Wat gebeurt er als u stopt met het innemen van collageen?

Last updated:

Gepubliceerd:

Categorieën: Collageen

Collageensupplementen zijn populair voor schoonheidsdoeleinden, gewrichtsprestaties en atletische prestaties. Collageen levert de structurele eiwitten die de huid stevig, de botten sterk en het bindweefsel stevig houden. Maar onze natuurlijke collageenproductie neemt af naarmate we ouder worden. Supplementen die zijn afgeleid van dierlijke delen zoals huiden en visschubben leveren collageen van externe bronnen.

Wat gebeurt er als u stopt met het innemen van collageen?

Bij regelmatig gebruik kunnen collageensupplementen voordelen opleveren zoals:

 • Verbeterde huidelasticiteit, hydratatie en huiddichtheid
 • Sterkere nagels en gezonder haar
 • Minder gewrichtsklachten en artritis
 • Sneller herstel na blessures en inspanning
 • Behoud van vetvrije spiermassa tijdens veroudering en diëten
 • Verlichting van darmontsteking bij aandoeningen zoals lekkende darmen

Collageensupplementen zijn echter niet per se bedoeld voor levenslang gebruik. Misschien krijgt u de gewenste resultaten na een bepaalde periode van supplementatie. Of de kosten, bijwerkingen bij de spijsvertering, veranderende behoeften of andere factoren kunnen ervoor zorgen dat u ermee stopt.

Wat gebeurt er als u stopt met het innemen van collageen na regelmatig gebruik? Verdwijnen de effecten snel of blijven ze nog een tijdje? Laten we eens analyseren hoe het onderbreken van de supplementatie van invloed kan zijn op de collageenniveaus in het hele lichaam.

Huid- en bindweefselveranderingen

Onderzoek toont aan dat de voordelen van collageensupplementen voor de huid en het bindweefsel voor de meeste gebruikers rond de 6 maanden ophouden. Na dat punt helpt voortzetting van de supplementatie simpelweg om de winst te behouden.

Dit betekent dat stoppen met collageen na minstens 6 maanden regelmatig gebruik ervoor moet zorgen dat huidresultaten zoals rimpelvermindering, hydratatie en elasticiteit nog enige tijd aanhouden. Eén belangrijk onderzoek toonde aan dat het stoppen met collageen na 6 maanden nog steeds een verhoogde collageendichtheid van de huid tot 12 weken na het stoppen inhoudt in vergelijking met een placebo.

Uiteindelijk zal het stoppen met collageen echter de extra ondersteuning voor de natuurlijke collageennetwerken van uw lichaam wegnemen. Huid en bindweefsel die ondersteund worden door aanvullend collageen zijn weer kwetsbaar voor afnemende collageenproductie naarmate u ouder wordt.

Dus op een bepaald moment, ongeveer 3-6 maanden nadat u gestopt bent met het dagelijks gebruik van collageen, kunt u het volgende verwachten:

 • Een drogere en minder stevige huid
 • Meer fijne lijntjes, rimpels en verzakking
 • Zwakkere, brozere nagels
 • Dunner, droger haar dat vatbaar is voor breuk
 • Stijve of krakende gewrichten doordat pezen hun elasticiteit verliezen
 • Mogelijke terugkaatsing van cellulitis door afbraak van bindweefselvezels

De zichtbare afname zal geleidelijk gebeuren. Maar stoppen met collageen betekent na verloop van tijd het verlies van de voordelen ervan. Consistent gebruik op lange termijn lijkt nodig om de resultaten te behouden.

Gewrichts- en blessureherstelveranderingen

Collageen helpt bij het herstellen van door training veroorzaakte spierschade. Het levert aminozuren om gespannen of gescheurde weefsels weer op te bouwen. Veel gebruikers nemen collageen specifiek om gewrichtsklachten te verlichten en de hersteltijd van trainingen te verbeteren.

Als u stopt met collageen, kan dat u mogelijk in de problemen brengen:

 • Verhoogde spierpijn en vermoeidheid na de training
 • Stijve, pijnlijke gewrichten na het sporten of bij het ontwaken
 • Langere hersteltijden na blessures of zware training
 • Meer last van uw gewrichten tijdens het lopen of bewegen
 • Mogelijke afname van sportprestaties door verminderde collageenondersteuning

Uit één onderzoek bleek echter dat 6 maanden wachten na het stoppen met collageen nog steeds voordelen bood voor pijn in kniegewrichten tijdens activiteit in vergelijking met placebo. Het is dus mogelijk dat de positieve effecten nog enige tijd aanhouden voordat ze afnemen.

Maar net als huid en haar zullen uw pezen, ligamenten en spieren uiteindelijk de extra steiger die ze van extra collageenpeptiden krijgen, beginnen te verliezen. Hierdoor worden ze weer gevoeliger voor pijn en schade.

Overwegingen met betrekking tot voeding en levensstijl

Houd er rekening mee dat andere voedings- en leefstijlfactoren ook van invloed zijn op de natuurlijke collageenproductie, niet alleen supplementen.

Na het stoppen met collageen worden de volgende stappen nog belangrijker om het collageenniveau op peil te houden:

 • Eet collageenversterkende voedingsmiddelen zoals bottenbouillon, citrusvruchten, bessen, bladgroenten, knoflook, uien en zaden.
 • Zorg ervoor dat u voldoende eiwitten, vitamine C, A en E, zink, koper en antioxidanten binnenkrijgt - allemaal essentieel voor de collageensynthese.
 • Doe regelmatig aan krachttraining en gewichtdragende oefeningen om de collageengroeifactoren te stimuleren.
 • Houd stressniveaus onder controle, want cortisol vermindert collageen.
 • Vermijd overmatige blootstelling aan de zon, die het collageen in de huid afbreekt.
 • Beperk of stop met roken, overmatig alcoholgebruik en de consumptie van geraffineerde suikers die collageen afbreken.

Het inhalen van verloren collageen uit supplementen met volledige voedingsmiddelen, voedingsstoffen en levensstijlfactoren kan helpen om de verslechterende effecten na het stoppen tegen te gaan. Maar collageen uit voeding kan een hoge dosis supplementen niet volledig vervangen.

De uitgeputte collageenvoorraden herstellen

Als u langere tijd stopt met collageensupplementen, is het dan mogelijk om het verloren collageenniveau weer op te bouwen door opnieuw te beginnen?

Specifiek onderzoek naar de herintroductie van collageen na lange onderbrekingen ontbreekt. Maar er zijn aanwijzingen:

 • De collageendichtheid van huid, gewrichten en spieren kan weer worden opgebouwd met consistente suppletie, gebaseerd op de resultaten van beginnende gebruikers.
 • Het kan langer duren voordat u weer voordelen merkt na langdurig stoppen vanwege chronisch uitgeput collageen.
 • Eerder bereikte pieken in collageenbiomarkers of fysieke functies kunnen uiteindelijk hersteld worden met hernieuwde suppletie door patiënten.
 • Collageen cycleren door perioden van 3-6 maanden afwisselend aan en uit te doen, kan helpen om grote dalingen na elke uit-fase te voorkomen.

Als u na een lange onderbreking weer begint met dagelijks collageen, wees dan bereid om dit 2-6+ maanden vol te houden. Laat uw arts regelmatig controleren om er zeker van te zijn dat uw protocol is afgestemd op eventuele veranderingen in uw gezondheid, medicatie of voedingsbehoeften. Herbekijk uw oorspronkelijke dosis- en timingschema dat voorheen goede resultaten opleverde.

Extra overwegingen

Enkele andere factoren die u in gedachten moet houden wanneer u stopt met dagelijkse collageensupplementen:

 • Als u gastro-intestinale bijwerkingen zoals brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel of diarree heeft ondervonden van collageen, zullen deze symptomen waarschijnlijk verdwijnen na het stoppen.
 • Eventuele immuun- of allergieproblemen, huiduitslag, hoofdpijn of smaak-/geurgevoeligheden als gevolg van blootstelling aan collageen zullen na het stoppen verdwijnen.
 • U kunt veranderingen waarnemen zoals een verbeterde nier- of leverfunctie als deze organen overbelast werden door hoge collageendoses of bioaccumulatie.
 • Zonder extra collageen moet uw lichaam harder werken om versleten kraakbeen en pezen via natuurlijke processen weer op te bouwen.
 • Uw arts kan biomarkers zoals serumcollageen of kraakbeenoligomere matrixeiwit periodiek opnieuw controleren na het stoppen om uw status te controleren.

Stoppen met collageen kan verlichting geven bij verschillende bijwerkingen of stress van organen. Maar het maakt uw lichaam weer vatbaarder voor bindweefselafbraak. Breng uw arts op de hoogte van uw beslissing om met de supplementen te stoppen, voor het geval dat hij of zij de gezondheidsmonitoring moet aanpassen.

Wat gebeurt er als u stopt met het innemen van collageen? Conclusie

Als u stopt met het innemen van collageensupplementen na consequent dagelijks gebruik, verwacht dan dat de voordelen voor uw huid, gewrichten en herstel geleidelijk zullen afnemen na 3-6 maanden. Uiteindelijk zal uw natuurlijke collageenproductie weer afnemen zonder aanvullende ondersteuning.

Zorg voor een collageenrijk dieet en levensstijl, of overweeg periodes van aan- en afbouwen van collageen om verminderingen tegen te gaan. Het is waarschijnlijk mogelijk om de collageenvoorraden weer op te bouwen door na een lange onderbreking weer ijverig supplementen te gaan slikken. Maar dit proces kan langer duren dan de eerste resultaten.

Overleg met uw arts voordat u stopt met collageen, vooral als u het op aanraden van uw arts gebruikt. Stoppen geeft verlichting van eventuele bijwerkingen of stress op uw organen. Maar het verlies van voordelen na verloop van tijd versterkt de vaak langdurige aard van collageensupplementen voor blijvende winst.

Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Het effect van orale suppletie met collageenpeptiden op de vochthuishouding van de huid en het collageennetwerk in de lederhuid: bewijs uit een ex vivo model en gerandomiseerde, placebogecontroleerde klinische onderzoeken. Tijdschrift voor cosmetische dermatologie, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Elam, M. L., Johnson, S. A., Hooshmand, S., Feresin, R. G., Payton, M. E., Gu, J., ... & Arjmandi, B. H. (2015). Een collageensupplement verbetert de hydratatie, elasticiteit, ruwheid en dichtheid van de huid: Resultaten van een gerandomiseerde, placebogecontroleerde, blinde studie. Nutrients, 7(12), 10230-10242. https://doi.org/10.3390/nu7125528

Guillerminet, F., Beaupied, H., Fabien-Soule, V., Tomé, D., Benhamou, C. L., Roux, C., ... & Bichon, E. (2010). Gehydrolyseerd collageen verbetert het botmetabolisme en de biomechanische parameters in muizen met ovariectomie: een in vitro en in vivo studie. Bone, 46(3), 827-834. https://doi.org/10.1016/j.bone.2009.10.036

Handa, O., Yoshida, N., Fujita, T., Tanaka, Y., Umino, T., Fukunaga, A., ... & Nishigori, C. (2016). Moleculaire effecten van orale suppletie met collageenpeptiden op huidveroudering: Resultaten van een dubbelblind, placebogecontroleerd zuigblisteronderzoek. Tijdschrift voor medicinale voeding, 19(12), 1163-1166. https://doi.org/10.1089/jmf.2016.0022

Inoue, N., Sugihara, F., & Wang, X. (2016). Inname van bioactieve collageenhydrolysaten verbeteren de vochtigheid en elasticiteit van de gezichtshuid en verminderen tekenen van gezichtsveroudering in een gerandomiseerde dubbelblinde placebogecontroleerde klinische studie. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081. https://doi.org/10.1002/jsfa.7606

König, D., Oesser, S., Scharla, S., Zdzieblik, D., & Gollhofer, A. (2018). Specifieke collageenpeptiden komen de biosynthese van matrixmoleculen van pezen en ligamenten ten goede. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 15(1), 1-10. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0224-1

Proksch, E., Schunck, M., Zague, V., Segger, D., Degwert, J., & Oesser, S. (2014). Orale inname van specifieke bioactieve collageenpeptiden vermindert huidrimpels en verhoogt de synthese van de huidmatrix. Skin Pharmacology and Physiology, 27(3), 113-119. https://doi.org/10.1159/000355523

Shaw, G., Lee-Barthel, A., Ross, M. L., Wang, B., & Baar, K. (2017). Met vitamine C verrijkte gelatinesuppletie vóór intermitterende activiteit verhoogt de collageensynthese. The American journal of clinical nutrition, 105(1), 136-143. https://doi.org/10.3945/ajcn.116.138594

Zague, V. (2008). Een nieuwe kijk op de effecten van de inname van collageenhydrolysaat op de eigenschappen van de huid. Archief van dermatologisch onderzoek, 300(9), 479-483. https://doi.org/10.1007/s00403-008-0895-7

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Gerelateerde producten

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/