Welk hormoon veroorzaakt geilheid?

Gepubliceerd:

Voelt u zich dartel? Er is een complexe hormonale dans die uw libido reguleert. Laten we eens kijken welk hormoon geilheid veroorzaakt en welke andere factoren u naar liefde kunnen doen verlangen.

Hebt u zich ooit afgevraagd waardoor u zich opgewonden voelt? Die snelle hartslag, blozende huid en het algehele gevoel van opwinding wordt geregeld door uw hormonen. Hormonen zijn krachtige chemische boodschappers die veel lichaamsfuncties regelen. Van groei en ontwikkeling tot honger, slaap en zin in seks, hormonen beïnvloeden hoe u zich voelt en gedraagt.

Welk hormoon veroorzaakt geilheid?

Wat veroorzaakt dan precies het verlangen naar liefde en lust? Welk hormoon triggert dat gepassioneerde, genotzoekende deel van u?

Het korte antwoord: testosteron. Dit vitale mannelijke geslachtshormoon voedt uw zin in seks en wakkert uw sensuele verlangens aan. Maar hormonen werken niet alleen. Uw hersenen, omgeving, gezondheid en relatie kunnen uw geilheid ook allemaal beïnvloeden.

Laten we ons eens verdiepen in de wetenschap van seksuele chemie en uitzoeken wat uw verlangen drijft. Hier vindt u alles wat u moet weten over de hormonen, hersenchemie en andere factoren die uw zin in seks bepalen.

Wat is testosteron?

Testosteron is het primaire mannelijke geslachtshormoon. Hoewel zowel mannen als vrouwen testosteron aanmaken, produceren mannen veel meer. En het testosteronniveau is bijna 15 keer hoger bij mannen dan bij vrouwen.

Dit krachtige hormoon heeft verschillende belangrijke functies in het mannelijk lichaam, zoals:

  • Geslachtsdrift (libido) reguleren
  • Beheersende kenmerken van mannelijkheid
  • Spiermassa en kracht opbouwen
  • De spermaproductie stimuleren
  • Vet verdelen
  • Bevorderen van botdichtheid en kracht

Testosteron stimuleert ook de veranderingen in de mannelijke puberteit, zoals de groei van lichaamsbeharing, het dieper worden van de stem en de toename van de grootte van de penis en de testikels.

Als sekshormoon regelt testosteron rechtstreeks uw seksueel verlangen. Het zorgt ervoor dat u zich opgewonden voelt en zin hebt in seksuele activiteit. Hoe hoger uw T-gehalte, hoe sterker uw zin in seks kan zijn.

Hoe reguleert testosteron het libido?

Nu weet u dat testosteron het belangrijkste hormoon is dat seksueel verlangen en opwinding reguleert. Maar hoe werkt het precies?

Testosteron regelt uw libido via de hypothalamus en hypofyse in de hersenen.

De hypothalamus is het controlecentrum voor hormonen en de hypofyse vertelt uw testikels om testosteron te produceren. Dit is het stapsgewijze proces:

  1. De hypothalamus voelt dat u meer testosteron nodig heeft en geeft gonadotropine-releasing hormoon (GnRH) vrij.
  2. GnRH geeft de hypofyse het signaal om luteïniserend hormoon (LH) en follikelstimulerend hormoon (FSH) vrij te geven.
  3. LH vertelt uw testes om meer testosteron te produceren.
  4. Uw testosteronniveau stijgt, waardoor uw libido wordt aangewakkerd en u opgewonden raakt.

Deze complexe kettingreactie die de testosteronsynthese reguleert, vindt continu plaats. Uw hersenen detecteren wanneer testosteron laag wordt en geven hormonen af om de productie weer op gang te brengen.

Hoe kan ik mijn testosteron verhogen?

Naarmate u ouder wordt, begint de testosteronsynthese na uw 30e af te nemen. Maar u kunt uw T-niveaus een natuurlijke oppepper geven door leefgewoonten zoals:

  • Krachttraining - Gewichten heffen stimuleert het vrijkomen van testosteron. Richt u op samengestelde bewegingen zoals squats, deadlifts en bankdrukken.
  • Intervaltraining met hoge intensiteit - Korte uitbarstingen van intense cardio zoals sprinten of plyometrie verbranden vet en stimuleren testosteron.
  • Slaap - Streef naar minstens 7 uur per nacht. Slaapgebrek verhoogt cortisol, wat testosteron verlaagt.
  • Verminder stress - Chronische stress verhoogt cortisol, wat testosteron afremt. Probeer ontspannende activiteiten zoals meditatie, yoga en massage.
  • Gezonde vetten - Eet meer noten, olijfolie, avocado's en vette vis. Voedingsvetten geven uw hersenen het signaal om luteïniserend hormoon vrij te geven.

Deze veranderingen kunnen uw testosteronspiegel een oppepper geven en uw libido stimuleren. Maar hormonen zijn slechts één stukje van de seksuele verlangens puzzel...

Welke andere factoren beïnvloeden het libido?

Uw zin in seks is ingewikkeld. Hoewel testosteron de belangrijkste regulator is, spelen ook andere invloeden een rol. Laten we eens verder kijken dan hormonen en enkele van de belangrijkste factoren bekijken die uw dartelheid beïnvloeden:

Hersenchemie

Uw libido vindt zijn oorsprong in de geest. Het limbische systeem van uw hersenen regelt uw seksuele motivatie en verlangen. Neurochemicaliën zoals dopamine, oxytocine en serotonine regelen uw stemming, hechting en remmingen. Als deze neurotransmitters in balans zijn en goed op elkaar inwerken, zult u waarschijnlijk een grotere opwinding voelen.

Relatiegeluk

Relatieproblemen en ontevredenheid temperen vaak het seksueel verlangen. Gevoelens als het contact met uw partner verbreken, gebrek aan intimiteit, vertrouwensproblemen of verveling kunnen uw libido ondermijnen. Aan de andere kant bouwt een hechte band uw verlangen op.

Stress en stemming

Chronische stress en geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angst saboteren uw zin in seks. Deze halen u uit het huidige moment en leiden uw geest af van plezier. Door manieren te vinden om stress te beheersen en uw humeur op te vrolijken, kunt u de blokkades voor een dartel gevoel wegnemen.

Lichamelijke gezondheid

De algehele gezondheid heeft een directe invloed op het libido. Zaken als obesitas, hartaandoeningen, diabetes, hoge bloeddruk en hormonale stoornissen kunnen allemaal het testosteron verlagen. Door prioriteit te geven aan goede voeding, activiteitenniveaus en slaap krijgt uw seksdrive een boost.

Medicijnen

Veel gangbare medicijnen zoals antidepressiva, bloeddruk- en cholesterolpillen hebben seksuele bijwerkingen. Geboortebeperking met oestrogeen kan ook het testosteron bij vrouwen verlagen. Praat met uw arts over alternatieven als uw medicijnen uw mojo verstoren.

Zoals u ziet, is er een symfonie van factoren nodig om u seksueel opgewonden te laten voelen en opwinding te veroorzaken. Hormonen kunnen het orkest dirigeren, maar levensstijl, relaties, gedachten en gezondheid hebben ook invloed op de melodieën.

Veelvoorkomende oorzaken van een laag libido

Nu u weet wat uw seksdrive bepaalt, wat zijn dan enkele veelvoorkomende redenen voor een achterblijvend libido? Hier zijn een paar belangrijke boosdoeners:

  • Laag testosterongehalte - Naarmate mannen ouder worden, neemt de testosteronproductie af, wat leidt tot een laag T-gehalte.
  • Veel stress - Stresshormonen zoals cortisol onderdrukken de testosteronsynthese en het libido.
  • Depressie - Psychische problemen verminderen het verlangen naar en het plezier in seks.
  • Medicijnen - Geboorteregeling, antidepressiva en bloeddrukmedicatie kunnen opwinding belemmeren.
  • Slechte slaap - Slaapgebrek verlaagt testosteron en verhoogt cortisol en ontstekingen.
  • Obesitas - Overtollig vet verhoogt de oestrogeenproductie, wat de testosteronproductie verlaagt.
  • Diabetes - Een chronisch hoge bloedsuikerspiegel beschadigt de bloedvaten, waaronder de bloedvaten die de genitaliën van bloed voorzien.
  • Hoge bloeddruk - Hypertensie beperkt de bloedstroom die essentieel is voor opwinding.
  • Schildklierproblemen - Zowel een overactieve (hyperthyreoïdie) als een onderactieve (hypothyreoïdie) schildklier kan de geslachtshormonen verstoren.

Als u kampt met een hinderlijk laag libido, is het identificeren van mogelijke oorzaken de eerste stap. Onderliggende gezondheidsproblemen aanpakken, stress verminderen en hormonen optimaliseren kunnen allemaal helpen om uw dartele gevoelens terug te krijgen.

Wanneer naar de dokter gaan

Milde schommelingen in uw zin in seks zijn normaal. Maar als het lage verlangen aanhoudt en u zich zorgen maakt, ga dan naar uw arts. Hij of zij kan het labwerk controleren en uitsluiten dat er onderliggende medische problemen zijn die een invloed hebben op de opwinding.

Ga naar uw arts als u last krijgt van:

  • Een aanhoudende of ernstige daling van het libido
  • Erectiestoornissen
  • Problemen met het bereiken van een orgasme
  • Pijnlijke seks
  • Relatieproblemen door weinig zin in seks

Na een lichamelijk onderzoek en laboratoriumtests kan uw arts hormonale onevenwichtigheden of gezondheidsaandoeningen opsporen die de opwinding verstoren. Indien nodig kan hij/zij veranderingen in de levensstijl, andere medicijnen of hormoonvervangingstherapieën voorstellen.

Aarzel niet om uw mond open te doen. Er zijn oplossingen om uw mojo terug te krijgen!

Samenvatting

Hoewel dartele gevoelens voortkomen uit een complex samenspel van hormonen, gedachten, gezondheid en levensomstandigheden, is testosteron de belangrijkste motor van het libido.

Dit vitale mannelijke hormoon dat in de testes wordt gesynthetiseerd, piekt tijdens de puberteit en helpt de seksdrive gedurende het hele leven van de man te reguleren.

Testosteronniveaus dalen op natuurlijke wijze naarmate u ouder wordt. Maar u kunt ze een oppepper geven en het slaapgeluk stimuleren door gezonde levensstijlstrategieën zoals krachttraining, HIIT, beter slapen en stressmanagement.

Als een laag libido blijft hangen en u zich zorgen maakt, praat dan met uw arts. Hij of zij kan controleren of er onderliggende problemen zijn die een invloed hebben op uw opwinding en oplossingen op maat voor u zoeken om weer zin in het leven te krijgen!

Een beetje extra aandacht voor het optimaliseren van hormonen, relaties, geestelijke gezondheid en uw lichaam kan helpen om het vuur van de passie aan te wakkeren. Met wat zorg en communicatie kan uw seksleven op elke leeftijd zinderend zijn.

Veelgestelde vragen over welk hormoon geilheid veroorzaakt

Wat is het belangrijkste hormoon dat het libido regelt?

Het belangrijkste hormoon dat het libido en de opwinding reguleert, vooral bij mannen, is testosteron. Testosteron is het primaire mannelijke geslachtshormoon dat voornamelijk in de teelballen wordt geproduceerd. Het speelt een belangrijke rol bij de geslachtsdrift, erecties, spiermassa, botdichtheid en andere mannelijke eigenschappen.

Hoe verhoogt testosteron precies de geslachtsdrift?

Testosteron reguleert het libido via een feedbacklus met de hypothalamus en hypofyse in de hersenen. Wanneer de testosteronspiegel te laag wordt, scheidt de hypothalamus het hormoon GnRH af, dat de hypofyse stimuleert om luteïniserend hormoon (LH) af te geven. LH geeft de testes vervolgens het signaal om meer testosteron te produceren. Dit brengt het testosteronniveau weer omhoog en stimuleert het libido.

Hebben vrouwen ook testosteron?

Ja, het lichaam van vrouwen produceert wat testosteron in de eierstokken en bijnieren. Vrouwen hebben echter ongeveer 15 keer minder testosteron dan mannen. Oestrogeen is het dominante vrouwelijke geslachtshormoon. Veranderingen in het oestrogeengehalte tijdens de menstruatiecyclus kunnen het libido van vrouwen beïnvloeden.

Welke andere hormonen beïnvloeden de geslachtsdrift?

Bij vrouwen hebben oestrogeen, progesteron, prolactine en oxytocine ook invloed op het libido. Bij mannen beïnvloeden schildklier- en groeihormonen, samen met testosteron, het seksueel verlangen. Stresshormonen zoals cortisol kunnen het libido bij beide geslachten onderdrukken door testosteron af te remmen.

Welke leefstijlfactoren verhogen het testosteron?

Gewichtheffen, intensieve lichaamsbeweging, voldoende slapen, gezonde vetten eten, stress verminderen en een gezond gewicht behouden kunnen allemaal helpen om het testosteronniveau op natuurlijke wijze te verhogen.

Welke gezondheidsproblemen kunnen het libido verlagen?

Chronische ziekten zoals diabetes, obesitas, hoge bloeddruk, depressie, schildklieraandoeningen en hart- en vaatziekten kunnen allemaal het libido temperen. Bepaalde medicijnen hebben ook seksuele bijwerkingen.

Waarom daalt testosteron met de leeftijd?

Na het 30e levensjaar begint het testosteronniveau langzaam te dalen. De redenen hiervoor zijn onder andere dat de cellen in de testes minder effectief worden in het produceren van testosteron en dat de hypofyse minder luteïniserend hormoon aanmaakt als signaal voor de productie van testosteron.

Wat zijn symptomen van een laag testosterongehalte?

Symptomen van een laag T-gehalte bij mannen zijn onder andere verminderde zin in seks, erectiestoornissen, weinig energie, sombere stemming, spierverlies, gewichtstoename en opvliegers. Een laag testosterongehalte wordt vastgesteld met een bloedtest.

Hoe behandelen artsen laag testosteron?

Voor mannen met klinisch laag testosteron kunnen artsen eerst veranderingen in levensstijl aanbevelen, zoals lichaamsbeweging, gewichtsverlies of een ander dieet. Testosteronvervangingstherapie zoals injecties, gels of pleisters kan worden voorgeschreven als de symptomen aanhouden.

Zijn testosteronverhogers effectief?

Veel vrij verkrijgbare testosteronsupplementen beweren dat ze het T-gehalte verhogen. Van de meeste van deze producten is echter niet bewezen dat ze effectief zijn. U kunt het beste voorzichtig zijn met testosteronverhogers en uw arts raadplegen.

Wat moet ik doen als ik een aanhoudend laag libido heb?

Als het lage verlangen aanhoudend en verontrustend is, ga dan naar uw arts. Hij/zij kan controleren of er onderliggende medische problemen zijn die invloed hebben op de hormonen of gezondheidsaandoeningen die de opwinding verstoren. Het aanpakken van de oorzaken van een laag libido kan helpen om weer een bevredigend seksleven te krijgen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/