Wat veroorzaakt gebrek aan libido bij mannen?

Gepubliceerd:

Libido. Geslachtsdrift. Hoe u het ook noemt, een gezond libido is belangrijk voor het algehele welzijn. Maar als het libido lijkt te verdwijnen, kan dat zorgwekkend en frustrerend zijn.

Wat veroorzaakt een gebrek aan libido bij mannen? Er zijn heel wat mogelijke boosdoeners. Door de meest voorkomende oorzaken te begrijpen, kunt u de oorzaak van een laag libido achterhalen en stappen ondernemen om uw libido weer terug te krijgen.

Wat veroorzaakt gebrek aan libido bij mannen?

Wat is libido?

Voordat we ingaan op de oorzaken van een laag libido, moeten we eerst definiëren wat libido eigenlijk is.

Libido verwijst naar uw algehele seksuele verlangen en zin in seks. Het is uw motivatie om seksuele activiteiten te ondernemen en interesse in seks te hebben. Libido is voor iedereen anders - sommigen hebben van nature een hoge seksdrive, terwijl anderen gewoon minder geïnteresseerd zijn in seks.

Het libido kan in de loop van het leven schommelen door veranderingen in hormonen, stressniveaus, gezondheidstoestand, medicatie en relaties. Een schommelend libido is volkomen normaal. Maar als het libido een langdurige of permanente duikvlucht neemt, wordt het problematisch.

Hebt u het gevoel dat uw zin in seks niet meer is wat het geweest is? Misschien hebt u te maken met een laag libido. Tekenen van een laag libido bij mannen zijn onder andere:

 • Gebrek aan interesse in seks
 • Moeite met het krijgen of behouden van een erectie
 • Problemen met het bereiken van een orgasme
 • Minder vaak seks hebben dan gewenst

Als u merkt dat uw libido afneemt en dat is verontrustend voor u of uw partner, dan is het belangrijk om de mogelijke oorzaken te begrijpen zodat u ze kunt aanpakken. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende redenen voor een gebrek aan libido bij mannen.

Fysieke oorzaken van een laag libido

Veel gevallen van een laag libido bij mannen zijn te wijten aan lichamelijke gezondheidsproblemen. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende lichamelijke boosdoeners.

Laag testosterongehalte

Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Het speelt een belangrijke rol bij het libido en de seksuele functie. Het testosteronniveau neemt van nature af naarmate mannen ouder worden, maar soms treedt er vroegtijdig een laag testosterongehalte op.

Symptomen van laag testosteron zijn onder andere:

 • Verminderd libido
 • Erectiestoornissen
 • Vermoeidheid
 • Verlies van spiermassa
 • Verhoogd lichaamsvet
 • Prikkelbaarheid of depressie

Als u vermoedt dat een laag testosterongehalte uw libido naar beneden haalt, laat dan een eenvoudig bloedonderzoek doen. Uw arts kan u indien nodig een testosterontherapie voorschrijven om het niveau weer omhoog te krijgen.

Medicijnen

Veel gangbare geneesmiddelen op recept kunnen als bijwerking een negatieve invloed hebben op het libido. Deze omvatten:

 • Antidepressiva
 • Bloeddrukmedicijnen
 • Benzodiazepinen
 • Opioïde pijnmedicijnen
 • Medicijnen tegen zweren
 • Prostaatmedicijnen

Praat met uw arts als u denkt dat uw medicijnen uw libido verstoren. Uw arts kan misschien de dosering aanpassen, van medicatie veranderen of u helpen met de bijwerkingen. Stop niet met het innemen van medicijnen voordat u met uw arts heeft overlegd.

Obesitas

Het meedragen van overmatig lichaamsvet kan leiden tot een laag testosterongehalte en dus een lager libido. Het goede nieuws - overgewicht verliezen kan helpen om het testosteronniveau te herstellen en uw libido weer op te wekken. Overweeg om uw levensstijl aan te passen, zoals gezonder eten en meer bewegen, om weer in vorm te komen en uw libido weer op gang te krijgen.

Chronische ziekte

Bepaalde gezondheidsaandoeningen worden in verband gebracht met een laag libido, waaronder:

 • Diabetes - Een hoge bloedsuikerspiegel beschadigt de bloedvaten en zenuwen die nodig zijn voor een optimale seksuele functie.
 • Hart- en vaatziekten - Verstopte slagaders verminderen de bloedstroom die nodig is voor een erectie.
 • Neurologische aandoeningen - Aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en multiple sclerose kunnen de seksuele signalen die vanuit de hersenen worden verzonden, verstoren.
 • Chronische nierziekte - Hormoon- en chemische onevenwichtigheden als gevolg van een verminderde nierfunctie kunnen het libido verlagen.
 • Kanker en kankerbehandelingen - Kanker zelf, maar ook bestraling en chemotherapie, kunnen het libido verlagen.

Het behandelen van onderliggende gezondheidsproblemen kan helpen om libidoproblemen te verbeteren. Werk nauw samen met uw zorgverleners.

Lage T door blessure of operatie

Verwondingen, operaties en bestralingen van het bekkengebied - zoals de behandeling van prostaatkanker - kunnen soms de zenuwen of bloedtoevoer beschadigen die nodig zijn voor een gezond seksueel functioneren. Dit kan leiden tot een afname van testosteron en een laag libido.

Opties zoals testosterontherapie, medicijnen tegen erectiestoornissen, penisimplantaten en vacuümapparaten kunnen helpen om de seksuele functie te herstellen na bekkenletsel of -chirurgie.

Psychologische oorzaken

In veel gevallen spelen psychologische factoren een rol bij een laag libido. Mentale en emotionele gezondheidsproblemen kunnen dat verliefde gevoel temperen.

Stress

Overmatig gestrest of angstig zijn kan uw zin in seks absoluut om zeep helpen. En laten we eerlijk zijn, het leven is tegenwoordig stressvol! Chronische stress leidt tot verhoogde cortisolniveaus - het belangrijkste stresshormoon van het lichaam. Na verloop van tijd onderdrukt het verhoogde cortisol de testosteronproductie. Het resultaat? Een dalend libido.

Het is van cruciaal belang om aan stressverminderende zelfzorg te doen. Geef prioriteit aan slaap, beweging, sociale contacten, ontspannende hobby's en mindfulnesspraktijken zoals meditatie. Overweeg therapie als de stress overweldigend blijft.

Depressie

Depressie heeft een directe invloed op hormonen en chemische stoffen in de hersenen die betrokken zijn bij seksueel verlangen en seksuele bevrediging. Antidepressiva die gebruikt worden om depressie te behandelen, kunnen als bijwerking ook bijdragen aan een laag libido.

Als u vermoedt dat depressie uw libido kan temperen, ga dan naar een professional in de geestelijke gezondheidszorg. Counseling en medicatie kunnen helpen om de depressie op te heffen en uw zin in seks te herstellen.

Slecht lichaamsbeeld

Als u zich schaamt voor of ontevreden bent over uw uiterlijk, kan dat de stemming behoorlijk bederven. Als u zich druk maakt over uw gewicht, spiertonus, haarlijn of andere aspecten van uw uiterlijk, is het moeilijk om u sexy te voelen.

Werken aan zelfacceptatie en minder focussen op vermeende "gebreken" kan helpen om het libido te verbeteren. Zelfvertrouwen is sexy!

Seksueel trauma

Traumatische ervaringen uit het verleden, zoals seksueel misbruik of aanranding, kunnen de perceptie over seks begrijpelijkerwijs scheef trekken. Dit kan leiden tot het vermijden van seksuele situaties of een verminderde interesse in seks.

Het verwerken van een trauma in een veilige, therapeutische omgeving is belangrijk voor genezing. Met professionele hulp en de steun van dierbaren is het mogelijk om na een seksueel trauma weer een gezond en plezierig seksleven te krijgen.

Relatieproblemen

Voor veel mannen is het libido nauw verbonden met hun relatie. Als alles niet goed gaat in de romantische sfeer, kan de seksdrive een klap krijgen.

Partnerconflict

Constante ruzies, sluimerende wrok of onopgeloste problemen in uw relatie kunnen afstand en desinteresse in seks creëren. Los conflicten direct op door open communicatie. Overweeg relatietherapie om onenigheid op een gezonde manier op te lossen.

Ontrouw

Als u ontdekt dat uw partner vreemdgaat, kan dat uw wereld op zijn kop zetten - en uw libido. Herstel van vertrouwen na ontrouw kost tijd. Wees geduldig en krijg steun om uw wonden te helen. Met moeite kan het verlangen weer aangewakkerd worden.

Tevredenheid

Verveelt u zich gewoon in de slaapkamer? Telkens dezelfde oude routine uitvoeren kan na verloop van tijd uw libido aantasten. Meng seksuele gewoonten en routines om het spannend te houden. Probeer nieuwe standjes, locaties, speeltjes, rollenspellen, voorspelroutines, enz. Maak van plezier en passie een prioriteit.

Niet op elkaar afgestemde libido's

Ieders zin in seks komt en gaat. Maar als uw libido constant veel hoger of lager is dan dat van uw partner, kan dat voor spanning zorgen. Een compromis is de sleutel - kom in het midden door wat minder of wat vaker seks te initiëren. Focus op intimiteit buiten de gemeenschap om, zoals zoenen en knuffelen.

Wanneer hulp zoeken

Af en toe schommelingen in het libido zijn normaal, maar een voortdurend laag libido kan een negatieve invloed hebben op uw welzijn en relaties. Als het lage libido aanhoudt, zoek dan hulp bij uw arts of een seksuoloog.

Stel proactief een diagnose van mogelijke lichamelijke oorzaken zoals een laag testosterongehalte of een onderliggende ziekte. Bepaalde medicijnen en supplementen kunnen ook helpen om een achterblijvend libido te herstellen.

Voor psychologische of relatieproblemen kan counseling de problemen met het libido bij de wortel aanpakken en intimiteit helpen herstellen.

Verlies de hoop niet! In veel gevallen kan een laag libido verbeterd worden door vastberaden en doelgerichte veranderingen in uw levensstijl, therapie of medische behandeling. Geef prioriteit aan uw seksuele gezondheid. Een bevredigend seksleven bevordert het algehele geluk en de levenskwaliteit. U verdient het om u weer zelfverzekerd en gepassioneerd te voelen.

Veelgestelde vragen over een laag libido bij mannen

Vraagt u zich af of uw libidodip normaal is of hoe u uw mojo terug kunt krijgen? Hier vindt u antwoorden op enkele veelgestelde vragen over een laag libido bij mannen:

Wat is een "normaal" libidobereik voor mannen?

Er is geen universeel "normaal" - de geslachtsdrift varieert sterk per individu. Over het algemeen neemt het libido geleidelijk af naarmate mannen ouder worden. Maar plotselinge, langdurige dalingen in verlangen zijn op geen enkele leeftijd normaal. Zoek hulp als uw libido verontrustend laag is.

Op welke leeftijd neemt het mannelijke libido meestal af?

Testosteron begint langzaam af te nemen na het 30e levensjaar, en dit kan invloed hebben op het libido. Maar de meeste mannen behouden een behoorlijke seksdrive tot hun 60e en daarna. Drastische dalingen in het libido vóór de middelbare leeftijd rechtvaardigen medische hulp.

Mijn libido is laag. Moet ik naar mijn huisarts of naar een uroloog?

Begin met uw huisarts - hij of zij kan mogelijke oorzaken vaststellen en u zo nodig doorverwijzen naar specialisten. Huisartsen behandelen vaak libidoproblemen. Ga naar een uroloog of endocrinoloog als uw arts een onderliggende hormonale disbalans of genitale/urinaire kwestie vermoedt.

Zijn libidoproblemen bij jongere mannen normaal?

Een laag libido bij jongere mannen komt minder vaak voor en is zorgwekkender. Oorzaken kunnen medicatie, overgewicht, ziekte, letsel of psychologische problemen zijn, die zo snel mogelijk moeten worden aangepakt. Jonge mannen zouden een voortdurend gebrek aan seksueel verlangen niet moeten tolereren.

Kan een laag libido genezen worden?

Er bestaat op zich geen "genezing", maar verschillende behandelingen kunnen een laag libido effectief verbeteren. Veranderingen in de levensstijl, het veranderen van medicatie, testosterontherapie, supplementen, medische hulpmiddelen en begeleiding kunnen in veel gevallen helpen om het normale libido te herstellen.

Welke voedingsmiddelen of supplementen verhogen het mannelijk libido?

Sommige voedingsmiddelen en supplementen kunnen het libido licht verhogen, zoals oesters, noten, bonen, knoflook, ginseng, maca wortel, DHEA en zink. Maar het is belangrijker om onderliggende gezondheidsproblemen aan te pakken. Raadpleeg een arts voordat u supplementen gaat gebruiken.

Hoe lang duurt het voordat behandelingen tegen een laag libido beginnen te werken?

Dit hangt af van de oorzaak en de behandeling. Veranderingen in de levensstijl kunnen het libido binnen enkele weken verbeteren. Bij hormoontherapieën, medische apparaten en supplementen kan het enkele weken of maanden duren voordat ze volledig effect hebben. Blijf bij de behandelingen voor de ideale resultaten.

Op welk punt moet u een laag libido als uw "nieuwe normaal" accepteren?

Geef niet te gemakkelijk op! Probeer verschillende therapieën en aanpassingen in uw levensstijl voordat u een grote libidovermindering accepteert. Maar als alle pogingen na langere tijd mislukken, kan counseling helpen bij de acceptatie als verminderde seksualiteit nu uw persoonlijke "normaal" is.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/