Moet u 's nachts collageensupplementen nemen?

Gepubliceerd:

Categorieën: Collageen

Collageensupplementen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege hun aangeprezen voordelen tegen veroudering en de gezondheid van huid, haar, nagels en gewrichten. Met de stijging in populariteit vragen veel gebruikers van collageensupplementen zich af wanneer ze deze het beste kunnen innemen - 's ochtends of 's avonds? Er zijn voor- en nadelen aan het innemen van collageensupplementen op verschillende tijdstippen, dus laten we eens in de details duiken om te helpen bepalen of u 's avonds collageen moet innemen.

Moet u 's nachts collageensupplementen nemen?

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en maakt ongeveer 30% uit van het totale eiwitgehalte. Het is het belangrijkste structurele eiwit dat de integriteit van bindweefsels in het hele lichaam in stand houdt, zoals de huid, botten, pezen, ligamenten en bloedvaten.

Collageen geeft de huid stevigheid en elasticiteit, terwijl het ook dode huidcellen vervangt. In de botten en gewrichten vormt collageen een raamwerk voor stevigheid en structuur. Er zijn minstens 16 verschillende soorten collageen in het lichaam, maar ongeveer 90% is van type I, II of III.

Naarmate we ouder worden, begint de collageenproductie af te nemen. Dit leidt tot veelvoorkomende tekenen van veroudering zoals rimpels, een verslapte huid, stijve gewrichten, broze botten en nagels en zwakker haar. Het nemen van een collageensupplement kan helpen om wat van dat verloren collageen te vervangen.

Wat zijn de voordelen van het nemen van collageensupplementen?

Er is enig onderzoek gedaan naar de voordelen van collageensupplementen, waaronder:

 • Verbeterde hydratatie, elasticiteit en collageendichtheid van de huid
 • Minder zichtbare rimpels en een droge, leeftijdsgebonden huid
 • Verhoogd collageen in gewrichten voor letselherstel en verlichting van gewrichtspijn
 • Versterking van broze nagels
 • Dikker, voller haar
 • Verbeterde botmineraaldichtheid
 • Verlichting van gewrichtspijn en verbeterde mobiliteit
 • Helpt bij het leaky gut syndroom door de integriteit van de darmwand op te bouwen

Het onderzoek is nog in ontwikkeling, maar de potentiële voordelen zijn veelbelovend. Raadpleeg altijd uw arts voordat u met nieuwe supplementen begint.

Wanneer moet u collageensupplementen nemen?

De twee belangrijkste momenten waarop mensen collageen innemen zijn 's ochtends en 's avonds. Er zijn voor- en nadelen aan beide momenten:

Collageen 's ochtends innemen

Voordelen:

 • Handig om samen met andere ochtendsupplementen en vitaminen in te nemen
 • Kan het energieniveau verbeteren bij inname voor het ontbijt
 • Geeft u een collageenboost om de dag mee te beginnen

Minpunten:

 • Moet voor absorptie concurreren met andere voedingsstoffen uit voeding en supplementen
 • Kan maagklachten veroorzaken als het zonder voedsel wordt ingenomen.

Collageen 's nachts innemen

Voordelen:

 • Kan vlak voor het slapen op een lege maag worden ingenomen voor een optimale absorptie
 • Werkt aan regeneratie en vernieuwing terwijl u slaapt
 • Kan de kwaliteit van de slaap verbeteren

Minpunten:

 • Routine voor het slapengaan onthouden
 • Kan energie of rare dromen veroorzaken als het te dicht voor het slapen wordt ingenomen

Factoren waarmee u rekening moet houden als u 's nachts collageen neemt

Als u geneigd bent om uw collageensupplement 's avonds in te nemen, zijn er een paar factoren waarmee u rekening moet houden om de timing te optimaliseren:

Ten minste 30-60 minuten na het eten - U kunt collageensupplementen het beste op een lege maag innemen. Als u collageen met voedsel inneemt, kan dit de opname belemmeren. Probeer 30-60 minuten na uw laatste maaltijd te wachten voordat u uw nachtelijke dosis inneemt.

2-3 uur voor het slapen gaan - Hoewel u het op een lege maag wilt innemen, wilt u het ook niet te dicht voor het slapen gaan innemen. Probeer 2-3 uur voordat u gaat slapen te wachten met het innemen van collageen. Dit geeft het de tijd om goed op te nemen. Als u het vlak voor het slapengaan inneemt, kan dat bij sommigen leiden tot levendige dromen of slaapstoornissen.

Met andere supplementen - Als u andere supplementen neemt, zoals biotine, vitamine C, hyaluronzuur of melatonine, kan een combinatie met collageen 's avonds synergetische voordelen opleveren. Vitamine C helpt bij de opname van collageen, terwijl hyaluronzuur en biotine de huid- en haarvoordelen van collageen aanvullen. Melatonine kan de slaapkwaliteit verbeteren.

Cyclus met ochtenddosis - Het kan ideaal zijn om collageen afwisselend 's ochtends en 's avonds in te nemen. Een paar maanden 's ochtends en dan een paar maanden 's avonds. Zo krijgt uw lichaam de hele dag door ondersteuning van collageen.

Dagelijks voor de beste resultaten - Uw collageensupplement consequent innemen is de sleutel tot het zien van resultaten. Neem het dagelijks, 's ochtends of 's avonds. Dagen overslaan kan de werkzaamheid verminderen.

Hoeveel collageen moet u 's nachts nemen?

De hoeveelheid collageen die u moet innemen hangt af van het type collageen en het mengsel, de bron en uw individuele behoeften. Richtlijnen gebaseerd op klinisch onderzoek suggereren:

 • Collageenpeptiden - 10-15 gram per dag
 • Gehydrolyseerd collageen - 10 gram of meer per dag
 • Zeecollageen - 5-10 gram per dag

Het wordt aanbevolen om de instructies op de verpakking te volgen, omdat mengsels en bronnen kunnen variëren. Wanneer u specifiek 's avonds zeecollageen inneemt, is 5 gram meestal voldoende.

Begin aan de lage kant, rond 5g per dag, en houd de resultaten in de gaten. U kunt na verloop van tijd verhogen als u niet de gewenste effecten ziet. Teveel innemen zal geen extra voordelen opleveren.

Wat is het beste collageensupplement om 's avonds te nemen?

Als u collageen voor het slapen gaan inneemt, kunt u het beste een formule kiezen die specifiek voor de nacht is bedoeld om de rust te bevorderen. Hier zijn enkele van de beste collageensupplementen om 's nachts in te nemen:

 • Further Food Collagen Peptides Night - Bevat collageenpeptiden, kamille, passiebloem en citroenmelisse om de slaap te ondersteunen.
 • Reserveage Collagen Night Time - Voegt melatonine en vitamine C toe aan collageen om een betere slaap en opname te bevorderen.
 • LiveWell Collagen + Sleep Formula - Bevat 2 soorten collageen met melatonine, magnesium en vitamine C voor rust en herstel.
 • NeoCell Collagen + C with Melatonin - Vitamine C en melatonine om de opname van collageen en de kwaliteit van de slaap te verbeteren.
 • Sports Research Collagen Peptides Night Formula - Collageen met kamille en melatonine voor een betere huid en slaapondersteuning.

Zoek naar mengsels voor 's nachts die minstens 5-10 gram collageenpeptiden, vitamine C en slaapondersteunende ingrediënten zoals melatonine, kamille, magnesium, enz. bevatten. Volg altijd de doseringsinstructies.

Mogelijke bijwerkingen van het nemen van Collageen 's nachts

Voor de meeste mensen wordt het innemen van collageensupplementen 's nachts goed verdragen met weinig bijwerkingen. Sommige gebruikers melden echter:

 • Opgeblazen gevoel of maagklachten - kan met voedsel worden ingenomen of de dosis verminderen
 • Onaangename smaak - collageen met een smaakje of een capsule kan helpen
 • Vermoeidheid - 2-3 uur voor het slapen gaan innemen
 • Vreemde dromen - eerder innemen of dosis verlagen
 • Hypoglykemie - houd de bloedsuikerspiegel in de gaten omdat collageen net als eiwit wordt gemetaboliseerd
 • Hypercalciëmie - zeer hoge doses gedurende lange tijd kunnen de calciumspiegel verhogen

Begin met kleinere doses 's nachts en geef uw lichaam de tijd om zich aan te passen. Stop het gebruik als er ernstige bijwerkingen optreden. Mensen met voedselovergevoeligheden moeten voorzichtig zijn en controleren op mogelijke allergenen zoals vis of eieren in zee- en gevogeltecollageenbronnen.

Moet u 's nachts collageensupplementen nemen? Conclusie

Het 's avonds innemen van collageensupplementen op een lege maag, ongeveer 2-3 uur voordat u naar bed gaat, biedt maximale absorptie en voordelen tegen nachtelijke veroudering. De combinatie van collageen met ondersteunende ingrediënten zoals vitamine C en melatonine kan de doeltreffendheid voor de huid en de slaap verder verbeteren.

Afwisselend 's ochtends en 's avonds doseren geeft u de beste ondersteuning bij langdurig gebruik. Vergeet niet om het consequent in te nemen om echt resultaat te zien.

Overleg met uw arts als u reeds bestaande aandoeningen heeft voordat u met een collageensupplement begint. Hoewel het over het algemeen veilig is, zijn er bevolkingsgroepen die voorzichtig moeten zijn, zoals zwangere vrouwen, diabetici en mensen die bepaalde medicijnen gebruiken.

In het algemeen kan het nemen van collageensupplementen 's nachts de schoonheid bevorderen en u wakker maken met een gezonder uitziende huid en gezonder uitziend haar. Reken op ongeveer 2-3 maanden dagelijks gebruik om de volledige effecten te merken. Droom zacht en blijf jeugdig!

Bronnen gebruikt bij het schrijven van dit artikel

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Het effect van orale suppletie met collageenpeptiden op de vochthuishouding van de huid en het collageennetwerk in de lederhuid: bewijs uit een ex vivo model en gerandomiseerde, placebogecontroleerde klinische onderzoeken. Journal of Cosmetic Dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). Onderzoek van 24 weken naar het gebruik van collageenhydrolysaat als voedingssupplement bij atleten met activiteitsgerelateerde gewrichtspijn. Current Medical Research and Opinion, 24(5), 1485-1496. https://doi.org/10.1185/030079908x291967

DeLuca, P., & Mikhal'chik, E. (2020). Skin Antiageing and Systemic Redox Effects of Supplementation with Marine Collagen Peptides and Plant-Derived Antioxidants: A Single-Blind Case-Control Clinical Study. Oxidatieve geneeskunde en cellulaire levensduur, 2020, 4389810. https://doi.org/10.1155/2020/4389810

Elam, M. L., Johnson, S. A., Hooshmand, S., Feresin, R. G., Payton, M. E., Gu, J., & Arjmandi, B. H. (2015). Een calcium-collageen chelaat voedingssupplement vermindert botverlies bij postmenopauzale vrouwen met osteopenie: een gerandomiseerde gecontroleerde trial. Journal of medicinal food, 18(3), 324-331. https://doi.org/10.1089/jmf.2013.0109

Hexsel, D., Zague, V., Schreiner, V., Siega, C., Francisco, J., Coelho, J. P., Vieira, R. P., Bittencourt, F. V., & Bai, M. (2017). Orale suppletie met specifieke collageenpeptiden heeft een Body Mass Index-afhankelijk gunstig effect op cellulite morfologie. The Journal of medicinal food, 20(12), 1168-1174. https://doi.org/10.1089/jmf.2017.0062

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Orale suppletie van specifieke collageenpeptiden heeft gunstige effecten op de fysiologie van de menselijke huid: een dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek. Farmacologie en fysiologie van de huid, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376

Shin, J., Lee, J., Lee, S., You, H. J., & Chung, M. (2018). Gunstige effecten van ongedenatureerd type II collageen op de gezondheid van gewrichten: een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek. Tijdschrift voor de wetenschap van voeding en landbouw, 98(5), 1869-1876. https://doi.org/10.1002/jsfa.8629

Wang, Y., Li, P., Wang, Y., Xu, J., Liu, X., & Wu, Y. (2019). A Pilot Study of the Physiological Effects of a Combination of Collagen Hydrolysate, Green Tea Extract and Vitamin C during Sport Training. Toegepaste Wetenschappen, 9(21), 4635. MDPI AG. Opgehaald van http://dx.doi.org/10.3390/app9214635

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Gerelateerde producten

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/