De juiste dagelijkse dosis collageen voor U vinden

Gepubliceerd:

Categorieën: Collageen

Collageensupplementen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden naarmate meer mensen leren over de potentiële gezondheids- en schoonheidsvoordelen ervan. Maar met zoveel verschillende soorten en merken collageen op de markt, hoe weet u dan welke dosering voor u de juiste is? Deze gedetailleerde gids leidt u door de belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden bij het vinden van uw optimale dagelijkse collageeninname.

De juiste dagelijkse dosis collageen voor U vinden

Wat is collageen en waarom het supplementeren?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en maakt ongeveer 30% uit van het totale eiwitgehalte. Het is het belangrijkste structurele eiwit dat stevigheid en flexibiliteit geeft aan bindweefsels zoals huid, pezen, ligamenten, botten en bloedvaten.

Naarmate we ouder worden, produceert ons lichaam op natuurlijke wijze steeds minder collageen. Deze afname van collageen leidt tot veelvoorkomende tekenen van veroudering, zoals rimpels, een verslapte huid, stijve gewrichten en verzwakte botten en spieren. Collageensupplementen kunnen deze natuurlijke afname tegengaan door de collageenproductie te verhogen.

Onderzoek toont aan dat aanvullend collageen deze belangrijke voordelen kan bieden:

 • Verbeterde hydratatie, elasticiteit en collageendichtheid van de huid
 • Minder rimpels, gezichtsveroudering en cellulitis
 • Sterkere nagels en gezonder haar
 • Verlichting van gewrichtsklachten en botverlies
 • Darmhelende effecten zoals verminderde ontsteking en verbeterde integriteit
 • Gezondheid van het hart door ondersteuning van slagaders, spieren en aderen

Er zijn duidelijk veel uitstekende redenen om een collageensupplement aan uw dagelijkse routine toe te voegen. Maar om er ten volle van te profiteren, is het belangrijk om een adequate dosering te nemen.

Factoren die uw behoefte aan collageen beïnvloeden

Er is geen universele aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor aanvullend collageen. De optimale hoeveelheid kan behoorlijk variëren op basis van deze belangrijke factoren:

Leeftijd

Jongere mensen die eerder in hun leven collageen gaan gebruiken, hebben een hoger natuurlijk collageenniveau. Zij hebben misschien een lagere onderhoudsdosis van ongeveer 5-10 gram per dag nodig.

Bij mensen boven de 40 begint het collageen sneller af te nemen. Hogere doses van 10-20 gram per dag helpen dit versnelde verlies te compenseren.

Gezondheidsdoelen

Uw dosering moet afgestemd zijn op uw specifieke doelen bij het gebruik van collageen. Bijvoorbeeld:

 • Doelen voor huid en haar: 10-15 gram per dag
 • Gezamenlijke ondersteuningsdoelen: 10-20 gram per dag
 • Doelen voor darmgenezing: 5-10 gram per dag
 • Sportprestaties en herstel: 15-20 gram per dag

Stem uw dosering af op de gebieden die u wilt behandelen.

Lichaamsgrootte

Grotere mensen hebben van nature een hogere absolute hoeveelheid collageen nodig dan kleinere mensen. Een vrouw van 120 kg doet het goed met 5-10 gram per dag, terwijl een man van 200 kg de voorkeur geeft aan 15-20 gram.

Baseer uw dosering op uw algehele lichaamsgrootte en -samenstelling. Ga uit van 0,5-1 gram per 10 pond lichaamsgewicht.

Dieet en levensstijl

Als u een dieet eet dat rijk is aan collageenversterkende voedingsmiddelen zoals bottenbouillon, eieren, citrusvruchten, bessen en vitamine C, dan heeft u wellicht minder supplementen nodig. Als deze voedingsstoffen niet in uw dieet voorkomen, verhoog dan uw dosering.

Mensen met een hoog stressniveau of een zeer actieve levensstijl hebben meer collageen nodig door alle slijtage aan hun lichaam. Verhoog de dosering als u in deze hoge eisencategorie valt.

Type collageen

De bron en het type collageen kunnen ook van invloed zijn op de dosering. Voor meer biologisch beschikbaar en geconcentreerd gehydrolyseerd collageen zijn doorgaans lagere doses nodig dan voor collageenpeptiden.

Krachtiger collageen uit meerdere bronnen zoals kip, rund en vis vereist lagere doses voor dezelfde effecten.

Hoeveel collageen moet u dagelijks innemen?

Nu u de invloedsfactoren begrijpt, volgen hier enkele algemene doseringsrichtlijnen op basis van uw situatie:

 • Onderhoud of Preventie: 5-10 gram per dag
 • Gematigde gezondheids- en schoonheidsdoelen: 10-15 gram per dag
 • Therapeutische Doelen voor Gewrichten, Verwondingen of Herstel na Operatie: 15-20 gram per dag
 • Atletische prestaties en herstel: 15-20 gram per dag

De maximale effectieve dosering in onderzoeken ligt meestal rond de 20 gram. Het is het beste om laag te beginnen met 5 gram en geleidelijk te verhogen om de laagste effectieve dosis voor u te vinden.

Verdeel uw dagelijkse hoeveelheid over twee of drie doses verspreid over de dag voor een betere opname. Neem indien mogelijk in op een lege maag of met alleen water.

Verwacht dat u collageen minstens 3-4 maanden consequent gebruikt om resultaten te zien. Heb geduld en hou vol!

Een hoogwaardig collageensupplement kiezen

Als uw dosering bepaald is, zorg er dan voor dat u collageen van hoge kwaliteit krijgt:

 • Zoek naar gehydrolyseerd collageen dat beter biologisch beschikbaar is.
 • Kies een multi-source collageen met 3-5 soorten voor voordelen over het hele spectrum.
 • Zoek voor de veiligheid naar collageenpeptiden met wervels als bron.
 • Ga op zoek naar een grasgevoerde, grasgevoerde, biologische bron.
 • Vermijd onnodige additieven, zoetstoffen en conserveringsmiddelen.
 • Zoek naar testen door derden op zuiverheid en werkzaamheid.

Investeer in een goed merk van gerenommeerde leveranciers. Ga niet voor het goedkoopste product.

Let goed op de collageenconcentratie. Een dosis van 10 gram betekent 10 gram puur collageen, niet 10 gram poeder.

De juiste dagelijkse dosis collageen voor U vinden. Conclusie

Om uw ideale dagelijkse dosis collageen te bepalen, moet u individuele factoren beoordelen, zoals leeftijd, doelen, grootte, dieet, levensstijl en de collageenbron zelf.

Met een multicollageensupplement met een hoge biologische beschikbaarheid is een goede onderhoudsdosis 5-10 gram per dag. Voor een intensievere behandeling doseert u tot 15-20 gram per dag. Verdeel dit in kleinere doses over de dag.

Houd uw dosering minstens een paar maanden aan voor de volledige voordelen. Voorzie uw lichaam van de collageenvoeding die het nodig heeft om te gedijen op elke leeftijd!

Bronnen gebruikt bij het schrijven van dit artikel

Borumand, M., & Sibilla, S. (2015). Dagelijkse consumptie van het collageensupplement Pure Gold Collagen® vermindert zichtbare tekenen van veroudering. Clinical Interventions in Aging, 10, 1747-1758. https://doi.org/10.2147/CIA.S93939

Choi, F. D., Sung, C. T., Juhasz, M. L., & Mesinkovsk, N. A. (2019). Orale suppletie met collageen: Een systematisch overzicht van dermatologische toepassingen. Tijdschrift voor geneesmiddelen in de dermatologie: JDD, 18(1), 9-16. https://jddonline.com/articles/dermatology/S1545961619P0009X

Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). Onderzoek van 24 weken naar het gebruik van collageenhydrolysaat als voedingssupplement bij atleten met activiteitsgerelateerde gewrichtspijn. Current Medical Research and Opinion, 24(5), 1485-1496. https://doi.org/10.1185/030079908X291967

León-López, A., Morales-Peñaloza, A., Martínez-Juárez, V. M., Zeugolis, D. I., Aguirre-Álvarez, G., Alvarado-Gil, J. J., & Pérez-Silos, V. (2019). Gehydrolyseerd Collageen-Bronnen en Toepassingen. Molecules (Basel, Zwitserland), 24(22), 4031. https://doi.org/10.3390/molecules24224031

Moskowitz R. W. (2000). Rol van collageenhydrolysaat bij bot- en gewrichtsaandoeningen. Seminars over artritis en reuma, 30(2), 87-99. https://doi.org/10.1053/sarh.2000.9622

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Orale suppletie van specifieke collageenpeptiden heeft gunstige effecten op de fysiologie van de menselijke huid: een dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek. Farmacologie en fysiologie van de huid, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376

Shibuya, S., Ozawa, Y., Watanabe, K., Izuo, N., Toda, T., Yokote, K., Shimizu, T., & Chiba, H. (2020). Efficacy and Safety of Oral Collagen Peptide Supplementation in Combination with Resistance Training in Older Adults: Een gerandomiseerde gecontroleerde studie. Journal of frailty & aging, 9(2), 102-111. https://doi.org/10.14283/jfa.2019.41

Zague, V. (2008). Een nieuwe kijk op de effecten van de inname van collageenhydrolysaat op de eigenschappen van de huid. Archivos Latinoamericanos de Nutricion, 58(2). https://www.alanrevista.org/ediciones/2008/2/?i=art1

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Gerelateerde producten

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/