Welk vitaminetekort veroorzaakt huidverslapping?

Gepubliceerd:

Categorieën: Collageen

Een verslapte, gerimpelde huid is een van de meest opvallende tekenen van veroudering. Naarmate we ouder worden, verliest onze huid elasticiteit en collageen, wat leidt tot een losse, rimpelige huid die uitzakt en rimpelt. Hoewel huidveroudering onvermijdelijk is, zijn er manieren om dit proces te vertragen en huidverslapping te minimaliseren. Eén geheim wapen tegen huidverslapping? Voldoende van de juiste vitaminen en voedingsstoffen binnenkrijgen. Vitaminegebrek kan huidveroudering en huidverslapping versnellen. Lees verder om meer te weten te komen over de vitamines die helpen om een jeugdige huid te houden en welke tekorten bijdragen aan vroegtijdige veroudering.

 Welk vitaminetekort veroorzaakt huidverslapping?

Waarom de huid veroudert en verslapt naarmate we ouder worden

Naarmate we ouder worden, verliest onze huid geleidelijk haar jeugdige elasticiteit en stevigheid. Waarom gebeurt dit?

 • Afbraak van collageen en elastine - Collageen- en elastine-eiwitten zorgen voor structuur en elasticiteit. Naarmate we ouder worden, neemt de productie af en wordt er meer afgebroken dan opgebouwd.
 • Vetverlies - Vetkussentjes onder de huid zorgen voor molligheid. Als de vetkussentjes krimpen, verslapt de huid.
 • Dunner wordende opperhuid - De bovenste huidlaag wordt dunner, waardoor vocht en bescherming in het gedrang komen.
 • Lagere celvernieuwing - Een tragere celvernieuwing leidt tot een afgeplatte huid-epidermale overgang. Hierdoor bereiken minder voedingsstoffen de opperhuid.
 • Schade aan huidcellen - Jarenlange blootstelling aan ultraviolette (UV) stralen en vervuilende stoffen breken huidcellen en -vezels af.
 • Hormoonveranderingen - Afname van oestrogeen, progesteron en groeihormonen draagt bij aan collageenverlies.

Hoewel intrinsieke veroudering onvermijdelijk is, versnellen extrinsieke factoren zoals blootstelling aan de zon, roken en slechte voeding het verslappen. Vitaminegebrek ontneemt de huid de bestanddelen die nodig zijn voor optimale vernieuwing en bescherming, waardoor veroudering versneld wordt.

De vitaminen die huidverslapping en vroegtijdige veroudering helpen bestrijden

De juiste vitamines hebben een positieve invloed op processen van collageenproductie tot antioxidantbescherming die een jeugdige, stevige huid in stand houden. Tekorten zorgen ervoor dat huidverslapping en rimpels eerder kunnen optreden. Dit zijn de belangrijkste vitaminen om huidveroudering tegen te gaan en huidverslapping te voorkomen:

Vitamine C

Vitamine C is cruciaal voor de collageensynthese. Deze structurele proteïne zorgt voor stevigheid en elasticiteit. Vitamine C werkt ook als antioxidant en beschermt de huid tegen schade aan de huidcellen door vrije radicalen veroorzaakt door blootstelling aan UV-straling en vervuiling. Tekenen van een vitamine C-tekort zijn onder andere een droge huid, veel blauwe plekken en een slechte wondgenezing.

Vitamine E

Deze vetoplosbare antioxidant beschermt celmembranen tegen schade door vrije radicalen. Het helpt ook bij UV-bescherming wanneer het plaatselijk wordt aangebracht. Een tekort aan vitamine E kan leiden tot een vroegtijdig verouderde huid.

Vitamine A

Retinoïden zoals retinol zijn afgeleid van vitamine A. Ze bevorderen een snellere celvernieuwing voor een gladdere, strakkere huid. Een tekort aan vitamine A veroorzaakt een droge, schilferige, gerimpelde huid.

Vitamine D

Vitamine D, ook wel bekend als de "zonneschijnvitamine", helpt de collageenstofwisseling te reguleren voor een soepele huid. Het kan ook het risico op sommige vormen van huidkanker verlagen.

Vitamine B-complex

De B-vitamines dragen bij aan de regeneratie en groei van huidcellen. Een tekort kan leiden tot uitslag, acne en droogheid. Vitamine B3 bevordert de collageenproductie.

Zink

Zink helpt bij wondgenezing door collageen te activeren en weefselgroei te ondersteunen. Het is ook een antioxidant. Lage niveaus worden in verband gebracht met acne en huidlaesies.

Hoe vitaminetekorten huidverslapping en huidveroudering kunnen versnellen

Wanneer vitaminen en mineralen ontbreken, is dat te zien in uw huid. Versnelde veroudering, rimpels en verslapping kunnen het gevolg zijn van de volgende tekortkomingen:

Vitamine C-tekort

Zonder voldoende vitamine C daalt de collageenproductie. Dit veroorzaakt een dunne, kwetsbare huid die gemakkelijk rimpels krijgt. Gemakkelijke blauwe plekken komen ook vaak voor bij onvoldoende vitamine C.

Vitamine E-tekort

Een tekort aan vitamine E belemmert de bescherming van lipiden. Dit leidt tot weefselschade door vrije radicalen, waardoor de huid sneller verslapt. Er kan een droge, jeukende huid ontstaan.

Vitamine A-tekort

Zonder vitamine A vertraagt de celvernieuwing. Dit veroorzaakt een opeenhoping van dode cellen op het huidoppervlak, wat leidt tot een droge, schilferige, gerimpelde huid en puistjes.

Vitamine D-tekort

Onvoldoende vitamine D verstoort de calciumhomeostase, die belangrijk is voor huidvernieuwing. Vooral oudere volwassenen kunnen last krijgen van huidverslapping.

Vitamine B-tekort

Tekorten aan B-vitamines zoals B3, B5 en biotine dragen bij aan dermatitis, dofheid en rimpels doordat ze de celgroei vertragen.

Zinktekort

Met onvoldoende zink wordt de wondgenezing, collageenvernieuwing en weefselregeneratie belemmerd. Dit kan leiden tot huidlaesies, droogheid en rimpels.

Huidveroudering vertragen: Genoeg van deze vitale huidvitaminen binnenkrijgen

Hoewel we intrinsieke huidveroudering niet helemaal kunnen stoppen, kunnen we er wel voor zorgen dat we voldoende van de juiste vitamines binnenkrijgen om extrinsieke veroudering te vertragen en tekorten aan voedingsstoffen die verslapping en rimpels versnellen, te voorkomen. Hier leest u hoe:

 • Eet een evenwichtig, voedingsrijk dieet - Neem veel fruit, groenten, noten, zaden, bonen, volle granen, eieren, vis en mager gevogelte met antioxidanten en vitamines.
 • Ken uw risico's op tekorten - Oudere volwassenen, veganisten/vegetariërs en mensen met absorptieklachten hebben mogelijk supplementen nodig. Praat met uw arts.
 • Tekorten aanpakken - Als uit testen blijkt dat er een tekort is, bespreek dan supplementen met uw zorgverlener. Lichte tekorten kunnen vaak alleen via de voeding gecorrigeerd worden.
 • Overweeg gerichte supplementen - Voor anti-veroudering kunnen collageen, antioxidanten zoals vitamine C en E, en huidondersteunende vitaminen helpen om de huid te beschermen. Raadpleeg een dermatoloog.
 • Breng plaatselijke vitamines aan - Crèmes met vitamine C, E en A geven een extra antioxidant boost wanneer ze op de huid worden aangebracht. Zoek naar stabiele, correct geformuleerde producten.

Hoewel het gebruik van zonnebrandcrème, stoppen met roken, omgaan met stress en het vermijden van overmatig alcoholgebruik veroudering ook vertragen, helpt het binnenkrijgen van belangrijke vitamines om een jeugdige, slappe huid van binnenuit te behouden. Maar wees geduldig - verbeteringen treden geleidelijk op. Met slimme voeding en verzorging zal uw huid u dankbaar zijn.

Wat u moet onthouden over vitaminen om huidveroudering tegen te gaan

 • Afbraak van collageen en elastine zijn belangrijke oorzaken van een slappe, gerimpelde huid. Vitaminen helpen de collageenproductie.
 • Vitamine C, E, A en B-complex plus zink ondersteunen huidvernieuwing, elasticiteit en bescherming tegen schade.
 • Tekorten aan deze vitamines dragen bij aan snellere rimpels en verslapping.
 • Een gezonde, evenwichtige voeding helpt verouderingsgerelateerde vitaminetekorten in de huid te voorkomen.
 • Gerichte voedingssupplementen kunnen huidveroudering verder tegengaan, mits ze op de juiste manier worden gebruikt.
 • Topische antioxidantcrèmes met vitamine C, E en A bieden extra ondersteuning naast orale inname.
 • Het omkeren van deficiëntiegerelateerde huidschade kost tijd. Wees geduldig en proactief met uw voeding.

Aandacht besteden aan uw vitamine-inname kan een groot verschil maken bij het behouden van een jeugdige huid naarmate u ouder wordt. Werk samen met uw zorgverleners om mogelijke tekorten vroegtijdig op te sporen en neem maatregelen om uw vitaminewaarden te optimaliseren. Uw huid zal daar na verloop van tijd de vruchten van plukken!

Veelgestelde vragen over vitaminen en huidveroudering

V: Welk vitaminetekort veroorzaakt de meest dramatische huidveroudering?

A: Een tekort aan vitamine C heeft waarschijnlijk de meest merkbare gevolgen voor de huid. Zonder voldoende C daalt de collageenproductie, waardoor een dunne, slappe huid ontstaat die gemakkelijker rimpels krijgt. Gemakkelijke blauwe plekken zijn ook een duidelijk teken.

V: Maken vitamines echt een verschil voor een ouder wordende huid?

Antwoord: Ja, vitamines spelen een belangrijke rol bij de collageenproductie, antioxidatie, wondgenezing en huidcelgroei - factoren die elasticiteit en een jeugdig uiterlijk helpen behouden. Tekorten zorgen voor snellere veroudering, terwijl een adequate inname de huid beschermt.

V: Kunnen vitaminesupplementen rimpels en huidverslapping tegengaan?

Antwoord: Hoewel supplementen het vitaminegehalte in de huid kunnen verbeteren en verdere veroudering kunnen vertragen, kunnen ze de reeds aangerichte schade niet ongedaan maken. Voor matige veroudering als gevolg van tekorten, kan het herstellen van een optimale vitaminestatus in combinatie met topicale producten, veranderingen in levensstijl en soms procedures het uiterlijk verbeteren.

V: Welk vitaminetekort veroorzaakt huiduitslag of acne?

A: Een tekort aan B-vitamines draagt vaak bij aan huiduitslag en acne. Vooral een tekort aan biotine wordt in verband gebracht met uitslag en droogheid. Een tekort aan vitamine A kan ook een droge, schilferige huid veroorzaken.

V: Is vitamine E goed tegen rimpels?

A: Ja, vitamine E is een antioxidant die rimpels kan helpen verminderen. Het vermogen om celmembranen te beschermen tegen schade door vrije radicalen helpt tekenen van veroudering te vertragen. Plaatselijk gebruik verhoogt de effectiviteit.

V: Welke vitaminen bevorderen de elasticiteit van de huid?

A: Vitamine C en A zijn vooral belangrijk voor elasticiteit. C levert het benodigde collageen, terwijl A de celvernieuwing stimuleert voor een strakkere huid. Vitamine D helpt ook bij de collageenstofwisseling voor elasticiteit.

V: Hoe kan ik huidverslapping voorkomen naarmate ik ouder word?

Antwoord: Bescherm uw huid tegen blootstelling aan de zon, rook niet, eet een voedingsrijk dieet, blijf gehydrateerd en gebruik lokale antioxidanten. Voldoende vitamine C, E, A, B en D plus zink kunnen de elasticiteit ook langer in stand houden naarmate u ouder wordt.

V: Waarom hebben oudere volwassenen meer vitamine D nodig voor hun huid?

Antwoord: Met de leeftijd wordt de huid minder efficiënt in het aanmaken van vitamine D uit blootstelling aan de zon. Oudere volwassenen brengen ook meer tijd binnenshuis door. Supplementen helpen een tekort te voorkomen, dat de calciumstofwisseling verstoort die belangrijk is voor huidvernieuwing.

Laat het me weten als u wilt dat ik de FAQ sectie verder uitbreid of aanpas. Ik heb geprobeerd om nuttige antwoorden te geven op veelvoorkomende vragen over huidveroudering in verband met vitamines.

Bronnen gebruikt bij het schrijven van dit artikel

Groff, J.L., & Gropper, S.S. (2000). Advanced nutrition and human metabolism (3e editie). Wadsworth/Thomson Learning. https://www.amazon.com/Advanced-Nutrition-Human-Metabolism-GROFF/dp/0697344061

Uitgeverij Harvard Health. (2021, 27 oktober). Waardoor rimpelt de huid? Harvard Medical School. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/what-causes-skin-to-wrinkle

Jenkins, G. (2002). Moleculaire mechanismen van huidveroudering. Mech Ageing Dev, 123(7), 801-810. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11863220/

Lin, T.K., Zhong, L., & Santiago, J.L. (2018). Ontstekingsremmende en huidbarrièreherstellende effecten van topische toepassing van enkele plantenoliën. Internationaal tijdschrift voor moleculaire wetenschappen, 19(1), 70. https://doi.org/10.3390/ijms19010070

Mukherjee, S., Date, A., Patravale, V., Korting, H.C., Roeder, A., & Weindl, G. (2006). Retinoïden in de behandeling van huidveroudering: een overzicht van klinische werkzaamheid en veiligheid. Klinische interventies bij veroudering, 1(4), 327-348. https://doi.org/10.2147/ciia.2006.1.4.327

Palmieri, B., & Gozzi, G., & Palmieri, G. (1995). Aan vitamine E toegevoegde siliconengelvellen voor de behandeling van hypertrofische littekens en keloïden. Internationaal tijdschrift voor dermatologie, 34(7), 506-9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7547347/

Telang P. S. (2013). Vitamine C in de dermatologie. Indian dermatology online journal, 4(2), 143-146. https://doi.org/10.4103/2229-5178.110593

Udompataikul M., Sripiroj P., Palungwachira P. (2009). Een oraal nutraceutisch middel met antioxidanten, mineralen en glycosaminoglycanen verbetert de ruwheid van de huid en fijne rimpels. International Journal of Cosmetic Science, 31, 427-435. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19648901/

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/