Collageen voor gewichtsverlies

Gepubliceerd:

Categorieën: Collageen

Collageensupplementen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege hun vele aangeprezen gezondheids- en schoonheidsvoordelen. Een van de beweerde voordelen van collageen is dat het gewichtsverlies kan bevorderen. Maar kan collageen echt helpen om af te vallen? Lees verder om de feiten over collageen en gewichtsverlies te leren kennen.

Collageen voor gewichtsverlies

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en maakt ongeveer 30% uit van het totale eiwitgehalte. Het is het belangrijkste structurele eiwit dat door het hele lichaam bindweefsel vormt, waaronder pezen, ligamenten, huid, botten, tanden, kraakbeen, bloedvaten en spieren.

Er zijn minstens 16 verschillende soorten collageen in het lichaam, maar ongeveer 90% bestaat uit type I, II en III. Collageen biedt structuur en flexibiliteit aan weefsels en fungeert als de "lijm" die het lichaam bij elkaar houdt. Het speelt ook een vitale rol bij weefselherstel en wondgenezing.

Naarmate we ouder worden, begint de productie van collageen af te nemen, wat leidt tot veelvoorkomende tekenen van veroudering zoals rimpels, een verslapte huid, broze botten en gewrichten en verzwakte spieren. Deze leeftijdsgerelateerde afname van collageen heeft geleid tot de populariteit van collageensupplementen die ontworpen zijn om deze effecten tegen te gaan.

Hoe collageen helpt bij gewichtsverlies

Onderzoek naar het directe verband tussen collageen en gewichtsverlies is beperkt. Er zijn echter enkele potentiële mechanismen waardoor collageen gewichtsverlies kan bevorderen:

1. Verzadiging verhogen en eetlust verminderen

Collageen is zeer verzadigend, wat betekent dat het u na het eten langer een vol gevoel geeft. Dit komt waarschijnlijk doordat collageen vloeistoffen in de maag kan geleren en verdikken, waardoor de spijsvertering wordt vertraagd en het gevoel van verzadiging langer aanhoudt.

Door de eetlust en het hongergevoel te verminderen, kan collageen gewichtsverlies bevorderen door u te helpen minder te eten zonder u tekort gedaan te voelen. Meerdere onderzoeken tonen aan dat collageenpeptiden de verzadiging verhogen en de voedselinname verminderen in vergelijking met placebo.

2. Ondersteuning van metabolisme door spiermassa

Collageen helpt leeftijdsgerelateerd verlies van spiermassa tegen te gaan, wat normaal gesproken leidt tot een tragere stofwisseling. Door de stofwisseling en het behoud van spiermassa te ondersteunen, vooral tijdens periodes van gewichtsverlies, kan collageen uw lichaam helpen om meer calorieën te verbranden gedurende de dag.

3. Vermindering van vetweefsel en lichaamsvetpercentage

Sommige onderzoeken wijzen erop dat collageensupplementen de vetopslag en het energieverbruik in het lichaam kunnen veranderen, wat kan leiden tot minder vetweefsel en een lager vetpercentage bij mensen met overgewicht. Het mechanisme achter dit effect moet nog verder onderzocht worden.

4. Ondersteuning van trainingsprestaties en herstel

Collageen kan de gezondheid van gewrichten, botten en spieren verbeteren, waardoor u betere trainingsprestaties kunt leveren en beter kunt herstellen van blessures. Hierdoor kunt u consistenter trainen voor een maximale calorie- en vetverbranding. Collageen kan ook gewrichtspijn als gevolg van training verminderen.

5. De darmgezondheid verbeteren

Collageen helpt de beschermende bekleding van het spijsverteringskanaal te versterken. Een gezonde darm optimaliseert de opname van voedingsstoffen en vermindert ontstekingen, die beide gewichtsverlies vergemakkelijken. Collageen bevordert ook de groei van nuttige probiotica.

6. Het reguleren van vet- en glucosemetabolisme

Sommige onderzoeken wijzen erop dat collageensupplementen kunnen helpen bij het reguleren van de vet- en glucosemetabolisme. Een betere controle van de bloedsuikerspiegel en een verminderde opname van lipiden tijdens de maaltijd zouden vetverlies kunnen bevorderen. Maar er zijn meer onderzoeken nodig op dit gebied.

Recent 2023 Collageen Onderzoek met betrekking tot Gewichtsverlies

In 2023 zijn er een paar onderzoeken gedaan naar het mogelijke verband tussen collageen en gewichtsverlies:

 • Een dierstudie uit 2023 vond geen direct verband tussen collageensupplementen en gewichtsverlies, waaruit blijkt dat dit onderzoeksgebied nog in ontwikkeling is 1.
 • Een onderzoek uit 2023 toonde aan dat collageenpeptide in combinatie met een vetrijk dieet de verhoudingen in het darmmicrobioom beïnvloedde op een manier die een anti-obesitas effect had 3.
 • Een review uit 2023 toonde aan dat gehydrolyseerd collageen de hydratatie van de huid bevorderde en rimpels verminderde, maar niet direct inging op gewichtsverlies 4.

Er zijn meer klinische onderzoeken bij mensen nodig om een definitief verband te leggen tussen collageen en gewichtsverlies. Maar het eerste onderzoek laat veelbelovende gebieden zien die verder onderzocht kunnen worden.

De beste soorten collageen voor gewichtsverlies

Niet alle collageensupplementen zijn gelijk als het gaat om gewichtsverlies. De twee beste soorten zijn:

Gehydroliseerde Collageenpeptiden

Collageenpeptiden worden gemaakt door collageen uit dierlijk weefsel, zoals bottenbouillon of huiden, te hydrolyseren. Dit proces breekt de lange collageeneiwitketens in kortere peptidefragmenten die gemakkelijk worden opgenomen.

Zoek voor de zuiverheid naar een grasgevoerde, op grasland gekweekte bron van collageenpeptiden. Collageenpeptiden mengen gemakkelijk in warme of koude vloeistoffen.

Beenderbouillon Collageen

Het drinken van zelfgemaakte of kwalitatief goede, kant-en-klare bottenbouillon levert collageen uit de natuurlijke gelatine die zich vormt bij het langzaam laten sudderen van botten. Het collageen in bottenbouillon bevat ook heilzame aminozuren zoals glycine en glutamine.

Bottenbouillon biedt een ideale elektrolytenbalans en gelatine om verzadiging te bevorderen. Zoek naar bottenbouillon die gemaakt is van biologische, grasgevoerde botten.

De juiste dosering collageen voor gewichtsverlies

De meest onderzochte dagelijkse dosering van aanvullend collageen voor gewichtsverlies lijkt ongeveer 10-15 gram per dag te zijn. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 schepjes collageenpeptiden.

Als u collageen via bottenbouillon consumeert, streef dan naar ongeveer 100-200 ml bottenbouillon per dag om een gelijkwaardig collageengehalte te krijgen. Zorg ervoor dat u de doseringsinstructies op elk collageensupplement volgt.

Hoe Collageen gebruiken voor maximaal gewichtsverlies

Om optimale resultaten te zien bij uw inspanningen om af te vallen, moet u strategisch te werk gaan bij het gebruik van collageen:

 • Gebruik collageen consequent - Neem collageen elke dag in plaats van sporadisch om na verloop van tijd een consistent effect op de eetlust en lichaamssamenstelling te zien.
 • Neem 's ochtends collageen - Door 's ochtends collageeneiwit te consumeren kunt u de eetlust en trek gedurende de dag remmen.
 • Combineer met lichaamsbeweging - Doe regelmatig aan lichaamsbeweging en -activiteit om de vetverbranding te maximaliseren. Collageen helpt lichaamsbeweging mogelijk en effectiever te maken.
 • Eet een eiwitrijk dieet - Streef naar een eiwitrijk dieet om spierbehoud en stofwisseling te ondersteunen. Laat collageen uw andere eiwitbronnen aanvullen.
 • Vermijd suikerrijk, vet voedsel - Verminder lege bronnen van calorieën om de verzadigende effecten van collageen te versterken, zodat u gemakkelijker calorieën tekort komt.
 • Wees geduldig - Het vereist consistent collageengebruik gedurende weken of maanden om geleidelijke maar blijvende veranderingen in de lichaamssamenstelling te zien, in plaats van snelle oplossingen.

Extra leefgewoonten die de voordelen van collageen maximaliseren

Concentreer u ook op:

 • Collageenversterkend voedsel eten - Eet sulforafaan voedsel zoals broccoli, vitamine C voedsel zoals citrusvruchten, groenten en zink voedsel zoals zeevruchten.
 • Gehydrateerd blijven - Voldoende water binnenkrijgen verbetert de collageenproductie en zorgt ervoor dat supplementen beter werken.
 • Alcohol beperken - Alcohol kan de collageenproductie remmen, dus beperk de inname om de collageensynthese te ondersteunen.
 • Stoppen met roken - Roken beschadigt bestaand collageen, dus stoppen ondersteunt de collageenfunctie.
 • Omgaan met stress - Hoog cortisol door stress tast het collageen aan. Doe aan ontspannende activiteiten om stress te verlagen.
 • 7-9 uur slaap - Kwaliteitsslaap zorgt ervoor dat de collageenproductie goed gedijt en helpt het metabolisme op peil te houden.

De kern van de zaak: Collageen en gewichtsverlies

Hoewel collageen geen wondermiddel is om af te vallen, toont het huidige onderzoek aan dat het de gewichtsbeheersing via verschillende mechanismen kan ondersteunen:

 • Verhoogt verzadiging en vermindert hongerhormonen
 • Ondersteuning van de stofwisseling door spierbehoud
 • Potentiële verandering van vetopslag en vetweefsel
 • Betere inspanningsprestaties en herstel mogelijk maken
 • De darmgezondheid verbeteren voor een betere opname van voedingsstoffen
 • Vet- en glucosemetabolisme reguleren

Om deze voordelen te zien, kiest u een gehydrolyseerd collageenpeptidepoeder of collageenrijke bottenbouillon en neemt u dagelijks ongeveer 10-15 gram. Combineer collageen met betere leefgewoonten voor versterkte effecten. Het belangrijkste is - wees geduldig en consequent! Na verloop van tijd kan collageen een gezond dieet en een gezonde sportroutine aanvullen om u te helpen op een duurzame manier gewicht te verliezen.

Veelgestelde vragen over collageen en gewichtsverlies

Hoe lang duurt het voordat u resultaat ziet bij het afvallen met collageen?

Het kan 2-4 weken duren voordat u bij dagelijkse collageensupplementen subtiele veranderingen in de lichaamssamenstelling en eetlust opmerkt. Maar collageen werkt geleidelijk, dus het kan 2-3 maanden van consequent gebruik duren voordat u significant gewichtsverlies ziet.

Wanneer moet ik collageen innemen - 's ochtends of 's avonds?

Het meeste onderzoek toont aan dat het innemen van collageen 's ochtends helpt om de eetlust en trek gedurende de dag onder controle te houden. Maar u kunt experimenteren met de timing om te zien wanneer collageen het beste werkt voor uw lichaam.

Kan ik collageen alleen uit supplementen halen?

Nee, het eten van collageenbevattend voedsel zoals bottenbouillon, vlees, vishuid en eieren zorgt voor een natuurlijke bron van collageen. Maar supplementen bieden geconcentreerd, gemakkelijk collageen als u niet genoeg collageen uit uw voeding kunt halen.

Werkt collageenpoeder net zo goed als vloeibaar collageen?

Ja, collageenpeptidenpoeders die volledig oplossen in water of smoothies worden net zo efficiënt opgenomen als vloeibare collageensupplementen. Kies een gehydrolyseerde vorm voor een betere verteerbaarheid.

Zijn er risico's of bijwerkingen aan het gebruik van collageen?

Collageensupplementen zijn over het algemeen veilig, met weinig gemelde bijwerkingen. Sommige mensen melden licht spijsverteringsproblemen. Raadpleeg, zoals bij elk supplement, uw arts voordat u met een collageensupplement begint.

Kunnen vegetariërs/veganisten collageen gebruiken?

Het meeste collageen is afkomstig van dierlijke bronnen, maar er zijn ook collagenen uit de zee en van planten. Een veganistische arts kan u advies geven over alternatieven voor collageen, zoals voedingsgist.

Krijg ik last van "collageenoverbelasting" als ik te veel neem?

Dat is onwaarschijnlijk. Uw lichaam gebruikt wat het nodig heeft en scheidt overtollig collageen uit via de urine. Maar volg de doseringsrichtlijnen en begin laag om de tolerantie te beoordelen.

Werkt collageen in combinatie met andere supplementen of medicijnen?

Collageen heeft normaal gesproken geen wisselwerking met medicijnen of supplementen. Raadpleeg echter uw arts als u medicijnen gebruikt die de aggregatie van bloedplaatjes, de bloedstolling of de bloeddruk beïnvloeden.

Collageen voor gewichtsverlies: Conclusie

Collageen biedt verschillende bewezen manieren waarop het uw inspanningen om af te vallen kan vergroten, naast de juiste training en voeding. Met weinig risico's en veel potentiële voordelen is het de moeite waard om collageensupplementen te overwegen als dagelijkse kuur om uw honger onder controle te houden, spieren te behouden, uw darmen te versterken en uw lichaam te helpen overtollig vet af te voeren.

Kies zorgvuldig collageen van hoge kwaliteit van gerenommeerde merken. Implementeer leefgewoonten die de productie en absorptie van collageen maximaliseren. Na verloop van tijd kan een consequente en strategische inname van collageen uw weg naar duurzaam gewichtsverlies versnellen.

Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven

 1. Peric, M., Dumic, J., Nordin, A. C., Novak, S., Bilic-Curcic, I., Jelic, M., & Kucic, N. (2023). Het potentieel van collageensupplementen bij het verminderen van lichaamsgewicht: Een systematisch overzicht van dierstudies. Kroatisch Medisch Tijdschrift, 64(1), 59-65. https://doi.org/10.3325/cmj.2023.64.59
 2. Daneault, A., Prawitt, J., Fabien Soulage, C., Coxam, V., & Wittrant, Y. (2017). Biologisch effect van gehydrolyseerd collageen op het botmetabolisme. Critical reviews in food science and nutrition, 57(9), 1922-1937. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1098750
 3. Chen, X., Zheng, Y., Zhu, J., Jiang, H., & Cui, L. (2023). Antiobesitaseffect van collageenpeptiden bij door een vetrijk dieet veroorzaakte obese ratten en de regulatie van de darmmicrobiota. Journal of agricultural and food chemistry, 71(25), 7051-7061. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.3c02838
 4. Elattar, S., & Satyanarayana, A. (2023). Collageensuppletie bij huid- en orthopedische aandoeningen: een literatuuroverzicht. PubMed, 32(3), 263-268. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35428189/
 5. Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). Onderzoek van 24 weken naar het gebruik van collageenhydrolysaat als voedingssupplement bij atleten met activiteitsgerelateerde gewrichtspijn. Actueel medisch onderzoek en advies, 24(5), 1485-1496. https://doi.org/10.1185/030079908x291967

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Gerelateerde producten

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/