Is CBG olie goed voor het hart?

Gepubliceerd:

Hartaandoeningen blijven wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Het vinden van natuurlijke manieren om de gezondheid van het hart te ondersteunen is daarom een topprioriteit. Hierdoor vragen veel mensen zich af: kan CBG olie misschien goed zijn voor het hart?

Cannabigerol (CBG) is een intrigerende fytocannabinoïde die voorkomt in hennep- en cannabisplanten. Het onderzoek naar CBG bevindt zich nog in een vroeg stadium. Maar veelbelovende resultaten van preklinische studies hebben de hoop gewekt dat CBG een toekomstige optie zou kunnen worden voor het ondersteunen van de hartfunctie en het verminderen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Laten we eens nader kijken naar wat de wetenschap tot nu toe zegt over CBG olie en hartgezondheid.

Is CBG olie goed voor het hart?

Waarom hartgezondheid belangrijk is

Voordat we de specifieke cardiovasculaire effecten van CBG gaan bekijken, is het goed om te begrijpen waarom het zo belangrijk is om een gezond hart te houden voor het algehele welzijn. Hier volgt een kort overzicht van waarom een gezond hart een prioriteit zou moeten zijn:

 • Hartaandoeningen zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer 1 en zijn verantwoordelijk voor meer dan 17 miljoen sterfgevallen per jaar.
 • Hartaandoeningen zijn aandoeningen die de structuur, functie, het ritme en de bloedstroom van het hart aantasten. Types zijn onder andere coronaire hartziekte, hartritmestoornissen en hartfalen.
 • Risicofactoren zoals obesitas, diabetes, hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, roken en stress verhogen allemaal de kans op het ontwikkelen van hartaandoeningen.
 • De behandeling van hartaandoeningen richt zich op veranderingen in levensstijl, medicijnen, medische procedures en soms een operatie. Preventie is van cruciaal belang omdat hartschade vaak onomkeerbaar is.
 • Een ziek hart kan leiden tot ischemie, hartaanvallen, onvoldoende pompen, onregelmatige hartslagen, bloedstolsels en andere complicaties die de levenskwaliteit en levensduur verminderen.

Het is duidelijk dat het voor een lang leven en gezondheid van vitaal belang is om uw hart in topconditie te houden. Zou CBG-olie u hierbij kunnen helpen? Laten we eens analyseren wat de eerste onderzoeken onthullen over de effecten van CBG op het hart- en vaatstelsel.

Potentiële cardiovasculaire voordelen en effecten van CBG

Er bestaat zeer weinig onderzoek bij mensen naar CBG-olie of enig ander CBG-product. Maar resultaten van laboratoriumtests op celculturen en diermodellen suggereren dat CBG het hart en de bloedsomloop op de volgende manieren positief kan beïnvloeden:

Verlaagt de bloeddruk

Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, is een belangrijke oorzaak van hartaanvallen, beroertes, schade aan slagaders en hartfalen. Uit onderzoek is gebleken dat CBG via verschillende mechanismen kan helpen de bloeddruk te normaliseren.

Studies tonen bijvoorbeeld aan dat CBG:

 • Ontspant de bloedvatwanden en verbetert de elasticiteit en bloeddoorstroming.
 • Vermindert ontstekingen in slagaders en haarvaten.
 • Vermindert de opbouw van arteriële plaque.
 • Verlaagt oxidatieve schade en vrije radicalen die de vasculaire functie beïnvloeden.

Deze vasculaire effecten die in celkweek- en diermodellen zijn waargenomen, geven aan dat CBG veelbelovend is voor het ondersteunen van een gezonde bloeddruk. Maar onderzoek bij mensen is nog steeds nodig.

Verbetert het cholesterolgehalte

Een ongezond cholesterolgehalte verhoogt het risico op hartaandoeningen aanzienlijk. De eerste resultaten suggereren dat CBG kan helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.

Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat CBG kan:

 • Verlaag het totale cholesterol- en triglyceridengehalte in het bloed.
 • Verminder de ophoping van LDL "slecht" cholesterol terwijl het "goede" HDL-cholesterol wordt verhoogd.
 • Beperk de oxidatie van cholesterol, waardoor cholesterol schadelijker wordt voor de slagaders.

Door de cholesterolbalans te optimaliseren, zou CBG volgens preklinische gegevens een groot verschil kunnen maken in het risico op hart- en vaatziekten. Bevestiging in proeven op mensen is in afwachting.

Vermindert ontstekingen

Chronische ontsteking beschadigt het cardiovasculaire systeem en versnelt atherosclerose. CBG vertoont krachtige ontstekingsremmende eigenschappen die het hart kunnen beschermen.

Studies hebben aangetoond dat CBG:

 • Ontstekingsbevorderende cytokinen en andere ontstekingsbevorderende signaalmoleculen onderdrukken.
 • Verminder de activering van ontstekingsroutes zoals NF-kB en COX-2.
 • Verlicht oxidatieve stress die ontstekingen veroorzaakt.

Deze ontstekingsremmende werking suggereert dat CBG-olie het hart zou kunnen helpen door systemische ontstekingen te kalmeren die verband houden met de progressie van hart- en vaatziekten.

Biedt antioxiderende effecten

Oxidatieve stress ontstaat wanneer reactieve moleculen, vrije radicalen genaamd, de antioxidantafweer van het lichaam overweldigen. Deze onbalans beschadigt weefsels, versnelt veroudering en bevordert hartaandoeningen.

Onderzoek toont aan dat CBG functioneert als een antioxidant die deze oxidatieve schade kan beperken door acties zoals:

 • Neutraliseert gevaarlijke superoxide vrije radicalen.
 • Verhoging van de productie van endogene antioxidanten zoals glutathion.
 • Vermindering van oxidatieve stress biomarkers.

Via deze antioxidantmechanismen kan CBG het hart ondersteunen door schadelijke vrije radicalen te verwijderen voordat ze schade toebrengen aan bloedvaten en weefsels.

Remt het samenklonteren van bloedplaatjes

Wanneer bloedplaatjes samenklonteren, kunnen ze problematische klonters vormen die slagaders blokkeren en hartaanvallen en beroertes veroorzaken. Onderzoeken geven aan dat CBG de ophoping van bloedplaatjes kan remmen.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat CBG:

 • Onderdrukt de activering en adhesie van bloedplaatjes.
 • Verminder factoren die de bloedstolling verhogen, zoals tromboxaan.
 • Verbeteren de bloeddoorstroming en bloedsomloop.

Deze antitrombotische effecten suggereren dat CBG de cardiovasculaire gezondheid zou kunnen bevorderen door overmatige trombocytenaggregatie te voorkomen en de bloedstroom te verbeteren.

Vaatmechanismen van CBG

Het voorlopige onderzoek laat duidelijk zien dat CBG-olie en andere CBG-producten op meerdere manieren gunstig kunnen zijn voor het hart- en vaatstelsel. Maar hoe zorgt CBG precies voor deze hart-gezonde effecten?

Dit is wat onderzoekers tot nu toe begrijpen over de werkingsmechanismen van CBG met betrekking tot het hart en de bloedsomloop:

Interageert met het Endocannabinoïde Systeem

Net als andere plantaardige cannabinoïden beïnvloedt CBG het endocannabinoïde systeem (ECS) - het complexe celsignalennetwerk dat van vitaal belang is voor het reguleren van onder andere de cardiovasculaire functie.

Onderzoeken tonen aan dat CBG zich kan binden aan CB1- en CB2-receptoren om de endocannabinoïdtonus te veranderen op een manier die ontstekingen vermindert, de bloeddruk verlaagt, de bloedsomloop verbetert en andere cardiovasculaire voordelen biedt.

Vermindert ontstekingen en oxidatieve stress

Naast het moduleren van het ECS lijkt CBG ook direct ontstekingen en oxidatieve stress te verminderen - twee factoren die nauw betrokken zijn bij hart- en vaatziekten.

CBG's antioxiderende eigenschappen en effecten op ontstekingsmediatoren zoals NF-kB, TNF-alfa, IL-6 en meer, maken het mogelijk om enkele van de hoofdoorzaken van schade aan hart en bloedvaten aan te pakken.

Invloed op cholesterol- en lipidenroutes

Onderzoek toont aan dat CBG invloed heeft op metabolische routes die verband houden met cholesterolproductie, -transport, -oxidatie en -ophoping. CBG heeft ook een gunstige invloed op de balans tussen triglyceriden en lipoproteïnen.

Versterkt de signaaltransductie van stikstofmonoxide

Door de productie en beschikbaarheid van stikstofmonoxide te verhogen, ontspant CBG de vasculaire spieren, stimuleert het de bloedstroom en verlaagt het de bloeddruk via NO-gemedieerde paden.

De manieren waarop CBG een positieve invloed heeft op het cardiovasculaire systeem zijn veelzijdig. Maar de rode draad lijkt het verminderen van ontstekingen en oxidatieve stress te zijn, die aan de basis liggen van bijna alle vormen van hart- en vaatziekten. Meer studies belichten de ingewikkelde werkingsmechanismen van CBG.

Vroeg onderzoek naar CBG voor hartaandoeningen

Hoewel onderzoek bij mensen nog minimaal is, hebben de eerste preklinische onderzoeken naar CBG voor bepaalde cardiovasculaire aandoeningen veelbelovende resultaten opgeleverd.

Bijvoorbeeld:

 • Bij hypercholesterolemische ratten verlaagde CBG het totale cholesterol terwijl het HDL-cholesterol steeg en de markers van oxidatieve stress verlaagden. De onderzoekers concludeerden dat CBG "een aanzienlijk potentieel heeft voor de behandeling van cardiovasculaire complicaties die geassocieerd worden met hypercholesterolemie".
 • Bij ratten met diabetes ging CBG cardiovasculaire afwijkingen tegen die door de ziekte werden veroorzaakt. Volgens de onderzoekers "vertegenwoordigt CBG een nieuwe potentiële therapeutische strategie voor de behandeling van diabetische cardiomyopathie."
 • Bij muizen met geïnduceerde artritis verbeterde CBG de ontregelde cardiovasculaire functie veroorzaakt door overmatige ontsteking als gevolg van de aandoening. Wetenschappers meldden dat CBG "een normalisatie van cardiovasculaire parameters" veroorzaakte.

Hoewel dit slechts preklinisch bewijs is, versterken deze resultaten het idee dat CBG gunstig zou kunnen zijn voor verschillende hart- en cardiovasculaire aandoeningen die worden gekenmerkt door ontsteking, oxidatieve stress, dyslipidemie en aanverwante factoren. Lopende onderzoeken zullen het therapeutische potentieel van CBG verduidelijken.

Andere positieve CBG-effecten die relevant zijn voor de gezondheid van het hart

Naast de directe cardiovasculaire effecten, toont onderzoek aan dat CBG ook indirect gunstig kan zijn voor het hart en de bloedsomloop via andere effecten op het hele lichaam.

CBG is bijvoorbeeld veelbelovend voor:

 • De bloedsuikerspiegel reguleren - Helpt bij het onder controle houden van diabetes en stofwisselingsstoornissen die het risico op hartaandoeningen verhogen.
 • Verlaging van de bloeddruk - Via ontspannende effecten op gladde vasculaire spieren.
 • Vermindering van zwaarlijvigheid - Door de stofwisseling en de aanmaak van vetcellen op een gunstige manier te beïnvloeden.
 • De slaapkwaliteit verbeteren - Slechte slaap wordt in verband gebracht met een slechtere cardiovasculaire gezondheid.
 • Angst verlichten - Stress en angst dragen bij aan hartproblemen.
 • Vermindert pijn en spierkrampen - Vasodilaterende eigenschappen verbeteren de bloedsomloop.
 • Neuroprotectieve effecten - Kan helpen herstellen van hersen- en zenuwbeschadiging als gevolg van een beroerte.

Het vermogen van CBG om bredere gezondheidsproblemen aan te pakken die vaak gepaard gaan met of bijdragen aan hartaandoeningen, versterkt de stelling dat CBG nuttig zou kunnen zijn voor de ondersteuning van het algehele cardiovasculaire welzijn.

Optimale soorten CBG-producten voor ondersteuning van de hartgezondheid

Als u CBG-producten voor de gezondheid van uw hart wilt proberen, zijn er twee uitstekende opties:

CBG-oliën en -tincturen - CBG-oliën doordrenkt met MCT-, olijf- of andere oliën bieden flexibiliteit bij het instellen van uw gewenste dosis. CBG-olie onder uw tong houden voordat u het doorslikt verhoogt de absorptie. Hierdoor kan circulerende CBG systemische effecten uitoefenen.

CBG Capsules - Voor een gemakkelijke dosering zonder smaak zijn CBG-capsules ideaal. Net als CBG oliën bieden capsules effecten voor het hele lichaam. Neem capsules met voedsel in voor de beste opname.

Andere CBG-keuzes zoals vapes, edibles en topicals zijn meer gericht op plaatselijke verlichting. Maar voor algehele cardiovasculaire voordelen lijken inneembare CBG-oliën en capsules die de bloedsomloop bereiken optimaal, gebaseerd op de betrokken mechanismen.

Welk CBG-product u ook kiest, zorg ervoor dat het onafhankelijk getest is op zuiverheid, veiligheid en werkzaamheid. Gerenommeerde CBG-merken leveren up-to-date analysecertificaten. Dit garandeert kwaliteit en transparantie.

Is CBG veilig voor de gezondheid van het hart? Mogelijke bijwerkingen en overwegingen

Volgens de beschikbare gegevens lijkt CBG bij verantwoord gebruik zeer veilig voor de meeste gezonde volwassenen. Lichte bijwerkingen kunnen zijn:

 • Verstoorde spijsvertering - Wordt meestal veroorzaakt door drageroliën of andere ingrediënten. Probeer een ander merk of een lagere dosis.
 • Slaperigheid - CBG kan de sederende effecten van bloeddrukmedicatie versterken. Pas indien nodig de timing van de dosis aan.
 • Droge mond - Blijf gehydrateerd en de effecten zouden moeten afnemen.

Mensen met bestaande hartaandoeningen of die bepaalde medicijnen gebruiken, moeten echter voorzichtig zijn met CBG olie en andere CBG-producten. Bijvoorbeeld:

 • Bloedverdunners - CBG kan antistollingseffecten versterken, waardoor het risico op bloedingen toeneemt. Een juiste dosering minimaliseert interacties.
 • Bloeddrukmedicijnen - CBG plus antihypertensiva kunnen er in sommige gevallen voor zorgen dat de bloeddruk te laag wordt. Houd de bloeddruk nauwlettend in de gaten.
 • Supplementen die de hartslag of het hartritme beïnvloeden - CBG kan een wisselwerking hebben met kruiden die de hartfunctie beïnvloeden. Bespreek dit met uw arts.

Het is ook verstandig om met lage CBG-doses te beginnen en deze onder medisch toezicht langzaam te verhogen om de veiligheid te garanderen als u een hartaandoening heeft of hartmedicatie neemt.

Hoewel veelbelovend, zijn de cardiovasculaire voordelen van CBG-olie nog niet bewezen bij mensen. Bespreek het gebruik van CBG met uw cardioloog, vooral als u van plan bent CBG te gebruiken in plaats van door uw arts aanbevolen therapieën.

Is CBG olie goed voor het hart? Conclusie

Voorlopig laboratoriumonderzoek en dierstudies waarin CBG-olie wordt onderzocht op risicofactoren voor hartaandoeningen zoals hypertensie, atherosclerose, trombose, hartritmestoornissen, cholesterolafwijkingen en meer, hebben veelbelovende resultaten opgeleverd.

CBG lijkt in staat te zijn om ontstekingen, oxidatieve stress, bloeddruk, cholesterol en andere cardiovasculaire risicofactoren te verminderen via een aantal mechanismen waarbij het endocannabinoïde systeem, vaatverwijdingsroutes, cholesterolmetabolisme en meer betrokken zijn.

Er zijn echter nog geen grootschalige onderzoeken bij mensen uitgevoerd om deze voorlopige bevindingen bij levende proefpersonen te valideren. Dus hoewel het zeer hoopvol is, is het nog te vroeg om onomstotelijk vast te stellen dat CBG-olie de gezondheid van het hart zeker bevordert en hart- en vaatziekten bij mensen bestrijdt.

Maar het over het algemeen indrukwekkende veiligheidsprofiel dat voor CBG-olie en andere CBG-producten is waargenomen, betekent dat het gebruik van CBG als aanvullende therapie ter ondersteuning van de gezondheid van het hart waarschijnlijk weinig risico met zich meebrengt voor verder gezonde volwassenen, zolang zij zichzelf zorgvuldig op bijwerkingen controleren.

Voor mensen die worstelen met risicofactoren voor hart- en vaatziekten of die hart- en vaatproblemen hopen te voorkomen, kan het de moeite waard zijn om CBG-olie van hoge kwaliteit of CBG-capsules te proberen als onderdeel van een hartgezonde levensstijl. Maar bespreek het toevoegen van CBG eerst met uw arts.

Hoewel er nog meer rigoureuze klinische onderzoeken nodig zijn, suggereren de eerste preklinische resultaten dat CBG het hart ten goede kan komen, waardoor deze intrigerende cannabinoïde een game-changer kan worden voor de cardiovasculaire geneeskunde.

Veelgestelde vragen over CBG olie voor hartgezondheid

Verlaagt CBG olie het cholesterolgehalte?

Op basis van preklinisch onderzoek lijkt CBG in staat om verschillende cholesterolmarkers te verbeteren, zoals het verlagen van LDL- en totaalcholesterol, het verhogen van HDL-cholesterol en het verminderen van de ophoping en oxidatie van cholesterol. Dit suggereert dat CBG-olie mogelijk zou kunnen helpen het cholesterolgehalte te optimaliseren. Maar onderzoek bij mensen is nog steeds nodig.

Kan ik CBG olie nemen als ik bloedverdunners slik?

Het is het beste om CBG-olie niet te combineren met bloedverdunnende medicijnen zoals warfarine, tenzij uw arts dit nauwlettend in de gaten houdt. CBG kan de bloedverdunnende effecten versterken, waardoor het risico op bloedingen toeneemt. Uw arts kan u helpen bepalen of het gebruik van CBG olie met bloedverdunnende medicijnen geschikt is voor uw situatie. Pas nooit zelf medicatiedoses aan.

Is CBG-olie veilig voor mensen met hartritmestoornissen?

Er is weinig onderzoek gedaan naar CBG-olie voor mensen met hartritmestoornissen zoals boezemfibrilleren. Hoewel CBG op basis van de beschikbare gegevens een laag risico lijkt te hebben, moeten mensen met hartritmestoornissen of hartblokkades voorzichtig zijn totdat er meer veiligheidsonderzoeken zijn uitgevoerd. Bespreek het gebruik van CBG olie eerst met uw cardioloog als u een hartritmestoornis heeft.

Kan CBG-olie echt de bloeddruk verlagen?

Het preklinische onderzoek dat aantoont dat CBG in staat is om de vaatspieren te ontspannen en de elasticiteit van de bloedvaten en de bloedsomloop te verbeteren, suggereert dat CBG-olie mogelijk de bloeddruk zou kunnen helpen verlagen. Maar er zijn nog geen onderzoeken bij mensen gepubliceerd die dit bloeddrukverlagende effect bevestigen. Hoewel veelbelovend, is het voorbarig om definitief te zeggen dat CBG de bloeddruk bij mensen verlaagt.

Hoe lang duurt het voordat CBG olie werkt voor de gezondheid van het hart?

De meeste mensen merken subtiele voordelen van CBG-olie binnen 30-60 minuten wanneer circulerend CBG begint te interageren met het endocannabinoïde systeem en andere routes die betrokken zijn bij de cardiovasculaire functie. Maar de volledige effecten zullen waarschijnlijk pas na vele weken of zelfs maanden van langdurig gebruik merkbaar worden, wanneer de antioxiderende en ontstekingsremmende werking van CBG geleidelijk de markers van de gezondheid van het hart verbeteren. Geduld is de sleutel.

Is CBG legaal?

Ja, CBG-olie en andere CBG-producten zijn federaal legaal in de Verenigde Staten zolang ze afkomstig zijn van hennep die minder dan 0,3% THC bevat. De 2018 Farm Bill heeft hennep en de extracten daarvan, zoals CBG, uit de Controlled Substances Act gehaald. Een paar staten verbieden CBG echter nog steeds, dus controleer de lokale wetgeving. CBG-olie moet ook voldoen aan de etiketterings- en testvereisten van de staat.

Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/