Kan een relatie overleven zonder seks?

Gepubliceerd:

Seks wordt vaak gezien als een essentieel onderdeel van een romantische relatie. Sommige stellen bevinden zich echter in een situatie waarin ze langere tijd niet seksueel intiem kunnen zijn. Dit kan de relatie onder druk zetten en ertoe leiden dat sommigen zich afvragen of de relatie wel kan overleven zonder lichamelijke intimiteit.

Bij het onderzoeken van dit onderwerp zijn er verschillende sleutelfactoren om rekening mee te houden:

Kan een relatie overleven zonder seks?

Communicatie is cruciaal

Open en eerlijke communicatie is essentieel voor elke relatie, maar nog meer voor koppels die lange periodes zonder seks doormaken. Partners moeten hun gevoelens, behoeften, uitdagingen en oplossingen bespreken. Door emotioneel verbonden te blijven en samen te werken als een team krijgt de relatie de beste kans.

Er zijn veel redenen waarom seks kan stoppen

Er zijn verschillende redenen waarom een koppel een tijdje niet seksueel actief is. Gezondheidsproblemen, geestelijke problemen, een laag libido, bijwerkingen van medicatie, seksuele disfunctie, herstel na de geboorte van een kind, trauma, ontrouw, verlies van aantrekkingskracht, carrièrestress, familieverplichtingen en nog veel meer kunnen een rol spelen. Inzicht in de onderliggende oorzaken helpt bij het uitstippelen van de weg vooruit.

Niet-seksuele intimiteit helpt de band te behouden

Terwijl seks misschien op een laag pitje staat, kunnen koppels intiem verbonden blijven door kussen, knuffelen, masseren, elkaars hand vasthouden, "ik hou van je" zeggen en andere liefdevolle gebaren. Diepe gesprekken, afspraakjes, gezamenlijke activiteiten, lachen en emotionele intimiteit helpen ook om verbondenheid te koesteren.

Zoek medische of therapeutische hulp als dat nodig is

Voor sommige stellen is gebrek aan seks gerelateerd aan behandelbare medische of psychologische problemen. Het raadplegen van een arts, sekstherapeut of counselor biedt professionele ondersteuning bij het aanpakken van uitdagingen en het hervinden van intimiteit. Medische oplossingen, psychotherapie, relatietherapie en sekstherapie kunnen een groot verschil maken.

Geef voorrang aan de relatie boven seks

Focussen op de algemene gezondheid en het geluk van de relatie is constructiever dan focussen op het gebrek aan seks. Koppels doen het het beste als ze vriendschap, communicatie, respect, begrip, plezier, gedeelde interesses, compromissen en emotionele binding als basis koesteren.

Wees geduldig en houd een open geest

Ups en downs in seksuele frequentie zijn normaal in langdurige relaties. Geduld hebben, positief blijven en een open geest houden helpt om pieken in de intimiteit op te vangen. Het stellen van prioriteiten in de relatie en het bedenken van creatieve oplossingen kunnen koppels door de uitdagingen heen helpen.

Verken niet-pensetratieve en creatieve intimiteit

Dat geslachtsgemeenschap van de baan is, betekent niet dat alle seks en speelsheid moet stoppen. Koppels kunnen aan "outercourse" doen, masseren, orale seks, wederzijdse masturbatie, rollenspellen, fantasieën delen, sexy sms'en en andere manieren om sensueel te zijn en een band te behouden.

Elk koppel heeft een unieke situatie

Er is geen "pasklaar antwoord" op de vraag hoe lang een relatie zonder seks kan overleven. Voor sommige koppels zet een maand zonder seks de band onder druk, terwijl andere koppels vele maanden of jaren zonder geslachtsgemeenschap kunnen doorstaan als ze emotioneel en lichamelijk dicht bij elkaar staan. Elk koppel moet hun unieke behoeften en omstandigheden inschatten om te bepalen wat werkt.

Het is oké om gemengde gevoelens te hebben

Het is begrijpelijk dat de partner met een hoger libido zich gefrustreerd, verdrietig of wrokkig voelt als de seks tot stilstand komt. Maar druk uitoefenen op de andere partner werkt vaak averechts. Het accepteren van gemengde gevoelens - zowel het begrijpen van de uitdagingen van een partner met betrekking tot seks als het voelen van een gevoel van verlies - is realistisch. Het gaat erom een evenwicht te vinden.

Haal de druk van Pivotale seks

Als seks een tijdje uitgesteld is, staat er vaak veel op het spel om de seksuele reünie perfect te maken. Deze druk kan averechts werken. Door de druk weg te nemen en gewoon te genieten van het samen aanwezig zijn, is de kans veel groter dat de ervaring voor beide partners positief is. Babystapjes zijn OK.

Behoud hoop en optimisme

Zelfs als het hervatten van een bevredigend seksleven ver weg of moeilijk lijkt, helpt het koppels om vol te houden door hoop en optimisme te behouden dat dingen kunnen verbeteren. Door te focussen op gedeelde liefde, onvolmaaktheden te accepteren en te geloven dat uitdagingen tijdelijk zijn, kan een relatie sterker worden. Met goede wil, creativiteit en de bereidheid om hulp te zoeken, navigeren veel koppels terug naar lichamelijke intimiteit.

Het komt erop neer dat elke relatie zijn eigen contouren heeft. Hoewel goede seks vaak hand in hand gaat met een sterke band, is het zeker mogelijk voor koppels om gelukkig te blijven tijdens perioden zonder geslachtsgemeenschap als ze intimiteit en verbondenheid op andere manieren koesteren. Verwachtingen bijstellen, open communiceren, hulp zoeken als dat nodig is en focussen op alles waarom ze in de eerste plaats verliefd zijn geworden, kan koppels door moeilijke tijden heen helpen. Het allerbelangrijkste is om genegenheid, respect en waardering voor de partner te behouden, zodat de relatie kan overleven, met of zonder seks.

Veelgestelde vragen over seksloze relaties

Veel mensen hebben bijkomende vragen over het onderhouden van relaties zonder seks. Hier volgen enkele van de meest gestelde vragen:

Hoe lang kan een relatie zonder seks duren?

Er is geen vaste hoeveelheid tijd. Het hangt af van het koppel, de omstandigheden, het niveau van intimiteit en de banden buiten de slaapkamer. Voor sommige koppels beginnen een paar weken of maanden zonder seks de relatie te belasten. Anderen kunnen vele maanden of zelfs jaren zonder geslachtsgemeenschap als ze op andere manieren emotioneel en lichamelijk hecht blijven.

Is geen seks een dealbreker?

Voor veel koppels is een totaal gebrek aan lichamelijke intimiteit uiteindelijk onhoudbaar op lange termijn. Maar voor anderen is seks geen spelbreker. Er zijn veel huwelijken en toegewijde partnerschappen die stand houden met weinig of geen seks, omdat het koppel andere vormen van verbondenheid en intimiteit heeft.

Betekent geen seks dat er geen intimiteit is?

Absoluut niet. Hoewel ze vaak hand in hand gaan, is het mogelijk om intimiteit te behouden zonder seks door genegenheid, nabijheid, communicatie en gedeelde ervaringen. Vooral emotionele intimiteit is belangrijk. Koppels kunnen intiem blijven door sensuele aanrakingen, kussen, knuffelen en vele creatieve vormen van erotische expressie die niet gepaard gaan met geslachtsgemeenschap.

Kan een gebrek aan seks een echtscheiding veroorzaken?

Hoewel dit meestal niet de enige oorzaak is, kunnen slecht op elkaar afgestemde libido's en lange periodes zonder seks huwelijken en partnerschappen tot op het breekpunt belasten. Veel sterke relaties verdragen echter langere seksloze periodes en komen weer op gang met geduld, begrip en communicatie. Voor sommigen echter brengt het gebrek aan intimiteit ernstige schade toe aan de relatie.

Wat als mijn partner nooit seks wil?

Een partner die helemaal niet meer verlangt naar seksuele activiteit, heeft vaak onderliggende medische, psychologische of emotionele problemen die zijn of haar libido en gevoel van intimiteit beïnvloeden. Eerlijke gesprekken om te begrijpen wat zij ervaren, geduld en medeleven zijn belangrijk. Als er geen tekenen zijn dat de situatie kan veranderen, moet de andere partner nadenken of een permanent seksloze relatie voor hem of haar aanvaardbaar is.

Wanneer is geen seks normaal?

Het is vrij normaal voor koppels van lange duur om periodiek last te hebben van verminderde seksuele frequentie, vooral in tijden van grote stress in het leven, zoals de zorg voor kinderen, werkdruk, gezondheidsproblemen of het verlies van dierbaren. Periodes zonder seks zijn alleen problematisch als de situatie te lang aanhoudt voor één of beide partners om zich tevreden en verbonden te voelen in de relatie.

Hoe blijf je close zonder seks?

Knuffelen, kussen, handen vasthouden, massage, verbale genegenheid, afspraakjes, attente gebaren en vele vormen van sensuele (maar niet-seksuele) aanraking stellen stellen in staat om intimiteit te behouden. Emotionele nabijheid door gesprekken, leuke ervaringen, vertrouwen, vriendschap en lachen zijn ook essentieel.

Wat als het jaren zonder seks is geweest?

Jaren zonder intimiteit is problematisch voor de meeste romantische partnerschappen. Op dit punt moeten koppels diepgaande gesprekken voeren over hun behoeften, gevoelens, grenzen en de toekomst van de relatie. Hulp zoeken bij medische professionals of een seksuoloog is verstandig. Als beide partners tevreden zijn met een seksloze vriendschap, kan deze standhouden. Maar voor de meesten ondermijnt het gebrek aan seks de relatie in de loop der jaren.

Hoe kan ik ermee omgaan als de seks stopt?

Frustratie, wrok en verdriet zijn normaal. Steungroepen en therapie bieden een uitlaatklep. Uiteindelijk vereist het nadenken over prioriteiten, open communicatie over behoeften en compromissen sluiten. Als de situatie te lang aanhoudt zonder dat er een oplossing in zicht is, kan het zijn dat één partner de moeilijke beslissing moet nemen om al dan niet in de relatie te blijven of eruit te stappen.

Hoe kunnen we gelukkig blijven als de seks stopt?

Het kost moeite, maar door te focussen op uw vriendschap, quality time samen, genegenheid, zorg, harmonie in het huishouden, communicatie, gezamenlijke bezigheden en lachen, blijven stellen tevreden. Hulp zoeken om onderliggende problemen rond seks en gezondheid aan te pakken, schuld vermijden en geduldig zijn helpt ook. Als beide partners ook buiten de slaapkamer aan hun belangrijkste emotionele behoeften voldoen, blijven veel koppels gelukkig.

Samengevat: ja, het is mogelijk voor sterke relaties om samen te blijven zonder geslachtsgemeenschap, maar het hangt af van de unieke omstandigheden van het koppel. Met compassie, creativiteit, compromissen en toewijding aan de algehele verbondenheid, kunnen relaties absoluut periodes zonder seks overleven. Maar het vereist wel een actieve inspanning om op alternatieve manieren intiem verbonden te blijven.

Wat is precies een seksloze relatie?

Er is geen definitief afgesproken tijdsbestek, maar over het algemeen definiëren deskundigen een seksloos huwelijk of seksloze relatie als een huwelijk of relatie waarin het koppel 10 of minder keer per jaar seks heeft. Dit ernstige gebrek aan lichamelijke intimiteit veroorzaakt verdriet bij één of beide partners.

Wat zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van een seksloze relatie?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken:

 • Lichamelijke gezondheidsproblemen
 • Geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie of angst
 • Bijwerkingen van medicijnen
 • Emotionele ontkoppeling tussen partners
 • Wrok of boosheid
 • Stress en vermoeidheid
 • Bevalling en herstel na de bevalling
 • Seksuele disfunctie of erectieproblemen
 • Pijn tijdens het vrijen
 • Niet op elkaar afgestemde libido's
 • Prioriteit geven aan werk of kinderen
 • Ontrouw
 • Pornografie en masturbatiegewoonten
 • Slecht lichaamsbeeld of gevoel van eigenwaarde
 • Geschiedenis van seksueel trauma
 • Gebrek aan aantrekkingskracht
 • Slechte communicatie- en intimiteitsvaardigheden

Hoe beïnvloedt het gebrek aan seks een relatie?

Voor veel koppels heeft de afwezigheid van seks na verloop van tijd een ondermijnend effect op de intimiteit en verbondenheid. Zonder lichamelijke intimiteit kunnen partners zich meer kamergenoten gaan voelen. Emotionele onthechting, eenzaamheid, wrok en de verleiding om intimiteit buiten de relatie te zoeken groeien na verloop van tijd. Sommige stellen kunnen echter seksloze periodes verdragen en tevreden blijven als ze op andere manieren aanhankelijk en hecht blijven.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/