Op welk moment van de dag is het libido het hoogst voor mannen en vrouwen?

Gepubliceerd:

Libido, of seksdrive, varieert gedurende de dag en wordt beïnvloed door verschillende biologische, psychologische en sociale factoren. Ontdekken wanneer het libido op zijn hoogtepunt is, kan inzicht geven in het optimaliseren van intimiteit en seksuele bevrediging. Hier ziet u op welk moment van de dag het libido het hoogst is voor mannen en vrouwen.

Op welk moment van de dag is het libido het hoogst voor mannen en vrouwen?

Morning Glory: Waarom een libido in de vroege ochtend gebruikelijk is

Velen hebben de neiging om 's ochtends vroeg op te staan. Naar schatting 50% van de mannen wordt zelfs wakker met een erectie. Waarom komt een libido 's ochtends vroeg zo vaak voor? Hier zijn enkele redenen waarom het libido bij het ontwaken opgepept kan zijn:

 • Hormooncycli - Testosteronspiegels bereiken bij mannen een piek in de vroege ochtend rond 8 uur. Deze hormoonstoot kan leiden tot een verhoogde seksuele interesse. Bij vrouwen bereiken oestrogeen en testosteron ook een piek in de ochtend.
 • Goed uitgerust - Na een nacht slapen wordt het energieniveau weer aangevuld, wat het libido kan verbeteren. Vermoeidheid en stress hebben de neiging om het verlangen te temperen.
 • Circadiaan ritme - De intrinsieke dagelijkse cycli die de slaap, hormoonspiegels en meer reguleren en die een 24-uurs lus volgen, zijn gekoppeld aan opwinding.
 • Blaas - Een volle blaas leidt bij mannen vaak tot een ochtend erectie, omdat de blaas op de zenuwen en bloedvaten drukt die opwinding veroorzaken.

Dus samengevat leiden herstelde energieniveaus, testosteron dat piekt en bepaalde biologische processen bij het ontwaken bij velen tot een verhoogd verlangen in de vroege ochtend.

Middagdip: Waarom het libido 's middags vaak afneemt

In tegenstelling tot pieken in de ochtend, geeft onderzoek aan dat het libido 's middags rond 14-16 uur een dip vertoont. Waarom neemt het verlangen op dat moment af? Er spelen verschillende factoren mee:

 • Energieverlies na de lunch - Het spijsverteringsproces leidt het bloed weg van de genitaliën, waardoor de opwinding kan afnemen. Iemand een voedselcoma?
 • Opstapeling van stress - De eisen van het werk en het leven stapelen zich de hele dag op, wat leidt tot mentale afleiding en piekeren.
 • Dagritme van cortisol - Cortisolspiegels dalen van nature later op de dag, wat de opwinding kan verstoren.
 • Mentale vermoeidheid - Beslissingen nemen en concentratie vergen 's middags mentale energie die anders het libido zou kunnen voeden.

De traagheid die veel mensen 's middags voelen, vertaalt zich dus ook in een vertraagd libido. De opwindende productiviteit van de ochtend maakt plaats voor vermoeidheid en afleiding van energie.

Primetime Passie: Waarom 's avonds voor velen het libido stijgt

Hoewel het libido 's middags een beetje afneemt, is er 's avonds vaak weer seksueel verlangen. Waarom is de tijd vóór het slapengaan optimaal voor opwinding? Overweeg de volgende factoren:

 • De lichten dimmen - Duisternis stimuleert de productie van testosteron, voor beide geslachten, wat het libido verhoogt.
 • Decompressie - Ontspan u van de werkdag en maak spanningen los die opwinding in de weg staan.
 • Routines op elkaar afstemmen - Als de werkdag voorbij is, is het waarschijnlijker dat koppels dicht bij elkaar zijn en met elkaar in contact kunnen komen.
 • Intimiteitshormonen - Het oxytocineniveau stijgt voordat u naar bed gaat, wat de binding en seksuele verbondenheid bevordert.
 • Betere slaap - Bij een orgasme komen prolactine en andere hormonen vrij die de slaapkwaliteit verbeteren.

Dus de zeitgebers van een donker wordende hemel, dagelijkse routines die op één lijn komen en biologie voor het slapengaan komen samen om van de avond een uitstekende "speeltijd" te maken.

Verschillen tussen mannen en vrouwen: Verschillende libidopatronen

Hoewel de stijgingen en dalingen van het libido vergelijkbare dagelijkse ritmes volgen tussen de geslachten, zijn er enkele duidelijke verschillen:

Mannen

 • Ochtendpiek - Testosteron en opwinding nemen 's ochtends een hoge vlucht, wat bij de meeste mannen leidt tot een uitgesproken verlangend hoogtepunt in de vroege ochtend.
 • Snelle pieken - Mannen kunnen vaak snel van een laag naar een hoog seksueel verlangen gaan als ze voldoende gestimuleerd worden.
 • Visuele triggers - Visuele input zoals erotische beelden kunnen het libido bij mannen snel doen stijgen.
 • Hogere frequentie - Gemiddeld melden mannen vaker dat ze verlangen hebben dan vrouwen.

Vrouwen

 • Piek 's nachts - Het libido van vrouwen bouwt zich overdag geleidelijker op, wat 's avonds tot een hoogtepunt leidt.
 • Langzamere opwinding - Psychologische en emotionele betrokkenheid versterken het verlangen van vrouwen meestal langzamer.
 • Totaal lichaam - Sensualiteit en aanraking van het hele lichaam wakkeren vrouwelijke opwinding vaak meer aan dan alleen visuele input.
 • Cyclische aard - Verschuivingen tijdens de menstruatiecyclus beïnvloeden de stijging en daling van het libido.

Dus terwijl mannen vaak sneller opgewonden raken en een hoger basis libido hebben, is het verlangen van vrouwen meestal variabeler en piekt het op verschillende momenten.

Andere invloeden op libidopatronen

Naast de circadiane factoren zijn er nog andere belangrijke variabelen die het dagelijkse libido bepalen:

 • Leeftijd - Seksdrift neemt bij beide geslachten af met de leeftijd, maar bij mannen is de afname vaak drastischer.
 • Lichamelijke gezondheid - Medische aandoeningen, medicijnen, voeding en levensgewoonten hebben invloed op opwinding.
 • Geestelijke gezondheid - Stress, depressie, trauma en angst beïnvloeden het libido.
 • Relatiefactoren - Emotionele intimiteit, vertrouwen, communicatie en tevredenheid moduleren het verlangen.
 • Seksuele voorgeschiedenis - Ervaringen in het verleden, overtuigingen over seks en het zelfbeeld beïnvloeden het libido.

Het libido bestaat dus binnen een complex samenspel van biopsychosociale factoren. Hoewel er dagelijks natuurlijke pieken en dalen zijn, speelt individuele variatie ook een grote rol.

Optimale timing aanboren

Wilt u het natuurlijke libidoritme van uw lichaam gebruiken voor betere seks? Overweeg dan de volgende tips:

 • Intimiteit om wakker te worden - Profiteer van de opwinding in de ochtend door te knuffelen, oraal te spelen of vluggertjes te doen.
 • Plan seksdates - Plan avondintermezzo's wanneer uw energie weer hersteld is.
 • Verminder stress - Ga mentale afleiding tegen door mindfulness te beoefenen en 's avonds samen te ontspannen.
 • Breng de stemming erin - Dim de lichten, speel muziek af, gebruik geuren en beperk apparaten 's nachts om de zintuigen te prikkelen.
 • Communiceer - Deel uw optimale momenten van de dag en signalen die uw opwinding stimuleren.

Synchronisatie met lichaamsklokken en begrip voor unieke behoeften kunnen helpen om een gepassioneerd evenwicht te vinden.

De afhaalmaaltijd: Libido verschuift gedurende de dag

Libido is niet statisch, maar eerder een dynamisch verschijnsel dat pieken en dalen kent in overeenstemming met biologische ritmes. Door hormoonverschuivingen, energieniveaus en dagelijkse cycli heeft het verlangen de neiging om 's ochtends en 's avonds te pieken. Maar ook levensstijl, relaties, gezondheid en individuele verschillen geven vorm aan opwindingspatronen. Door gebruik te maken van de natuurlijke ritmes en tegelijkertijd rekening te houden met de unieke behoeften, kunt u het genot en de intieme band optimaliseren.

Veelgestelde vragen over dagelijkse libidopatronen

Hebt u nog steeds vragen over de eb en vloed van seksueel verlangen in de loop van de dag? Hier vindt u antwoorden op enkele veelgestelde vragen.

Waarom word ik soms opgewonden wakker?

Ochtend erecties en opwinding worden veroorzaakt door het stijgende testosteronniveau, het circadiane ritme en een volle blaas die op zenuwen en bloedvaten drukt. Deze normale "ochtendglorie" komt bij ongeveer 80% van de mannen voor en is een teken van gezond functioneren.

Is het normaal dat mijn partner 's ochtends geen seks wil?

Absoluut. Terwijl het testosteron van mannen in de vroege uurtjes piekt, zijn de libidopatronen van vrouwen variabeler. Respecteer de voorkeurstijden van uw partner en vat desinteresse niet persoonlijk op.

Waarom verdwijnt mijn opwinding 's middags?

Biologische processen zoals cortisoldips, spijsvertering die het bloed van de geslachtsorganen afleidt en opeenstapelende mentale/fysieke vermoeidheid liggen aan de basis van een libidodip op de middag. Deze refractaire fase komt vaak voor.

Ik ben 's avonds te moe voor seks, wat moet ik doen?

Als u geen energie meer hebt om te ontspannen, probeer dan intieme momenten te verschuiven naar vlak na het eten, doe een powernap of verminder de stress van uw werkdag om 's avonds sneller op te staan. Geef ook prioriteit aan slaap.

Hoe kan slaaptekort het libido beïnvloeden?

Rust is cruciaal voor optimaal seksueel functioneren. Te weinig slaap verstoort de hormoonspiegels, slurpt energie en vermindert opwinding. Zorg dat u 's nachts tussen de 7-9 uur slaapt.

Verandert het libidopatroon van vrouwen door de menopauze?

Ja, afnemend oestrogeen tijdens de menopauze kan het seksuele verlangen verminderen en vaginale droogheid veroorzaken. Communiceer met uw partner en arts; behandelingen kunnen aanzienlijk helpen.

Waarom neemt mijn partner zelden het initiatief tot seks?

Een variabel libido, problemen met het lichaamsbeeld of relatieproblemen kunnen een rol spelen. De meeste vrouwen zeggen emotionele intimiteit nodig te hebben om opgewonden te raken. Zorg voor open communicatie en voorspel.

Welke invloed heeft medicatie op het dagelijkse libido?

Veel voorgeschreven medicijnen, zoals antidepressiva, bloeddrukverlagers en orale anticonceptie kunnen het opwindingspatroon verstoren. Raadpleeg een arts voor alternatieven als dit gebeurt.

De dagelijkse eb en vloed van verlangen wordt sterk beïnvloed door onze biologie. Maar het is ook belangrijk om intimiteit te ondersteunen door open communicatie, het beheersen van stress- en vermoeidheidsniveaus, het geven van prioriteit aan slaap en het begrijpen van de behoeften van de partner.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/