Wat is een normale seksuele drift?

Gepubliceerd:

Seksdrift, ook bekend als libido, varieert aanzienlijk tussen individuen. Dus wat wordt als een "normale" geslachtsdrift beschouwd? Hier analyseren we de factoren die van invloed zijn op de zin in seks en bekijken we wat gezond en normaal is als het gaat om seksueel verlangen.

Wat is een normale seksuele drift?

Hoe een normale seksuele drift definiëren

Seksdrift is complex en wordt beïnvloed door biologie, psychologie, ervaringen en relaties. Er is geen "juiste hoeveelheid" seksueel verlangen of een bepaald normaal bereik. De belangrijkste factoren zijn dat u en uw partner open communiceren, elkaars grenzen respecteren en zich bevredigd voelen.

Zolang uw libido voor u of uw partner geen problemen veroorzaakt, is het waarschijnlijk dat u een normale seksuele drift hebt. Maar als u aanhoudende problemen ervaart of de seksuele verlangens van uw partner verbreekt, kan het helpen om de factoren te begrijpen die de seksdrive bepalen.

Sleutelfactoren die de geslachtsdrift beïnvloeden

Dus wat bepaalt de geslachtsdrift en wat wordt als normaal beschouwd? Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren:

Leeftijd en geslacht

De seksuele drift bereikt vaak een piek aan het eind van de tienerjaren en in de twintiger jaren, en begint dan langzaam af te nemen rond het 30e levensjaar. Vrouwen hebben meestal een lager libido in de fase na de menopauze door een afname van oestrogeen. Veel vrouwen en mannen behouden echter een actief seksleven tot op hoge leeftijd.

Over het algemeen zeggen mannen vaker seks te willen dan vrouwen. De kloof wordt geleidelijk kleiner naarmate men ouder wordt, maar verdwijnt nooit helemaal. Deze sekseverschillen zijn deels biologisch, beïnvloed door hormonen zoals testosteron.

Sociale en culturele factoren spelen echter ook een grote rol. Zo kunnen bijvoorbeeld de seksuele dubbele normen en genderstereotypen in de maatschappij de verlangens beïnvloeden.

Fysieke gezondheid

Een slechte lichamelijke gezondheid kan het libido temperen. Medische aandoeningen zoals diabetes, hartaandoeningen, kanker en obesitas kunnen allemaal invloed hebben op de zin in seks. Pijn, mobiliteitsproblemen of vermoeidheid spelen ook een rol. Medicijnen zoals antidepressiva, bloeddrukverlagers en kalmeringsmiddelen hebben vaak als bijwerking dat het verlangen wordt verstoord.

Goede slaap, voeding en fysieke fitheid helpen allemaal om een gezond libido te ondersteunen. Een screening en behandeling voor medische problemen kan de seksuele functie ook verbeteren.

Geestelijke gezondheid

Problemen met de geestelijke gezondheid, zoals depressie, angst en trauma, kunnen het verlangen negatief beïnvloeden. Veel stress vermindert ook de zin in seks. Behandeling en het ontwikkelen van strategieën om met geestelijke gezondheidsproblemen om te gaan, kunnen helpen om een achterblijvend libido te herstellen.

Relatiefactoren

De kwaliteit van een seksuele relatie bepaalt het niveau van verlangen. Partners die goed communiceren, zich emotioneel met elkaar verbonden voelen en een goede seksuele chemie hebben, hebben meestal meer zin in seks. Relatieproblemen of machtsonevenwichtigheden kunnen het libido onderdrukken, vooral bij vrouwen.

Nieuwe relaties brengen vaak een natuurlijke piek in de zin in seks door nieuwigheid en verliefdheid. Maar voor koppels op lange termijn vergt het enige inspanning om de intimiteit levendig te houden. Tijd maken voor seks, fantasieën delen, samen nieuwe dingen proberen en genegenheid en waardering tonen kunnen het verlangen sterk houden.

Seksuele geaardheid

Seksdrift komt bij verschillende seksuele geaardheden op verschillende manieren tot uiting. Lesbiennes rapporteren een lager seksueel verlangen in vergelijking met heteroseksuele en biseksuele vrouwen. Homomannen hebben meestal een hoger libido dan heteromannen. Biseksuele personen kunnen verschuivingen in seksdrift ervaren afhankelijk van het geslacht van hun partner.

Cultuur en religie

Culturele normen, etnische achtergronden en religieuze overtuigingen geven ook vorm aan de geslachtsdrift. Conservatieve culturele boodschappen kunnen seksualiteit onderdrukken, vooral voor vrouwen en LGBTQ-personen. Maar het verlangen varieert uiteindelijk meer binnen culturele groepen dan tussen hen.

Wat wordt verstaan onder een gezonde geslachtsdrift?

Wat is, gezien al deze invloeden, een "normaal" of gezond niveau van verlangen? Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

  • U voelt soms verlangen. Voor de meeste mensen is een afwezigheid van enige gevoelde seksuele drang ongewoon. Af en toe verlangen naar seksuele activiteit of bevrijding is een normale drang.
  • U voelt zich niet benauwd over verlangen. Als u tevreden bent met de hoeveelheid seks in uw leven, dan is dat gezond. Onrust over de zin in seks betekent vaak dat er een probleem is.
  • Het botst niet met waarden. Hoewel uw drift kan schommelen, voelt u zich over het algemeen op één lijn met uw seksualiteit en hoe u die uitdrukt.
  • Geen schadelijk gedrag. Gezonde seks moet vrijwillig, eerlijk, beschermd en niet risicovol zijn.
  • Evenwicht op andere gebieden. Goede zelfzorg op het gebied van slaap, voeding, lichaamsbeweging en stressmanagement helpt de seksualiteit te ondersteunen.
  • Compatibiliteit met partner. Uw libido's komen misschien niet perfect overeen, maar u kunt compromissen sluiten.
  • De relatie is ondersteunend. U voelt zich veilig om kwetsbaar te zijn en met uw partner over intimiteit te communiceren.
  • Positieve verbinding. Gezonde seks komt voort uit wederzijdse zorg en verbinding.

Tekenen van een ongezonde seksuele drift

Daarentegen zijn hier enkele tekenen die kunnen wijzen op een ongezonde seksdrive:

  • Geen zin in seks (aanhoudend laag of niet-bestaand).
  • Seks voelt als een verplichting of een karwei.
  • Preoccupatie met seksuele fantasieën en driften.
  • Onrust of problemen door een mismatch met de wensen van de partner.
  • Risicovol seksueel gedrag.
  • Seks op een zelfdestructieve of schadelijke manier gebruiken.
  • Ontkoppeling van de partner tijdens de seks.
  • Ontkoppeling tussen seksualiteit en waarden of ethiek.
  • Gevoelens van schaamte, angst of controleverlies in verband met seksualiteit.

Voortdurende problemen zoals deze kunnen betekenen dat counseling of medische hulp nodig is. Maar zelfs een gezonde zin in seks kan per situatie schommelen, van hoog naar laag. Communiceren met uw partner en het cultiveren van zelfbewustzijn helpt om door deze schommelingen te navigeren.

Communiceren over onverenigbare libido's

Niet op elkaar afgestemde libido's komen vaak voor en hoeven niet per se een probleem te zijn. Enkele belangrijke manieren om effectief te communiceren als u en uw partner verschillende seksdriften hebben:

  • Wees eerlijk maar voorzichtig - Vermijd beschuldigingen, maar leg uw gevoelens en behoeften rond intimiteit uit. Gebruik "ik-verklaringen".
  • Luister zonder te oordelen - Valideer ook de ervaringen en perspectieven van uw partner. Ga niet uit van motieven.
  • Achterliggende oorzaken identificeren - Onderzoek factoren zoals gezondheid, stress of relatieproblemen die van invloed zijn op het libido.
  • Bespreek compromissen - Streef naar win-winoplossingen die meer aan uw beider behoeften voldoen.
  • Plan seks - Voor de partner met een hoger verlangen kan spontanere seks ideaal zijn. Maar voor de partner met een lager verlangen kan het plannen van seks helpen om mentaal voorbereid te zijn.
  • Zoek niet-lichamelijke contacten - Geslachtsgemeenschap is niet de enige vorm van lichamelijke intimiteit. Verken erotische massage, orale seks, wederzijdse masturbatie enz.
  • Geef prioriteit aan emotionele intimiteit - Verdiep de emotionele en spirituele band door middel van activiteiten zoals afspraakjes, gedeelde hobby's, knuffelen, enz. Dit helpt de seksuele band te voeden.
  • Zoek counseling - Als de communicatie stukloopt of als een van de partners zich overstuur voelt, kan counseling helpen om weer op het juiste spoor te komen.

Wanneer hulp zoeken bij problemen met uw geslachtsdrift

Als u veel last of problemen ondervindt in verband met een laag of hoog verlangen, maak dan een afspraak met uw arts of een professional in de geestelijke gezondheidszorg.

Enkele tekenen dat het tijd is om hulp te zoeken zijn:

  • Uw libido is plotseling verminderd of afwezig. Dit kan wijzen op een onderliggende gezondheidstoestand.
  • U hebt voortdurend totaal geen zin in seks. Voortdurend weinig verlangen kan duiden op depressie, angst of relatieproblemen.
  • Uw zin in seks voelt oncontroleerbaar. Dwangmatig seksueel gedrag kan verslavend en destructief zijn.
  • U en uw partner maken constant ruzie over een gebrek aan libido, of seks voelt emotioneel niet goed aan. Counseling kan helpen.
  • Trauma's uit het verleden, seksuele disfunctie of genitale pijn belemmeren uw seksualiteit. Zoek een seksueel-positieve therapeut.
  • U worstelt met riskant seksueel gedrag. Deskundigen kunnen u vaardigheden aanleren om schade te voorkomen en gezonde seksualiteit te bevorderen.

Het belangrijkste is om aanhoudende veranderingen of problemen met het libido op te merken die uw geluk beïnvloeden. Zoek dan professionele ondersteuning en hulpmiddelen. Met meelevende hulp kan vrijwel elk probleem met de geslachtsdrift verbeteren.

Samenvatting

Er is geen "perfecte" hoeveelheid seksueel verlangen. Een gezonde zin in seks komt voort uit zelfbewustzijn, het communiceren van behoeften met een partner, het respecteren van uw waarden en het zoeken van hulp voor eventuele problemen. Geef uzelf toestemming om af te stemmen op uw eigen ritme van verlangen. Met zorg en moed kunt u een bevredigende intieme relatie opbouwen en uw unieke seksualiteit belichamen.

Veelgestelde vragen over een normale geslachtsdrift

Wat wordt beschouwd als een gezonde geslachtsdrift?

Er is niet één "normaal" of "gezond" niveau van seksueel verlangen. Een gezonde seksuele drift is een drift die u niet ongerust maakt, die overeenstemt met uw waarden en die u in staat stelt om bevredigende intimiteit met uw partner te hebben. Zolang u en uw partner tevreden zijn met uw seksleven, is uw libido waarschijnlijk gezond.

Welke factoren beïnvloeden de zin in seks?

Veel biologische, psychologische en sociale factoren geven vorm aan het libido, waaronder leeftijd, geslacht, gezondheidstoestand, medicatie, geestelijke gezondheid, seksuele geaardheid, relatiedynamiek en culturele/religieuze overtuigingen. De normale geslachtsdrift schommelt situationeel op basis van al deze invloeden.

Is mijn zin in seks normaal als ik zelden of nooit seks wil?

Gebrek aan zin in seks wordt pas een probleem als het ongemak of relatieproblemen veroorzaakt. Sommige mensen hebben hun hele leven lang van nature weinig interesse in seks. Counseling kan helpen bepalen of psychologische of medische factoren de oorzaak zijn van een aanhoudend laag of afwezig libido.

Wat zijn enkele tekenen van een ongezonde seksdrive?

Tekenen van een ongezonde seksdrive zijn onder andere een gevoel van schaamte, angst of oncontrole over seksualiteit. Als uw libido u dwingt tot risicovol gedrag of als uw verlangens in strijd zijn met de ethiek of de grenzen van uw partner, kan professionele hulp nodig zijn.

Wat moet ik doen als mijn partner en ik niet dezelfde seksdrive hebben?

  • Communiceer open en voorzichtig over uw verschillende behoeften en voorkeuren. Vermijd verwijten.
  • Identificeer factoren zoals gezondheid, medicatie of stress die invloed kunnen hebben op het libido.
  • Bespreek compromissen zodat beiden zich seksueel en emotioneel bevredigd voelen.
  • Probeer seks te plannen voor de partner met een lager verlangen.
  • Doe intieme activiteiten buiten de cursus om, zoals massage, die aan beide behoeften voldoen.
  • Geef prioriteit aan emotionele verbinding door afspraakjes, knuffelen en samen tijd doorbrengen.
  • Zoek hulp in therapie als de communicatie stukloopt of als één partner zich erg overstuur voelt.

Hoe kan ik een lage of onstabiele seksdrive verhogen?

  • Laat u screenen op eventuele onderliggende gezondheidsproblemen of psychische aandoeningen die van invloed zijn op het libido.
  • Communiceer met uw partner over uw seksuele verlangens en zorgen.
  • Verminder stress door een gezond evenwicht tussen werk en privé en door zelfzorgroutines.
  • Werk aan relatie-intimiteit en quality time samen.
  • Als u een langdurige relatie heeft, probeer dan samen nieuwe seksuele activiteiten om verveling tegen te gaan.
  • Masturbeer en verken uw persoonlijke opwindingen door middel van erotische boeken, ethische pornografie of fantasie.
  • Doe aan lichaamsbeweging, eet voedzaam en zorg voor voldoende slaap van hoge kwaliteit.

Wanneer moet ik professionele hulp zoeken voor seksuele problemen?

Ga naar uw dokter of een seksuoloog als u last heeft:

  • Een plotselinge afname van de zin in seks.
  • Voortdurend laag verlangen dat leed veroorzaakt.
  • Gevoelens van schaamte of gebrek aan controle over seksualiteit.
  • Relatieconflicten door niet op elkaar afgestemde libido's.
  • Moeite om opgewonden te raken of een orgasme te krijgen.
  • Pijn of ongemak tijdens het vrijen.
  • Compulsief of riskant seksueel gedrag.

Naar welk type expert moet ik gaan voor seksuele problemen?

  • Bij problemen met een laag libido kan relatietherapie helpen om de emotionele intimiteit en communicatie te verbeteren. Individuele begeleiding helpt ook bij het beheren van geestelijke gezondheidsfactoren die invloed hebben op het libido.
  • Ga voor seksuele pijn of lichamelijke problemen naar een gynaecoloog of uroloog om te controleren of er medische oorzaken zijn die de functie beïnvloeden.
  • Fysiotherapie voor de bekkenbodem kan helpen bij seksuele pijn en prestatieproblemen bij zowel mannen als vrouwen.
  • Sekstherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van seksuele stoornissen en dwanghandelingen door middel van psychotherapie.
  • Psychiaters kunnen indien nodig medicijnen voorschrijven om het libido te verbeteren.

De sleutel is het vinden van een seksuologe therapeut bij wie u zich op uw gemak voelt om over intieme details van uw seksualiteit en relaties te praten. Aarzel niet om hulp te zoeken - er zijn meelevende deskundigen die u kunnen ondersteunen bij het cultiveren van een bevredigend seksleven.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/