - Verticale lijnen en horizontale plooien op het decolleté als gevolg van dunne huid.
 • Lippenlijntjes - Kleine verticale lijntjes boven en onder de lippen waardoor lippenstift gaat bloeden.

Als u het type en de locatie van uw rimpels kent, kunt u de beste behandelingsopties bepalen.

Hoe kunt u rimpels omkeren?

Hoewel u rimpels niet permanent kunt uitwissen, zijn er veel manieren om ze om te keren en aanzienlijk te verminderen. Hier zijn de meest effectieve methoden:

Topische huidverzorging met retinoïden

Retinoïden (zoals tretinoïne en retinol) zijn vitamine A-derivaten die de collageenproductie stimuleren en de celvernieuwing in de huid verhogen. Dit helpt fijne lijntjes en rimpels glad te strijken en verbetert de textuur en teint van de huid. Retinoïden helpen ook de vorming van nieuwe rimpels te voorkomen.

Als u dagelijks retinolcrèmes of -serums gebruikt, kan het 5-12 weken duren voordat u resultaat ziet, maar het kan fijne lijntjes, kraaienpootjes, voorhoofdsrimpels en borstrimpels verminderen. Consequent langdurig gebruik is de sleutel. Begin langzaam om irritatie te voorkomen.

Hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een bevochtigingsmiddel dat de huid voller maakt door water aan te trekken. Zoek naar serums met hyaluronzuur om gezichtsrimpels op te vullen en de huid een bedauwde, gehydrateerde gloed te geven. Injecties met hyaluronzuur kunnen rimpels ook opvullen.

Antioxidanten zoals vitamine C

Antioxidanten zoals vitamine C beschermen tegen schade door vrije radicalen die rimpels veroorzaken. Plaatselijk aangebrachte vitamine C verheldert de huidskleur en stimuleert na verloop van tijd het collageen om rimpels glad te strijken. Het is ideaal om vitamine C 's ochtends onder uw zonnebrandcrème aan te brengen.

Dagelijks hydrateren

Door 's ochtends en 's avonds een rijke vochtinbrengende crème te gebruiken, kunt u de huid hydrateren zodat fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar worden. Ga op zoek naar moisturizers met peptiden, ceramiden en antioxidanten voor anti-verouderingsvoordelen.

Zonnebrandcrème is uw beste vriend

Een dagelijkse breedspectrumzonnebrandcrème met SPF 30 of hoger is cruciaal om UV-schade die nieuwe rimpels vormt te voorkomen. Breng zonnebrandcrème om de 2 uur opnieuw aan als u buiten bent. Het dragen van tegen de zon beschermende kleding en breedgerande hoeden biedt extra bescherming.

Professionele behandelingen bieden dramatische resultaten

Voor een drastischere verbetering van rimpels kunnen professionele behandelingen zoals botox, fillers, chemische peelings, microneedling en laserresurfacing hun verschijning verminderen. Vooral effectief op voorhoofdsrimpels, fronsrimpels, marionetlijnen en borstrimpels. Ga naar een dermatoloog om te bespreken welke behandelingen geschikt zijn voor uw problemen.

Gezonde levensstijl = gezonde huid

Een gezond dieet, gehydrateerd blijven, niet roken, omgaan met stress en voldoende slapen helpen allemaal om uw huid er jeugdig uit te laten zien en te voorkomen dat er snel nieuwe rimpels ontstaan. Sommige voedingsmiddelen die collageen en antioxidanten bevatten, kunnen ook helpen om uw huid te onderhouden.

Hoe rimpels voorkomen

Naast het behandelen van bestaande rimpels is het net zo belangrijk om te voorkomen dat er snel nieuwe rimpels ontstaan. Hier zijn effectieve manieren om rimpels te voorkomen:

 • Draag elke dag een breedspectrum zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger, en breng deze vaak opnieuw aan. Dit is de nummer 1 manier om rimpels te voorkomen.
 • Stop met roken - roken beschadigt de huid ernstig en versnelt rimpels.
 • Gebruik regelmatig retinoïden zoals retinolcrèmes om het collageen op peil te houden.
 • Drink veel water en eet gezonde voeding met antioxidanten.
 • Hydrateer de huid dagelijks om deze gehydrateerd en veerkrachtig te houden.
 • Beperk repetitieve gezichtsuitdrukkingen zoals fronsen en scheelzien.
 • Gebruik zijdezachte kussenslopen om slaaprimpels te voorkomen. Slaap indien mogelijk op uw rug.
 • Beheers stress door middel van yoga, meditatie of dagboeken. Een hoog cortisolgehalte verergert rimpels.
 • Gebruik injectables zoals Botox of fillers voor gerichte rimpelpreventie.

Consistentie is de sleutel tot preventie. Het is nooit te vroeg om voor uw huid te zorgen!

Klaar om uw rimpels om te keren?

Hoewel rimpels een onvermijdelijk onderdeel van het ouder worden zijn, zijn er meer mogelijkheden dan ooit om ze gladder, zachter en minder zichtbaar te maken - en hoe vroeger, hoe beter.

Het gebruik van retinoïden, antioxidanten, vochtinbrengende crèmes en zonnebrandcrème kan allemaal helpen om bestaande rimpels ongedaan te maken en te voorkomen dat er snel nieuwe rimpels ontstaan. Voor meer dramatische resultaten bij diepe rimpels kunnen professionele behandelingen zoals lasers en fillers nodig zijn.

De belangrijkste eerste stappen zijn uw huid beschermen tegen schade door de zon, uw huid goed hydrateren en bewezen anti-aging ingrediënten zoals retinol gebruiken. Het is nooit te laat om voor uw huid te zorgen en rimpels tegen te gaan!

Gewapend met de kennis over de oorzaken van rimpels en manieren om ze te voorkomen en te behandelen, kunt u rimpels frontaal aanpakken. Wees ijverig en geduldig met uw huidverzorgingsroutine. Na verloop van tijd zullen die rimpels en fijne lijntjes worden gladgestreken, zodat u er weer frisser en jeugdiger uitziet!

Samenvatting

 • Rimpels ontstaan na verloop van tijd door verminderd collageen, elastine, volumeverlies in het gezicht en blootstelling aan de zon. Het maken van gezichtsuitdrukkingen etst ook lijnen in de huid.
 • Veel voorkomende rimpels zijn onder andere voorhoofdsrimpels, kraaienpootjes, fronsrimpels, nekbanden, liprimpels en borstrimpels.
 • Topische retinoïden stimuleren collageen om het verschijnen van rimpels te verminderen. Hyaluronzuur maakt de huid voller, terwijl antioxidanten zoals vitamine C beschermen tegen verdere schade.
 • Dagelijkse zonnebrandcrème, gezonde huidgewoonten en het beperken van gezichtsuitdrukkingen helpen voorkomen dat er snel nieuwe rimpels ontstaan.
 • Voor indrukwekkendere resultaten kunnen professionele behandelingen zoals botox, fillers, chemische peelings en laserresurfacing de rimpels aanzienlijk verbeteren.
 • Het is nooit te laat om te beginnen met het verzorgen van uw huid en het tegengaan van rimpels! Consistentie is de sleutel.

Veelgestelde vragen over het omkeren van rimpels

Hoe lang duurt het voordat rimpels verdwijnen?

Afhankelijk van de behandeling kan het 4 weken tot 6 maanden duren voordat u een zichtbare vermindering van fijne lijntjes en rimpels ziet. Als u consequent retinoïden en antioxidanten gebruikt, zal de huidtextuur in de loop van enkele maanden geleidelijk verbeteren. Intensievere laserbehandelingen kunnen binnen 2-4 weken resultaat laten zien. Wees geduldig, want het terugdraaien van rimpels kost tijd.

Wat is de meest effectieve rimpelbehandeling?

Voor oppervlakkige fijne lijntjes zijn topische retinoïde crèmes/serums zeer effectief als ze consequent gebruikt worden. Voor diepere rimpels kunnen neuromodulatoren zoals Botox en huidvullers zoals Juvederm rimpels ontspannen en het volume herstellen. Ablatieve laserresurfacing is ook zeer effectief, maar vereist downtime. Een combinatie van verschillende behandelingen werkt meestal het beste.

Kunnen rimpels zonder operatie ongedaan worden gemaakt?

Ja, de meeste rimpels kunnen verzacht en verbeterd worden zonder operatie. Topische huidverzorging, Botox, fillers, chemische peelings, microneedling, Ultherapy, laserresurfacing en radiofrequente microneedling kunnen rimpels allemaal verminderen zonder operatie. Alleen bij ernstige verzakkingen is een facelift nodig.

Op welke leeftijd moet u beginnen met antirimpelbehandelingen?

U kunt het beste eind 20 tot begin 30 beginnen met preventieve huidverzorging, zoals retinoïden en zonnebrandcrème, voordat er grote rimpels ontstaan. Botox kan vanaf uw 30e worden gebruikt om dynamische rimpels te voorkomen. Intensievere lasers en radiofrequentie zijn beter geschikt voor de leeftijd vanaf 40 jaar, wanneer de rimpels duidelijker zichtbaar zijn.

Kunnen mannen ook botox krijgen voor rimpels?

Absoluut! Hoewel meer vrouwen Botox krijgen, gebruiken veel mannen het ook om voorhoofdsrimpels, kraaienpootjes en fronsrimpels glad te strijken voor een verfrist, jeugdig uiterlijk. Als Botox op de juiste manier wordt toegediend, ziet het er natuurlijk uit bij zowel mannen als vrouwen.

Maken rimpelvullers echt een verschil?

Ja, dermale vullers zoals Juvederm en Restylane kunnen rimpels, plooien en verloren gezichtsvolume tijdelijk opvullen gedurende 6 maanden tot 2 jaar. Filler vult rimpels rond de mond, wangen, slapen, onder de ogen en lippen effectief op. Er zijn onmiddellijke resultaten met weinig downtime.

Waarom zien mijn rimpels er 's ochtends erger uit?

De gezichtshuid raakt 's nachts gedehydrateerd, waardoor fijne lijntjes en rimpels er 's ochtends meer geëtst uitzien. Door vochtinbrengende crème aan te brengen en uw gezicht de tijd te geven om te rehydrateren, kunt u ze verzachten. Op uw zij of buik slapen maakt rimpels 's nachts ook erger.

Hoe kan ik voorkomen dat borstrimpels erger worden?

Gebruik dagelijks een serum met antioxidanten gevolgd door een breedspectrum zonnebrandcrème op uw borst om schade door de zon te voorkomen die borstrimpels verergert. Siliconen littekenvellen kunnen borstrimpels na verloop van tijd ook platter en gladder maken. Laser-, Ultherapie- en radiofrequentiebehandelingen kunnen diepe borstrimpels aanpakken.

Welke levensgewoonten maken rimpels erger?

Roken, overmatig alcohol- en suikergebruik en zonnebaden zijn grote boosdoeners in uw levensstijl. Onvoldoende waterinname, voedingsstoffenarme voeding en herhaalde gezichtsuitdrukkingen verergeren rimpels ook. Zorg voor voldoende slaap, beheers stress, sport en eet gezond voor een jonger uitziende huid.

Bronnen gebruikt bij het schrijven van dit artikel

Amerikaanse Academie voor Dermatologie. (2022). Hoe rimpels minder zichtbaar worden. https://www.aad.org/public/everyday-care/anti-aging-skin-care/reduce-appearance-of-wrinkles

Amerikaanse Vereniging van Plastisch Chirurgen. (2021). ASPS Recommended Insurance Coverage Criteria for Third-Party Payers: Chemical Peels. https://www.plasticsurgery.org/documents/Health-Policy/Reimbursement/insurance-2017-chemical-peel.pdf

Cleveland Clinic. (2021). Rimpelbehandeling. https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17443-wrinkle-treatments

Elle Magazine. (2021). De 27 beste rimpelcrèmes voor elk huidtype. https://www.elle.com/beauty/makeup-skin-care/g3417/best-anti-wrinkle-creams/?slide=1

Uitgeverij Harvard Health. (2022). Wat rimpels veroorzaakt. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/what-causes-wrinkles

Johns Hopkins Medicine. (n.d.). Collageen voor rimpels: Hoe het werkt en wanneer te gebruiken. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/collagen-for-wrinkles-how-it-works-and-when-to-use

Mayokliniek. (2021). Behandelingen tegen rimpels: Hoe u uw huid fris en jong kunt houden. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/wrinkle-treatments/art-20047463

Medical News Today. (2022). Hoe u van rimpels afkomt: Behandeling en preventie. https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-get-rid-of-wrinkles

Paula's Keuze. (2022). Anti-aging. https://www.paulaschoice.com/expert-advice/skin-care-basics/_/how-to-anti-age-your-skin

WebMD. (2022). Crème voor rimpelbehandeling. https://www.webmd.com/beauty/features/wrinkle-treatment-creams#1

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/