Welk vitaminetekort veroorzaakt een laag libido?

Gepubliceerd:

Een voortdurend gebrek aan verlangen of interesse in seksuele activiteit voelen, is een schrijnend probleem dat een negatieve invloed kan hebben op uw welzijn en relaties.

Welk vitaminetekort veroorzaakt een laag libido?

Een laag libido, ook wel bekend als een lage geslachtsdrift, komt vaak voor. Studies schatten dat meer dan 30% van de mannen en tot 43% van de vrouwen wel eens last heeft van een vervelend laag seksueel verlangen.

De oorzaken van een laag libido zijn complex en hebben te maken met een mix van lichamelijke, geestelijke, emotionele en levensstijlfactoren. Hormoonveranderingen, stress, depressie, medische aandoeningen, medicijnen, een slecht lichaamsbeeld, vermoeidheid, relatieproblemen en voeding kunnen allemaal een rol spelen.

Een mogelijke oorzaak van een laag libido is een eenvoudig vitaminetekort. Bepaalde vitaminen spelen een belangrijke rol bij het behouden van een normaal seksueel verlangen en functioneren.

Als u niet genoeg van deze belangrijke microvoedingsstoffen binnenkrijgt, kan dat uw libido temperen. Het identificeren en behandelen van een vitaminetekort kan helpen om uw seksdrive weer op te wekken.

Vitamine D-tekort en een laag libido

Een van de meest voorkomende vitaminetekorten die in verband worden gebracht met een lage geslachtsdrift is een tekort aan vitamine D.

Vitamine D wordt ook wel de "zonneschijnvitamine" genoemd, omdat de huid vitamine D aanmaakt bij blootstelling aan ultraviolet zonlicht. Desondanks komt een tekort veel voor: naar schatting 1 miljard mensen wereldwijd hebben een laag vitamine D-gehalte.

Hier volgt een overzicht van de overtuigende verbanden tussen vitamine D en libido:

 • Vitamine D-tekort is gecorreleerd met verlaagde testosteronniveaus bij mannen en lagere oestrogeen- en progesteronniveaus bij vrouwen. Deze geslachtshormonen hebben een sterke invloed op seksueel verlangen.
 • Meerdere onderzoeken tonen aan dat vitamine D-supplementen het testosteronniveau bij mannen verhogen, wat een belangrijke rol speelt bij het libido en de seksuele prestaties.
 • Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met een laag libido vaak onvoldoende vitamine D-spiegels hebben. Het corrigeren van het tekort door suppletie leidt tot verbeteringen in het seksueel functioneren.
 • Uit één onderzoek bleek dat 65% van de premenopauzale vrouwen met een hypoactieve seksuele verlangensstoornis, gedefinieerd als een tekort aan of afwezigheid van seksuele fantasieën en verlangen naar seksuele activiteit dat leed veroorzaakt, een vitamine D-tekort had.
 • Dierstudies maken ook melding van een verband tussen vitamine D-status en seksueel gedrag dat verband houdt met oestrogeenniveaus en genexpressie in bepaalde hersengebieden.

Het wetenschappelijke bewijs toont duidelijk aan dat lage vitamine D-spiegels bijdragen aan een laag testosterongehalte, onevenwichtigheden in geslachtshormonen en seksuele disfunctie zoals een laag libido bij zowel mannen als vrouwen.

Welk vitaminetekort veroorzaakt een laag libido? Onderzoek wijst uit dat een vitamine D-tekort een veel voorkomende en corrigeerbare oorzaak is van een laag libido.

Symptomen van Vitamine D-tekort

Een laag libido kan een van de eerste opvallende tekenen zijn van een suboptimale vitamine D-status. Een tekort kan echter ook een reeks andere subtiele symptomen veroorzaken voordat het zich ontwikkelt tot een meer openlijke ziekte.

Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen en symptomen van een vitamine D-tekort:

 • Vermoeidheid, weinig motivatie en stemmingswisselingen zoals depressie
 • Botpijn en spierzwakte
 • Verminderde wondgenezing en langere hersteltijden bij ziekte
 • Haaruitval
 • Terugkerende infecties als gevolg van een verminderde immuunfunctie
 • Botverlies en aandoeningen zoals osteoporose en rachitis

Onbehandeld op de lange termijn verhoogt een ontoereikend vitamine D-niveau het risico op ernstige gezondheidsproblemen aanzienlijk:

 • Hart- en vaatziekten
 • Hypertensie
 • Diabetes
 • Multiple sclerose
 • Bepaalde vormen van kanker zoals darm-, prostaat- en borstkanker
 • Auto-immuunziekten
 • Neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, dementie en de ziekte van Parkinson

Door de vage, aspecifieke symptomen blijft een vitamine D-tekort vaak onopgemerkt tot er ernstigere gezondheidsproblemen optreden. Het testen van de bloedwaarden is nodig om een tekort in een vroeg stadium vast te stellen.

Wat veroorzaakt een Vitamine D-tekort?

Wat zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom vitamine D-spiegels laag genoeg kunnen worden om mogelijk een laag libido en andere problemen te veroorzaken?

Onvoldoende blootstelling aan zonlicht

Te veel tijd binnenshuis doorbrengen en te weinig zonlicht krijgen is een belangrijke oorzaak van een vitamine D-tekort. Om gezonde D-niveaus te behouden, moet u twee tot drie keer per week streven naar ongeveer 10-30 minuten directe blootstelling aan zonlicht in de middag. Een donkere huid heeft meer blootstelling aan de zon nodig om vitamine D aan te maken.

Overmatig gebruik van zonnebrandcrème

Hoewel het belangrijk is om huidkanker te voorkomen, kan overmatig of onjuist gebruik van zonnebrandcrème de UV-stralen blokkeren die nodig zijn voor de vitamine D-synthese in de huid. Kies voor een zonnebrandcrème met een gemiddelde SPF 15-30 en breng deze dun aan.

Onvoldoende voedingsinname

Zeer weinig voedingsmiddelen bevatten van nature vitamine D. De belangrijkste voedingsbronnen zijn vette vis zoals zalm, makreel, sardines, eigeel, visleverolie en sommige soorten paddenstoelen. Verrijkte voedingsmiddelen zoals melk, sojamelk, yoghurt, sinaasappelsap en ontbijtgranen bevatten wat D, maar vaak in relatief lage, onvoldoende hoeveelheden.

Obesitas

Het dragen van overtollig lichaamsvet bindt en trekt vitamine D naar het vetweefsel, zodat er minder beschikbaar is in de bloedbaan. Mensen met obesitas hebben 2 tot 3 keer meer vitamine D nodig dan mensen met een normaal gewicht. Afvallen kan helpen om opgeslagen vitamine D vrij te maken.

Veroudering

Naarmate we ouder worden, wordt de huid minder efficiënt in het aanmaken van vitamine D uit blootstelling aan de zon. Ook de nieren zetten minder vitamine D om in de actieve vorm. Deze leeftijdgerelateerde veranderingen maken een tekort waarschijnlijker.

Bepaalde medicijnen

Sommige medicijnen worden in verband gebracht met lagere vitamine D-spiegels. Dit zijn onder andere laxeermiddelen, statines, steroïden, medicijnen om af te vallen, medicijnen tegen epilepsie, HIV-behandeling en medicijnen tegen een hoog calciumgehalte in het bloed.

Spijsverteringsstoornissen

Malabsorptieproblemen, coeliakie, de ziekte van Crohn en niet-alcoholische vette leverziekte kunnen de opname van vitamine D belemmeren en het risico op een tekort verhogen.

Genetica

Sommige mensen erven genen die de activering en beschikbaarheid van vitamine D in het lichaam verminderen. Bepaalde genetische verschillen verklaren waarom vitamine D-tekort vaker voorkomt bij Afro-Amerikanen, Hispanics en inheemse Amerikanen.

Een wijdverbreid vitamine D-tekort houdt verband met onvoldoende blootstelling aan de zon, inname van voedingsmiddelen, medicatie en gezondheidsproblemen. Een tekort is een wereldwijde epidemie geworden, wat het belang van testen en behandelen onderstreept.

Verband tussen vitamine D en geslachtshormonen

Waarom houdt een laag vitamine D-gehalte precies verband met een laag libido en seksuele prestatieproblemen bij mannen en vrouwen? Onderzoek heeft een aantal specifieke manieren aan het licht gebracht waarop vitamine D invloed heeft op de biologie van geslachtshormonen:

 • Verhoogt testosteronniveaus: Meerdere onderzoeken tonen aan dat vitamine D-supplementen het testosteronniveau bij mannen effectief en veilig verhogen. Dit mannelijke geslachtshormoon is van fundamenteel belang voor het libido, de opwinding, de seksuele functie en het behoud van de vruchtbaarheid.
 • Reguleert oestrogeen en progesteron: Vitamine D beïnvloedt de oestrogeen- en progesteronproductie bij vrouwen. Deze belangrijke vrouwelijke geslachtshormonen regelen de menstruatiecyclus, ovulatie, seksuele ontwikkeling en botgezondheid. Een tekort aan Vitamine D verstoort de hormonale balans.
 • Verbetert de gezondheid van sperma: Bij mannen speelt vitamine D verschillende rollen bij de ondersteuning van de testosteronsynthese, de spermakwaliteit en het aantal, de structuur en de beweeglijkheid van het sperma. Een tekort schaadt de vruchtbaarheid van de man.
 • Versterkt Androgeenreceptoren: Vitamine D kan het aantal androgeenreceptoren verhogen waaraan testosteron zich kan binden, waardoor de biologische effecten vergroot worden. Dit kan het libido en de seksuele prestaties verbeteren.
 • Beïnvloedt de ovulatie: Vitamine D helpt bij het reguleren van de ovulatie en vruchtbaarheid bij vrouwen. Volgens onderzoeken hebben vrouwen met voldoende vitamine D meer kans op een succesvolle zwangerschap dan vrouwen met een tekort.
 • Beïnvloedt de expressie van oestrogeenreceptoren: Vitamine D beïnvloedt de activering van oestrogeenreceptorplaatsen in het hele lichaam. Dit heeft wijdverspreide effecten op de reproductieve gezondheid. Een tekort kan de activiteit van oestrogeenreceptoren verminderen.

Door de verschillende effecten op hormonen, vruchtbaarheid en seksueel functioneren, biedt een gezond vitamine D-niveau een biologische basis voor een normaal, gezond libido en seksleven.

Diagnose stellen bij een laag vitamine D-gehalte

De enige manier om de vitamine D-status nauwkeurig te bepalen is door middel van een eenvoudige bloedtest.

Deze test meet de belangrijkste opslagvorm van vitamine D in het lichaam, bekend als 25-hydroxyvitamine D. Optimale niveaus voor gezondheid en libido liggen tussen 50-80 ng/ml.

Onder de 30 ng/ml wordt beschouwd als een tekort, terwijl tussen de 30-50 ng/ml onvoldoende is. Testen is de enige manier om een tekort op te sporen, aangezien de symptomen niet altijd duidelijk zijn, vooral in een vroeg stadium.

Praat met uw arts over het laten testen van uw vitamine D-niveau als u last hebt van vermoeidheid, stemmingsproblemen, vaak ziek zijn, haaruitval, botpijn, spierzwakte of een laag libido. Groepen met een hoog risico op een tekort, zoals ouderen, mensen met een donkere huidskleur, zwaarlijvigen en mensen met malabsorptieklachten zouden bij voorkeur getest moeten worden.

Bij een tekort is het eenvoudig, veilig en effectief om de vitamine D-spiegels onder medisch toezicht te verbeteren. De behandeling bestaat meestal uit een verstandige blootstelling aan de zon en voldoende vitamine D-supplementen.

Afhankelijk van de mate van het tekort, is meestal dagelijks 1000 tot 10.000 IE vitamine D nodig om de normale waarden te herstellen. Inname van supplementen met vet voedsel verbetert de absorptie. Herhaalde bloedtests helpen om de vooruitgang te controleren.

Gezonde manieren om vitamine D-niveaus te optimaliseren

Hier zijn enkele maatregelen voor uw levensstijl om ervoor te zorgen dat u een optimale vitamine D-status behoudt ter ondersteuning van uw libido, gezondheid en welzijn:

Zorg voor regelmatige, veilige blootstelling aan de zon

Streef naar 10-30 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon op de blote huid 2-3 keer per week tijdens piekuren. Elke huidskleur die donkerder is dan bleek kan 30 minuten tot een uur of meer nodig hebben. Pas op dat u niet verbrandt.

Neem vitamine D-supplementen

Orale vitamine D-supplementen leveren effectief geconcentreerde doses. Ga op zoek naar D3 of cholecalciferol, bij voorkeur in olie voor een betere opname. De benodigde dosering hangt af van uw bloedspiegel en factoren zoals obesitas.

Eet Vitamine D-rijk voedsel

Neem vette vis zoals zalm en makreel, visleverolie, eigeel en paddenstoelen op in uw dieet. Versterkte melk en plantaardige melk, ontbijtgranen, yoghurt en sinaasappelsap kunnen kleinere hoeveelheden leveren.

Een gezond gewicht behouden

Overgewicht houdt vitamine D vast in vetcellen. Als u extra kilo's afvalt, komt opgeslagen vitamine D vrij om het tekort te corrigeren.

Medicijnen controleren

Bespreek uw medicijnen met een arts en laat de waarden controleren. Het aanpassen van de dosering of het gebruik van supplementen kan helpen om de effecten van medicijnen op vitamine D tegen te gaan.

Overweeg UVB-lichttherapie

Voor mensen die niet voldoende in de zon kunnen zitten, kunnen UVB-lampen die therapeutische golflengtes uitzenden veilig thuis het vitamine D-niveau verhogen.

Testen

De enige manier om uw status te bevestigen is een 25-hydroxyvitamine D-bloedtest. Periodiek opnieuw testen helpt bij het beoordelen van de behandeling en het aanpassen van de suppletie.

Met wat blootstelling aan de zon, een vitamine D-rijk dieet, en supplementen indien nodig, is het herstel van optimale vitaminegehaltes eenvoudig. De juiste tests en controles garanderen de doeltreffendheid van de behandeling.

Samenvatting

 • Een laag libido is een complex probleem, maar één mogelijke onderliggende oorzaak is een eenvoudig vitamine D-tekort, dat wereldwijd zeer veel voorkomt.
 • Vitamine D speelt een cruciale rol bij het reguleren van de productie van geslachtshormonen, de seksuele ontwikkeling, de kwaliteit van het sperma, de vruchtbaarheid en het seksueel functioneren.
 • Bij zowel mannen als vrouwen wordt een laag vitamine D-gehalte in verband gebracht met een onevenwicht in testosteron, oestrogeen en andere geslachtshormonen die het libido temperen.
 • Het corrigeren van een vitamine D-tekort door veilige blootstelling aan de zon, voedselbronnen en suppletie kan helpen om de normale hormoonspiegels te herstellen en de zin in seks weer op te wekken.
 • Het is belangrijk om de vitamine D-bloedspiegels te testen, omdat een laag libido aanvankelijk het enige duidelijke symptoom kan zijn. Laat u testen als u risico loopt op een tekort of als u worstelt met problemen op het gebied van seksuele gezondheid.
 • Werk samen met uw arts om vitamine D-tests te gebruiken als leidraad voor de juiste behandeling. Het optimaliseren van uw vitamine D-status biedt biologische ondersteuning voor een krachtig libido en seksuele gezondheid.

Als regulator van geslachtshormonen is een vitamine D-tekort een veel voorkomende, maar herstelbare oorzaak van een laag libido. Ga proactief te werk bij het beoordelen en verbeteren van uw vitamine D-status als u zich zorgen maakt over een verminderd libido. Vaak kan het verhogen van lage waarden het seksueel verlangen en functioneren weer stimuleren.

Welk vitaminetekort is gekoppeld aan een laag libido?

Vitamine D-tekort wordt sterk geassocieerd met een laag libido

 • Vitamine D helpt bij het reguleren van de productie van geslachtshormonen bij zowel mannen als vrouwen. Lage niveaus worden in verband gebracht met onevenwichtigheden in testosteron, oestrogeen en progesteron.
 • Studies tonen aan dat vitamine D-supplementen de testosteronniveaus verhogen en de seksuele functie verbeteren.
 • Tot 65% van de vrouwen met een laag libido heeft een vitamine D-tekort. Het corrigeren van de D-niveaus verbetert het libido.
 • Vitamine D ondersteunt de vruchtbaarheid, de gezondheid van sperma, de hormoonbalans en seksuele prestaties. Een tekort schaadt de seksuele gezondheid.

Wat zijn symptomen van een vitamine D-tekort?

Symptomen van een vitamine D-tekort kunnen zijn:

 • Vermoeidheid, stemmingswisselingen en depressie
 • Spierzwakte en botverlies
 • Vaker ziektes en infecties
 • Haaruitval en trage wondgenezing
 • Pijn in botten en rug
 • Laag libido

Een tekort veroorzaakt in een vroeg stadium vaak vage of geen symptomen. Het testen van de vitamine D-bloedspiegels is nodig om dit te bevestigen.

Wat veroorzaakt een vitamine D-tekort?

Enkele veel voorkomende oorzaken van een vitamine D-tekort zijn:

 • Onvoldoende blootstelling aan de zon
 • Zonnebrandcrème die UV-stralen blokkeert
 • Beperkte voedingsbronnen zoals vette vis, eigeel, verrijkte voedingsmiddelen
 • Obesitas
 • Veroudering
 • Bepaalde medicijnen
 • Malabsorptiestoornissen
 • Donkere huidtinten

Een wijdverbreid vitamine D-tekort is een epidemie geworden die wereldwijd naar schatting 1 miljard mensen treft.

Hoe wordt een vitamine D-tekort behandeld?

De behandeling van een vitamine D-tekort omvat:

 • 2 tot 3 keer per week 10-30 minuten directe blootstelling aan de zon
 • Het nemen van orale vitamine D-supplementen - dosering is afhankelijk van de bloedspiegel
 • Vitamine D-rijk voedsel eten, zoals zalm, makreel, eieren, verrijkte melk
 • Overgewicht verliezen als u zwaarlijvig bent
 • UVB-lichttherapie overwegen als blootstelling aan de zon onvoldoende is

Het testen van bloedwaarden leidt tot de juiste aanvulling en controle.

Hoe kan het herstellen van de vitamine D-spiegels helpen bij een laag libido?

Het optimaliseren van de vitamine D-spiegels biedt verschillende voordelen:

 • Verhoogt testosteron en reguleert geslachtshormonen
 • Ondersteunt de vruchtbaarheid, gezondheid van sperma en seksuele prestaties
 • Draagt bij aan energie, stemming, spier- en botsterkte
 • Verbetert de immuniteit en het algehele welzijn

Het corrigeren van een tekort biedt biologische ondersteuning om het libido weer op te wekken en de seksuele gezondheid te verbeteren.

Afhaalpunten

 • Vitamine D-tekort is een veel voorkomende maar herstelbare oorzaak van een laag libido
 • Vitamine D is essentieel voor de regulatie van geslachtshormonen, vruchtbaarheid en seksueel functioneren
 • Bloedwaarden laten testen is de sleutel tot het opsporen en behandelen van een tekort
 • Het verhogen van een laag vitamine D-gehalte herstelt vaak het libido en de algehele gezondheid

Bespreek het testen en behandelen van vitamine D met uw arts als u kampt met een lage geslachtsdrift.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/