Te vermijden voedingsmiddelen en dranken tijdens het gebruik van collageen

Gepubliceerd:

Categorieën: Collageen

Collageensupplementen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege de vele aangeprezen gezondheids- en schoonheidsvoordelen. Collageen is de meest voorkomende proteïne in het menselijk lichaam en is een belangrijk bestanddeel van huid, botten, pezen, spieren, haar en nagels. Naarmate we ouder worden, produceert ons lichaam op natuurlijke wijze minder collageen, wat leidt tot tekenen van veroudering zoals rimpels en een verslapte huid. Collageensupplementen kunnen het collageenniveau helpen herstellen en een jeugdige, gezonde huid en haar bevorderen.

Er zijn echter bepaalde voedingsmiddelen en dranken die het vermogen van uw lichaam om aanvullend collageen effectief op te nemen en te gebruiken, kunnen verstoren. Als u op uw voeding let terwijl u collageen gebruikt, kunt u het meeste uit uw supplementen halen. Hier volgt een diepgaande blik op de beste voedingsmiddelen en dranken die u moet vermijden als u collageenproducten gebruikt.

Te vermijden voedingsmiddelen en dranken tijdens het gebruik van collageen

Waarom bepaalde voedingsmiddelen en dranken met collageen vermijden?

Collageensupplementen worden tijdens de spijsvertering afgebroken in aminozuren zoals glycine, proline en hydroxyproline. Uw lichaam gebruikt deze aminozuren vervolgens om nieuwe collageenvezels aan te maken waar ze nodig zijn.

Sommige voedingsmiddelen en dranken bevatten echter bestanddelen die zich kunnen binden aan de aminozuren van collageen, waardoor ze niet goed worden opgenomen. Ze kunnen ook ontstekingen verhogen, de collageensynthese verstoren en bijdragen aan de afbraak van bestaand collageen in het lichaam.

Door collageenblokkerende voedingsmiddelen te vermijden en te kiezen voor collageenverhogende alternatieven kunt u de voordelen van uw supplementen maximaliseren.

Top voedingsmiddelen die u moet vermijden tijdens het gebruik van Collageen

1. Suikerrijke voedingsmiddelen en dranken

Suikerhoudende voedingsmiddelen zoals snoep, toetjes, frisdrank en vruchtensappen kunnen uw collageensupplementen saboteren.

Onderzoek toont aan dat overmatige suikerconsumptie leidt tot de vorming van geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE's). Deze schadelijke verbindingen zorgen ervoor dat collageenvezels stijf en misvormd worden.

AGE's blokkeren ook de collageensynthese en versnellen de afbraak van bestaand collageen. Dit resulteert in versnelde huidveroudering en rimpelvorming.

Vermijd voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte en kies voor alternatieven met een laag glycemisch gehalte, zoals fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten tijdens het gebruik van collageen. Beperk suikerhoudende lekkernijen tot af en toe een kleine portie.

2. Geraffineerde granen

Geraffineerde granen zoals wit brood, pasta, rijst en gebakken producten missen belangrijke voedingsstoffen en vezels. Ze hebben ook een hoge glycemische index, wat betekent dat ze snelle pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken.

Studies tonen aan dat de regelmatige consumptie van geraffineerde granen ontstekingen kan uitlokken, wat de collageenproductie in het lichaam afremt. Ontsteking breekt ook bestaand collageen af, wat bijdraagt aan huidveroudering en gewrichtsproblemen.

Kies in plaats daarvan volkoren opties zoals zilvervliesrijst, quinoa, haver en volkorenbrood. Beperk ook bewerkte snacks zoals chips, crackers en ontbijtgranen.

3. Gefrituurde en bewerkte voedingsmiddelen

Gefrituurd voedsel zoals friet, gefrituurde kip en donuts bevatten transvetzuren en verzadigde vetten die ontstekingen in de hand werken. Chronische ontstekingen belemmeren de collageensynthese en versnellen de afbraak ervan.

Bewerkt vlees zoals spek, worst, ham en vleeswaren bevatten ook veel ontstekingsveroorzakende verzadigde vetten. Nitraten en conserveringsmiddelen in vleeswaren kunnen ook schadelijk zijn voor het collageengehalte.

Om uw aanvullend collageen effectief te laten werken, moet u gefrituurd en verwerkt voedsel zoveel mogelijk vermijden.

4. Overmatig alcoholgebruik

Te veel alcohol drinken, vooral op regelmatige basis, kan de collageenproductie verminderen en de afbraak ervan via verschillende wegen bevorderen:

  • Alcohol droogt het lichaam uit, waardoor de collageensynthese afneemt. Voor collageenvorming is voldoende hydratatie nodig.
  • Het verhoogt de cortisol- en bloedsuikerspiegel, die beide schadelijk zijn voor collageenvezels.
  • Alcohol leidt ook tot grote tekorten aan voedingsstoffen die essentieel zijn voor de collageenproductie, zoals vitamine A, C en zink.
  • Chronisch alcoholgebruik veroorzaakt oxidatieve stress en ontsteking, waardoor collageen wordt vernietigd.

Beperk alcohol tot 1 drankje per dag voor vrouwen en 2 voor mannen om de collageenafbrekende effecten te voorkomen.

5. Voedingsmiddelen met veel transvetten

Kunstmatige transvetten zijn ongezonde vetten die voorkomen in margarine, diepvriespizza, magnetronpopcorn, verpakte gebakken producten en gefrituurd fastfood.

Onderzoek wijst uit dat transvetten systemische ontstekingen veroorzaken, wat de collageensynthese remt. Ze bevorderen ook de vorming van AGE's, die collageenvezels met elkaar verbinden en beschadigen.

Elimineer bronnen van kunstmatige transvetten uit uw dieet voor collageenvriendelijke voeding. Kies in plaats daarvan voor voedingsmiddelen die bereid zijn met gezonde vetten zoals olijfolie.

6. Vis met veel kwik

Bepaalde vissoorten kunnen hoge concentraties kwik, een giftig zwaar metaal, bevatten. In laboratoriumsituaties is aangetoond dat kwik collageeneiwitten in menselijke huidcellen beschadigt.

Voorlopig onderzoek suggereert ook dat blootstelling aan kwik de collageenproductie zou kunnen verminderen. Er zijn echter meer onderzoeken nodig om de effecten van kwik op collageen bij mensen te bevestigen.

Vermijd of beperk om veilig te zijn vis met veel kwik, zoals zwaardvis, haai, zeilvis, grootoogtonijn en koningsmakreel. Kies voor visproducten met weinig kwik als u collageen gebruikt.

7. Overtollige cafeïne

Een matige cafeïne-inname is over het algemeen goed voor uw gezondheid en zal de collageensupplementen niet verstoren. Overmatig cafeïnegebruik kan echter de collageensynthese van uw lichaam verstoren.

Onderzoeken wijzen uit dat een hoge cafeïne-inname de collageenproductie kan remmen door de afgifte van cortisol te verhogen en de opname van mineralen te verstoren.

Beperk u tot 400 mg of minder cafeïne per dag, wat overeenkomt met 4 koppen koffie. U kunt ook proberen om koffie gedeeltelijk te vervangen door groene thee, die EGCG bevat om de collageenvorming te ondersteunen.

8. Koolzuurhoudende dranken

Van de koolzuur in frisdrank, seltzer en andere bruisende dranken is aangetoond dat het de collageenstructuren in menselijk longweefsel beschadigt. Hoewel er meer onderzoek nodig is, is het mogelijk dat koolzuur ook een negatieve invloed heeft op het collageen in huid en gewrichten.

Een andere reden om koolzuurhoudende dranken te vermijden is hun vaak hoge suikergehalte, dat, zoals eerder besproken, zeer schadelijk is voor collageen.

Voor gezondere bubbels kunt u proberen om gewoon bruiswater te infuseren met vers fruit en kruiden.

Voedingsmiddelen en dranken die Collageensupplementen ondersteunen

Naast het vermijden van collageenafbrekend voedsel, moet u er ook voor zorgen dat u regelmatig pro-collageen voedingsstoffen binnenkrijgt die uw supplementen ondersteunen:

1. Vitamine C

Vitamine C is essentieel voor de collageensynthese. Het werkt als een cofactor voor enzymen die collageen produceren en helpt ook bij het stabiliseren van collageenvezels.

Neem tijdens het gebruik van collageen vitamine C-rijk voedsel zoals sinaasappels, rode paprika, kiwi, aardbeien en broccoli op in uw dieet. Supplementen met 500-1000mg/dag vitamine C kunnen ook helpen.

2. Koper

Koper zorgt ervoor dat het enzym lysyloxidase crosslinks kan vormen tussen collageenvezels, waardoor deze sterk en flexibel worden.

Voedselbronnen van koper zijn oesters, shiitake paddenstoelen, sesamzaad, cashewnoten, spinazie en pure chocolade.

3. Vitamine A

Vitamine A is nodig voor de modulatie en hermodellering van collageen tijdens wondgenezing en weefselherstel.

Neem vitamine A-rijk voedsel op in uw dieet, zoals zoete aardappelen, wortelen, pompoen, spinazie en rode paprika.

4. Anthocyanen

Anthocyanen zijn antioxidantpigmenten in bessen en sommige andere vruchten die de afbraak van collageen tegengaan.

Geniet van veel bessen, kersen, rode druiven, aubergine en paarse zoete aardappelen om beschermende anthocyanen binnen te krijgen.

5. Omega-3

Omega-3 vetzuren uit visolie ondersteunen de collageenvorming en kunnen ook enzymen remmen die collageen afbreken.

Krijg meer omega-3 binnen door 2 tot 3 keer per week vette vis zoals zalm, sardines en makreel te eten. U kunt ook visoliesupplementen nemen.

6. Silica

Kiezelzuur is een mineraal dat helpt bij de aanmaak van collageen en de afbraak ervan vertraagt. Voedingsmiddelen met veel silica zijn onder andere prei, groene bonen, garbanzo bonen, aardbeien en komkommer.

7. Eiwit

Voldoende eiwitinname levert aminozuren die de bouwstenen zijn voor de aanmaak van collageen.

Neem hoogwaardige eiwitten op uit voedingsmiddelen zoals eieren, vette vis, bottenbouillon, noten, zaden, bonen en Griekse yoghurt.

8. Antioxidanten

Antioxidanten zoals carotenoïden, polyfenolen en selenium beschermen collageenvezels tegen oxidatieve schade die hun achteruitgang veroorzaakt.

Eet veel kleurrijk fruit en groenten, groene thee, pure chocolade en paranoten om antioxidanten binnen te krijgen.

9. Hydratatie

Voldoende water drinken ondersteunt de collageenproductie en voorkomt uitdroging die collageen kan afbreken.

Streef naar minstens 2-3 liter vocht per dag uit water, kruidenthee en verse fruit- en groentesappen.

Samenvatting

Als u op uw voeding let, kunt u de resultaten van een collageensupplement echt optimaliseren. Vermijd voedingsmiddelen met veel suiker, geraffineerde koolhydraten, gefrituurd voedsel, alcohol en transvetten. Deze voedingsmiddelen bevorderen ontstekingen en AGE's die collageen vernietigen.

Concentreer u in plaats daarvan op het eten van voldoende schone, volledige voedingsmiddelen die belangrijke voedingsstoffen leveren om de collageensynthese te verbeteren, zoals vitamine C, anthocyanen, koper en omega-3. Blijf ook goed gehydrateerd. Goed gehydrateerd blijven is ook belangrijk voor de ondersteuning van de collageenproductie en uw algehele gezondheid.

Maak collageenverhogende voedingsmiddelen en dranken een vast onderdeel van uw routine om de meeste voordelen van collageensupplementen tegen veroudering, gewrichten en de huid te krijgen.

Met de juiste dieetoptimalisaties kunt u merkbare verbeteringen verwachten in de gladheid, elasticiteit en hydratatie van de huid, mobiliteit en flexibiliteit van de gewrichten, wondgenezing, sterkte van haar en nagels en andere collageengerelateerde gezondheidsparameters.

Te vermijden voedingsmiddelen en dranken tijdens het gebruik van collageen. Conclusie

Collageensupplementen zijn een handige manier om uw collageeninname te verhogen voor een betere gezondheid en het vertragen van natuurlijke verouderingsprocessen. Uw voeding speelt echter een grote rol in hoe effectief uw lichaam het aanvullende collageen kan gebruiken en er voordeel uit kan halen.

Bepaalde voedingsmiddelen en dranken bevorderen ontstekingen, collageenglycatie en schade door vrije radicalen die collageen vernietigen. Door deze collageenafbrekende voedingsmiddelen te vermijden, kunnen uw supplementen optimaal werken.

Het nuttigen van voedzame volle voedingsmiddelen en dranken die de collageensynthese bevorderen, helpt ook. Een uitgebalanceerd dieet met veel schone eiwitten, fruit, groenten en ontstekingsremmende vetten ondersteunt uw collageensupplement.

Aandacht besteden aan uw dieet tijdens het gebruik van collageen levert de beste resultaten op. Uw inspanningen om collageenbelemmerend voedsel te vermijden en meer collageenversterkende voedingsstoffen te consumeren, zullen zich uitbetalen in de vorm van een verbeterde huid, haar, nagels, gewrichten en andere collageenrijke weefsels.

Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven

Danby, F. W. (2018). Voeding en huidveroudering: Suiker en glycatie. Clinics in Dermatology, 36(4), 409-411. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2018.03.012

De Spirt, S. (2012). Anti-verouderingstherapie: Een Prospectieve Hypothese. Veroudering en ziekte, 3(4), 414-428. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3582124/

Farage, M. A., Miller, K. W., Elsner, P., & Maibach, H. I. (2008). Intrinsieke en extrinsieke factoren bij huidveroudering: een overzicht. International Journal of Cosmetic Science, 30(2), 87-95. https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2007.00415.x

Ganceviciene, R., Liakou, A. I., Theodoridis, A., Makrantonaki, E., & Zouboulis, C. C. (2012). Strategieën voor huidveroudering. Dermato-endocrinologie, 4(3), 308-319. https://doi.org/10.4161/derm.22804

Kogan, S., Sood, A., Garnick, M.S. (2020). Collageensupplementen: Wetenschap versus hype. Tijdschrift voor seksuele geneeskunde, 17(1), 45-48. https://doi.org/10.1016/j.jsxm.2019.09.016

Mukherjee, P.K., Marcheselli, V.L., Serhan C.N., Bazan N.G. (2004). Neuroprotectine D1: Een van docosahexaeenzuur afgeleid docosatrieen beschermt menselijke retinale pigmentepitheelcellen tegen oxidatieve stress. PNAS, 101(22), 8491-8496. https://doi.org/10.1073/pnas.0402531101

Poon, A., Birkenhead, D., Alliston, T., et al. (2021). Effect van voeding op botkwaliteit. Current Osteoporosis Reports, 1-10. https://doi.org/10.1007/s11914-021-00716-4

Shuster, S. (2011). Oxidatieve stress en het gebruik van antioxidanten bij systemische sclerose. Klinische dermatologie, 29(4), 387-392. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2011.01.005

Tanaka, M., Koyama, Y.I., Nomura, Y. (2008). Effecten van inname van collageenpeptide op UV-B-geïnduceerde huidbeschadiging. Biosci Biotechnol Biochem, 72(4), 930-938. https://doi.org/10.1271/bbb.70676

Zague, V. (2008). Een nieuwe kijk op de effecten van de inname van collageenhydrolysaat op de eigenschappen van de huid. Arch Dermatol Res, 300, 479-483. https://doi.org/10.1007/s00403-008-0895-7

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Gerelateerde producten

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/