Wat gebeurt er als u lange tijd geen seks hebt?

Gepubliceerd:

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt - het leven wordt druk en seks komt onderaan de prioriteitenlijst te staan. Maar wat gebeurt er eigenlijk, zowel lichamelijk als geestelijk, als u een lange periode zonder intimiteit doormaakt? Laten we eens kijken naar enkele effecten van het celibaat.

What Happens When You Don't Have Sex For A Long Time?

Hormonale veranderingen

Als u een tijdje geen seks hebt, beginnen uw hormoonspiegels te veranderen. Het testosteron-, oestrogeen- en oxytocineniveau dalen, terwijl het cortisolniveau stijgt. Dit kan verschillende gevolgen hebben:

 • Lager libido en minder seksueel verlangen
 • Moeite om opgewonden te raken of een orgasme te krijgen
 • Verhoogde stress en angst
 • Veranderingen in slaapkwaliteit
 • Verminderde werking van het immuunsysteem

Dus een gebrek aan seks knoeit met uw hormonen op een manier waardoor u minder geïnteresseerd bent in seks en meer gestrest raakt. Geen ideale combinatie!

Invloed op relaties

Voor mensen in relaties kan een gebrek aan seks de emotionele en fysieke intimiteit onder druk zetten. Sommige effecten kunnen zijn:

 • Verlies van band met partner
 • Opgebouwde frustratie of wrok
 • Ontrouw of interesse in andere partners
 • Meer ruzie of algemeen ongelukkig zijn

Een bevredigend seksleven is vaak van vitaal belang om die band en nabijheid met uw partner te behouden. Als u te lang zonder seks zit, kan dat afstand tussen u scheppen.

Psychologische effecten

Als u langere tijd geen seks heeft, kan dat ook mentaal zijn tol eisen. Enkele psychologische gevolgen zijn:

 • Lager gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen
 • Toegenomen depressie of angst
 • Gevoelens van eenzaamheid of isolement
 • Obsessief denken aan seks
 • Waargenomen onaantrekkelijkheid of ontoereikendheid

De mentale gevolgen herinneren ons eraan dat seks niet alleen fysiek is - het is ook emotioneel. Een gezond seksleven verbetert ons humeur en zelfbeeld.

Gebruiken of verliezen?

Wanneer u een droogteperiode doormaakt, loopt u dan eigenlijk het risico dat u een deel van uw seksueel functioneren "verliest"? Dit idee is geen mythe. Onderzoek toont aan dat hoe minder seks u heeft, hoe moeilijker het kan worden om opgewonden te raken, een orgasme te krijgen en van seks te genieten.

Redenen zijn onder andere:

 • Vaginale atrofie bij vrouwen - dunner wordende vaginale wanden
 • Zwakkere erecties bij mannen - minder bloedtoevoer naar de geslachtsorganen
 • Verminderde smering
 • Verlies van flexibiliteit en uithoudingsvermogen

Uw seksuele reactie is net als elk ander lichaamssysteem - gebruik het regelmatig en het werkt beter. Maar neem te lang een pauze en u zult merken dat het minder wordt.

Tips om weer in het ritme te komen

Als het al een tijdje geleden is dat u intiem bent geweest, maak u dan geen zorgen - u kunt uw seksleven weer op de rails krijgen. Hier zijn enkele tips:

 • Masturbeer regelmatig om de bloedtoevoer te verhogen en alles goed te laten werken
 • Gebruik een glijmiddel om eventuele droogheid of wrijving tegen te gaan
 • Probeer sensuele activiteiten zoals massage om terug te keren naar lichamelijke nabijheid
 • Communiceer met uw partner over uw behoeften en zorgen
 • Trek tijd uit voor intimiteit en maak er een prioriteit van
 • Focus op zowel emotioneel als fysiek herstel

Het belangrijkste is dat u uzelf niet onder druk zet. Wees geduldig, communiceer en verwacht niet meteen vuurwerk. Met tijd en de juiste instelling kunt u weer een gezond en bevredigend seksleven krijgen.

De afhaalmaaltijden

Te lang celibaat kan een negatieve invloed hebben op onze hormonen, relaties, geest en seksueel functioneren. Maar met de juiste strategieën kunnen we weer op het goede spoor komen en onze seksualiteit terugwinnen. Het belangrijkste is dat we ons bewust zijn van de mogelijke gevolgen en ervoor kiezen om intimiteit weer prioriteit te geven.

Ons welzijn hangt zo sterk af van ons verbonden voelen - met onszelf, onze partners en ons lichaam. Vergeet niet om die verbindingen te koesteren, zelfs als het leven chaotisch wordt. Uw geest en uw relatie zullen u dankbaar zijn.

FAQ: Wat gebeurt er als u lange tijd geen seks hebt?

Wat zijn enkele van de hormonale veranderingen die plaatsvinden wanneer u zich onthoudt van seks?

Wanneer u een lange periode van celibaat doormaakt, dalen uw hormoonspiegels zoals testosteron, oestrogeen en oxytocine. Tegelijkertijd stijgt uw cortisolniveau. Deze combinatie kan het libido verlagen, het moeilijker maken om opgewonden te raken of een orgasme te krijgen, stress en angst verhogen, de slaap verstoren en de werking van het immuunsysteem aantasten.

Hoe kan een gebrek aan seks van invloed zijn op romantische relaties?

Voor mensen in relaties kan het niet regelmatig hebben van seks de intimiteit en emotionele band schaden. Enkele mogelijke gevolgen zijn verlies van verbondenheid, opgebouwde wrok of frustratie, meer conflicten en ongelukkig zijn, en zelfs interesse in andere partners. Lichamelijke intimiteit door seks is vaak de sleutel tot het behouden van die band met een partner.

Wat zijn enkele van de psychologische gevolgen van geen seks hebben?

Het celibaat kan een tol eisen op onze geestelijke gezondheid. Mogelijke effecten zijn een lager zelfbeeld en zelfvertrouwen, meer depressie of angst, gevoelens van onaantrekkelijkheid of ontoereikendheid, eenzaamheid en isolatie, en obsessieve gedachten rond seks. Een gebrek aan seks kan het moeilijker maken om u in het algemeen gelukkig en positief te voelen.

Is het idee van "use it or lose it" waar als het om seks gaat?

Onderzoek heeft aangetoond dat dit idee enige waarde heeft. Hoe minder seks u heeft, hoe moeilijker het kan worden om opgewonden te raken, een orgasme te krijgen en van seks te genieten als u seks heeft. Redenen hiervoor zijn onder andere vaginale atrofie bij vrouwen, zwakkere erecties bij mannen, verminderde natuurlijke smering en verlies van flexibiliteit/uithoudingsvermogen. De seksuele functie is afhankelijk van regelmatige activiteit.

Zijn er manieren om uw seksleven nieuw leven in te blazen na een droogteperiode?

Absoluut. Tips om weer in het ritme te komen zijn onder andere regelmatig masturberen, glijmiddel gebruiken, sensuele aanrakingen en activiteiten uitproberen, communiceren met uw partner, tijd vrijmaken voor seks, focussen op emotionele/fysieke herverbinding en geduld hebben met uzelf. Prioriteit geven aan intimiteit is de sleutel.

Hoe lang zonder seks wordt als abnormaal of ongezond beschouwd?

Er is geen universele "normale" frequentie voor seks. De belangrijkste factor is dat u en uw partner tevreden zijn met de hoeveelheid en de kwaliteit van de intimiteit. Als het echter maanden of jaren geleden is dat u seks hebt gehad, kan het lange celibaat de negatieve effecten hebben die hierboven zijn besproken.

Heeft onthouding van seks eigenlijk wel voordelen?

Een korte onthouding kan de seksuele frustratie en de intensiteit van het vrijen verhogen. Voor mensen met een zeer hoge seksdrive kan een bewuste "seksvastperiode" de verhoogde gevoeligheden resetten. Als seks relatieproblemen veroorzaakt, kan een tijdelijke pauze perspectief bieden. Maar over het algemeen heeft een langdurig celibaat voor de meeste mensen nadelige gevolgen.

Is er nog iets anders dat ik over dit onderwerp moet weten?

De belangrijkste les is dat onze seksuele gezondheid een belangrijk onderdeel is van ons algehele welzijn. Als u een lange droge periode doormaakt, concentreer u dan op open communicatie met uw partner, wees geduldig met uzelf, geef intimiteit prioriteit en schaam u niet. Let op eventuele lichamelijke of emotionele veranderingen. Het is aan te raden om professionele hulp te zoeken als u het moeilijk hebt.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/