Wat zijn de symptomen van een laag libido bij mannen?

Gepubliceerd:

Een gezond libido is belangrijk voor de emotionele en fysieke intimiteit in een relatie. Een laag libido, of een lage seksdrive, is echter een veelvoorkomend probleem dat veel mannen treft. Inzicht in de symptomen van een laag libido kan helpen om enkele mogelijke oorzaken te achterhalen en oplossingen aan te dragen.

Inhoud:

 1. Wat is Libido?
 2. Symptomen van een laag libido bij mannen
  1. Gebrek aan interesse in seks
  2. Moeite om een erectie te krijgen of te behouden
  3. Vertraging of onvermogen tot orgasme en ejaculatie
  4. Laag seksueel zelfvertrouwen
  5. Minder energie en uithoudingsvermogen
  6. Minder spontaniteit en creativiteit
  7. Verandering in gedrag en intimiteit
  8. Emotionele effecten
 3. Wat veroorzaakt een laag libido bij mannen?
  1. Biologische oorzaken
  2. Psychologische oorzaken
  3. Sociale factoren en levensstijl
 4. Diagnose van een laag libido
 5. Behandelopties voor een laag libido bij mannen
  1. Medische behandelingen
  2. Veranderingen in levensstijl
 6. Wanneer naar de dokter gaan
 7. Veelgestelde vragen
  1. Komt een laag libido vaak voor bij oudere mannen?
  2. Betekent een laag libido dat een man zijn partner niet aantrekkelijk vindt?
  3. Kan stress een tijdelijk laag libido veroorzaken?
  4. Moeten koppels zorgen over een laag libido openlijk bespreken?
  5. Welke voedingsmiddelen of vitaminen helpen een laag libido te verbeteren?
 8. De onderste regel
 9. Wat wordt verstaan onder een laag libido?
 10. Wat zijn de vroege tekenen van een laag libido bij mannen?
 11. Welke antidepressiva veroorzaken het minst waarschijnlijk een laag libido?
 12. Hoe snel kan een laag testosterongehalte een laag libido veroorzaken?
 13. Kunnen vermoeidheid en een laag libido een teken zijn van een ernstige ziekte?
 14. Welke vitaminen helpen het libido te verhogen?
 15. Hoe lang duurt het voordat u verbeteringen in uw libido ziet door veranderingen in uw levensstijl?
 16. Is een af en toe laag libido normaal?
 17. Kunnen relatieproblemen alleen al een laag libido veroorzaken?

Wat zijn de symptomen van een laag libido bij mannen?

Wat is Libido?

Libido verwijst naar iemands zin in seks of verlangen naar seksuele activiteit. Het heeft biologische, psychologische en sociale componenten. Biologisch wordt libido beïnvloed door het testosteronniveau en de tevredenheid in relaties. Psychologisch spelen stress, angst, depressie en eigenwaarde een rol. Sociaal gezien hebben culturele normen en waarden invloed op het libido.

Hoewel het libido van nature soms schommelt, kan een aanhoudend gebrek aan interesse in seks wijzen op een onderliggend probleem. Het identificeren van de symptomen van een laag libido is de eerste stap bij het vaststellen van de oorzaak.

Symptomen van een laag libido bij mannen

Er zijn een aantal mogelijke symptomen die kunnen wijzen op een laag libido bij mannen. Het herkennen van deze symptomen kan helpen bij het vaststellen van een laag libido:

Gebrek aan interesse in seks

Het belangrijkste symptoom van een laag libido is een gebrek aan interesse of verlangen naar seksuele activiteit. Mannen met een laag libido kunnen intimiteit vermijden of smoesjes verzinnen om seksuele ontmoetingen te vermijden. Dit gebrek aan interesse blijft na verloop van tijd aanhouden en is niet slechts af en toe.

Een laag libido gaat gepaard met een afname van seksuele gedachten, fantasieën en zin in seks. Mannen met een laag libido beginnen minder vaak aan seks en zijn minder ontvankelijk voor seks. Hun algehele motivatie en drang naar seks is laag.

Moeite om een erectie te krijgen of te behouden

Problemen om een erectie te krijgen of te houden kunnen verband houden met een laag libido. Mannen kunnen een gebrek aan nachtelijke of ochtend erecties ervaren. Ze kunnen moeite hebben om een erectie te krijgen voor de seksuele activiteit. Mannen kunnen ook moeite hebben om een erectie te behouden tijdens het voltooien van intimiteit.

Een erectiestoornis betekent niet automatisch een laag libido. Wanneer echter problemen met het krijgen en behouden van een erectie gepaard gaan met een laag seksueel verlangen, kan dit een symptoom zijn van een laag libido.

Vertraging of onvermogen tot orgasme en ejaculatie

Mannen met een laag libido kunnen last hebben van vertraagde of afwezige orgasmes en ejaculatie. Ze kunnen langdurige stimulatie nodig hebben om een hoogtepunt te bereiken. Of ze krijgen helemaal geen orgasme of ejaculatie tijdens seksuele ontmoetingen.

Het onvermogen om een orgasme te krijgen, ondanks dat u zich opgewonden voelt, kan duiden op hormonale of zenuwgerelateerde problemen die het libido beïnvloeden. Anorgasmie, of een gebrek aan orgasme, gaat vaak gepaard met een laag testosterongehalte.

Laag seksueel zelfvertrouwen

Een laag libido kan leiden tot een verminderd vertrouwen in seksuele prestaties en seksualiteit in het algemeen. Mannen kunnen zichzelf als minder mannelijk zien en het vertrouwen verliezen in hun vermogen om seksueel te presteren.

Dit kan een negatieve cyclus creëren waarbij een laag zelfvertrouwen bijdraagt aan een laag libido. Herstel van het seksuele zelfvertrouwen is de sleutel tot het stimuleren van het libido.

Minder energie en uithoudingsvermogen

Een laag energieniveau en een verminderd uithoudingsvermogen kunnen wijzen op een laag testosteron en een daarmee gepaard gaand laag libido. Seksuele activiteit vereist energie en uithoudingsvermogen. Een laag energieniveau heeft invloed op de motivatie en het vermogen van een man om seks te hebben.

Chronische vermoeidheid, prikkelbaarheid en gebrek aan motivatie wijzen op een laag testosterongehalte dat het libido remt. Een energieboost verbetert de seksdrive.

Minder spontaniteit en creativiteit

Spontane verlangens en gedachten aan seks nemen af met een laag libido. Mannen verliezen hun spontaniteit en creativiteit in het initiëren van intieme ontmoetingen en seksuele variatie.

Een laag verlangen vermindert de natuurlijke seksuele nieuwsgierigheid en avontuurlijkheid. Mannen zullen minder snel genegenheid en intimiteit initiëren buiten de geplande seksuele activiteit om.

Verandering in gedrag en intimiteit

Gedragsveranderingen gaan vaak gepaard met een laag libido. Mannen kunnen intimiteit helemaal vermijden of alleen seksuele activiteiten ondernemen als vriendendienst voor hun partner. Ze besteden minder tijd aan het initiëren van romantiek en voorspel.

Niet-seksuele intimiteit, genegenheid en romantiek nemen af. Mannen vertonen over het algemeen minder intiem en betrokken gedrag wanneer het libido laag is.

Emotionele effecten

Een laag libido kan invloed hebben op het zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde en angst, depressie of verdriet veroorzaken. Mannen met een laag libido trekken zich vaak terug uit intieme relaties.

Woede, frustratie, schaamte en verlegenheid kunnen ook optreden als gevolg van het onvermogen om seksueel naar wens te presteren. Het identificeren van deze effecten kan wijzen op een laag libido.

Wat veroorzaakt een laag libido bij mannen?

Inzicht in wat bijdraagt aan een laag libido biedt de basis voor oplossingen. Een laag libido is het gevolg van een complexe interactie van biologische, psychologische en sociale factoren.

Biologische oorzaken

 • Laag testosterongehalte - Dit is een belangrijke oorzaak van een laag libido, erectiestoornissen en vertraagde ejaculatie. Testosteronspiegels dalen van nature na het 30e levensjaar.
 • Chronische ziekte - Chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes, hoge bloeddruk, obesitas en een hoog cholesterolgehalte veroorzaken vaak een laag libido.
 • Medicijnen - Veel medicijnen op recept verminderen het libido, waaronder antidepressiva, bloeddrukverlagers en opioïden.
 • Lage schildklier - Een onderactieve schildklier verlaagt de testosteronproductie, wat leidt tot een laag libido.
 • Traumatisch letsel - Verwondingen aan de geslachtsorganen, prostaat, blaas, ruggenmerg of hersenen kunnen de seksuele reactie en het verlangen beïnvloeden.
 • Zenuwbeschadiging - Perifere neuropathie en zenuwbeschadiging door diabetes, operaties of verwondingen kunnen het erectievermogen belemmeren.
 • Alcoholisme en drugsmisbruik - Overmatig alcohol- en druggebruik schaadt het libido en de seksuele functie.
 • Lage testiculaire functie - Leeftijd vermindert de testiculaire functie. Ziekten zoals diabetes kunnen de testiculaire functie en het testosteron aantasten.
 • Slaapapneu - Slaapgebrek verlaagt het testosteron en de seksuele energie.

Psychologische oorzaken

 • Psychische aandoeningen - Aandoeningen zoals depressie, angst en PTSS hebben een negatieve invloed op het libido.
 • Stress - Veel stress verlaagt testosteron en libido. Cortisol stijgt terwijl testosteron daalt.
 • Problemen met lichaamsbeeld - Een negatief lichaamsbeeld remt het seksuele zelfvertrouwen en het verlangen naar intimiteit. Overgewicht of obesitas heeft ook invloed op testosteron.
 • Trauma en misbruik - Seksueel misbruik of trauma in het verleden kan het libido en intieme relaties ernstig beschadigen.
 • Slechte communicatie met partner - Onopgeloste relatieproblemen en een gebrek aan emotionele intimiteit veroorzaken een laag libido.

Sociale factoren en levensstijl

 • Werk- en gezinsverplichtingen - Door te veel werk en ouderschap kan er weinig energie of tijd overblijven voor seks.
 • Sociaal stigma - Culturele of religieuze overtuigingen kunnen positieve gevoelens over seksualiteit in de weg staan.
 • Slaapgebrek - Vermoeidheid en burn-out door slaapgebrek verminderen de energie en motivatie voor seks.
 • Een zittende levensstijl - Obesitas, het metabool syndroom en hart- en vaatziekten door te veel zitten belemmeren het libido.
 • Te veel alcohol en tabak - Roken en zwaar alcoholgebruik verlagen de testosteronproductie en seksuele functie.

Diagnose van een laag libido

Verschillende strategieën helpen bij het diagnosticeren van de hoofdoorzaak van een laag libido:

 • Medische voorgeschiedenis - Uw arts vraagt naar uw seksuele voorgeschiedenis en functie. Details over medicijnen, operaties, ziekten en levensstijl geven aanwijzingen.
 • Lichamelijk onderzoek - Een genitaal onderzoek en een prostaatonderzoek kunnen tekenen van laag testosteron en gezondheidsaandoeningen die het libido beïnvloeden, opsporen.
 • Bloedtests - Testosteron-, cholesterol- en bloedglucosespiegels worden gemeten om mogelijke biologische oorzaken op te sporen.
 • Psychologische evaluatie - Een beoordeling van de geestelijke gezondheid identificeert eventuele psychologische factoren of diagnoses die bijdragen aan een laag libido.
 • Vragenlijsten - Gestructureerde vragenlijsten helpen bij het evalueren van de aard, ernst en impact van een laag libido.

Het vaststellen van alle bijdragende oorzaken door middel van diagnose leidt tot gerichte behandelingsstrategieën.

Behandelopties voor een laag libido bij mannen

Afhankelijk van de redenen voor het lage libido, kunnen verschillende behandelingsopties het normale libido herstellen:

Medische behandelingen

 • Testosterontherapie - Testosteronsupplementen in de vorm van gels, pleisters, injecties of pellets kunnen een laag T-gehalte effectief behandelen en het libido verbeteren.
 • Medicatie aanpassen - Het veranderen van medicatie of dosering kan negatieve effecten op het libido minimaliseren.
 • ED-medicijnen - Medicijnen zoals Viagra verbeteren het erectievermogen, maar stimuleren de testosteron of het verlangen niet.
 • Sekstherapie - Hierbij worden mannen en koppels getraind in technieken om de seksuele communicatie, functie en plezier te verbeteren.
 • Psychotherapie - Cognitieve therapie en counseling helpen bij het overwinnen van psychische stoornissen en psychologische barrières voor een gezond libido.
 • Relatietherapie - Relatietherapie bevordert emotionele intimiteit en een ondersteunend partnerschap.
 • Voedingssupplementen - Kruiden zoals tribulus, maca en fenegriek kunnen het libido en testosteron licht verhogen.
 • Alternatieve geneeswijzen - Acupunctuur kan een laag libido verhogen door het testosteron en de bloedstroom te verbeteren.

Veranderingen in levensstijl

 • Lichaamsbeweging - Krachttraining, aerobics en HIIT-workouts stimuleren testosteron en verbeteren het zelfvertrouwen.
 • Stressmanagement - Ontspanningsoefeningen zoals meditatie en yoga kalmeren stress en verhogen het libido.
 • Gezonde voeding - Het eten van een mediterraan dieet met veel magere eiwitten en gezonde vetten verhoogt het T-gehalte.
 • Beperk alcohol - Als u minder alcohol drinkt, beschermt u de testiculaire functie, de spermaproductie en de testosteronproductie.
 • Stop met roken - Roken verhoogt het risico op erectiestoornissen en verlaagt de zin in seks.
 • Zorg voor meer slaap - Voldoende slaap van 7-9 uur per nacht optimaliseert de hormonen en energie voor seks.
 • Lichaamsbeeld verbeteren - Gewichttraining, tijd in de buitenlucht en positieve zelfpraat bevorderen het seksuele zelfvertrouwen.
 • Afspraakjes en intimiteit - Geplande romantische ontsnappingen, massage, knuffelen en vrije tijd bevorderen de emotionele nabijheid.
 • Maak tijd vrij voor seks - Geef prioriteit aan intimiteit door regelmatige "seksafspraakjes" om er een vaste gewoonte van te maken.

Een combinatie van medische interventie, psychologische begeleiding en veranderingen in levensstijl zorgt vaak met succes voor een verhoogd libido.

Wanneer naar de dokter gaan

Raadpleeg uw arts bij een laag libido:

 • Blijft enkele maanden of jaren aanhouden
 • Uw relatie onder druk zet
 • Veroorzaakt depressie, angst of een laag zelfbeeld
 • Komt voor bij erectiestoornissen
 • Gaat gepaard met andere seksuele problemen zoals vroegtijdige zaadlozing
 • Beïnvloedt uw levenskwaliteit

Zoek medische hulp om eventuele onderliggende aandoeningen te identificeren die bijdragen aan een laag libido. Een aanhoudend laag libido kan duiden op een niet-gediagnosticeerd gezondheidsprobleem dat behandeling vereist.

Veelgestelde vragen

Komt een laag libido vaak voor bij oudere mannen?

Ja, het libido neemt van nature af met de leeftijd als het testosteron afneemt. Op 60-jarige leeftijd ervaart meer dan 50% van de mannen een zekere mate van een laag libido. Een aanzienlijk laag libido is echter geen normaal onderdeel van het ouder worden en verdient nog steeds medische aandacht.

Betekent een laag libido dat een man zijn partner niet aantrekkelijk vindt?

Nee, een afnemende aantrekkingskracht voor een partner is zelden de primaire oorzaak van een aanhoudend laag libido. Veel vaker zijn er lichamelijke of psychologische factoren verantwoordelijk. Als u uw zorgen over uw libido openlijk bespreekt, zorgt u ervoor dat beide partners dit begrijpen.

Kan stress een tijdelijk laag libido veroorzaken?

Absoluut. Tijdens periodes van veel stress of na een traumatische gebeurtenis is het normaal dat het libido tijdelijk afneemt. Door de stress in uw leven tot een minimum te beperken en aan zelfzorg te doen, kunt u uw libido stabiliseren. Als het lage libido maanden na een stressvolle periode aanhoudt, zoek dan medische hulp.

Moeten koppels zorgen over een laag libido openlijk bespreken?

Ja, duidelijke en zorgzame communicatie over het libido is belangrijk voor het behoud van intimiteit. Partners moeten veranderingen in het libido in een vroeg stadium bespreken, samen de hoofdoorzaken vaststellen en samenwerken aan oplossingen. Door als een team te werken, kunnen zorgen over het libido die de relatie onder druk zetten, verminderd worden.

Welke voedingsmiddelen of vitaminen helpen een laag libido te verbeteren?

Sommige voedingsmiddelen en voedingsstoffen ondersteunen het libido op natuurlijke wijze. Dit zijn onder andere oesters, noten, zaden, chocolade en voedingsmiddelen met vitamine D. Beperk suiker, transvetten en alcohol. Zorg ook voor voldoende zink, magnesium en B-vitamines. Raadpleeg een voedingsdeskundige om een libidoverhogend dieet samen te stellen.

De onderste regel

Verschillende symptomen kunnen wijzen op een laag libido bij mannen. De eerste stappen zijn het herkennen van de symptomen en open communiceren met uw partner. Daarna kan het identificeren van oorzaken door middel van testen een effectieve behandeling in gang zetten. Medische therapieën, veranderingen in levensstijl, counseling en een teamaanpak verbeteren een laag libido. Consistente intimiteit bevordert langdurige seksuele en relatietevredenheid.+

Wat wordt verstaan onder een laag libido?

Er is geen definitieve drempel die een laag libido definieert. In het algemeen kan gesteld worden dat uw libido of zin in seks laag is als het lager is dan u of uw partner verwacht, of als u er last van heeft. Libido varieert sterk van persoon tot persoon. Een duidelijke aanhoudende afname in interesse en zin in seks die u zorgen baart, duidt waarschijnlijk op een probleem.

Wat zijn de vroege tekenen van een laag libido bij mannen?

Enkele vroege tekenen die kunnen wijzen op een afnemend libido zijn:

 • Merk een verminderde interesse in seks of seksuele gedachten
 • Zelden seks of intimiteit initiëren
 • Smoesjes verzinnen om seks vaker te vermijden
 • Het moeilijker vinden om een erectie te krijgen of te behouden
 • Het duurt langer om te ejaculeren of een orgasme te bereiken
 • Zich verveeld of ongeïnteresseerd voelen tijdens de seks
 • Minder vaak seks willen dan voorheen

Door in een vroeg stadium op deze tekenen te letten, kunnen mannen mogelijke oorzaken aanpakken voordat een laag libido een groter probleem wordt.

Welke antidepressiva veroorzaken het minst waarschijnlijk een laag libido?

Bupropion (Wellbutrin) veroorzaakt minder snel seksuele bijwerkingen dan SSRI's zoals fluoxetine (Prozac), sertraline (Zoloft) of paroxetine (Paxil). Buspiron en mirtazapine hebben ook minder vaak seksuele disfunctie. De SNRI duloxetine (Cymbalta) veroorzaakt meestal minder seksuele bijwerkingen dan venlafaxine (Effexor). Bespreek de mogelijkheden met uw arts.

Hoe snel kan een laag testosterongehalte een laag libido veroorzaken?

Het testosteronniveau kan snel dalen, soms binnen enkele maanden tot enkele jaren. Deze snelle daling kan leiden tot een relatief snel begin van symptomen van een laag libido in vergelijking met de geleidelijke afname van testosteron als mannen ouder worden. Aandoeningen zoals diabetes type 2, hypofysetumoren en misbruik van opiaten kunnen een snelle daling van testosteron veroorzaken met een laag libido tot gevolg.

Kunnen vermoeidheid en een laag libido een teken zijn van een ernstige ziekte?

Ja, in sommige gevallen kunnen weinig energie en een laag libido duiden op een ernstige onderliggende medische aandoening. Symptomen zoals vermoeidheid, spierzwakte en verminderde zin in seks kunnen voorkomen bij ernstige ziekten zoals onder andere bloedarmoede, dementie, kwaadaardige tumoren, chronische infecties en auto-immuunziekten. Als er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden, kan verder medisch onderzoek gerechtvaardigd zijn.

Welke vitaminen helpen het libido te verhogen?

Een aantal belangrijke vitaminen en mineralen spelen een rol bij de ondersteuning van een gezond testosteronniveau en dus ook bij het mannelijk libido. Dit zijn onder andere vitamine D, zink, magnesium, fenegriek extract, D-asparaginezuur en vitamine B12. Voldoende vitamine C, selenium, niacine en koper kunnen ook helpen om de seksuele gezondheid en energie te optimaliseren. Werk samen met een arts om ervoor te zorgen dat u voldoende supplementen binnenkrijgt.

Hoe lang duurt het voordat u verbeteringen in uw libido ziet door veranderingen in uw levensstijl?

Positieve aanpassingen in uw levensstijl, zoals gezonder eten, meer bewegen, minder alcohol drinken, stoppen met roken en minder stress, kunnen uw libido stimuleren. Deze veranderingen hebben echter tijd nodig om het testosteronniveau en de seksuele functie aanzienlijk te beïnvloeden - meestal een paar maanden. Consistentie met nieuwe gezondheidsgewoonten is de sleutel. Een arts raadplegen helpt om de vooruitgang te controleren.

Is een af en toe laag libido normaal?

Het is heel normaal dat de geslachtsdrift van mannen af en toe schommelt door stress, vermoeidheid, levensomstandigheden of gewoon natuurlijke hormonale schommelingen. Periodieke dips in het libido zijn niet per se verontrustend. Als de lage zin in seks echter weken of maanden aanhoudt, kan er een onderliggend probleem zijn dat aandacht vereist.

Kunnen relatieproblemen alleen al een laag libido veroorzaken?

Relatieconflicten, communicatieproblemen, een gebrek aan verbondenheid met uw partner en onafgemaakte zaken kunnen allemaal bijdragen aan een laag libido. Hoewel interpersoonlijke factoren alleen zelden verantwoordelijk zijn voor een aanhoudend laag libido, kunnen ze andere biologische of psychologische problemen versterken. Relatietherapie helpt bij het aanpakken van barrières voor intimiteit.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/