Kan vitamine d veroudering tegengaan?

Gepubliceerd:

Categorieën: Collageen

Hoe een tekort aan vitamine D3 bijdraagt aan vroegtijdige veroudering en wat u eraan kunt doen

Ouder worden is een onvermijdelijk onderdeel van het leven, maar de snelheid waarmee we ouder worden staat niet in steen gebeiteld. Onze biologische leeftijd verschilt vaak van onze chronologische leeftijd door verschillende levensstijl- en genetische factoren. Een belangrijke determinant van biologische veroudering is de vitamine D3-status.

Een tekort aan vitamine D3 komt wereldwijd steeds vaker voor en kan het verouderingsproces op veel manieren versnellen. Het is van cruciaal belang om het verband tussen vitamine D3 en vroegtijdige veroudering te begrijpen, omdat het optimaliseren van de vitamine D3-spiegels kan helpen om veroudering te vertragen en een gezond lang leven te bevorderen. Dit artikel gaat in op de veelzijdige rol die vitamine D3 speelt bij biologische veroudering en geeft bruikbare tips om een tekort te voorkomen.

 kan vitamine d veroudering tegengaan?

Waarom is vitamine D3 belangrijk voor gezond ouder worden?

Vitamine D3 is een krachtig hormoon dat een belangrijke rol speelt in veel aspecten van de gezondheid. Het reguleert meer dan 2000 genen, beïnvloedt de immuunfunctie, ondersteunt de cardiovasculaire gezondheid en nog veel meer. Vitamine D3-tekort wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op verschillende ouderdomsziekten, waaronder osteoporose, kanker, diabetes, hoge bloeddruk en neurocognitieve achteruitgang.

Door een gezonde celfunctie en genetische expressie te ondersteunen, helpt een adequate vitamine D3-status vroegtijdige leeftijdgerelateerde veranderingen te voorkomen. Onderzoek toont aan dat vitamine D3 veroudering tegengaat, zowel in de huid als in het lichaam als geheel. Als we precies begrijpen hoe vitamine D3 biologische veroudering op cellulair niveau beïnvloedt, begrijpen we waarom het zo belangrijk is om optimale waarden te handhaven.

Wat veroorzaakt een Vitamine D3-tekort en de effecten ervan op veroudering?

Hoewel een beetje vitamine D3 afkomstig is uit voedselbronnen zoals vette vis, eigeel en verrijkte zuivel, komt meer dan 90% van onze behoefte uit zonlicht. Vitamine D3 wordt in de huid aangemaakt wanneer UVB-stralen in wisselwerking staan met cholesterol. Er zijn echter veel factoren die de synthese van vitamine D3 in de huid kunnen verstoren, wat tot een wijdverbreid tekort kan leiden. Deze omvatten:

 • Wonen op noordelijke breedtegraden met minder intense blootstelling aan de zon
 • Een donkere huidskleur hebben die UVB-penetratie blokkeert
 • Aan huis gebonden zijn of zonnebrandcrème dragen die UVB-absorptie verhindert
 • Natuurlijk afnemende productie bij verouderende huid
 • Obesitas, dat vitamine D3 vastlegt in vetcellen

Zonder voldoende blootstelling aan de zon zijn veel volwassenen en senioren niet in staat om endogeen aan hun vitamine D3-behoeften te voldoen. Lage niveaus van dit cruciale hormoon versnellen de biologische veroudering door:

 • Gedysreguleerde celgroei en -deling
 • Verstoorde DNA-herstelmechanismen
 • Verhoogde oxidatieve stress en ontsteking
 • Verstoring van metabolische routes
 • Afnemende spiermassa en spierkracht
 • Verlies van botmineraaldichtheid

Wat zijn de optimale vitamine D3-niveaus om veroudering te vertragen?

Deskundigen suggereren dat een serumniveau van 25(OH)D tussen 40-60 ng/ml optimaal is voor de gezondheid. Dit beschermt tegen verouderingsgerelateerde veranderingen en ziekten. Mensen met een lagere vitamine D3-status lopen een veel groter risico op versnelde biologische veroudering.

Studies tonen aan dat volwassenen met niveaus onder de 20 ng/ml:

 • 3,6 keer hoger risico op vroegtijdig overlijden
 • 30% meer sterfte door alle oorzaken
 • Verdubbeld risico op het ontwikkelen van het metabool syndroom

Het bereiken van de ideale vitamine D3-spiegels kan tot 5 jaar gezonde levensverwachting toevoegen, terwijl veel ouderdomsgerelateerde aandoeningen worden voorkomen of uitgesteld.

Hoeveel Vitamine D3 per dag is nodig om het niveau te optimaliseren?

De officieel aanbevolen dagelijkse inname is 600-800 IE. Dit is echter waarschijnlijk onvoldoende voor mensen die beginnen met een tekort. Onderzoek toont aan dat suppletie met hogere doses de status snel kan verbeteren:

 • 1000-4000 IE per dag voor volwassenen is veilig en effectief
 • Therapeutische dosering van 5000-10.000 IE kan op korte termijn worden gebruikt bij een tekort.
 • Optimale inname is afhankelijk van individuele factoren zoals lichaamsgewicht, etniciteit, locatie en testresultaten

Werk samen met uw arts om de juiste vitamine D3-dosering voor u te bepalen op basis van uw klachtengeschiedenis en bloedwaarden. Neem consequent supplementen om voortdurend voldoende te hebben.

Wat zijn de beste voedselbronnen van vitamine D3?

Hoewel het moeilijk is om voldoende vitamine D3 alleen uit voeding te halen, kunt u meer voedingsbronnen opnemen als onderdeel van een veelzijdige anti-verouderingsstrategie. De belangrijkste voedingsbronnen zijn:

 • Vette vis zoals zalm, makreel, sardines
 • Eigeel
 • Versterkte melk, yoghurt, sinaasappelsap
 • Runderlever
 • Paddenstoelen blootgesteld aan UV-licht
 • Versterkte granen en plantaardige melk

Streef naar 2-3 porties vitamine D-rijk voedsel per dag als onderdeel van een voedingsrijk dieet. Dit biedt een basisdekking als aanvulling op blootstelling aan de zon en suppletie.

Tips voor uw levensstijl om uw vitamine D-niveaus te verhogen en veroudering te vertragen

 • Zorg voor dagelijkse directe blootstelling aan de zon - streef naar 10-30 minuten per dag met armen en benen in de zon om de vitamine D3-synthese te stimuleren. Pas op dat u niet verbrandt.
 • Overweeg UVB-bruining - Zorgvuldig gecontroleerde UVB-bruiningstoestellen bootsen zonlicht na en stimuleren vitamine D3. Gebruik minimaal volgens de richtlijnen.
 • Eet een schoon, ontstekingsremmend dieet - Bewerkt voedsel en ongezonde vetten veroorzaken oxidatieve stress die de D3-niveaus uitput. Een anti-verouderingsdieet dat rijk is aan antioxidanten kan helpen om de status te optimaliseren.
 • Zorg voor een gezond gewicht - Obesitas bevordert een tekort aan vitamine D3. Het kwijtraken van overtollig vet verbetert de biologische beschikbaarheid en absorptie.
 • Sluit absorptiekwesties uit - Malabsorptiestoornissen zoals coeliakie verhinderen een goede opname van vitamine D3. Diagnosticeer en behandel eventuele darmproblemen.
 • Optimaliseer verwante voedingsstoffen - Zorg voor voldoende magnesium, vitamine K2 en omega-3 voor een optimale vitamine D3-stofwisseling en -activiteit.
 • Blijf actief - Gewichtsdragende lichaamsbeweging en krachttraining helpt de vitamine D3-spiegels na verloop van tijd te verhogen door lichaamsvet te verminderen.

Belangrijkste opmerkingen over vitamine D3 en biologische veroudering

 • Vitamine D3 is essentieel voor gezond ouder worden omdat het de genetische expressie, immuunfunctie, stofwisseling en nog veel meer reguleert.
 • Een wijdverbreid tekort versnelt veroudering op cellulair niveau en bevordert ouderdomsgerelateerde aandoeningen.
 • Het bereiken van optimale D3-niveaus kan jaren van gezond lang leven toevoegen door biologische veroudering te vertragen.
 • Testen, blootstelling aan de zon, voeding en supplementen zijn de sleutel tot het overwinnen van tekorten.
 • Een dagelijkse dosis van 1000-4000 IE kan nodig zijn voor volwassenen om de ideale status op lange termijn te behouden.
 • Door vitamine D3 nu te optimaliseren, kunt u vroegtijdige veroudering tegengaan en blijft u tot op hoge leeftijd gezond.

Het handhaven van een goede vitamine D3-status zou deel moeten uitmaken van elk uitgebreid antiverouderingsplan. Neem stappen om uw vitamine D3-niveaus te bepalen, verhoog waar mogelijk de blootstelling aan de zon, consumeer meer voedingsbronnen en supplementeer waar nodig. Het aanpakken van een vitamine D3-tekort kan helpen om uw biologische klok terug te zetten en een leven lang gracieus ouder worden te bevorderen.

Veelgestelde vragen over vitamine D3 en biologische veroudering

Hoe weet ik of ik een vitamine D3-tekort heb?

De enige manier om een tekort vast te stellen is door uw 25(OH)D-niveaus te testen met een eenvoudige bloedtest. Volwassenen moeten streven naar serumniveaus tussen 40-60 ng/ml voor een optimale gezondheid en vertraging van veroudering. Spiegels onder 30 ng/ml duiden op een tekort.

Wat zijn de symptomen van een vitamine D3-tekort?

Enkele veel voorkomende symptomen zijn frequente ziekte of infectie, vermoeidheid, pijn in de botten/gewrichten, spierzwakte, stemmingswisselingen, haaruitval en verminderde wondgenezing. Er is echter nog steeds een bloedtest nodig om lage D3-niveaus te bevestigen.

Is het innemen van te veel vitamine D3 gevaarlijk?

Voldoende zonlicht krijgen en een niveau rond de 50 ng/ml handhaven is volkomen veilig. Zeer hoge doses van meer dan 10.000 IE per dag op de lange termijn kunnen toxiciteit veroorzaken, dus werk samen met uw arts als u supplementen met een hoge dosis gebruikt.

Hoe lang duurt het om de vitamine D3-spiegels te verhogen?

De meeste volwassenen die 1000-5000 IE per dag nemen, zien een stijging van 10 ng/ml in 2-3 maanden. Het opnieuw testen van uw bloedwaarden na 3 maanden dagelijkse suppletie kan bevestigen dat uw dosering voldoende is.

Zal er een wisselwerking zijn tussen vitamine D3-supplementen en andere medicijnen die ik gebruik?

De belangrijkste medicijninteractie is met steroïden, die het metabolisme van vitamine D3 kunnen verstoren. Sommige diuretica, laxeermiddelen, geneesmiddelen tegen epilepsie, anti-tuberculose geneesmiddelen en antischimmelmiddelen kunnen ook invloed hebben op de absorptie en uitscheiding.

Is het veilig om zonnebanken te gebruiken om mijn vitamine D3 te verhogen?

Incidenteel gebruik van UVB zonnebanken kan de D3-productie in de huid stimuleren. Overmatig gebruik verhoogt echter ook het risico op huidkanker. Beperk het gebruik tot een paar minuten per sessie, maximaal 1-2 keer per maand.

Wat is het verschil tussen vitamine D2- en D3-supplementen?

D3 (cholecalciferol) is de natuurlijk voorkomende vorm die in de huid wordt aangemaakt. Het blijft veel langer in het lichaam aanwezig dan D2 (ergocalciferol). Het is aangetoond dat D3 de serumspiegels efficiënter verhoogt en daarom heeft het de voorkeur.

Wat moet ik eten om meer vitamine D3 uit mijn voeding te halen?

Vette vis, eierdooiers, lever, verrijkte zuivel en sappen en paddenstoelen met UV-belasting zijn de beste bronnen. Streef naar minstens twee porties per dag als onderdeel van een anti-verouderingsdieet. Supplementen zijn waarschijnlijk het hele jaar door nodig.

Verbetert magnesium de opname van vitamine D3?

Ja, magnesium is nodig om vitamine D3 om te zetten in zijn actieve vorm die bruikbaar is voor het lichaam. Het nemen van een magnesiumsupplement kan de voordelen van vitamine D3 maximaliseren.

Hoe vaak moet ik mijn D3-niveaus laten testen?

Laat u minstens één keer per jaar testen, vooral als u supplementen gebruikt. Door zowel in de zomer als in de winter te testen, kunt u zien of blootstelling aan de zon uw status beïnvloedt. Vaker controleren helpt ervoor te zorgen dat u op de lange termijn optimale waarden behoudt.

Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven

Jones, K.S., Assar, S., Harnpanich, D., Bouillon, R., Lambrechts, D., Prentice, A., & Schoenmakers, I. (2014). De 25(OH)D2 halfwaardetijd is korter dan de 25(OH)D3 halfwaardetijd en wordt beïnvloed door DBP-concentratie en genotype. Tijdschrift voor Klinische Endocrinologie & Metabolisme, 99(9), 3373-3381. https://doi.org/10.1210/jc.2014-1714

Lips, P., van Schoor, N. M., & de Jongh, R. T. (2014). Dieet, zon en levensstijl als determinanten van vitamine D-status. Annals of the New York Academy of Sciences, 1317(1), 92-98. https://doi.org/10.1111/nyas.12443

Martinez, Y., Li, X., Liu, G., Bin, P., Yan, W., Masli, S., ... & Huang, Y. (2017). De rol van vitamine D bij psoriasis: een overzicht. Internationaal tijdschrift voor moleculaire wetenschappen, 18(12), 2608. https://doi.org/10.3390/ijms18122608

Pludowski, P., Holick, M. F., Grant, W. B., Konstantynowicz, J., Mascarenhas, M. R., Haq, A., ... & Rudenka, E. (2018). Richtlijnen voor vitamine d-suppletie. The journal of steroid biochemistry and molecular biology, 175, 125-135. https://doi.org/10.1016/j.jsbmb.2017.01.021

Uwitonze, A. M., Murererehe, J., Ineza, M. C., Harelimana, E. I., Nsabimana, U., Uwimpuhwe, H., ... & Razzaque, M. S. (2018). Effecten van vitamine D-status op mondgezondheid. Journal of steroid biochemistry and molecular biology, 180, 190-194. https://doi.org/10.1016/j.jsbmb.2017.12.003

Wimalawansa, S. J. (2018). Vitamine D-tekort: effecten op oxidatieve stress, epigenetica, genregulatie en veroudering. Biologie, 7(2), 30. https://doi.org/10.3390/biology7020030

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/