Hoe lang kan een man zonder seks blijven?

Gepubliceerd:

Seks wordt vaak afgeschilderd als een behoefte, vooral voor mannen. Velen geloven dat mannen constant aan intimiteit denken. Maar is dat echt waar? Hoe lang kunnen mannen eigenlijk zonder seks voordat het een probleem wordt?

Zoals met de meeste dingen, is het antwoord ingewikkeld. De effecten van het celibaat verschillen per persoon op basis van zaken als leeftijd, gezondheidstoestand en relatiestatus. Hoewel generalisaties over hoe lang mannen zonder seks kunnen, vermeden moeten worden, biedt onderzoek toch enkele inzichten.

Hoe lang kan een man zonder seks blijven?

Wat zegt de wetenschap over mannen en seksuele driften?

In de populaire cultuur worden mannen graag afgeschilderd als seksverslaafde wezens. Maar wat zegt de wetenschap eigenlijk? Verschillende interessante onderzoeken bieden perspectief.

Uit een onderzoek bleek dat de meeste mannen gemiddeld 20 keer per dag aan seks denken. Maar er waren grote verschillen. Veel mannen meldden dat ze maar een paar keer per dag of zelfs minder vaak aan seks dachten.

Hoewel er dus verschillen in geslachtsdrift tussen mannen en vrouwen bestaan, hebben mannen niet allemaal een torenhoog libido. Er zijn ook mannen met een lage of gemiddelde geslachtsdrift.

Onderzoek toont ook aan dat het testosteronniveau op natuurlijke wijze afneemt naarmate mannen ouder worden. Na 50 jaar daalt het testosterongehalte met ongeveer 1-2% per jaar. Laag testosteron wordt in verband gebracht met verminderde seksuele functie en verlangen.

Daarom wordt het celibaat voor sommige mannen op latere leeftijd gemakkelijker. Hun zin in seks neemt op natuurlijke wijze af naarmate het testosteron met de leeftijd afneemt.

Hoe leeftijd de houding tegenover het celibaat beïnvloedt

Jongere mannen hebben meestal een hogere seksdrive. Voor jonge mannen zijn periodes van celibaat vaak een uitdaging. Maar hoe zit het met mannen van middelbare leeftijd en oudere mannen? Hoe verschilt hun houding?

Studies tonen aan dat mannen tussen 45 en 60 jaar minder last hebben van het celibaat dan jongere mannen. Maar velen vinden regelmatige seks nog steeds belangrijk om zich bevredigd te voelen en een intieme band met hun partner te behouden.

Voor mannen van 60+ blijkt uit onderzoek dat het celibaat nog gemakkelijker wordt. Seks is nog steeds plezierig, maar wordt niet langer gezien als een noodzakelijk onderdeel van levenstevredenheid. Emotionele intimiteit met partners vervangt seks als prioriteit.

Dus hoewel generalisaties vermeden moeten worden, toont onderzoek aan dat de kijk van mannen op seks vaak verandert naarmate ze ouder worden. Periodes zonder intimiteit worden minder problematisch door levenservaring en de natuurlijke afname van hormonen.

Kunnen mannen voor onbepaalde tijd celibatair blijven zonder problemen?

Een belangrijke vraag is hoe lang mannen celibatair kunnen blijven voordat er nadelige effecten optreden. Zijn er gezondheidsrisico's als mannen langere tijd onthouding houden?

De wetenschap geeft aan dat het celibaat geen grote risico's met zich meebrengt voor kortere periodes. Maar voor langere periodes zijn er mogelijke gevolgen voor de gezondheid en relaties.

Onderzoek legt bijvoorbeeld een verband tussen celibaat bij mannen en een verhoogd risico op prostaatkanker. Het risico lijkt echter alleen verhoogd te zijn voor periodes van celibaat die langer dan tien jaar duren.

Blauwe ballen is een andere aandoening die geassocieerd wordt met celibaat bij mannen. Het veroorzaakt pijn in de testikels door langdurige seksuele opwinding zonder loslating. Het ongemak verdwijnt meestal snel na het klaarkomen.

De stabiliteit van de relatie kan er ook onder lijden als het celibaat te lang duurt. Intimiteit is belangrijk voor de hechting. Partners drijven vaak uit elkaar zonder dit, vooral als beiden niet vrijwillig celibatair zijn.

Dus hoewel celibaat niet automatisch problematisch is, geeft wetenschappelijk bewijs aan dat mannen waarschijnlijk niet altijd abstinent moeten blijven. Ten minste af en toe intimiteit lijkt goed te zijn voor de gezondheid op de lange termijn en de stabiliteit van de relatie.

Hoe lang kunnen mannen celibatair blijven voordat er gezondheidsrisico's optreden?

Studies geven inzicht in hoe lang mannen zich van seks kunnen onthouden voordat de gezondheidsrisico's mogelijk toenemen:

 • Tot 1 jaar: Over het algemeen geen verhoogd risico
 • 1-5 jaar: Minimale effecten die waarschijnlijk geen invloed hebben op de gezondheid
 • 5-10 jaar: Enkele mogelijke implicaties voor de prostaat
 • 10+ jaar: Risico op prostaatkanker kan toenemen

Er zijn echter veel factoren die de effecten van het celibaat beïnvloeden. Zo helpt bijvoorbeeld het regelmatig lozen van sperma door nachtelijke zaadlozingen of masturbatie om de risico's voor de prostaat te minimaliseren. Leeftijd en genetica hebben ook invloed op de tolerantie.

Brede generalisaties moeten dus vermeden worden. Maar onderzoek toont aan dat een celibaat van meer dan 5-10 jaar bij sommige mannen tot meer nadelige gezondheidsresultaten kan leiden.

Tips voor mannen die worstelen met langdurig celibaat

Voor mannen die het celibaat een uitdaging vinden, kunnen verschillende tips helpen:

 • Masturbeer: Ejaculatie biedt voordelen voor de prostaat zonder seks.
 • Communiceer: Bespreek de uitdagingen van het celibaat met uw partner.
 • Ga naar uw arts: Laat uw hormonen en prostaat controleren.
 • Blijf actief: Lichaamsbeweging en hobby's helpen de geest af te leiden.
 • Overweeg therapie: Bespreek copingstrategieën met een professional.

Nogmaals, de tolerantie voor celibaat varieert individueel. Deze tips kunnen mannen helpen die worstelen met langdurige onthouding. Open communicatie met partners is ook belangrijk.

Waar het op neerkomt: Hoe lang kunnen mannen celibatair blijven?

Onderzoek biedt enig inzicht, maar het is moeilijk om vast te stellen hoe lang mannen celibatair kunnen blijven. Het antwoord hangt af van meerdere factoren, zoals leeftijd, gezondheidstoestand en relatieoverwegingen.

Hoewel het celibaat enkele voordelen heeft, zoals een betere helderheid en productiviteit, geeft onderzoek aan dat de meeste mannen niet voor altijd abstinent zouden moeten blijven.

Voor een optimale gezondheid en relatiestabiliteit is af en toe intimiteit om de paar weken of maanden waarschijnlijk verstandig. Maar de tolerantie voor celibaat varieert aanzienlijk op basis van individuele omstandigheden.

Het idee dat mannen absoluut constant seks nodig hebben is niet waar. Korte periodes van celibaat zijn over het algemeen niet problematisch. Maar onthouding langer dan 1-2 jaar kan voor sommigen risico's zoals prostaatkanker en instabiele relaties vergroten.

Open gesprekken met intieme partners en artsen kunnen mannen helpen om de juiste duur van het celibaat te bepalen, gezien hun unieke situaties en prioriteiten.

Veelgestelde vragen over hoe lang mannen celibatair kunnen blijven

Wat wordt als celibaat beschouwd?

Celibaat verwijst naar het zich onthouden van seksuele activiteit. Het betekent meestal het afzien van alle seksuele intimiteit, inclusief masturbatie. Soms is het celibaat van korte duur, zoals onthouding tijdens religieuze vasten. Andere keren is het een levenslange verbintenis.

Hoe lang kan de gemiddelde man celibatair blijven?

Er is geen universeel antwoord omdat de tolerantie voor celibaat per individu verschilt. Uit onderzoek blijkt echter dat de meeste mannen 1-2 jaar celibatair kunnen blijven met minimale nadelige effecten. Na 5-10 jaar onthouding kunnen sommige gezondheidsrisico's zoals prostaatkanker toenemen.

Hebben mannen een hogere seksdrive dan vrouwen?

Over het algemeen hebben mannen een hogere seksdrift, aangewakkerd door hormonen zoals testosteron. Er is echter een aanzienlijke overlapping. Sommige vrouwen hebben een sterke libido, terwijl veel mannen een matige tot lage seksdrive hebben. De behoefte aan intimiteit schommelt bij beide geslachten op natuurlijke wijze gedurende het leven.

Neemt de zin in seks bij mannen af naarmate ze ouder worden?

Ja, voor de meeste mannen neemt het libido geleidelijk af naarmate ze ouder worden. Factoren zoals een lager testosterongehalte, een lager energieniveau en gezondheidsproblemen dragen bij aan deze natuurlijke afname van de zin in seks bij ouder wordende mannen.

Worstelen jonge mannen meer met het celibaat dan oudere mannen?

Meestal wel. Jongere mannen hebben meestal de hoogste testosteronniveaus en seksuele lusten. Voor mannen boven de 60 wordt het celibaat vaak gemakkelijker door verminderde hormonen en een verschuiving in prioriteiten weg van seks. Er zijn echter individuele verschillen op alle leeftijden.

Kan het celibaat de gezondheid van de prostaat van mannen schaden als het langdurig wordt uitgeoefend?

Mogelijk wel. Onderzoek legt een verband tussen onthouding gedurende meer dan tien jaar en een verhoogd risico op prostaatkanker. Maar regelmatig sperma lozen via natte dromen of masturbatie minimaliseert waarschijnlijk de risico's.

Wat is de invloed van lange periodes van celibaat op romantische relaties?

Een gebrek aan seks gedurende enkele maanden of jaren kan voor sommige koppels een negatieve invloed hebben op de romantische band. Open communicatie en emotionele intimiteit kunnen dit echter compenseren. Beide partners moeten het celibaat vrijwillig accepteren om het op lange termijn te laten werken.

Welke stappen kunnen mannen nemen om het celibaat gemakkelijker te maken?

Tips zijn onder andere masturberen, communiceren met uw partner, sporten, leuke hobby's zoeken, alcohol beperken en professioneel advies inwinnen over het volhouden van onthouding. Hormoontests en prostaatonderzoek door een arts kunnen ook helpen.

Wat zijn enkele mogelijke voordelen van een kort celibaat?

Onthouding voor beperkte periodes kan bij sommige mensen testosteron, energie, focus, productiviteit, motivatie, zelfvertrouwen, emotionele helderheid en spiritualiteit verhogen. De voordelen zijn echter zeer variabel.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/