De rol van collageen voor de gezondheid van de huid uitgelegd

Gepubliceerd:

Categorieën: Collageen

Wat is collageen en waarom is het belangrijk voor de gezondheid van de huid?

Collageen is de meest voorkomende proteïne in het menselijk lichaam en vormt 75-80% van onze huid. Het biedt structuur en stevigheid aan onze huid, helpt de elasticiteit te behouden en voorkomt verslapping. Naarmate we ouder worden, produceert ons lichaam steeds minder collageen, wat leidt tot rimpels, fijne lijntjes en een dunnere huid. Het nemen van collageensupplementen of het gebruik van collageenversterkende huidverzorging kan deze natuurlijke afname tegengaan.

De rol van collageen voor de gezondheid van de huid uitgelegd

De structuur en functie van collageen in de huid

Collageen heeft een unieke, koordachtige, spiraalvormige structuur waardoor veel collageenvezels kunnen verknopen en vellen of netwerken kunnen vormen. Dit zorgt voor structurele ondersteuning van bindweefsel zoals de lederhuid, botten, pezen en ligamenten. In onze huid zorgen collageennetwerken ervoor dat de opperhuid vast blijft zitten aan de onderliggende lederhuid.

De meest voorkomende soorten collageen in de huid zijn:

 • Type I collageen - Vormt vezels en geeft treksterkte. Komt in het hele lichaam en in littekenweefsel voor.
 • Type III collageen - Vormt reticulaire netwerken. Ondersteunt de structuur van uitgestrekte organen zoals de lederhuid.
 • Type IV collageen - Vormt de vellen van het basaalmembraan. Hecht opperhuid aan lederhuid.
 • Type XVII collageen - Verankert tussen lederhuid en opperhuid bij hemidesmosomen.

Naarmate we ouder worden, verslechteren de collageennetwerken en raken individuele vezels steeds meer gedesorganiseerd. De huid wordt dunner, minder dicht, droger en verliest elasticiteit. Blootstelling aan UV-stralen van de zon beschadigt en breekt collageen ook af.

Hoe collageen helpt tekenen van veroudering te verminderen

Op middelbare leeftijd produceert ons lichaam nog maar half zoveel collageen als in onze jeugd. Dit collageenverlies leidt tot veelvoorkomende tekenen van veroudering zoals:

 • Fijne lijntjes en rimpels
 • Verlies van elasticiteit en huidverslapping
 • Dunne, kwetsbare, gemakkelijk beschadigde huid
 • Verlies van gezichtsvolume/verzakking in wangen
 • Dofheid, droogheid, schilferigheid

Klinische onderzoeken tonen aan dat orale collageensupplementen de hydratatie, elasticiteit en collageendichtheid van de huid kunnen verbeteren. Dagelijks collageen helpt de natuurlijke afname van collageen tegen te gaan, ondersteunt een dunnere huid, vermindert rimpels en houdt de huid soepel.

Collageenpeptiden worden door de darmen opgenomen en reizen via de bloedbaan naar verschillende weefsels zoals de huid die gerepareerd moeten worden. Nieuwe collageenvezels die met behulp van collageenpeptiden worden geproduceerd, versterken de huidmatrix en stimuleren huidcellen zoals fibroblasten en keratinocyten.

De huid ziet er ook voller uit dankzij de extra hydratatie en het volume dat door collageenfragmenten wordt geleverd. Veel mensen merken dat hun gezicht er voller en jeugdiger uitziet na slechts 4-8 weken gebruik van een collageensupplement.

Top 6 wetenschappelijk onderbouwde voordelen van collageen voor de huid

Hier zijn enkele van de belangrijkste manieren waarop onderzoek aantoont dat collageen de gezondheid van de huid kan verbeteren en tekenen van veroudering kan bestrijden:

1. Verhoogt de hydratatie en vochtigheid van de huid

Collageenpeptiden verhogen de synthese van hyaluronzuur, een krachtig bevochtigingsmiddel dat vocht aantrekt en bindt in de lederhuid. Dit helpt de hydratatie, volheid en algehele uitstraling van de huid te behouden.

In één onderzoek veroorzaakte oraal collageen een significante verbetering in de hydratatie van de gezichtshuid na 8 weken gebruik bij vrouwen in de leeftijd van 35-55 jaar. De hydratatie van de huid nam gemiddeld met 28% toe.

2. Vermindert rimpels en fijne lijntjes op het gezicht

Door nieuw collageen te stimuleren, kunnen peptiden rimpels en fijne lijntjes van binnenuit opvullen. Verschillende onderzoeken tonen een vermindering van de diepte van rimpels na 2-3 maanden gebruik van collageensupplementen.

In een dubbelblind onderzoek ondervonden vrouwen die 8 weken lang collageenhydrolysaat innamen een significante vermindering van het volume van de oogrimpels in vergelijking met placebo.

3. Verbetert de elasticiteit en verstevigt de verslapte huid

Collageenpeptiden stimuleren de productie van elastineproteïnen die de veerkracht en weerstand van de huid tegen uitrekken in stand houden. Het verbeteren van het gehalte aan elastine in de lederhuid verbetert de textuur, elasticiteit en stevigheid van de gezichtshuid.

In klinische onderzoeken zorgde oraal collageen na 3-6 maanden gebruik voor een aanzienlijke verbetering van de huidelasticiteit. Eén onderzoek toonde een gemiddelde toename van 9% in huidelasticiteit.

4. Beschermt tegen UV-schade en fotoveroudering

Er zijn aanwijzingen dat oraal collageen de collageenvezels in de lederhuid en de huidcellen kan beschermen tegen afbraak door UV-straling. Het kan ook helpen om door de zon beschadigde huid sneller te herstellen.

Verschillende onderzoeken wijzen op voordelen voor het verminderen van zichtbare tekenen van fotoveroudering. Uit één onderzoek bleek dat collageenpeptiden door UV-straling veroorzaakte roodheid en pigmentatie verminderden. Een ander onderzoek toonde aan dat het vochtgehalte en de elasticiteit van de huid toenamen en rimpels verminderden bij vrouwen met een door de zon beschadigde huid.

5. Reguleert de collageensynthese in de ouder wordende huid

Naarmate we ouder worden, verliest onze huid het vermogen om op de juiste manier collageen aan te maken en weer op te bouwen. Collageensupplementen leveren een directe aanvoer van peptidebouwstenen die de collageenproductie kunnen stimuleren en de afbraak ervan in de ouder wordende huid kunnen vertragen.

Meerdere onderzoeken bij mensen tonen aan dat inname van collageenpeptiden na verloop van tijd het collageengehalte, de dichtheid en de dikte van de huid verhoogt. Eén dubbelblind onderzoek toonde aan dat de collageendichtheid in de lederhuid al na 4 weken met 6% toenam.

6. Verbetert de algemene uitstraling van een verouderde huid

In onderzoeken die de cosmetische effecten van collageensupplementen evalueren, constateren onderzoekers consequent significante verbeteringen in de algehele conditie van de huid, waaronder gezichtscontouren, fijne lijntjes, rimpels, vochtgehalte, glans, gladheid en stevigheid.

Uit één klinisch onderzoek bleek dat 69% van de vrouwen verbeteringen in de algehele uitstraling van de gezichtshuid rapporteerde na slechts 1 maand dagelijks collageen te hebben gebruikt.

Beste bronnen van collageen voor uw huid

Het lichaam kan collageen aanmaken uit aminozuren in eiwitrijk voedsel. Door koken wordt de eiwitstructuur echter gedenatureerd, waardoor het moeilijker te metaboliseren en te gebruiken is voor de collageensynthese.

Het consumeren van enzymatisch gehydrolyseerde collageensupplementen levert collageen in zijn optimale biobeschikbare vorm. Collageenpeptiden zijn zeer goed opneembaar - tot 90-95% - dankzij het hydrolyseproces dat collageen in kleine fragmenten breekt.

Hier zijn uitstekende collageenbronnen om huidveroudering tegen te gaan:

 • Zeecollageen - Gemaakt van de huid en schubben van vissen. Beter opneembaar dan collageen van zoogdieren met kleinere peptiden. Helpt bij de opbouw van type I collageen.
 • Rundercollageen - Gemaakt van koeienhuiden. Komt nauw overeen met de structuur van menselijk collageen. Zeer kosteneffectieve bron.
 • Eischaalmembraancollageen - Gemaakt van eierschaalmembranen. Geconcentreerde bron van zeer biologisch beschikbare collageenpeptiden.
 • Multi-Source Collageen - Combineert runder-, zee- en eierschaalcollageenpeptiden. Biedt een uitgebalanceerd aminozuurprofiel voor uitgebreide anti-verouderingseffecten.

Zoek naar een natuurlijk, zeer zuiver gehydrolyseerd collageen met minstens 10-15 gram eiwit per portie. Collageen in poedervorm lost gemakkelijk op in water of smoothies voor het gemak.

Streef naar een dagelijkse collageeninname van 5-15 gram. De meeste mensen hebben baat bij een dagelijkse inname van 10 gram. De effecten verschijnen na 4 weken en verbeteren bij consistent langdurig gebruik van 2-3 maanden.

De rol van collageen voor de gezondheid van de huid uitgelegd. Conclusie

Collageen speelt een essentiële structurele rol in onze huid. Leeftijdsgerelateerde afname van collageen leidt tot rimpels, verslapping en verlies van elasticiteit. Aanvulling met biobeschikbare gehydrolyseerde collageenpeptiden kan de collageensynthese stimuleren en tekenen van huidveroudering tegengaan.

Onderzoek toont aan dat consistent gebruik van een hoogwaardig collageensupplement hydratatie, elasticiteit, stevigheid en een algeheel jonger uitziende huid bevordert door de huidcollageenmatrix aan te vullen. Collageen werkt van binnenuit om rimpels te verminderen, de huid strakker te maken en weer een jeugdigere teint te krijgen.

Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven


Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Het effect van orale suppletie met collageenpeptiden op de vochthuishouding van de huid en het collageennetwerk in de lederhuid: bewijs uit een ex vivo model en gerandomiseerde, placebogecontroleerde klinische onderzoeken. Journal of Cosmetic Dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Proksch, E., Schunck, M., Zague, V., Segger, D., Degwert, J., & Oesser, S. (2014). Orale inname van specifieke bioactieve collageenpeptiden vermindert huidrimpels en verhoogt de synthese van de huidmatrix. Farmacologie en fysiologie van de huid, 27(3), 113-119. https://doi.org/10.1159/000355523

Choi, S. Y., Ko, E. J., Lee, Y. H., Kim, B. G., Shin, H. J., Seo, D. B., Lee, S. J., Kim, B. J., & Kim, M. N. (2020). Effecten van collageentripeptidesupplementen op huideigenschappen: een prospectieve, gerandomiseerde, gecontroleerde studie. Tijdschrift voor cosmetische dermatologie, 19(3), 732-737. https://doi.org/10.1111/jocd.13127

Schwartz, S. R., & Park, J. (2012). Inname van BioCell Collagen®, een nieuw gehydrolyseerd kraakbeenextract van kippen; verbeterde microcirculatie in het bloed en minder tekenen van gezichtsveroudering. Clinical interventions in aging, 7, 267-273. https://doi.org/10.2147/CIA.S32836

Inoue, N., Sugihara, F., Wang, X. (2016). Inname van bioactieve collageenhydrolysaten verbeteren de vochtigheid en elasticiteit van de gezichtshuid en verminderen tekenen van gezichtsveroudering in een gerandomiseerde dubbelblinde placebogecontroleerde klinische studie. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081. https://doi.org/10.1002/jsfa.7606

Tanaka, M., Koyama, Y., Nomura, Y. (2009). Effecten van inname van collageenpeptide op door UV-B veroorzaakte huidbeschadiging. Biowetenschappen, biotechnologie en biochemie, 73(4), 930-932. https://doi.org/10.1271/bbb.80649

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Gerelateerde producten

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/