Is dagelijkse collageensupplementatie veilig?

Gepubliceerd:

Categorieën: Collageen

Collageensupplementen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, met voorstanders die voordelen voor huid, haar, nagels, gewrichten, spieren en nog veel meer claimen. Maar is het dagelijks innemen van collageensupplementen eigenlijk wel veilig? Dit artikel onderzoekt de wetenschap achter collageensupplementen en mogelijke bijwerkingen om u te helpen beslissen of dagelijks collageen geschikt is voor uw gezondheidsdoelen.

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en maakt 30% uit van het totale eiwitgehalte. Het is het belangrijkste structurele eiwit in huid, botten, pezen, ligamenten en andere bindweefsels. Collageen geeft stevigheid en structuur aan weefsels en helpt de elasticiteit en jeugdigheid van de huid te behouden.

Er zijn minstens 16 verschillende soorten collageen in het menselijk lichaam, maar 80-90% bestaat uit type I, II en III. De productie van collageen begint rond het 25e levensjaar af te nemen en daalt sterk na het 40e levensjaar. Dit verlies van collageen is een belangrijke factor die bijdraagt aan tekenen van veroudering zoals fijne lijntjes, rimpels en gewrichtsklachten.

Hoe werken collageensupplementen?

Collageensupplementen leveren extra collageen uit dierlijke bronnen zoals vis, vee, kip en eieren. Ze leveren aminozuren zoals glycine en proline die het lichaam gebruikt om zijn eigen collageen aan te maken. Het consumeren van collageen kan ook de collageenproductie stimuleren.

Collageenpeptiden worden intact opgenomen in de bloedbaan voor distributie door het hele lichaam. Onderzoek wijst echter uit dat ze zich in bepaalde weefsels meer ophopen dan in andere. Kleine collageenfragmenten kunnen beter doordringen in de huidlaag, waardoor de elasticiteit en hydratatie mogelijk verbeteren. Gehydrolyseerde collageensupplementen kunnen zich ook ophopen in kraakbeen en de regeneratie stimuleren.

Potentiële voordelen van collageensupplementen

 • Gezondheid van de huid - Verschillende onderzoeken tonen aan dat supplementen met collageenpeptiden de hydratatie, elasticiteit en collageendichtheid van de huid verbeteren. Dit leidt tot minder rimpels en droogte.
 • Gezondheid van gewrichten en botten - Klinische onderzoeken tonen aan dat collageensupplementen gewrichtspijn verminderen en de mobiliteit verbeteren. Collageen kan botten ook beschermen tegen achteruitgang.
 • Gezondheid van haar, nagels en tanden - Collageensupplementen versterken haar en nagels door ontbrekende aminozuren te leveren. Ze kunnen ook haaruitval minimaliseren. Er zijn ook aanwijzingen voor voordelen voor het gebit.
 • Spiermassa - Opkomend onderzoek suggereert dat collageensupplementen in combinatie met weerstandstraining de spiermassa kunnen vergroten in vergelijking met training alleen.
 • Gezondheid van het hart - In bevolkingsonderzoeken wordt een hoger collageenniveau in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten. Collageensupplementen kunnen aderverkalking tegengaan.
 • Slaapkwaliteit - Uit één onderzoek bleek dat collageen voor het slapen gaan de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeterde en de vermoeidheid overdag verminderde.
 • Gezondheid van de hersenen - Als een belangrijk onderdeel van de bloed-hersenbarrière kan collageen helpen bij de cognitieve functie. Maar er is meer onderzoek nodig.

Samenvattend blijkt dus uit voorlopig bewijsmateriaal dat collageensupplementen gerichte voordelen kunnen bieden, vooral voor de huid, gewrichten, haar, nagels en slaap. Maar voor veel toepassingen zijn nog klinische onderzoeken van hoge kwaliteit nodig.

Zijn collageensupplementen veilig?

Het bestaande onderzoek suggereert dat collageensupplementen waarschijnlijk veilig zijn voor de meeste mensen als ze op de juiste manier worden ingenomen. Er zijn echter enkele voorzorgsmaatregelen die u in gedachten moet houden:

 • Bron - Zee- en rundercollagenen hebben een lager allergierisico dan varkens- of kippenvlees. Let op de kwaliteit van de bron.
 • Dosis - Tot 10-15g per dag lijkt veilig op de lange termijn. Hogere doses kunnen lichte gastro-intestinale bijwerkingen veroorzaken.
 • Interacties met medicijnen - Collageensupplementen kunnen antistollingsmedicijnen versterken. Raadpleeg uw arts.
 • Veiligheidskwesties - Collageen afkomstig van onveilige materialen kan een risico op prionziekten met zich meebrengen. Kies gerenommeerde merken.
 • Allergieën - Mensen met een ei-allergie moeten collageen afkomstig van eieren vermijden. Mensen met een schaaldierenallergie kunnen collageen uit de zee beter vermijden.
 • Verontreinigingen - Collageen uit minder gereguleerde bronnen kan zware metalen en giftige stoffen bevatten. Kies voor collageen van farmaceutische kwaliteit.

Over het algemeen suggereert onderzoek dat collageensupplementen waarschijnlijk veilig zijn als ze op de juiste manier gebruikt worden. Lichte bijwerkingen zoals een vol gevoel of brandend maagzuur kunnen voorkomen. Let goed op de herkomst en dosering om de risico's te minimaliseren. Raadpleeg natuurlijk uw arts voordat u met supplementen begint.

Wie kan er baat hebben bij collageensupplementen?

De volgende groepen hebben het meeste baat bij extra collageen:

 • Oudere volwassenen die natuurlijk collageenverlies willen tegengaan
 • Diegenen die de elasticiteit van de huid willen verbeteren of rimpels willen verminderen
 • Mensen die gewrichtsklachten en ontstekingen willen verlichten
 • Atleten die de gezondheid van gewrichten en botten willen ondersteunen
 • Personen met broze nagels of dunner wordend haar
 • Iedereen met bindweefselaandoeningen of -blessures
 • Herstellende van een operatie

Gezonde jongere mensen met voldoende natuurlijk collageen hebben misschien minder baat bij suppletie. Maar voor volwassenen van middelbare leeftijd en ouder kan collageen sterke, jeugdige bindweefsels bevorderen.

Belangrijkste overwegingen voor dagelijkse collageensupplementen

Hier volgen enkele tips als u overweegt om dagelijks collageensupplementen te gaan gebruiken:

 • Raadpleeg uw zorgverlener - Zorg ervoor dat collageen geschikt is voor uw gezondheidstoestand en geen wisselwerking heeft met medicijnen.
 • Kies bronnen van goede kwaliteit - Zoek naar collageenpeptiden van zee- of rundvlees van gerenommeerde, gereguleerde bedrijven.
 • Neem een optimale dosis - De meeste voordelen worden waargenomen met 10-15g per dag. Begin laag en verhoog geleidelijk.
 • Neemde juiste tijd - Neem 30 minuten voor het sporten collageensupplementen voor gewrichten of voor het slapen gaan om de huid 's nachts te herstellen.
 • Combineer met vitamine C - Vitamine C helpt de opname en synthese van collageen te optimaliseren.
 • Overweeg een poeder of vloeistof - deze lossen gemakkelijk op voor een betere absorptie dan pillen.
 • Geef het tijd - Wacht minstens 8-12 weken om voordelen te zien. Verbetering gaat geleidelijk.
 • Leefstijlgewoonten onderhouden - Combineer supplementen met een dieet, lichaamsbeweging en andere gezonde gewoonten.

Is dagelijkse collageensupplementatie veilig? Conclusie

Vroeg onderzoek suggereert dat dagelijkse collageensupplementen structurele ondersteuning en uitgebreide voordelen in het hele lichaam bieden. Zee- en rundercollageenbronnen lijken veilig te zijn voor de meeste mensen bij gematigde doses. Mensen met allergieën of medicijngebruik moeten echter voorzichtig zijn. Bij een juiste bron en in combinatie met een gezonde levensstijl kan de inname van 10-15 gram van een hoogwaardig collageensupplement per dag veilig een jeugdige huid, sterke gewrichten en botten, een betere slaap en een optimale gezondheid bevorderen naarmate we ouder worden. Mensen moeten echter hun zorgverlener raadplegen voordat ze met een nieuwe supplementenroutine beginnen.

Bronnen gebruikt bij het schrijven van dit artikel

Borumand, M., & Sibilla, S. (2015). Dagelijkse consumptie van het collageensupplement Pure Gold Collagen® vermindert zichtbare tekenen van veroudering. Clinical Interventions in Aging, 10, 1747-1758. https://doi.org/10.2147/CIA.S91439

Choi, F. D., Sung, C. T., Juhasz, M. L., & Mesinkovsk, N. A. (2019). Orale suppletie met collageen: A Systematic Review of Dermatological Applications. Tijdschrift voor geneesmiddelen in de dermatologie: JDD, 18(1), 9-16. https://jddonline.com/articles/dermatology/S1545961619P0009X/1

Elrahman, S. A., El-Raggal, N. M., & youssef, S. M. (2019). Effectiviteit van collageensupplementen op de niveaus van collageengerelateerde biomarkers bij huidveroudering. Journal of Dietary Supplements, 16(5), 589-602. https://doi.org/10.1080/19390211.2018.1549653

Hou, C. W. (2019). Het gebruik van supplementen op basis van collageen voor bot- en gewrichtsgezondheid. Nutriënten, 11(10), 2224. MDPI AG. Opgehaald van http://dx.doi.org/10.3390/nu11102224

Kim, J., Kim, I. S., Cho, T. H., Lee, I., Lee, H. R., & Lee, Y. J. (2019). Effecten van orale suppletie met collageenpeptiden op huideigenschappen: A Randomized, Placebo-Controlled Clinical Trial. Nutrients, 11(11), 2662. MDPI AG. Opgehaald van http://dx.doi.org/10.3390/nu11112662

Oesser, S., Adam, M., Babel, W., Seifert, J. (1999). Orale toediening van (14)C gelabeld gelatinehydrolysaat leidt tot een accumulatie van radioactiviteit in kraakbeen van muizen (C57/BL). The Journal of nutrition, 129(10), 1891-1895. https://doi.org/10.1093/jn/129.10.1891

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., Oesser, S. (2014). Orale suppletie van specifieke collageenpeptiden heeft gunstige effecten op de fysiologie van de menselijke huid: een dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek. Farmacologie en fysiologie van de huid, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376

Shimomura Y., Suzuki M., Sugiyama S., Maruyama N., Suzuki K. (2020). A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Multicenter Study of a Chicken-Sourced Collagen Peptide Supplement on Joint Health in Exercising Subjects. Nutrients. 12(8):E2280. https://doi.org/10.3390/nu12082280.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Gerelateerde producten

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/