Hoe kan ik de veroudering van mijn gezicht tegengaan?

Gepubliceerd:

Categorieën: Collageen

Huidveroudering is een natuurlijk onderdeel van het leven dat we allemaal ervaren naarmate we ouder worden. Voortijdige huidveroudering veroorzaakt door blootstelling aan de zon, slechte leefgewoonten en omgevingsfactoren kunnen het verouderingsproces echter versnellen en rimpels, fijne lijntjes, een verslapte huid en andere tekenen van veroudering veel eerder veroorzaken.

Hoewel u het verstrijken van de tijd niet kunt tegenhouden, zijn er veel stappen die u kunt nemen om huidveroudering te vertragen en zelfs enkele van de zichtbare tekenen van huidveroudering ongedaan te maken om weer een jeugdigere teint te krijgen. Lees verder voor 10 effectieve manieren om huidveroudering te verminderen en terug te draaien voor een gezondere, jonger uitziende huid.

mijn gezichtsveroudering omkeren

Wat veroorzaakt huidveroudering?

Voordat we ons gaan verdiepen in manieren om huidveroudering tegen te gaan, moeten we eerst kijken naar de oorzaken van huidveroudering. Naarmate we ouder worden, verliest onze huid geleidelijk collageen, elastine en hyaluronzuur - bestanddelen die helpen om de huid glad, stevig en vol te houden. Hierdoor wordt de huid dunner en verliest na verloop van tijd volume.

Door het natuurlijke verouderingsproces verliest de huid na de leeftijd van 20 jaar elk jaar ongeveer 1% van zijn collageen. De grootste factor in huidveroudering is dus intrinsiek het verstrijken van de tijd. Extrinsieke factoren zoals blootstelling aan de zon kunnen de afbraak van collageen en elastine echter versnellen, wat leidt tot vroegtijdige veroudering.

Kunt u huidveroudering omkeren?

Hoewel we intrinsieke huidveroudering niet helemaal kunnen stoppen, kunnen we de zichtbare tekenen van huidveroudering vertragen en zelfs sommige schade ongedaan maken door gerichte huidverzorgings- en levensstijlmaatregelen.

Door de raad gecertificeerde dermatologen bevestigen dat het mogelijk is om tekenen van huidveroudering zoals rimpels, huidverslapping, ouderdomsvlekken en een ongelijkmatige teint om te keren en een frissere, jonger uitziende huid te onthullen. Voor het terugdraaien van ernstige huidveroudering zijn echter professionele anti-verouderingsbehandelingen nodig.

Voor milde tot matige huidveroudering kunt u met plaatselijke antiverouderingsproducten en door de onderstaande tips op te volgen de tekenen van huidveroudering zichtbaar verminderen en uw huid er 5-10 jaar jonger uit laten zien. Laten we eens kijken naar de 10 beste manieren om uw huid te verzorgen om een jeugdige gloed te behouden terwijl u ouder wordt.

10 manieren om huidveroudering te verminderen en terug te draaien

1. Bescherm uw huid dagelijks met een breedspectrum zonnebrandcrème.

Blootstelling aan de zon is de belangrijkste oorzaak van huidveroudering en veroorzaakt tot 90% van de zichtbare tekenen van gezichtsveroudering. Blootstelling aan UV-straling breekt collageen en elastine af en stimuleert de productie van enzymen die de huidcellen beschadigen. Het veroorzaakt na verloop van tijd ook donkere vlekken en een ruwe huidtextuur.

 • Draag elke dag een breedspectrum SPF 30 of hoger, zelfs als het bewolkt is. Breng om de 2 uur opnieuw aan als u buiten bent.

2. Stop met roken en vermijd meeroken.

Het roken van sigaretten versnelt het verouderingsproces en leidt tot een gerimpelde, ongelijkmatige teint. De giftige chemicaliën in rook breken collageen af en belemmeren de bloedtoevoer naar de huid. Passief roken heeft vergelijkbare effecten. Als u rookt, is de beste anti-verouderingsstap die u kunt nemen stoppen!

3. Reinig en hydrateer uw huid dagelijks.

 • Reinig uw gezicht twee keer per dag voorzichtig met een milde reiniger om vuil, olie en onzuiverheden te verwijderen. Dit voorkomt verstopte poriën en zorgt ervoor dat anti-aging ingrediënten beter kunnen doordringen.
 • Breng een rijke vochtinbrengende crème aan na het reinigen terwijl de huid nog vochtig is. Zoek naar hydraterende en anti-aging ingrediënten zoals hyaluronzuur.
 • Exfolieer 1-2 keer per week om dode huidcellen te verwijderen en een frissere huid te onthullen.
 • Was niet te veel en gebruik geen agressieve producten die de natuurlijke oliën verwijderen - dit kan rimpels doen toenemen!

4. Eet een gezond, antioxidantrijk dieet.

Wat u eet heeft invloed op uw huid. Een dieet dat rijk is aan antioxidanten helpt vrije radicalen te bestrijden die huidcellen beschadigen en verouderen. Eet veel van:

 • Kleurrijk fruit en groenten
 • Noten, zaden en vette vis
 • Groene thee en bessen

Vermijd ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen zoals geraffineerde koolhydraten, transvetten en toegevoegde suikers die veroudering versnellen. Blijf gehydrateerd door de hele dag door water te drinken.

5. Verminder stress en slaap voldoende.

Chronische stress en slaaptekort veroorzaken een toename van cortisol en ontstekingen in het lichaam die huidveroudering versnellen. Schade aan de huid minimaliseren:

 • Leer gezonde stressbeheerstechnieken zoals lichaamsbeweging, meditatie of yoga.
 • Zorg voor 7-9 uur kwaliteitsslaap per nacht.
 • Overweeg collageensupplementen om stressgerelateerde huidveroudering te verminderen.

6. Upgrade uw huidverzorgingsroutine met anti-verouderingsingrediënten.

Het gebruik van geavanceerde topische huidverzorgingsingrediënten kan lijntjes, rimpels, dofheid en andere tekenen van huidveroudering merkbaar verminderen. Zoek naar deze krachtige antioxidanten en collageenboosters:

 • Vitamine C: Stimuleert collageen, verbetert ongelijkmatige teint en beschermt tegen vrije radicalen.
 • Retinol: Verhoogt de celvernieuwing om fijne lijntjes glad te strijken en collageen te stimuleren. Langzaam beginnen.
 • Peptiden: Stimuleren de collageenproductie om de stevigheid te verbeteren. Zeer geschikt voor de rijpere huid.
 • Hyaluronzuur: Hydrateert de huid diep en maakt haar voller om lijntjes op te vullen.

7. Kies voor behandelingen in de praktijk voor matig gevorderde veroudering.

Voor meer gevorderde huidveroudering of gebieden die niet reageren op topische producten, brengen professionele anti-aging huidbehandelingen de resultaten naar een hoger niveau. Behandelingen die u met uw dermatoloog kunt bespreken zijn onder andere:

 • Laser skin resurfacing: Maakt de huidtextuur gladder en vermindert rimpels, littekens en vlekjes door de collageenproductie te verbeteren. Meestal zijn meerdere behandelingen nodig.
 • Huidvullers: Maak rimpels of verloren gezichtsvolume direct voller met injecteerbare vullers zoals Juvederm. De resultaten houden tot 2 jaar aan.
 • Chemische peelings: Exfoliëren de doffe oppervlaktehuid en stimuleren de groei van nieuw collageen voor een gladdere, stevigere huid. Lichte peelings hebben een minimale hersteltijd.
 • Microneedling: Kleine naaldjes creëren microbeschadigingen in de huid om collageen en elastine te stimuleren. Wordt alleen of met PRP gebruikt.
 • Botox: Verlamt tijdelijk de gezichtsspieren om dynamische rimpels rond ogen, voorhoofd en mond gedurende 3-6 maanden glad te strijken.

8. Draag een zonnebril en een hoed om de gevoelige huid van ogen en gezicht te beschermen.

De dunne huid rond de ogen en lippen vertoont het snelst tekenen van veroudering. Bescherm deze gebieden tegen schade door de zon door:

 • Een UV-blokkerende zonnebril dragen als u buiten bent.
 • Het dragen van breedgerande hoeden om het gezicht in de schaduw te houden.
 • Kies vochtinbrengende crèmes die speciaal voor het gebied rondom de ogen zijn samengesteld.

9. Niet roken, bruinen of zonnebanken gebruiken.

Zoals eerder vermeld, veroudert roken de huid ernstig door collageen af te breken. Zonnebanken verouderen ook extreem door UV-schade. Sla de zonnebank over - een "basisbruining" biedt minimale bescherming en zonnebanken zenden intense UV-stralen uit die de huid snel verouderen. Omarm uw natuurlijke huidskleur!

10. 10. Beheer chronische huidaandoeningen.

Voortdurende inflammatoire huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis kunnen veranderingen veroorzaken die de huid na verloop van tijd sneller doen verouderen. Ga naar een dermatoloog om deze aandoeningen goed te behandelen en de langetermijneffecten op de huid te minimaliseren. Gebruik medicijnen zoals voorgeschreven en vermijd triggers die de huid verergeren.

Bescherm uw huid vandaag voor een jeugdige toekomst

Hoewel we intrinsieke huidveroudering niet kunnen stoppen, kunnen we vroegtijdige veroudering door blootstelling aan de zon en andere factoren minimaliseren door onze huid te verzorgen. Het is nooit te laat om met een anti-aging huidverzorgingsroutine te beginnen en bestaande tekenen van huidveroudering om te keren voor een jeugdiger uiterlijk!

Het belangrijkste is om uw huid te beschermen tegen de zon, gehydrateerd te blijven, stress te beheersen en de juiste anti-aging ingrediënten en professionele behandelingen te gebruiken die afgestemd zijn op de behoeften van uw huid. Door nu goede huidverzorgingsgewoonten aan te nemen, houdt u uw huid nog tientallen jaren gezond en stralend.

Hier zijn enkele belangrijke tips om te onthouden:

 • Draag elke dag zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger.
 • Stop met roken en beperk de blootstelling aan de zon tot een minimum.
 • Reinig, scrub en hydrateer de huid dagelijks.
 • Eet een dieet met veel antioxidanten, zoals fruit, groenten, vette vis en groene thee.
 • Verminder stress en slaap voldoende.
 • Gebruik plaatselijke huidverzorging met retinol, vitamine C, hyaluronzuur en peptiden.
 • Probeer behandelingen zoals lasers, peelings, microneedling, fillers, Botox.
 • Bescherm uw ogen en lippen met een zonnebril en vochtinbrengende crème.
 • Bruin nooit en gebruik geen zonnebank.
 • Ga naar een dermatoloog voor chronische huidaandoeningen.

Door goede gewoontes aan te houden en de meest effectieve antiverouderingsoplossingen te gebruiken, kunt u jarenlang genieten van een mooie, jeugdige huid. Welke stappen gaat u vandaag ondernemen?

Veelgestelde vragen over het verminderen en terugdraaien van huidveroudering

Het verminderen en omkeren van huidveroudering vergt toewijding, maar het is mogelijk! Hier vindt u antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de rijpere huid:

Wat is de beste leeftijd om te beginnen met anti-aging huidverzorging?

Het is nooit te vroeg om aan anti-veroudering te denken! Begin met het dagelijks gebruiken van SPF als u 20 bent. Voeg op uw 30e antioxidanten zoals vitamine C toe om schade te voorkomen. Gebruik meer actieve collageenopbouwers zoals retinol en peptiden vanaf uw 40e om bestaande tekenen van veroudering tegen te gaan. Introduceer nieuwe anti-verouderingsactiva altijd langzaam.

Op welke ingrediënten moet ik letten in anti-verouderingsproducten?

Zoek op het ingrediëntenetiket naar bewezen krachtpatsers zoals een breedspectrum SPF 30 zonnefilter, vitamine C, retinol, peptiden, hyaluronzuur en niacinamide. Vermijd sterk geparfumeerde producten en agressieve ingrediënten zoals alcohol die de ouder wordende huid kunnen irriteren.

Hoe weet ik of een product werkt?

Door consequent gebruik van effectieve antiverouderingsproducten zullen de stevigheid, gladheid, hydratatie, helderheid en teint van de huid geleidelijk verbeteren. Maak om de paar maanden foto's om de veranderingen bij te houden. Zorg ervoor dat u het product minstens 3-4 maanden gebruikt zoals voorgeschreven voordat u overstapt. Let op andere tekenen, zoals kleiner uitziende poriën en minder make-up die in lijntjes en rimpels trekt.

Hoe kan ik tekenen van veroudering verminderen zonder producten?

De huid beschermen tegen de zon, gezond eten, omgaan met stress, sporten, water drinken en niet roken vertragen de tekenen van veroudering, zelfs zonder producten. Goed reinigen en hydrateren helpt ook al een heel eind. Maar actieve topische huidverzorging en professionele behandelingen tillen de anti-verouderingsresultaten naar een hoger niveau. Maatregelen in de levensstijl helpen de effectiviteit ervan te maximaliseren.

Werken anti-verouderingsproducten echt?

Ja, producten met bewezen anti-verouderingsingrediënten zoals retinol, vitamine C en alfahydroxyzuren zijn uitgebreid bestudeerd en er is aangetoond dat ze fijne lijntjes en rimpels verminderen, de huidtextuur verbeteren, beschermen tegen oxidatie en collageen stimuleren als ze op de juiste manier worden gebruikt. Ze zullen het verouderingsproces echter niet permanent stoppen. Consequent gebruik is essentieel om resultaten te behouden.

Wanneer moet ik naar een dermatoloog voor huidveroudering?

Ga naar een gediplomeerd dermatoloog als u last hebt van ernstige huidveroudering, zonbeschadiging of pigmentvlekken, puistjes die al kanker veroorzaken, volumeverlies in het gezicht, diepe plooien of een verslapte huid die niet beter wordt met uw huidverzorgingsproducten. Een dermatoloog kan u behandelingen van medische kwaliteit aanraden, zoals laserresurfacing, injecties met fillers of geavanceerde chemische peelings die op uw huidproblemen zijn afgestemd. Probeer ernstige veroudering niet zelf te "verhelpen".

Zijn er risico's verbonden aan anti-verouderingsbehandelingen?

Niet-invasieve anti-verouderingsbehandelingen zoals retinols, vitamine C en serums met hyaluronzuur hebben minimale risico's bij juist gebruik. Intensievere behandelingen zoals chemische peelings, laserresurfacing, injecties met fillers en botox vereisen een ervaren behandelaar om complicaties zoals brandwonden, littekens of verkeerd geplaatste fillers te voorkomen. Ga altijd naar een erkende dermatoloog.

Welke resultaten kan ik realistisch gezien verwachten?

Hoeveel veroudering u kunt tegengaan, hangt af van de conditie van uw huid in het begin en uw inzet voor een goede huidverzorging op de lange termijn. Lichte veroudering, zoals fijne lijntjes, kan vaak worden verbeterd met zorgvuldig topisch gebruik. Maar voor ernstige zonbeschadiging of volumeverlies zijn meerdere behandelingen in de praktijk nodig, maandenlang, om een significante verbetering te krijgen, geen snelle oplossing. Stel realistische verwachtingen.

Wat als ik me geen dure anti-verouderingsproducten en behandelingen kan veroorloven?

Er zijn veel antiverouderingsproducten uit de drogisterij verkrijgbaar tegen lagere prijzen. Zoek naar merken die bewezen ingrediënten bevatten zoals retinol, vitamine C, SPF30, niacinamide en peptiden. Als u dagelijks gezonde huidverzorgingsgewoonten aanlegt met betaalbare producten, zal uw huid daar op de lange termijn veel baat bij hebben.

Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven

Amerikaanse Academie voor Dermatologie. (2022). Huidverzorging & veroudering. https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/skin-care-aging

Farage, M. A., Miller, K. W., Elsner, P., & Maibach, H. I. (2008). Intrinsieke en extrinsieke factoren bij huidveroudering: een overzicht. International Journal of Cosmetic Science, 30(2), 87-95. https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2007.00415.x

Mayokliniek. (2021). Ouder wordende huid: Tips voor het omgaan met veelvoorkomende huidproblemen. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/skin-care/art-20048237

Papakonstantinou, E., Roth, M., & Karakiulakis, G. (2012). Hyaluronzuur: Een sleutelmolecule in huidveroudering. Dermato-endocrinologie, 4(3), 253-258. https://doi.org/10.4161/derm.21923

Pillaiyar, T., Manickam, M., & Jung, S. H. (2017). Downregulatie van matrix metalloproteïnasen genen en onderdrukking van myofibroblast transdifferentiatie door Cucurbitacine B in transformerende groeifactor-β1-geïnduceerde geconverteerde fibroblasten. Experimentele biologie en geneeskunde (Maywood, N.J.), 242(1), 60-68. https://doi.org/10.1177/1535370216645717

Schlessinger, D. I., & Schlessinger, J. (2019). Wat iedereen zou moeten weten over huidveroudering. Dermatology times, 40(2), 32.

Tuchinda, C., Srivannaboon, S., & Lim, H. W. (2006). Fotoprotectie door vensterglas, autoglas en zonnebrillen. Journal of the American Academy of Dermatology, 54(5), 845-854. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2005.12.043

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/